ΧΑ: Νίκη των αγοραστών στον τελευταίο γύρο

Στις 641 μονάδες αναρριχήθηκε ο ΓΔ σε μια συνεδρίαση δυο όψεων. Πρωταγωνιστές Eurobank και Coca Cola. Περιορίστηκαν οι πιέσεις στην Alpha. Εδειξαν «χαρακτήρα» τα ελληνικά ομόλογα στις πωλήσεις λόγω Ιταλίας.

ΧΑ: Νίκη των αγοραστών στον τελευταίο γύρο

Συνεδρίαση δύο όψεων, που ξεκίνησε με πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, μετά τις δηλώσεις Δραγασάκη και ολοκληρώθηκε με κλείσιμο των βασικών δεικτών στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, καθώς ανέκαμψαν οι Τράπεζες από τα πρωινά χαμηλά, ενώ σημαντικές βοήθειες πήραν οι δείκτες και από τα μη Τραπεζικά blue chips.

Σημαντικές και οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, μέσω των οποίων 6 τίτλοι του FTSE25, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω μικτού κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές και εν μέσω επιστροφής των πωλητών και λόγω καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, στην Αγορά ομολόγων, με κύριους εκφραστές των πιέσεων τα Ιταλικά και Ελληνικά ομόλογα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ιταλικού 10ετους διαμορφώνεται στο 2,72% (+14 μονάδες βάσης) και του αντίστοιχου Ελληνικού στο 3,87% (+5 μονάδες βάσης). Νωρίτερα οι απώλειες για το ελληνικό δεκαετές ήταν πολύ μεγαλύτερες, φτάνοντας και πάνω από τις 10 μονάδες βάσης, γεγονός που δείχνει ότι «βγήκαν άμυνες».

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η διατήρηση της αναμονής, σε σχέση με τη δρομολόγηση κινήσεων για τη μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων από το ενεργητικό των Τραπεζών, συμβάλει στη συντήρηση του σκηνικού συσσώρευσης στο Χ.Α. Έτσι, η συναλλακτική βελτίωση δύσκολα θα αλλάξει ουσιωδώς το παρόν σκηνικό, ενόσω συνεχίζεται η ανομβρία των καταλυτών” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καθώς ο Φεβρουάριος ξεκινάει σήμερα, οι Επενδυτές πιθανότατα να εστιάσουν στα εταιρικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο, με την πρώτη ανακοίνωση να αναμένεται στις 14 Φεβρουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο περιμένουμε το επιλεκτικό ενδιαφέρον να διατηρηθεί και την Εγχώρια Αγορά να κρατηθεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, σημείωνε η Beta Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, “η μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων πρέπει να επιδιώκεται και να θεωρείται Κοινωνικός στόχος” σημείωσε στις Επιτροπές της Βουλής, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας πως “πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί λάθος κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν στο να απαιτηθούν νέα κεφάλαια τα οποία να κληθούν να τα βάλουν οι Φορολογούμενοι”.

Εννοείται ότι η παραπάνω δήλωση ήταν αρκετή, προκειμένου η συνεδρίαση να ξεκινήσει με πίεση στον Τραπεζικό κλάδο.

Παρά το γεγονός ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική πίεση των τιμών, έφερε τον ΔΤΡ να υποχωρεί μέχρι τις 369,76 μονάδες (-2,73%) και να δείχνει διαθέσεις κλεισίματος σε νέα ιστορικά χαμηλά, όπως και οι τίτλοι των Alpha Bank (-0,34%) που δεν απέφυγε το νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο και Πειραιώς (0%).

