Νέες ρευστοποιήσεις χθες βράδυ στη Wall Street, «βουτιά» του S&P 500 σε χαμηλά 14 μηνών και πλέον η προσοχή των traders είναι στραμμένη στην αυριανή συνεδρίαση της Fed.
Θα προχωρήσει ο Jerome Powell σε νέα αύξηση επιτοκίων (κατά 0,25%, όπως προεξοφλείται από την πλειονότητα των αναλυτών), θα στείλει μήνυμα για επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησής τους (το 2019), θα απαντήσει στην ευθεία παρέμβαση Trump;
Σε κάθε περίπτωση, αύριο το βραδάκι, οι αγορές θα ξέρουν και το... τραμπολίνο, όπως «δείχνει» η Νέα Υόρκη με τις άλλες αγορές να ακολουθούν, είτε θα εκτιναχθεί είτε θα βυθιστεί περισσότερο. Το σενάριο μίας αντίδρασης από λίγο χαμηλότερες τιμές παραπέμπει σε δυνητική ανοδική διόρθωση προς τις 2.620 και τις 2.675 μονάδες.
Ωστόσο, ας μη βιαστούν οι πολλοί να μιλήσουν πάλι για... sell off και τέτοια, γιατί ξεπούλημα με αυτές τις συναλλαγές και αυτούς τους τζίρους για μία αγορά που επί μία 10ετία... κάλπαζε, είναι τουλάχιστον αστείο να ειπωθεί. Για μεγάλες διορθώσεις να μιλήσουμε, για αναταράξεις προοίμιο εισόδου σε καθοδικό κύκλο να το συζητήσουμε, αλλά ένα πραγματικό sell off θα έχει εντελώς άλλα, πολύ πιο δραματικά χαρακτηριστικά.
Στον Εκηβόλο ανεβάσαμε χθες για S&P 500 (κρίσιμες οι 2.673 μονάδες), ο δείκτης με μείον 2,08% διόρθωσε έως τις 2.530,54, για να κλείσει τελικά στις 2.545,94 μονάδες και Fed (πριν όμως από την παρέμβαση του πλανητάρχη). Για να δούμε σήμερα-κυρίως αύριο (οι ανακοινώσεις της Fed αναμένονται για τις 21:00 ώρα Ελλάδος).
Στα καθ' ημάς, ετεροχρονισμένη διόρθωση ή... προοίμιο της βραδινής «βουτιάς» στη Wall Street, καθώς για αρκετούς η Αθήνα, ενίοτε, προηγείται της Νέας Υόρκης. Πάντως το GREK έκανε χθες βράδυ και νέο χαμηλό στα 7 δολάρια.
Κατά 2,05% στις 632,04 μονάδες ο ΓΔ, με τον ΔΤΡ χαμηλότερα 3,47% στις 449,01 και με τον FTSE25 να διορθώνει 2,09% στις 1.664,07 μονάδες. Αυτά με συναλλαγές 13,3 εκατ. μετοχές, τζίρο 32 εκατ. ευρώ, με το 18% στις τραπεζικές και σημαντικά μερίδια σε blue chips (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Grivalia, Jumbo, Μυτιληναίο, Motor Oil κ.λπ.), με τον Θανάση Σταυρόπουλο δικαιολογημένα να σημειώνει πως... σάλπισε υποχώρηση για τράπεζες και blue chips.
Είναι προφανές πως αγορά τόσο «ρηχή» όπως το ΧΑ, με τη μερίδα του λέοντος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ελέγχεται από ξένα (και... ξένα) χέρια, θα κινηθεί στον ρυθμό της «αγοράς των αγορών». Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, θα πάμε Πέμπτη-Παρασκευή σε συνεδριάσεις αυξημένης μεταβλητότητας και το πιθανότερο στο ίσως πιο ενδιαφέρον triple witching του 2018, την Παρασκευή το μεσημέρι.
Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, για όσο ο ΓΔ συντηρείται χαμηλότερα των 650 μονάδων, το βασικό σενάριο θέλει την ανοδική αντίδραση να έχει ολοκληρωθεί στις 664 μονάδες. Για τους εγκλωβισμένους long συνίσταται η μείωση της τιμής κτήσης στις 620 και τις 610-8 μονάδες, ώστε στην πρώτη αντίδραση να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς τους. Αυτά ως γνώμονα πάντα με τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας για την αγορά, έχοντας θέσει εξαρχής (από το σχόλιό μας την Κυριακή) ως καταληκτική τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Φυσιολογικές, στο πλαίσιο της διεθνούς διόρθωσης, οι πωλήσεις σε blue chips, μείωση θέσεων αναπόφευκτη, με τους περισσότερους πωλητές να έρχονται από τα υψηλότερα του διημέρου Παρασκευής- Δευτέρας (του rebalancing), που πρακτικά σημαίνει πως πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε ακριβότερες τιμές σε μη τραπεζικές αλλά και τραπεζικές μετοχές.
Στο 1/4 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μόλις 20 μετοχές κόντρα στη διόρθωση των 76 και με το σύνολο των θετικών εκπλήξεων από τη μεσαία, κυρίως τη χαμηλότερη κατηγορία. Εβροφάρμα, FG Europe, Creta Farms, Frigoglass, Forthnet, ΙΑΣΩ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Autohellas αλλά και ΑΔΜΗΕ, ο μόνος εκπρόσωπος του δείκτη με θετικό πρόσημο και με τη σταθερή Τέρνα Ενεργειακή τους μόνους διασωθέντες από τον FTSE25.