Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αθροιστικές απώλειες 3,26% για τον Γενικό Δείκτη και 9,4% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και σήμερα, με την αμέριστη βοήθεια των Ευρωπαϊκών Αγορών, επιχείρησε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης.
Όμως η αισθητή υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας και πολύ περισσότερο η παραμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, άφησαν σε δεύτερη μοίρα το, τελικό πρόσημο και αντίθετα αύξησαν κατακόρυφα τους υφιστάμενους προβληματισμούς, ακόμα και στις τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων, που θεωρούσαν σαν πιθανότερο σενάριο ένα "year end rally" στις 11 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του χρηματιστηριακού έτους.
Για το θέμα του τελικού προσήμου της συνεδρίασης, ανέλαβαν πρωτοβουλίες οι εν δυνάμει πωλητές και μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο χαμηλό ημέρας και μαζί με αυτούς και 8 τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).
Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, όλα ξεκίνησαν από την χθεσινοβραδινή, εντυπωσιακή, "ανάδυση" της Wall Street και το γύρισμα σε θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη, όμως το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο και οποιαδήποτε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής.
Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή και το κλείσιμο του δείκτη - σηματωρού S&P 500, υψηλότερα από την στήριξη των 2620 μονάδων, την οποία είχε παραβιάσει ενδοσυνεδριακά, είναι μία θετική ένδειξη, αλλά η συνέχεια παραμένει άγνωστη.
Ο γερμανικός DAX μετά το χθεσινό κλείσιμο συμπλήρωσε απώλειες 3000 μονάδων, από τα ιστορικά του υψηλά, μία κίνηση που ήλθε να δικαιώσει όσους μονότονα και κουραστικά επαναλάμβαναν ότι "ο Παγκόσμιος, ανοδικός, χρηματιστηριακός κύκλος έχει ολοκληρωθεί". Με βάση τα σημερινά κέρδη και σύμφωνα με τους ίδιους, "η όποια ανοδική αντίδραση, δύσκολα θα υπερβεί τις 11143 μονάδες και σε ακρότητα τις 11726 μονάδες".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης, οι ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές και οι τελευταίες εντυπώσεις που κέρδισαν οι εν δυνάμει πωλητές, διατηρούν τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά, ενώ οι περιορισμένοι όγκοι έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες "το Χ.Α. έχει βγει από το επενδυτικό 'κάδρο' των Ξένων χαρτοφυλακίων. Δείχνει επίσης ότι συνεχίζεται και η αυτονόμηση της εγχώριας αγοράς που φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν πέρασε με σχετικά περιορισμένες απώλειες ημέρες όπου στις διεθνείς αγορές καταγράφονταν sell off.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Η απόφαση της Τερέζα Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία για τη συμφωνία που αφορά το 'Brexit', αξιολογήθηκε αρνητικά από τα Διεθνή Χρηματιστήρια. Έτσι, με δεδομένη την αδυναμία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για μερική, έστω, αυτονόμηση, η συνέχιση της πτωτικής πορείας προβάλλει ως το πιθανότερο ενδεχόμενο. Σε αυτό συνηγορεί και η επιβάρυνση της τεχνικής εικόνας, με τα όρια στήριξης να μετατίθενται, πλέον, στην περιοχή των 635 - 630 μονάδων, καθώς διασπάστηκε το όριο των 644 μονάδων. Οι εκπλήξεις για μια 'διαφορετική' εξέλιξη είναι πάντως ευπρόσδεκτες, σε μια Αγορά με τη ρηχότητα της Ελληνικής και δεν μπορούν να αποκλειστούν" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Η χθεσινή ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη στην Αμερική, ενδέχεται να στηρίξει μια θετική συνεδρίαση για τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Επιπλέον, θετικό είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης δεν έχασε τις 635 μονάδες, καθώς έτσι διατηρεί αυξημένες πιθανότητες, βραχυπρόθεσμα, να ξαναπροσπαθήσει ανοδικά" σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Sec.
