Υπέρβαση των 650 μονάδων για το ΧA

Σε υψηλά διμήνου αναρριχήθηκε η αγορά. Νέα διψήφια άνοδος για την Πειραιώς (+15%), ακολούθησαν Alpha Bank, ΕΤΕ, πιέστηκε η Eurobank. Ισχυρά κέρδη για Βιοχάλκο και ΔΕΗ. Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

Υπέρβαση των 650 μονάδων για το ΧA

Η συνεχιζόμενη αντίδραση των Τραπεζικών μετοχών και οι λίγες επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη, αποδείχθηκαν αρκετές προκειμένου οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να συμπληρώσουν την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ο Γενικός Δείκτης να απειλεί τα υψηλά διμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/12/2018 (656,92 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, η συνεχιζόμενη εικόνα “αδιαφορίας” για αρκετά μη Τραπεζικά blue chips, η συνεχιζόμενη παρουσία πωλητή στον τίτλο του ΟΤΕ (-0,37%), η κινητικότητα στον όμιλο Viohalco (+7,24%) και η επιστροφή της όχι ικανοποιητικής εικόνας για τις περισσότερες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου οι αγοραστές εμφανίζονται και αποσύρονται με την ίδια χαρακτηριστική ευκολία (!)

Με αρνητική μεταβολή, από τις μη Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Grivalia (-0,23%), Motor Oil (-1,79%), ΕΕΕ (-0,30%), ΕΧΑΕ (-0,81%), Μυτιληναίος (-0,82%), ΟΤΕ (-0,37%), Σαράντης (-0,56%), Τιτάν (-0,20%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΛΠ.

Να σημειωθεί ότι την ψυχολογία των σημερινών αγοραστών, ενίσχυσε η θετική εικόνα και τα αξιοσημείωτα κέρδη των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.

Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι των αναλυτών θεωρούν ότι η εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, συνεχίζει να δείχνει συνέχιση της συσσώρευσης, η οποία κρατάει 16 εβδομάδες και αυτό είναι πολυετές, αν όχι ιστορικό ρεκόρ για το Χ.Α., καθώς η αμέσως προηγούμενη συσσώρευση είχε σημειωθεί το 2016 και είχε διαρκέσει 14 εβδομάδες.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η συνέχιση της διαδικασίας για την εκκαθάριση των NPLs από τα Τραπεζικά χαρτοφυλάκια, διαμορφώνει προϋποθέσεις για αντιστροφή του πολύμηνου σκηνικού υποτιμητικής κερδοσκοπίας στον κλάδο. Έτσι, είναι πιθανή και η βελτίωση της τεχνικής εικόνας, ώστε από κοινού με τη συναλλακτική αναβάθμιση να οδηγηθεί ο Γ.Δ. πάνω από τις 650 μονάδες”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει αργά αλλά σταθερά την ζώνη αντίστασης των 650 - 660 μονάδων, όπου θα χρειαστεί αύξηση του όγκου συναλλαγών για την υπέρβαση. Προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται και η στήριξη του Τραπεζικού δείκτη και κυρίως των Alpha Bank και Eurobank καθώς αποτελούν σχεδόν τα ¾ του ΔΤΡ. Μία περίπτωση που αξίζει την προσοχή μας και έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, είναι και εκείνη του ΟΛΘ, αν και η πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα αποτελεί αναμφισβήτητα εμπόδιο. Πάραυτα, το ταμείο της εισηγμένης ξεπερνά τα 10 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές/μτχ κινούνται μεταξύ 2 - 3 ευρώ/μτχ ετησίως. Επιπλέον, το επενδυτικό πλάνο των 180 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση των μεγεθών” σημείωνε η Merit Sec.

“Ο Τραπεζικός κλάδος θα δώσει την τάση μετά τη χθεσινή αντίδραση. Στη σημερινή ατζέντα η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Άγκυρα και η συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν” επεσήμαινε η Beta Sec.

“Καθαρά ανοδική συνεδρίαση, η χθεσινή, με Τραπεζική άνοδο και πρωταγωνιστή την ΠΕΙΡ. Αρνητική εικόνα, ο ΟΤΕ που δέχθηκε πιέσεις σε όλη την διάρκεια καθώς και ο χαμηλός όγκος συναλλαγών.

Ο ΓΔ με στήριξη στις 638 και αντιστάσεις 651 – 664.

Ο FTSE25 με στήριξη στις 1690 και αντίσταση στις 1742.

Ο ΔΤΡ με στήριξη στις 363 μονάδες και αντίσταση στις 405.

Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, έκλεισε για δεύτερη ημέρα ανοδικά και διατήρησε το θετικό momentum. Ο Τραπεζικός δείκτης βοήθησε, αντιδρώντας δυναμικά και γύρισε πλέον σε ουδέτερη περιοχή, απέχει όμως στο να δώσει σήμα αντιστροφής τάσης. Επόμενος στόχος, οι 651 μονάδες και έπειτα οι 664. Για την υπέρβαση αυτών των ορίων, πέρα από την βοήθεια των Τραπεζών, θα χρειαστεί και ενίσχυση του όγκου συναλλαγών. Σε περίπτωση υποχώρησης, δεν θα πρέπει να πέσουμε κάτω από τις 638 μονάδες” σημείωνε στις εκτιμήσεις της η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το ταμπλώ των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει μίας πρώτης υποσημείωσης ότι οι μετοχές των Alpha Bank (+5,62%) και Πειραιώς (+15,08%) κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αντίθετα, Εθνική (+3,11%), Eurobank (-1,33%), αλλά και ο Τραπεζικός δείκτης, “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 391,93 (-0,76%) και 410,86 μονάδων (+4,04%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 409,84 (+3,78%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 408,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,41%.

Το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη πάνω από τις 403 μονάδες μας δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Οι 418 - 422 κοντινή και οι 436 και 458 μονάδες επόμενες αντιστάσεις. Σε μεγάλη εικόνα οι 490 είναι κύρια αντίσταση.

Το 390 κοντινή στήριξη και το ημερήσιο “stop long” στις 369 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “επιθετικότερη στρατηγική στο μέτωπο των πλειστηριασμών και συγκεκριμένα σε όσους Δανειολήπτες σπεύδουν να ρυθμίσουν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, εφαρμόζουν οι Τράπεζες, σε μια προσπάθεια να δουλέψει καλύτερα το εργαλείο των πλειστηριασμών. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η πίεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Η ηγεσία του ζητά από τις Ελληνικές Τράπεζες να περιορίσουν τις αγορές ακινήτων που κάνουν οι ίδιες μέσω πλειστηριασμών και από την Κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στο Δικαστήριο, όταν κρίνεται άγονος ο πλειστηριασμός, η απόφαση για την επανεκκίνησή του σε χαμηλότερη τιμή να λαμβάνεται σε σύντομο χρόνο (ένα μήνα) και όχι σε 3 - 4 μήνες που ισχύει σήμερα”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η εν εξελίξει ανοδική αντίδραση κρίνεται “μονόπαντη” και όλα δείχνουν ότι οι ενεργοί traders θα συνεχίσουν να έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ δεν αποκλείεται να επιτρέψει στο προσκήνιο και ο τίτλος της ΔΕΗ (+3,42%), καθώς αύριο και αν δεν δοθεί νέα παράταση, λήγει η διορία για κατάθεση προσφορών όσον αφορά την πώληση των δύο Λιγνιτικών Μονάδων.

Από εκεί και πέρα, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,53%) και στον απόηχο της είδησης για νέα επένδυση 300 εκατ. στην Εγχώρια Αγορά Ενέργειας. Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να είναι περισσότερο κινητικοί, οι επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα 4,92 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, το ημερήσιο “stop long” στα 4,08 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 5,37 ευρώ (κλείσιμο 4/1) ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή (+4,03%) και το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ και στα υψηλά ημέρας, σηματοδοτεί υψηλά τετραμήνου.

Η επόμενη, κοντινή, αντίσταση στα 6,20 ευρώ, όπου ο τίτλος ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση και το ημερήσιο “stop long” στα 5,30 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΥΔΑΠ (+2,23%) και Profile (+0,63%) και τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Ιντρακόμ (+2,36%), Ιατρικό (+4,42%), MIG (+4,97%) και Σελόντα (+1,14%).

Για τον τελευταίο τίτλο να προσεχθεί η σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας και μόλις σημειώθηκε επαφή με την περιοχή των 0,06 ευρώ, όπου κάπου εκεί εντοπίζεται η μέση τιμή εξαμήνου.

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Τρ. Αττικής (+7,77%), ΕΛΧΑ (+4,26%) και Intralot (+4,74%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην Cenergy (+4,41%), θα χρειαστεί νέα προσοχή αν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 0,147 ευρώ η Frigoglass (+0,74%), ενώ η νέα ανακοίνωση για Α.Μ.Κ. στον Άβακα (-19,05%), έφερε ασφυκτικές πιέσεις.

Συνεχίζεται η αργή βελτίωση στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών. Ο Γενικός Δείκτης έχει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 655 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 1750 μονάδων.