Η σταδιακή ενεργοποίηση “αντανακλαστικών επιβίωσης” που ξεκίνησαν από Εθνική (+2,30%) και Eurobank (+2,94%), για να ακολουθήσουν, προς στιγμήν και οι άλλες Τράπεζες, είχε σαν αποτέλεσμα το γύρισμα του Τραπεζικού δείκτη σε θετικό πρόσημο και την αναρρίχηση μέχρι τις 388,18 μονάδες (+2,11%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 383,25 (+0,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 384,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,26%, όμως σε καμία περίπτωση όλα τα παραπάνω δεν πείθουν ότι ολοκληρώθηκε η ταλαιπωρία των τιμών στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Για να υπάρξει κάποια τέτοια ένδειξη, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 403 μονάδων (εκεί έχει κατέβει το ημερήσιο “stop short”). Επόμενες αντιστάσεις στις 439 και 469 μονάδες και πρώτη στήριξη στην ζώνη 360 – 355.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία συλλογής και πακεταρίσματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 7 δισ. ευρώ, από τη διοίκηση της Eurobank, προκειμένου να μεταφερθούν όσον το δυνατόν συντομότερα στην εταιρεία ειδικού σκοπού, η λειτουργία της οποίας θα ξεκινήσει εντός του 2019. Αμέσως μετά τη μεταφορά τους στο SPV, τα 7 δισ. ευρώ θα τιτλοποιηθούν και το project θα φέρει την επωνυμία ‘Cairo’. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι πλην των 7 δισ. ευρώ, η Τράπεζα σχεδιάζει πρόσθετη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα, έως το τέλος Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση των 2 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών (project ‘Pillar’)”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “με στόχο να μην υπάρξουν ‘αναταράξεις’ και πολιτικοί ‘σεισμοί’, μέχρι τις Ευρωεκλογές, κινείται πλέον όχι μόνο η ΕΕ, αλλά και οι Θεσμοί της. Ο φόβος για ραγδαία άνοδο των άκρων αλλά και σοβαρών απωλειών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωσοσιαλιστών, έχει ως αποτέλεσμα η εξελισσόμενη δεύτερη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους Δανειστές της, στη μεταμνημονιακή περίοδο, να περνάει ‘ήρεμα’. Ήδη το ‘Brexit’ έχει δημιουργήσει σοβαρό πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους Ηγέτες, ενώ μια νέα κρίση στην Ιταλία υποβόσκει”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως μέχρι την αντίδραση των Τραπεζικών μετοχών, τα μη Τραπεζικά blue chips ήταν αυτά που “έβαλαν πλάτη” στους βασικούς δείκτες, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ανεξάρτητα από την τελική εικόνα, μόλις τρεις ήταν οι μετοχές, από το σύνολο του FTSE25, που δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και πιο συγκεκριμένα οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,62%), ΕΕΕ (+2,77%) και Μυτιληναίος (+1,58%).

Ξεκινώντας από την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις αναλώνεται σε κίνηση πέριξ των 4,40 ευρώ και σε συνεχείς εναλλαγές τελικών προσήμων. Στα 4,90 ευρώ η πρώτη σημαντική αντίσταση και στα 4,08 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΕΕ, η κεφαλαιοποίηση της οποίας επέστρεψε υψηλότερα των 11,15 δισ. ευρώ. Ο τίτλος παραμένει “long” με “stop” στα 26,05 ευρώ και επόμενη, σημαντική, αντίσταση στα 31,9 ευρώ.

Εννέα συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ, συμπλήρωσε η μετοχή της Μυτιληναίος. Πολύ ισχυροποιημένη η ζώνη αντίστασης στα 8,50 – 8,99 ευρώ, στα 7,48 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε νέα υψηλά πολυετίας ο Παπουτσάνης (+1,75%), αυξημένη προσοχή απαιτεί το “bidαρισμα” στην Epsilon Net (+2,08%), ενώ μένει να φανεί αν θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις χαρτοφυλακίων στον Δρομέα (0%), που ποντάρουν σε βελτιωμένα αποτελέσματα.

Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Σελόντα (+5,91%), Αλουμύλ (+1%) και Profile (+6,48%), όπως και οι αγοραστές στην ΓΕΔ (+16,67%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών σε Ιατρικό (+5,66%) και Μουζάκη (+6,45%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Τεχν. Ολυμπιακή (-0,91%) και Creta Farms (-0,21%).

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις την Κρητών Άρτος (-2,78%), για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις στην εισηγμένη.

Αλλαγή των τεχνικών δεδομένων, καθώς το σημερινό κλείσιμο γύρισε τον Γενικό Δείκτη σε ημερήσιο “long” με “stop” στις 609 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις στις 646 και 678 και πρώτη στήριξη στις 630 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επόμενη, σημαντική, αντίσταση, εντοπίζεται στις 1750 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1676, 1665, 1645 και 1627 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Από εκεί και πέρα, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την σημερινή συνεδρίαση, αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 1,29%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 0,71%.

Στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,3% και διαμορφώθηκε στα 38,6 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 4,59% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 12,44%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Με έκπληξη υποδέχτηκε οι Αγορά τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη για τις Τράπεζες. Ο κ. Δραγασάκης, στην ουσία προειδοποίησε - απείλησε την Κυβέρνηση, ότι το θέμα των ‘κόκκινων’ δανείων είναι πρώτη προτεραιότητα και ότι αν δεν επιλυθεί έγκαιρα, το πρόβλημα που θα προκύψει μπορεί να είναι πολύ σημαντικό” αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Η δήλωση επιβεβαιώνει αυτό που πιστεύει η Αγορά στην Ελλάδα. Ότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ του τι πιστεύει η Κυβέρνηση πως χρειάζεται για την Οικονομία και του τι πιστεύουν οι Διεθνείς Επενδυτές και οι Δανειστές για την Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι τα μεγάλα θέματα με διεθνή αντίκτυπο, είναι η προτεραιότητα. Πιστεύει, πως αυτά τα θέματα τονώνουν το διεθνές προφίλ του Πρωθυπουργού και αυτός με τη σειρά του θα φέρει τα πολυπόθητα λεφτά για επενδύσεις από τους Διεθνείς Επενδυτές.

Οι Διεθνείς Επενδυτές και οι Δανειστές, φαίνεται να απαιτούν υλοποίηση των αλλαγών στην Οικονομία και επίλυση όλων των θεμάτων που χρονίζουν αδικαιολόγητα. Μέχρι τότε απέχουν, ή εκβιάζουν στραγγαλίζοντας ακόμα περισσότερο την ανύπαρκτη ρευστότητα της Οικονομίας.

Αν για παράδειγμα δεν είχε πάρει παράταση ο Νόμος Κατσέλη και είχε γίνει μία Αποκρατικοποίηση και την ίδια στιγμή δεν είχαμε την “επιτυχία” της Συνθήκης των Πρεσπών, πιστεύω πως η έξοδος στις Αγορές θα είχε πραγματικά πετύχει και δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να απειλούμε με ανακεφαλαιοποίηση τις Τράπεζες.

Σε αυτό το κλίμα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παρουσιάζει μια περίεργη εικόνα. Πολλές μετοχές όπως ενδεικτικά οι ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΕΕΕ, ΒΙΟ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και μικρότερες όπως τα ΠΛΑΘ και το ΠΛΑΙΣ, δίνουν σημάδια ότι θέλουν να αυτονομηθούν και να ανέβουν. Όμως οι Τράπεζες παραμένουν το “βαρίδι” της Αγοράς και η Αγορά κινείται σε ένα μικρό εύρος τιμών, απογοητεύοντας τους Επενδυτές.

“Ας ελπίσουμε οι παραινέσεις του κ. Δραγασάκη να πείσουν την Κυβέρνηση να ασχοληθεί με την Οικονομία, γιατί αλλιώς η ζημία στην Οικονομία μπορεί να είναι ανυπολόγιστή, όπως ο ίδιος παραδέχεται” επισημαίνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μανθος

“Επί ένα τρίμηνο ο Γενικός Δείκτης παραμένει αδύναμος κάτω από τις 660 μονάδες, προσπαθώντας με μια πλάγια σταθεροποιητικά σαθρή κίνηση να αποφύγει τη διολίσθηση κάτω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων” τονίζει ο Απόστολος Μανθος.

Τα χρονικά όμως περιθώρια της πλάγιας αυτής κίνησης αρχίζουν και στενεύουν επικίνδυνα, πιέζοντας προς την εκδήλωση μιας άμεσης κίνησης διαφυγής στις επόμενες συνεδριάσεις. Μιας που η μεσοπρόθεσμη τοξοειδής τάση παραμένει καθοδική από τις αρχές του 2018, το πρώτο λόγο έχει η πτωτική διαφυγή βάζοντας ως στόχο την περιοχή στήριξης των 570 μονάδων.