"Μία ήπια αντίδραση θα ήταν πιθανή σήμερα, λόγω της βραχυπρόθεσμης υπερπουλημένης τεχνικής εικόνας της Αγοράς, αλλά και των σταθεροποιητικών τάσεων στα κυριότερα Χρηματιστήρια του εξωτερικού" εκτιμούσε η Beta Sec.
"Καθαρά πτωτική η χθεσινή συνεδρίαση, που επηρεασμένη από τις απώλειες των Ξένων Αγορών, δεν έδειξε ούτε την παραμικρή διάθεση για τοποθετήσεις. Μόνο λίγο πριν το τέλος, όταν άρχισε να διαφαίνεται μια αντιστροφή στις ΗΠΑ, εμφανίστηκαν λίγοι αγοραστές, με προσπάθεια να μαζευτούν λίγο οι τιμές. Οι συναλλαγές, πάλι στα χαμηλά τους (24 εκατ.), με βαριές απώλειες οι Τράπεζες και τα περισσότερα blue chips. Ο Γενικός Δείκτης στις 638 μονάδες, γύρισε πάλι εντός καναλιού και άλλαξε τάση σε βραχυπρόθεσμα ουδέτερη. Αντίσταση στις 665, στήριξη οι 627 μονάδες. Ο FTSE25, επίσης, έχασε την βραχυπρόθεσμη θετική τάση. Επόμενη αντίσταση 1750, στήριξη οι 1646 μονάδες. Ο ΔΤΡ στις 465 μονάδες, παραμένει οριακά σε ουδέτερη περιοχή. Αντίσταση οι 526 και στήριξη οι 457. Συμπερασματικά: Η Αγορά επανήλθε στο πτωτικό κανάλι, που ξεκίνησε από τον Μάιο, με κίνδυνο να εγκλωβιστεί πάλι μεταξύ 610 - 650. Η επιστροφή των ΗΠΑ σε θετικό πρόσημο, πιθανόν να δώσει στο Χ.Α. την ώθηση να ξαναβγεί, έστω και βραχυπρόθεσμα, σε θετική τροχιά" σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι το Χ.Α. δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε την υπερπουλημένη εικόνα των περισσότερων Δεικτοβαρών μετοχών και ιδιαίτερα του Τραπεζικού κλάδου, αλλά ούτε και το κλίμα ανοδικής αντίδρασης των Ευρωπαϊκών Αγορών.
Αντίθετα οι εν δυνάμει πωλητές παραμένουν παρόντες και σε ρόλο "big brother" και παρεμβαίνουν κατά το δοκούν (!)
Ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των Εθνικής (+0,54%) και Πειραιώς (+2,94) κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 472,74 μονάδες (+1,57%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 467,77 (+0,50%)) και μέσω των τελικών δημοπρασιών και του "fast break" που επεχείρησαν οι πωλητές, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 463,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,44% και στο χαμηλό ημέρας (!)
Ο εν λόγω δείκτης αφήνει "παράθυρο" συγκρατημένης αισιοδοξίας, όσο επιμένει σε κλεισίματα υψηλότερα των 457 μονάδων, όμως θα χρειαστεί σχετική αύξηση των συναλλαγών, για να υπερβεί την πρώτη ζώνη αντίστασης στις 475 - 480 μονάδες.
Σε περίπτωση που οι πωλητές αποδειχθούν κινητικότεροι, οι επόμενες στηρίξεις στις 446, 432, 423 και 358 μονάδες.
Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 6,00 ευρώ, συνεχίζει να "ταλαιπωρείται" ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή (-0,17%). Στα 5,62 ευρώ η αποφασιστική στήριξη, στα 6,24 (ημερήσιο "stop short") και 6,34 ευρώ, οι πρώτες αντιστάσεις.
Προσπάθησε να αντιδράσει μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο τίτλος του Σαράντη (-0,29%), όμως "προδόθηκε" από τις τελικές δημοπρασίες και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας. Στα 6,68 ευρώ το ημερήσιο σήμα εξόδου, στα 7,72 ευρώ, η πρώτη σημαντική αντίσταση.
Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου η ΕΚΤΕΡ (+3,94%) έχει να "δει" αρνητικό κλείσιμο από τις 4/12.
Επέστρεψαν οι αγοραστές σε Ιασώ (+1,82%) και Cenergy (+3,42%), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Reds (+2,98%) και Ελλάκτωρ (+2,65%).
Δεν άφησε και τις καλύτερες, τεχνικές, "παρακαταθήκες", η σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με κλεισίματα χαμηλότερα των 644 μονάδων και αυτό μειώνει συντριπτικά τις πιθανότητες "επίσκεψης" του Δείκτη, προς τις 700 μονάδες.
Με τον πήχη των προσδοκιών αισθητά χαμηλωμένο, ο πρώτος στόχος για τους "buyers" κατεβαίνει στις 676 μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντέξουν τα "τμήματα προκαλύψεως" στην ζώνη των 637 - 620 μονάδων.
Πρώτη αντίσταση το "gap" στις 648 μονάδες και σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, οι επόμενες στηρίξεις στις 619 - 610 και 602 μονάδες.
Η αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης, απαιτεί την υπέρβαση των 700 - 710 μονάδων.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,41%), οι "sellers" έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στην παραβίαση της ζώνης 1665 - 1650, με επόμενο στόχο τις 1590 μονάδες και οι "buyers" έχουν σαν πρώτο ζητούμενο την υπέρβαση των 1697 μονάδων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Οι προσδοκίες για συνέχιση της συναλλακτικής ευρωστίας, σε συνέχεια του rebalancing των δεικτών MSCI δεν εκπληρώθηκαν. Αντιθέτως μάλιστα, επανήλθε η συναλλακτική απαξίωση, με τις ημερήσιες συναλλαγές να υποχωρούν ακόμη και κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ ημερησίως" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Αυτή τη φορά, οι λόγοι σχετίζονται με το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, στην Ευρώπη και όχι μόνο, χωρίς ωστόσο να δρομολογούνται και εγχώριες εξελίξεις που να σηματοδοτούν προς τις Αγορές το μήνυμα της επιτάχυνσης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, η απόφαση της BlackRock να απεμπλακεί από τη σχεδιαζόμενη επένδυσή της σε ακίνητο του Μουζάκη, μετέφερε ένα ηχηρό μήνυμα για την άποψη που έχουν διαμορφώσει οι Ξένοι Επενδυτές αναφορικά με τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.
Είναι λοιπόν το σκηνικό στο διεθνές περιβάλλον αυτό που αυξάνει την αβεβαιότητα περί τις εξελίξεις, τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και τη Διεθνή Οικονομία, με την επιβράδυνση της Οικονομίας να καταγράφεται σε αρκετές Περιοχές: στην Ευρώπη το ΑΕΠ είναι μόλις στο +0,2% το 3ο τρίμηνο, έναντι του 2ου τριμήνου, στην Ιαπωνία στο -2,5%, στην Τουρκία στο -1,1% ενώ και στις ΗΠΑ οι νέες θέσεις εργασίας του Νοεμβρίου είναι λιγότερες.
Την ίδια ώρα, το άτακτο "Brexit" είναι πλέον ένα υπολογίσιμο ενδεχόμενο, ο Μακρόν προσπαθεί να ελέγξει τις εκδηλώσεις ακραίας δυσαρέσκειας στη Γαλλία και η κόντρα Ρώμης και Βρυξελλών για το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, προκαλώντας σκηνικό νευρικής κρίσης στην Ευρώπη.
Παράλληλα, η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα, οδηγεί σε εναλλαγή γεγονότων με αμφίσημο μήνυμα.