Προσοχή, διόρθωση που θα επεκταθεί χαμηλότερα των 636 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και χαμηλότερα των 1650 μονάδων για τον FTSE25, θα επαναφέρει στο τραπέζι τα αρνητικά σενάρια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Ο Τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως το σύνολο της Επενδυτικής Κοινότητας γνωρίζει, ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που έχει υποστεί ο Γενικός Δείκτης τα τελευταία έτη, καθώς οι 3 ανακεφαλαιοποίησεις της περιόδου 2013 - 2015 οδήγησαν σε εξαύλωση των κεφαλαιοποιήσεων” σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οφείλουν επομένως οι πάντες, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνητικών Αξιωματούχων, να αναφέρονται στο Τραπεζικό ζήτημα, δηλαδή τη διαδικασία απομείωσης των “κόκκινων” δανείων από το ενεργητικό τους, με αυξημένη προσοχή αφού οι συνέπειες μιας 4ης ανακεφαλαιοποίησης θα είναι πολλαπλά δυσάρεστες για τη Ελληνική Οικονομία, που προσβλέπει σε επάνοδο της θετικής πιστωτικής επέκτασης προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ.

Είναι επομένως θετική εξέλιξη η κινητικότητα των τελευταίων ημερών, σε σχέση με την επιτάχυνση των διαδικασιών που πρέπει να δρομολογηθούν για τη μείωση των NPLs, ενόψει της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων για την καταβολή ποσού ύψους 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας που παραμένουν δύσκολα.

Είτε με τη διαδικασία τιτλοποίησης των στεγαστικών, κυρίως, δανείων και την επιδότηση των Δανειοληπτών με Κρατικά κεφάλαια, είτε με τη μεταφορά δανείων σε Φορέα ειδικού σκοπού (SPV) , σύμφωνα με το σχέδιο της ΤτΕ που διαφαίνεται να το επιλέγουν 2 από τις 4 συστημικές Τράπεζες.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός αποδέχεται χαμηλότερα κεφαλαιακά όρια για την Πειραιώς, διευκολύνοντας τη δρομολόγηση έκδοσης ομολόγου για την περαιτέρω θωράκιση των ιδίων κεφαλαίων της.

Ενόψει των παραπάνω, ο Φεβρουάριος έχει ξεκινήσει με ανοδικές διαθέσεις, με τις Τράπεζες να διαφοροποιούν τη συμπεριφορά τους, κινούμενες με μειωμένη μεταβλητότητα, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και την “υπερπουλημένη” Πειραιώς να οδηγεί την ανοδική κίνηση του Τραπεζικού δείκτη, χωρίς ωστόσο να συνδυάζεται με ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει να επικουρείται και από τις λοιπές Δεικτοβαρείς μετοχές, ιδιαίτερα της ΕΕΕ αλλά όχι και του ΟΤΕ, επιδιώκει την υπέρβαση των 650 μονάδων, ζώνη όπου οι δυσκολίες είναι ήδη αρκετές, ενώ ακόμη περισσότερες θα υπάρξουν στην περιοχή των 660 - 665 μονάδων.

Θα χρειαστούν επομένως νέοι καταλύτες και οριστικοποίηση των μεθοδεύσεων μείωσης των “κόκκινων” δάνειων, ώστε να διατηρηθεί το κλίμα επανόδου της εμπιστοσύνης στο Χρηματιστήριο.

Η έκθεση της Fitch για την Ελληνική Οικονομία που αναμένεται την Παρασκευή είναι κρίσιμη, αφού το περιεχόμενό της θα αποτελέσει οδηγό για αρκετούς Επενδυτικούς Οίκους σε σχέση με τις Ελληνικές θέσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, οι Διεθνείς Αγορές διατηρούν το ίδιο σκηνικό.

Ο κίνδυνος ενός άτακτου “Brexit” είναι ακόμη υπαρκτός και ενδεχόμενα πιο πιθανός από ποτέ.

Οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα δεν διαφαίνεται να οδηγούν σε συμφωνία και μια χρονική παράταση είναι πιθανή.

Η επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας συνιστά τη νέα πραγματικότητα (μόλις στο +1,2% το ΑΕΠ στο τέλος του 4ου τριμήνου) και η Ιταλία (-0,2% ο ρυθμός μεγέθυνσης στο τέλος του 2018) ίσως εισέρχεται σε ύφεση, με το Μάριο Ντράγκι να εκστομίζει το ενδεχόμενο επανόδου της ποσοτικής χαλάρωσης.

“Δεδομένα που οδηγούν τους Διαχειριστές κινητών αξιών σε συντηρητικές επενδυτικές στρατηγικές, με τα ομόλογα να είναι οι βασικές επιλογές τους και τη διατήρηση αυξημένων μετρητών να συνιστά την κύρια επιλογή” επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα χρηματιστήρια σε Ηπειρωτική Κίνα, Ταϊβάν και Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστά λόγω αργίας.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρές μεταβολές για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Οι Επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκαν με αδύναμο ρυθμό τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την εταιρεία IHS Markit, ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 51 μονάδες, από 51,1 τον Δεκέμβριο. Είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο του 2013.