Αλλαγή του πτωτικού σεναρίου θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με ένα ισχυρό ανοδικό πάτημα πάνω από το επίπεδο των 660 μονάδων, χαρακτηρίζοντας έτσι τον τρίμηνο σταθεροποιητικό σχηματισμό ως διαγραμματικό μάζεμα των όποιων ρευστοποιήσεων. Η κίνηση αυτή παρόλο που έχει το μικρότερο ποσοστό επίτευξης, εάν αποτυπωθεί με επιτυχία μπορεί να ανοίξει πεδίο επαφής με την περιοχή των 707 μονάδων, αλλάζοντας έτσι άρδην τα μέχρι τώρα καθοδικά δεδομένα. Μέχρι τότε όμως ο δρόμος παραμένει καθοδικός και ολισθηρός.

Προσπάθεια αντίστασης και απεμπλοκής από τη μεσοπρόθεσμη καθοδική ρότα του καναλιού “Q” επιχειρεί τους τελευταίους μήνες ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ισορροπώντας ανάμεσα στα δύο επίπεδα των 1710 και 1570 μονάδων. Ισχυρή τμήση της άνω πλευράς του καναλιού στις 1710 με 1728 μονάδες, θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τα διαγραμματικά δρώμενα, τονώνοντας την ανοδική σκέψη για τις 1800 μονάδες.

Στατιστικώς πάντως τέτοιοι σχηματισμοί που εμπεριέχουν πλάγια κίνηση μέσα σε κανάλι τάσης, καταλήγουν σε βίαιη αποδέσμευση προς την πλευρά της τάσης δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση προς την περιοχή των 1520 μονάδων.

Τέλος, δίχως σημάδια διαγραμματικής “ανάστασης” ο Τραπεζικός Δείκτης συνεχίζει την κατηφορική του πορεία προς τη Fibo στήριξη των 350 μονάδων, ακολουθώντας πιστά από τις αρχές του Σεπτέμβρη τον αποτυπωμένο καθοδικό δίαυλο στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών. Χαρακτηριστική είναι δε η συμπεριφορά του δείκτη μετά και τη καταστρατήγηση των 604 μονάδων, καθώς παρουσιάζει τους αγοραστές σα να έχουν στην κυριολεξία κατεβάσει τα χέρια.

“Εδώ για να μπορέσουμε να πούμε ότι κάτι αρχίζει και κινείται, θα πρέπει ο δείκτης να πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ανοδικό άλμα προς το επίπεδο των 470 μονάδων” σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Νίκος Καυκάς

“Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με κέρδη 3,48% τον Ιανουάριο στις 634,64 μονάδες, υποαποδίδοντας συγκρινόμενος με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (EuroStoxx 600 6,23%)” σημειώνει ο Νίκος Καυκάς.

Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε υποτονικός με τον μέσο ημερήσιο τζίρο 20 ημερών να κινείται χαμηλότερα των €40 εκατ. Στο επίκεντρο βρέθηκε η νέα 5ετους διάρκειας ομολογιακή έκδοση με απόδοση 3,6%, η οποία τοποθετείται στο άνω εύρος διακύμανσης του τελευταίου έτους, αφήνοντας περιθώρια για βραχυπρόθεσμα κέρδη μιας και η τρέχουσα ετησιοποιημένη απόδοση στην λήξη (yield to maturity_ytm) ανέρχεται στο 2,8% περίπου.

Η έξοδος αυτή στις Αγορές Κεφαλαίου, είχε ως αποτέλεσμα μια ευρύτερη μετατόπιση της καμπύλης αποδόσεων της Χώρας σε χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες, ενώ επηρέασε θετικά και τον δείκτη εταιρικών ομολόγων (πλην του Χρηματοοικονομικού Τομέα) της ΤτΕ, που η απόδοσή του διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο 2,57% mid-ytm από 3,09% mid-ytm τον Δεκέμβριο και 3,67% mid-ytm τον Νοέμβριο. Τα τελευταία στοιχεία από τους πρόδρομους δείκτες της Οικονομίας κινούνται σταθεροποιητικά, με τον δείκτη Markit PMI Μεταποίησης (53,8) και τον δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ (101,6) να υποχωρούν ελαφρώς για τον Δεκέμβριο.