Τα δεδομένα δηλαδή, οδηγούν στο εύλογο συμπέρασμα ότι η είσοδος της Παγκόσμιας Οικονομίας σε ύφεση, εντός του 2019, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Τα παραπάνω διαμορφώνουν περιβάλλον συντήρησης των αβεβαιοτήτων, οδηγώντας τους Διαχειριστές σε στάση αναμονής, καθώς η διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων έχει ελαχιστοποιηθεί. Αυτό άλλωστε το μήνυμα εκπέμπεται και από την Αγορά των ομολόγων και ιδιαίτερα την Αμερικανική, με τις αποδόσεις των βραχυχρόνιων ομολόγων (2ετους διάρκειας) να συγκλίνουν προς εκείνες των μακροχρόνιων (10ετους διάρκειας) που μειώνονται. Έτσι, οι Αγορές αναμένουν τις αναγγελίες των Κεντρικών Τραπεζών (στις 13/12 η ΕΚΤ και την άλλη εβδομάδα η Fed) που με τις παρεμβατικές δράσεις τους στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, καλούνται να αποφανθούν αν συνομολογούν με την εκτίμηση για επικείμενη επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Οικονομίας.
Ενόψει των παραπάνω δεδομένων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο επανέρχεται σε σκηνικό συναλλακτικής απαξίωσης, καθώς δεν αναμένονται, βραχυχρόνια, εξελίξεις με τα χαρακτηριστικά θετικών καταλυτών (πρόοδος "SPV" για τα "κόκκινα" δάνεια, Αποκρατικοποιήσεις κοκ).
Συντονίζεται έτσι με τις Διεθνείς Αγορές κινούμενο αναλόγως, με τη διαδικασία συνέχισης της συσσώρευσης να αποτελεί το καλύτερο σενάριο, γύρω από τις 640 μονάδες και με το σενάριο ανοδικής κίνησης, λόγω τέλους, του έτους μάλλον να ματαιώνεται.
"Ωστόσο, τα δομικά χαρακτηριστικά του Χ.Α. και ιδιαίτερα η ρηχότητά του, δεν επιτρέπουν την έκφραση βεβαιότητας, καθώς υπάρχει πάντα η μικρή πιθανότητα για ανατροπές" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αντίδρασης συνέχεια στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, πλάγια κίνηση από Ευρώ και Χρυσό.
"Η Κίνα προχωρά στην μείωση των δασμών στις εισαγωγές Αμερικανικών αυτοκινήτων. Η πρόταση για περικοπή των δασμών σε αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο 15% από το τρέχον 40%, έχει υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κίνας για να αναθεωρηθεί τις επόμενες ημέρες", σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε την πραγματοποίηση έκτακτου συμβουλίου των Ευρωπαίων Ηγετών για το "Brexit", κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Στην ανακοίνωση, ο κ. Τουσκ τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, ούτε και το δίχτυ ασφαλείας για τα σύνορα, αλλά είναι έτοιμη να συζητήσει πως μπορεί να διευκολυνθεί η έγκριση της συμφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Τερέζα Μέι θα προσέλθει στην τακτική Σύνοδο Κορυφής των 27 την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 13,14 Δεκεμβρίου.
"Το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το αν θα εγκρίνει τη συμφωνία της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το 'Brexit', πριν από τις 21 Ιανουαρίου", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.
Έτοιμη να δεχθεί έλλειμμα 1,95% στον προϋπολογισμό της Ιταλικής Κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά είναι η Κομισιόν", σύμφωνα με την εφημερίδα "La Repubblica".
Την Τετάρτη θα συναντηθεί ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, σε μία προσπάθεια να μην εφαρμοστούν κυρώσεις που θα κρατούσαν την Ιταλία υπό παρατεταμένη πίεση στις Αγορές.
Ανοδικά κινείται το οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο στη Γερμανία, σύμφωνα με το ερευνητικό Ινστιτούτο "ZEW". Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου προετοιμάζεται να είναι αδύναμη και υπογραμμίζει τους κινδύνους για τις εξαγωγές από το "Brexit" και τη Παγκόσμια εμπορική διαμάχη.