O δείκτης που μετράει τη δραστηριότητα στις Υπηρεσίες παρέμεινε σταθερός, στις 51,2 μονάδες του Δεκεμβρίου και είναι η πιο χαμηλή ανάγνωση από τον Νοέμβριο του 2014.

Χαμηλότερα κινήθηκε το Λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη, όπως και αναμενόταν, με οδηγό την πιο βαθιά πτώση των τελευταίων 11 ετών της Γερμανίας (-4,3%).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ διολίσθησαν 1,6% σε μηνιαία βάση, τον τελευταίο μήνα του 2018, σε συμφωνία με τον μέσο όρο προβλέψεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. Σε ετήσια βάση, το λιανεμπόριο ενισχύθηκε κατά 0,8%.

Συρρικνώθηκε ο τομέας Υπηρεσιών της Ιταλίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της εταιρείας IHS Markit. Ο δείκτης ΡΜΙ διολίσθησε στις 49,7 μονάδες, από 50,5 τον Δεκέμβριο. Η μέτρηση ήταν το πιο αδύναμο αποτέλεσμα από τον Οκτώβριο του 2018.

“Μερίδα Αξιωματούχων που καθορίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν επιθυμούν να αλλάξει η κατεύθυνση για τα επιτόκια, καθώς μια τέτοια κίνηση θα έδενε τα χέρια του επόμενου επικεφαλής της Τράπεζας αρκετούς μήνες πριν τον διορισμό του”, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος.

Ο διάδοχος του Ντράγκι αναμένεται να οριστεί μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τις κορυφαίες της επιλογές από το Χρηματιστήριο, σε εποχές αβεβαιότητας όπως επισημαίνει, περιγράφει σε έκθεσή της η Pantelakis Securities.

Όπως αναφέρει, ξεκινά τη χρονιά με μετοχές υψηλής ποιότητας, με ορατότητα όσον αφορά στην κερδοφορία, ισχυρούς ισολογισμούς και ελεύθερες ταμειακές ροές.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζει τις μετοχές των Jumbo (θέτοντας στόχο τα 20 ευρώ), Μυτιληναίου (με στόχο τα 13,5 ευρώ) και Τέρνα Ενεργειακής (με στόχο τα 8 ευρώ), συν τον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων (με στόχο τα 9,5 ευρώ) λόγω του καταλύτη της επικείμενης ιδιωτικοποίησης.

Στη συνέχεια του έτους, η ΑΧΕ προτείνει αύξηση του δείκτη ρίσκου/μόχλευσης, με τις κορυφαίες επιλογές της από τον Τραπεζικό κλάδο (επιλογή χαμηλού ρίσκου η Eurobank με στόχο τα 0,74 ευρώ και υψηλού ρίσκου η Εθνική, με στόχο τα 1,61 ευρώ).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 644,26 (-0,45%) και 652,72 μονάδων (+0,85%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 652,71 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,85%, ενώ ο τζίρος βυθίστηκε στα 33,9 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΕΥΡΩΒ).

Να σημειωθεί ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο Σαράντης, ενώ δεν κοκκίνησαν καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Η μείωση της κινητικότητας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεν επέστρεψε κάτι καλύτερο στην τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σταθερές παρέμειναν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αξιοσημείωτη αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.551 συμβόλαια).

Στα 3.341 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.414 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.241, 942 για τον Φεβρουάριο και 299 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.724,5) κινήθηκε μεταξύ 1.708 και 1.729 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.402), Alpha Bank (11.123), Πειραιώς (14.392), ΔΕΗ (525), Εθνική (6.101), Ελλάκτωρα (575), ΑΔΜΗΕ (116), ΕΕΕ (194), ΕΧΑΕ (189), Μυτιληναίο (289), ΟΤΕ (340), Cenergy (498), Intralot (163), MIG (4.092), ΟΠΑΠ (191), Τέρνα Ενεργειακή (218), Viohalco (834).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 56.117, Alpha Bank 36.407, Εθνική 35.982, Πειραιώς 24.583, MIG 48.392.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer                    NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-01-25

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 32.980.958 τεμ., (από 31.480.958 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.127.112 τεμ. (25.027.112), ΔΕΗ 6.512.904 τεμ. (6.498.851), Eurobank 34.786.957 τεμ. (34.113.519), Εθνική 10.126.432 τεμ. (10.126.432), ΟΠΑΠ 1.296.326 τεμ. (1.296.326), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v