Στο εσωτερικό οι εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο και στον Τραπεζικό κλάδο παραμένουν σταθερά στο προσκήνιο, ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν οι Οίκοι αξιολόγησης, θα στηρίξουν το στοίχημα της εξόδου στις Αγορές Κεφαλαίου χωρίς την ύπαρξη οδικού χάρτη στους τομείς αυτούς.

Το μηνιαίο εύρος διακύμανσης του ΓΔ ορίζεται μεταξύ των 580 και 680 μονάδων, με πιθανότερο σενάριο να κινηθούμε εντός των 600 - 670 μονάδων.

Για τον ΔΤΡ, το κομβικό σημείο που ενδέχεται να σημάνει μεταστροφή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης είναι το επίπεδο των 410 με 420 μονάδων.

Στο εξωτερικό, προς το παρόν, το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα παραμένει υποστηρικτικό, μετά και από ορισμένα θετικά εταιρικά αποτελέσματα (ήτοι άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών) δ’ τριμήνου από Βαρύδεικτες εισηγμένες του S&P 500 στις ΗΠΑ και την διαφαινόμενη υπομονή που έχει την διάθεση να επιδείξει η FED σχετικά με την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων. “Επιμένουμε σε μεμονωμένες μετοχικές επιλογές, οι οποίες θα προστατέψουν τα χαρτοφυλάκια από ανεπιθύμητη μεταβλητότητα, Βασικό κριτήριο οι ανθεκτικές ελεύθερες ταμειακές ροές (Καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές-επενδυτικά έξοδα) και ο ελεγχόμενος καθαρός δανεισμός (Δανεισμός - ταμειακά διαθέσιμα)” σημειώνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Merit Sec.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Με το μισό τζίρο σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο, σε επίπεδο μέσων ημερήσιων συναλλαγών και με κέρδη 3,48% έκλεισε ο Ιανουάριος για την Αγορά, παρουσιάζοντας μια διττή εικόνα αποδόσεων στις επιμέρους μετοχές. Οι Τράπεζες αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά τον ‘αδύναμο κρίκο’ της Αγοράς, καθώς τα σχέδια των τιτλοποιήσεων έχουν μπει μεν στο μικροσκόπιο των Εποπτικών Αρχών, χωρίς να διαφαίνεται, ωστόσο, ότι θα υπάρξει μια άμεση ετυμηγορία ως προς το πότε και αν θα δοθεί το πράσινο φως” επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι Επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι, καθώς η επιτάχυνση της μείωσης των “κόκκινων” δανείων αποτελεί βασικό θέμα στην εξυγίανση του Τραπεζικού Συστήματος, το οποίο αν και έχει καταφέρει ως τώρα να είναι συνεπές ως προς την επίτευξη των λειτουργικών του στόχων, δεν βρίσκει επενδυτικό αντίκρισμα.

Η χρηματιστηριακή διαφοροποίηση της Eurobank έχει να κάνει με το χρονικό προβάδισμα που έχει αποκτήσει η Τράπεζα, μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου απορρόφησης της Grivalia, γεγονός που δείχνει ότι η στάση της Επενδυτικής Κοινότητας καθορίζεται, στην παρούσα φάση, από ενέργειες και λιγότερο από προσδοκίες, παρά τις χαμηλότατες αποτιμήσεις στις οποίες διαπραγματεύονται και οι τέσσερις συστημικοί Εκπρόσωποι.

Κατά τα άλλα η εβδομάδα που πέρασε είχε σαν κεντρικό θέμα την πετυχημένη έκδοση του 5ετους ομολόγου, η οποία συνοδεύτηκε με θετικές αναγνώσεις τόσο σε ποσοτικό (υπερκάλυψη, επιτόκιο και διαπραγμάτευση στην δευτερογενή Αγορά) όσο και ποιοτικές (κατανομή, προέλευση κεφαλαίων κάλυψης).

Ακολούθως, το σπάσιμο του 4% στην δεκαετία έφερε χαμόγελα, δεν είναι και λίγο να επιστρέφει μια Οικονομία σε ένα περιβάλλον χαμηλότερου κόστους χρήματος, γεγονός το οποίο λειτούργησε σταθεροποιητικά στην συμπεριφορά των εγχώριων μετοχικών τίτλων, δεδομένης της αναθεώρησης του ασφάλιστρου κινδύνου που αυτό συνεπάγεται.

