Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του πρώτου μήνα της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς, με τον Γενικό Δείκτη να διακόπτει, με την θετική μηνιαία απόδοση, το πτωτικό σερί πέντε μηνών. Αντίθετα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, συνέχισε την “νότια” πορεία του και δείχνει να απειλεί τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.
Πιο συγκεκριμένα, η ολοκλήρωση του πρώτου μήνα βρήκε τον Γενικό Δείκτη, από την αρχή του χρόνου, να καταγράφει κέρδη 3,48%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης πρόλαβε να καταγράψει απώλειες 13,53%.
Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών στα 38 εκατ. και σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. το νούμερο αυτό σηματοδοτεί αρνητικό ρεκόρ 20ετιας και πλέον (!)
Μετοχή του πρώτου μήνα η Κρητών Άρτος, με απόδοση 71,43%.
Από εκεί και πέρα, όλα δείχνουν ότι το Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να κινείται με νευρικότητα και με πλαγιοκαθοδικές τάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει εγκλωβισμένος σε στενά όρια ανάμεσα στις 610 - 650 μονάδες, ενώ τα υποτονικά συναλλακτικά δεδομένα δεν επιτρέπουν οι ενεργοί παίκτες να σκεφθούν θετικότερα.
Η Αγορά των ομολόγων παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη βελτίωση, λόγω και της εξόδου στις Αγορές με 5ετη τίτλο (σήμερα η απόδοση του 10ετους Κρατικού τίτλου στο 3,83%, -6 μονάδες βάσης).
Και ενώ οι, μη Τραπεζικοί, Δεικτοβαρείς τίτλοι, με συνεχόμενο “rotation” προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τον σχεδόν μόνιμα κινούμενο σε πτωτική κατεύθυνση Τραπεζικό κλάδο, αξιοσημείωτη, έστω και με αυξομειώσεις, είναι η κίνηση αρκετών μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης που διαφοροποιούνται επί το θετικότερον.
Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα για τους βασικούς δείκτες θα ήταν σαφώς χειρότερη, αν ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,48%) δεν έδινε κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.
Για όσους κινούνται με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, ο τίτλος παραμένει “long” με “stop” στα 26,05 ευρώ και επόμενη, σημαντική, αντίσταση στα 31,9 ευρώ.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η διατήρηση αμετάβλητων των παρεμβατικών επιτοκίων από τη Federal, έδωσε ισχυρή ώθηση στη Wall Street, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις να διαχυθεί και στις άλλες Αγορές. Ωστόσο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα χρειαστεί συναλλακτική αναβάθμιση για να ξεπεράσει τα όρια αντίστασης της περιοχής 635 - 640 του ΓΔ” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η υποχώρηση των αποδόσεων στα Ελληνικά ομόλογα, θα μπορούσε να υποστηρίξει μία ήπια άνοδο βοηθούμενη και από τη θετική ψυχολογία των Αγορών στο εξωτερικό” εκτιμούσε η Beta Sec.
“Νευρική συνεδρίαση η χθεσινή, με κύρια χαρακτηριστικά, τις συνεχείς εναλλαγές πρόσημου, τον χαμηλό τζίρο και το κλείσιμο μακριά από τα υψηλά. Μικτή εικόνα και στις Τράπεζες, αλλά και στα υπόλοιπα, μη Τραπεζικά Blue Chips. Ο ΓΔ με στήριξη στις 630 και αντιστάσεις στις 639 – 651. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1676 και αντίσταση στις 1695. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 363 μονάδες και αντίσταση στις 411. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, γύρισε και πάλι στη κρίσιμη αντίσταση στις 639, αποδεικνύοντας ότι σε αυτά τα επίπεδα θα χρειαστεί και την βοήθεια των, ακόμα αδύναμων, Τραπεζών. Ο FTSE25, αν και οριακά πτωτικός, έχει αλλάξει την βραχυπρόθεσμη τάση σε θετική, με τον ΓΔ να είναι ο επόμενος στη σειρά. Ο Τραπεζικός παραμένει πτωτικός, κυρίως λόγω της αδύναμης ΑΛΦΑ και κρατάει πίσω, όλη την Αγορά. Οι ταλαντωτές, είναι πλέον σε οριακά σημεία, οπότε η όποια υπέρβαση πρέπει να έρθει σύντομα, διαφορετικά θα περιμένουμε τον επόμενο γύρο” σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι και Τραπεζικός δείκτης, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ Alpha Bank (-4,17%) και Πειραιώς (-0,87%), ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Τουλάχιστον εντυπωσιακά πράγματα συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες και στον τίτλος της Eurobank (+2,26%), όχι μόνο γιατί η μετοχή τερμάτισε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, αλλά διότι έχει μείνει “κρεμασμένη” εντολή αγοράς 1771716 τεμ. (!)
Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 388,69 (+1,29%) και 372,05 μονάδων (-3,05%), στις 17.00 βρέθηκε στις 374,23 (-2,48%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 380,15 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,94%.
Για την εξαιρετικά κακή εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ και για τις νέες τεχνικές ενδείξεις που έχουν διαμορφωθεί, η στήλη απευθύνθηκε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και έλαβε τις κάτωθι “οδηγίες”, τις οποίες και μεταφέρει: Ούτε η έξοδος στις Αγορές, ούτε το νέο της Eurobank, ούτε η καλυτέρευση των “κόκκινων” δανείων, ούτε η αύξηση των καταθέσεων δεν έχει βοηθήσει τον κλάδο που είναι έρμαιο των πωλητών σε “μηδενικές” αποτιμήσεις. Τεχνικά ημερήσια είσοδο παίρνουμε με κατοχύρωση του 402 σε κλείσιμο για τον Τραπεζικό δείκτη. Το “φλερτ” με τα ιστορικά χαμηλά συνεχίζεται στον ΔΤΡ, με την ΑΛΦΑ και την ΠΕΙΡ να συνεχίζουν τις νέες καταγραφές ιστορικών χαμηλών, ενώ η ΕΤΕ δείχνει στην παρούσα καλύτερη εικόνα. Η Eurobank είναι η μόνη που είναι “Long” σε ημερήσιο, με το “stop” στα 0,4670 ευρώ, ενώ μπορεί να δοκιμάσει την πολύ σημαντική αντίσταση του 0,545 επιπέδου που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση. Το “stop” στο ημερήσιο “short” στην ΕΤΕ στο 1,02 στην ΑΛΦΑ στο 1,01 και στην ΠΕΙΡ στα 0,724 ευρώ και για τους πιο συντηρητικούς στα 0,854 ευρώ.
“Φαίνεται ότι οι Επενδυτές αναζητούν μία μόνιμη λύση στον κλάδο και όσο δεν έρχεται οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι” επισημαίνει η ΑΕΠΕΥ.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, “η Alpha Bank επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά της να τηρήσει το αναθεωρημένο πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων” όπως αναφέρει η Euroxx, επικαλούμενη σχετική τηλεδιάσκεψη της Τράπεζας με τους αναλυτές.
Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, τα στελέχη της Τράπεζας σημείωσαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Παρακολουθούν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των “κόκκινων” δανείων και εξετάζουν τις επιλογές επιτάχυνσης του πλάνου μείωσης το 2019, μέσω ενός συνδυασμού μέτρων και δομικών λύσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση, χωρίς να υπάρξει ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Παράλληλα, η Τράπεζα διέψευσε ως αβάσιμα τα σενάρια περί συγχώνευσης με άλλη Ελληνική Τράπεζα.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, δεν αναμένεται να είναι η Ελλάδα. Δεν αποκλείεται όμως ή, για την ακρίβεια, αναμένεται, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, να γίνει συζήτηση γύρω από την Ελλάδα στο σημερινό EwG, μετά την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες και κυρίως στις Βρυξέλλες, μετά τον αιφνιδιασμό, καταγράφεται δυσαρέσκεια και προβληματισμός για τις επιπτώσεις της επιλογής της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία τέτοιου μεγέθους αύξηση”.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “η σημερινή συνεδρίαση ήταν μία ακόμη απογοήτευση, για όσους έχουν την υπομονή να παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, καθώς η Αγορά έδειξε ότι δεν ‘ακούει’ ούτε την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα και είναι απόλυτα εγκλωβισμένη στην συνεχιζόμενη Τραπεζική απαξίωση, πράγμα που δικαιώνει όσους Ξένους συνεχίζουν να διατηρούν, ή και να αυξάνουν τις “short” θέσεις τους στον Τραπεζικό κλάδο.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΑΔΜΗΕ (+1,29%), Viohalco (+0,56%), Grivalia (+1,93%), EEE (+0,48%), Lamda Development (+1,67%), Jumbo (+0,42%), Fourlis (+1,51%), Ελλάκτωρ (+0,14%), Σαράντης (+3,35%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,34%).
Εκτός από την ΕΕΕ και από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Lamda Development, που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ η μετοχή δείχνει να προσεγγίζει τα υψηλά μήνα.