Ο δείκτης έδειξε ότι το κλίμα ενισχύθηκε, φτάνοντας στις μείον 17,5 μονάδες, από μείον 24,1 το Νοέμβριο. Δημοσκόπηση του πρακτορείου προέβλεπε ότι θα φτάσει χαμηλότερα, στις μείον 25.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης που αφορά την τρέχουσα συγκυρία στη Γερμανία υποχώρησε στις 45,3 μονάδες, από 58,2 προηγουμένως.
Το συνολικό έλλειμμα του Γαλλικού προϋπολογισμού, πριν το διάγγελμα του Γάλλου Προέδρου αναμενόταν στο 2,8%, το νέο υποκείμενο έλλειμμα ρισκάρει να ωθήσει το συνολικό νούμερο προς το 3,4%, υψηλότερα από το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Εάν η Ιταλική Κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, θα καταλήξει σαν τη Γαλλία, η οποία ρισκάρει να δεχθεί πειθαρχική διαδικασία από την ΕΕ, εφόσον οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους", σημείωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν αναπάντεχα τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε 0,1% υψηλότερα τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,6% τον Νοέμβριο.
Σε ετήσια βάση ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,5%, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 2,9% του Οκτωβρίου.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος τον Νοέμβριο.
"Σύννεφα καταιγίδας μαζεύονται πάνω από την Παγκόσμια Οικονομία, την ώρα που οι Κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες δεν είναι καλά εξοπλισμένες για να τα αντιμετωπίσουν", σημειώνει ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον.
"Πολλές Κυβερνήσεις δεν θα έχουν πολλά περιθώρια για ελιγμούς, έχοντας ήδη υψηλά χρέη", πρόσθεσε.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η Deutsche Bank, στην έκθεσή της για την πορεία των NPLs των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, σημειώνει ότι "οι Ελληνικές Τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) κατά 4% στο τρίτο τρίμηνο. Αναμένει πρόσθετες βελτιώσεις στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ μετά την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένει επιτάχυνση των στόχων μείωσης για το 2019 - 2021".
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 642,37 μονάδες (+0,65%), για να ακολουθήσει σταδιακή διάβρωση των αρχικών κερδών και υποχώρηση μέχρι τις 637,07 -0,18. Στις 17.00 βρέθηκε στις 639,54 (+0,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 635,84 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 0,37%.
Ο τζίρος στα 45,1 εκατ., από τα οποία τα 20,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΓΡΙΒ, ΠΕΙΡ), ενώ η ΓΡΙΒ απέσπασε το 43,3% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλή κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΦΡΛΚ. Αντίθετα, δεν "πάτησε σε θετικό έδαφος" η ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΧΑΕ και στο χαμηλό οι Alpha Bank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Τιτάν.
Υποδεέστερη της αρχικής και ισορροπημένη η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
----ΧΠΑ
Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν ελαφρώς στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν οριακή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.549 συμβόλαια).
Στα 4.077 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.075 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.055, 892 για τον Δεκέμβριο και 163 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.657) κινήθηκε μεταξύ 1.660 και 1.682 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.491), Alpha Bank (1.680), Πειραιώς (1.579), ΔΕΗ (245), Εθνική (12.386), Μυτιληναίο (421), ΟΤΕ (208), Ελλάκτωρα (429), ΟΠΑΠ (111), MIG (370), Viohalco (328), ΑΔΜΗΕ (448), Τέρνα Ενεργειακή (562), Cenergy (833), Intralot (129), Motor Oil (105).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.230, Eurobank 56.328, Alpha Bank 22.117, Εθνική 217.636, Πειραιώς 20.323.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,33% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,64% | 2018-11-30 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,51% | 2018-10-05 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.575.500 τεμ., (από 29.616.500 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.318.491 τεμ. (22.493.491), ΔΕΗ 6.482.323 τεμ. (6.482.323), Eurobank 34.139.187 τεμ. (34.139.187), Εθνική 7.726.578 τεμ. (7.726.578), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.