Αν μάλιστα η εικόνα αυτή παραμείνει στο τέλος του τριμήνου, οι κατέχοντες Ελληνικά ομόλογα θα γράψουν κάποια αξιοσημείωτα κεφαλαιακά κέρδη.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 η Alpha Βank είχε την μεγαλύτερη θέση σε Ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της (2,6 δισ. ευρώ) από τις τέσσερις Ελληνικές Τράπεζες, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να συγκινήσει την Αγορά, τουλάχιστον σε ότι αφορά την εικόνα στο ταμπλώ.

Τεχνικά η Αγορά ανάλωσε όλη την εβδομάδα μέσα σε 14 μονάδες. Το εύρος είναι εξαιρετικά συμπιεσμένο, ως εκ τούτου δεν άλλαξε ιδιαίτερα κάτι ως προς την κατεύθυνση τάσης. Οι χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών καθώς και ο MACD παρέμειναν αγορασμένοι, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έδειξαν μια οριακή βελτίωση και το τέλος της εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα υψηλά έτους, χωρίς βέβαια αυτό να αλλάζει κάτι δραματικά, αφού η διαγραμματική εικόνα μεταβάλλεται μόνο εκτός των ορίων της συσσώρευσης που στην προκειμένη περίπτωση τοποθετούνται στις 660 μονάδες.

Η αργή πλάγια κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει “αγοράσει χρόνο” υπέρ μιας ανοδικής κίνησης, η οποία, ωστόσο, θα χρειαστεί την προοδευτική συνδρομή των συναλλαγών, για να κατοχυρώνει κάθε νέο επίπεδο τιμών. Συμπερασματικά η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί σε παρόμοιο τέμπο, με τους αγοραστές να έχουν ένα μικρό προβάδισμα, όσο οι 620 μονάδες παραμένουν ανέπαφες.

Ο Φεβρουάριος ξεκινάει με μια πιστοληπτική αξιολόγηση την ερχόμενη Παρασκευή από την Fitch, η οποία μετά την πετυχημένη έκδοση της 5ετιας, ενδεχομένως να δει με θετικότερο μάτι την προοπτική της Χώρας και να αναβαθμίσει το “Β” σε κάτι καλύτερο, δεδομένης και της μετριοπαθούς προόδου που παρατηρείται στα δημοσιονομικά.

“Στο μέτωπο των εισηγμένων, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών από τον όμιλο της Μυτιληναίος, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη ολοκληρώνεται η δημοσία πρόταση για το Υγεία. Η 6η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως το τέλος της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ” υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Περαιτέρω συρρίκνωση σημείωσε ο Μεταποιητικός τομέας της Κίνας στην έναρξη του 2019. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο ΡΜΙ διολίσθησε στις 48,3 μονάδες τον Ιανουάριο, από 49,7 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις εταιρείες Caixin China και Markit.

Η ανάγνωση ήταν η πιο χαμηλή από τον Φεβρουάριο του 2016.

Πρόοδο στις μεταξύ τους συνομιλίες είχαν ΗΠΑ και Κίνα κατά τη διήμερη επαφή τους, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει ότι μία νέα Σύνοδος σε επίπεδο Προέδρων ίσως είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της οικονομικής διαμάχης, μέσα στον επόμενο μήνα.

Τα πρώτα ετήσια κέρδη των τελευταίων τεσσάρων ετών δημοσίευσε η Deutsche Bank για το 2018, καθώς η καθαρή ζημία του τετάρτου τριμήνου σημείωσε απότομη πτώση. Τα κέρδη προ δικαιωμάτων μειοψηφίας ήταν 341 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά, σε σύγκριση με την επιβάρυνση ύψους 735 εκατ. ευρώ το 2017.

H Deutsche περιόρισε σημαντικά τη ζημία προ δικαιωμάτων μειοψηφίας στους τελευταίους τρεις μήνες της χρονιάς, στα 409 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τη ζημία ύψους 2,43 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα, όταν είχε επιβάρυνση 1,4 δισ. σχετιζόμενη με την Αμερικανική φορολογική αναθεώρηση.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, οι αναλυτές ανέμεναν ετήσια κέρδη προ δικαιωμάτων μειοψηφίας ύψους 432 εκατ. ευρώ και τριμηνιαία ζημία 268 εκατ. Η καθαρή ζημία που αποδίδεται στους Μετόχους ήταν 425 εκατ. για το τρίμηνο.