Στα 5,73 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 6,30 ευρώ η επόμενη αντίσταση.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Frigoglass (+3,60%) και για την Centric (+0,33%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελλάδος (+0,76%), από τις 13/12/2018 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η ΓΕΔ (+20%), ενώ “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις το Ιασώ (+0,75%).
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Creta Farm (-3,4%), πέντε πτωτικές και δύο αμετάβλητες στις τελευταίες επτά, όλες με ελάχιστες συναλλαγές, αθροίζει η Paperpack (-4,14%), διατήρησε τα πρόσφατα κέρδη η Παπουτσάνης (0%), ενώ ίσως αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής τα όσα διαδραματίζονται στην ΕΝ.Α. και κυρίως σε Κρητών Άρτο (+6,93%) και υστάτως και σε Epsilon Net (+13,39%).
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.
Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει ζητούμενο την υπέρβαση, με κλείσιμο, υψηλότερα των 638 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στην πολύ δύσκολη ζώνη 650 – 670. Πρώτη στήριξη στις 627 και αμέσως επόμενη στις 604 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επόμενη, σημαντική, αντίσταση, εντοπίζεται στις 1750 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1676, 1645 και 1627 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
“Τελικά η πολυαναμενόμενη έξοδος στις Αγορές δεν μπόρεσε να βοηθήσει την Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Οι συνεχιζόμενοι χαμηλοί όγκοι, η αδυναμία διάσπασης των πρώτων ισχυρών επίπεδων αντίστασης, αλλά και η συνεχής πίεση του Τραπεζικού κλάδου, έχουν υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρής αντίδρασης της Αγοράς” αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Ο εγκλωβισμός της Ελληνικής Οικονομίας σε ένα περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής στασιμότητας, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες για την συνέχεια.
Οι Ξένοι Επενδυτές παραμένουν αρνητικά επιφυλακτικοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μείωση ενεργητικού των Ελληνικών ΕTF και η αύξηση των πωλητικών θέσεων σε μηνιαία βάση.
Τα Ελληνικά ομόλογα, μετά την “αλμυρή” έξοδο συνεχίζουν την αποκλιμάκωση τους σε όλη την καμπύλη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την 10ετη έκδοση να υποχωρεί, μετά από αρκετούς μήνες, χαμηλότερα του 3,90%, προδιαθέτοντας για μια νέα προσπάθεια στο εγγύς μέλλον, αν δεν αλλάξει δραματικά το διεθνές περιβάλλον.
Τεχνικά η συνεχιζόμενη κατάρρευση της ΠΕΙΡ (<0,5740) και ΑΛΦΑ (< 0,8920) τις οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, αυξάνοντας την ανησυχία για το ποια λύση τελικά θα επιλέξουν Κυβέρνηση και οι Θεσμοί για τις 2 Τράπεζες.
Οι Διεθνείς Αγορές μετά και τις δεύτερες σκέψεις της FED για “πρόθεση καθυστέρησης” στην αύξηση επιτοκίων, προσπαθούν να κρατήσουν τα κέρδη τους από την πρόσφατη ανοδική τους αντίδραση. Όμως μην ξεγελιέστε, η Παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι πλέον γεγονός, με την Ιταλία να το επιβεβαιώνει εισερχόμενη και επισήμως σε ύφεση, ενώ για 1η φορά τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πάνω από τα επίπεδα του 2017.
“Αν και συγκρατημένα αισιόδοξοι λόγω της βελτιωμένης τεχνικής εικόνας αρκετών Δεικτοβαρών μετοχών (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ), διατηρούμε επιφυλακτική στάση. Αναζητούμε το κατάλληλο χρονικό σημείο για μετοχικές τοποθετήσεις. Στοχεύουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια”, σημειώνει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό, πλάγια κίνηση από το Ευρώ.
Πτώση κατά 2,1% σημείωσε ο τζίρος στο Γερμανικό Λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε μηνιαία βάση, υποχώρησε 4,3%, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Ο μέσος όρος πρόβλεψης αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters έκανε λόγο για πτώση 0,6% σε μηνιαία βάση.
Λιγότερο από το αναμενόμενο μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 2.000, στα 2,263 εκατομμύρια. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση κατά 10.000 άτομα.
Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5%, το χαμηλότερο από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.
“Η Deutsche Bank αναμένει συγχώνευση με την ανταγωνίστρια Commerzbank μέχρι τα μέσα της χρονιάς, εάν οι προσπάθειες για αναδιάρθρωση της Τράπεζας δεν πετύχουν τους στόχους”, σημειώνει το Bloomberg.
Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης συνέχισε να έχει τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, τους τελευταίους τρεις μήνες του 2018, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Το ΑΕΠ στις 19 Χώρες του Ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια.
Και τα δύο στοιχεία ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Σε ύφεση πέρασε η Ιταλία στα τέλη του 2018. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% τους τρεις μήνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, μετά την πτώση κατά 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία. Η συρρίκνωση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (0,1%).
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι οκτώ Τράπεζες είχαν σχηματίσει καρτέλ στη διαπραγμάτευση Κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης από το 2007 ως το 2012. Αν οι Τράπεζες κριθούν ένοχες για παραβίαση των κανονισμών ανταγωνισμού, μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα που αντιστοιχούν στο 10% των Παγκόσμιων εσόδων τους.
“Ο Λευκός Οίκος συμπληρώνει τις τελικές νομικές λεπτομέρειες για το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει τα χρήματα για την κατασκευή του τείχους ασφάλειας, στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό”, σύμφωνα με το “Politico”.
“Οι αντιπρόσωποι της Κίνας και εγώ προσπαθούμε να φτιάξουμε μία ολοκληρωμένη συμφωνία, χωρίς να αφήσουμε τίποτα άλυτο στο τραπέζι. Όλα τα προβλήματα συζητώνται και ελπίζω ότι θα λυθούν. Οι δασμοί στην Κίνα θα αυξηθούν σε 25% την 1η Μαρτίου, οπότε όλοι εργαζόμαστε σκληρά για να ολοκληρωθεί πριν από αυτή την ημερομηνία”, σημειώνει ο Ντόναλντ Τραμπ, στο Twitter.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις έφτασαν τις 253.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Ιανουαρίου. Είναι το πιο υψηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2017, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα φτάσουν τις 215.000.
Άλμα πραγματοποίησαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Με βάση στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ενισχύθηκαν 17% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 657.000 μονάδων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στο επίπεδο των 563.000.
Η Citigroup, παρότι μειώνει τη σύστασή της για τις Αμερικανικές μετοχές σε “neutral”, εξακολουθεί να βλέπει τον δείκτη S&P 500 πάνω από τα τρέχοντά του επίπεδα στο τέλος του 2019. Η τιμή - στόχος του δείκτη είναι 2.850 μονάδες.
Για τις Ευρωπαϊκές μετοχές και τον δείκτη Stoxx 600, ο στόχος τοποθετείται στις 400 μονάδες.
Αναφορικά με τα Κρατικά ομόλογα, βλέπει στο τέλος του 2019 την απόδοση του Αμερικανικού δεκαετούς στο 2,85% και τον μέσο όρο των Ευρωπαϊκών Χωρών στο 1,72%. Ειδικά για το Γερμανικό bund εκτιμά ότι η απόδοσή του θα ανεβεί στο 0,63%.
Για τα Εμπορεύματα, εκτιμά ότι το Πετρέλαιο brent θα διαμορφωθεί στο τέλος έτους στα $64, ο Χαλκός στα $6.900 και ο Χρυσός στα $1.358, στο τέλος του 2019.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 640,57 (+0,77%) και 631,42 μονάδων (-0,67%), στις 17.00 βρέθηκε στις 632,27 (-0,53%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 634,64 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,16%.
Ο τζίρος ανέβηκε στα 52,1 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΜΟΗ, ΒΙΟ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ απέσπασαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ και ΦΡΛΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και Ελ. Πετρέλαια.
Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση υποχώρησης και η τελευταία του μήνα στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.695 συμβόλαια).
Στα 3.561 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.664 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.008, 923 για τον Φεβρουάριο και 85 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.679,5) κινήθηκε μεταξύ 1.670 και 1.700 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.619), Alpha Bank (10.158), Πειραιώς (2.936), ΔΕΗ (195), Εθνική (6.620), Ελλάκτωρα (389), ΑΔΜΗΕ (122), ΟΠΑΠ (188), Viohalco (102), ΟΤΕ (157), Cenergy (186), MIG (294), Μυτιληναίο (221), ΕΧΑΕ (125).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 56.261, Alpha Bank 34.870, Εθνική 37.570, Πειραιώς 26.952, MIG 50.147.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,81% | 2018-01-18 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,83% | 2018-01-16 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,02% | 2019-01-25 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.190.327 τεμ., (από 29.010.958 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.354.558 τεμ. (24.320.180), ΔΕΗ 6.499.444 τεμ. (6.499.444), Eurobank 33.509.409 τεμ. (33.069.111), Εθνική 10.126.432 τεμ. (10.126.432), ΟΠΑΠ 1.296.076 τεμ. (1.295.676), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.