Η ανάπτυξη της Μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη ήταν ελάχιστη τον Ιανουάριο, καθώς οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών. Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός ΡΜΙ στον τομέα της Μεταποίησης υποχώρησε για έκτο μήνα, φτάνοντας στις 50,5 μονάδες, από το σημείο των 51,4 μονάδων του Δεκεμβρίου.

Η ανάγνωση είναι η πιο χαμηλή από τον Νοέμβριο του 2014, ενώ ο δείκτης που μετράει την παραγωγή υποχώρησε σε χαμηλό πεντέμισι ετών, στις 50,5 μονάδες, από 51.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ είχε αυξηθεί 1,6%.

Άλμα κατέγραψε η απασχόληση τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε 304.000 θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του έτους. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα δημιουργηθούν 165.000 θέσεις εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας, ωστόσο, αυξήθηκε στο 4%, από 3,9% τον Δεκέμβριο.

Ο τομέας της Μεταποίησης στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον πρώτο μήνα του 2019 μετά από την σημαντική επιβράδυνση τον Δεκέμβριο.

Το Ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μεταποίησης σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο στις 56,6 μονάδες, από 54,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από την πρόβλεψη των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 10 Μαΐου 2019”, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Η έξοδος της Ελλάδας στις Διεθνείς Κεφαλαιαγορές είναι πιστωτικά θετική, καθώς αντανακλά τη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και ανοίγει τον δρόμο ώστε η Χώρα να επιστρέψει πλήρως στη χρηματοδότηση από την Αγορά”, τονίζει η Moody’s.

“Ενώ το κόστος του ομολόγου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που πληρώνει η Ελλάδα επί των δανείων που έλαβε από τον EFSF και τον ΕSM, ωστόσο ο χρόνος της έκδοσης ήταν καλός, η ζήτηση σημαντική και η απόδοση του 3,6% εύκολα διαχειρίσιμη για την Ελλάδα. Παρά το σημαντικό αυτό βήμα, η Χώρα ακόμα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, που περιλαμβάνουν τη μόνο ‘μέτρια’ αναπτυξιακή προοπτική και ένα αδύναμο Τραπεζικό τομέα με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων”, σημειώνει η Moody’s.

Επιστρέφοντας στα υπόλοιπα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 632,15 μονάδες (-0,39%), αλλά στις 17.00 βρέθηκε στο μέχρι εκείνη την στιγμή υψηλό των 641,14 μονάδων (+1,02%). Μέσω των τελικών δημοπρασιών, έγραψε νέα υψηλά στις 641,54 (+1,09%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 641,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,08%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 44,7 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ απέσπασαν το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΒΙΟ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΤΕ, Τιτάν, Viohalco, Motor Oil.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

--ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και προσήμου, με την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να ολοκληρώνεται σε υψηλότερα επίπεδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.444 συμβόλαια).

Στα 3.444 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.561 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.047, 1.044 για τον Φεβρουάριο και 3 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.704) κινήθηκε μεταξύ 1.677 και 1.706 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΕΕΕ, 50.000 ΟΠΑΠ, 17.690 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.666), Alpha Bank (11.717), Πειραιώς (2.745), ΔΕΗ (207), Εθνική (5.482), Ελλάκτωρα (232), ΑΔΜΗΕ (125), ΟΠΑΠ (114), Τρ. Αττικής (250), Μυτιληναίο (208).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 55.689, Alpha Bank 33.227, Εθνική 35.733, Πειραιώς 25.896, MIG 49.916.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                          Name of Issuer                            NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-01-25

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 30.090.327 τεμ., (από 29.190.958 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.911.112 τεμ. (24.354.558), ΔΕΗ 6.499.444 τεμ. (6.499.444), Eurobank 33.574.108 τεμ. (33.509.409), Εθνική 10.126.432 τεμ. (10.126.432), ΟΠΑΠ 1.296.076 τεμ. (1.296.076), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v