ΧΑ: Οι προσδοκίες ανάκαμψης (και) μέσω... Πολωνίας

Οι επενδυτές καλούνται να πάρουν θέσεις με το triple witching, τη Moody's και τις αλλαγές στους δείκτες FTSE να μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο καταλύτη. Βαρύ το κλίμα στην αγορά μετά τις μεγάλες απώλειες στον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Οι προσδοκίες ανάκαμψης (και) μέσω... Πολωνίας

Με απώλειες έκλεισε και η τελευταία εβδομάδα, σταθερά με αρνητικό πρόσημο το ΧΑ και σε διάστημα μηνός, τριμήνου, εξαμήνου και συνολικά 15,04% από την αρχή του έτους. Κλάδος... υπαίτιος ο τραπεζικός με τραυματικά ποσοστά απωλειών (συνολικά 34,19% ) από την 2 Ιανουαρίου και πλέον η προσπάθεια των long είναι να περισώσουν όσα μπορούν περισσότερα σε μία αγορά που έχει εμφανή short κλίση σε διάστημα εννεαμήνου. Το αν μπορεί να σωθεί η χρονιά, δύσκολο, το να ανακτηθούν μέρος από τα χαμένα το ευκταίο.

Η εβδομάδα, που ξεκινάει αύριο, με τον Γενικό Δείκτη στις 681,69 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 576,78 και τον FTSE25 στις 1.795,87 μονάδες παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον αφ΄ ενός λόγω του triple witching της Παρασκευής και την έκθεση της Moody's για την ελληνική οικονομία, αφ' ετέρου λόγω των προσδοκιών που υπάρχουν σε μερίδα των long με αφορμή την αναβάθμιση της αγοράς της Πολωνίας από τις αναδυόμενες (emerging markets) στις αναπτυγμένες (development markets). Προσδοκία που έχει καλλιεργηθεί κυρίως λόγω των εκτιμήσεων ειδικών της αγοράς πως αυτή η... ανακατάταξη θα μπορούσε να αποφέρει εισροές 160-180 εκατ. στην ελληνική αγορά εάν υποτεθεί ότι θα εξαρτηθούν από την αναλογία των ειδικών βαρών.

Ο FTSE Russell έχει ανακοινώσει ότι μετά από 10 χρόνια- και πρώτη φορά για αγορά χώρας της Κ.Α Ευρώπης- θα αναβαθμίσει την Πολωνία. Η σχετική διαδικασία θα λάβει χώρα από το κλείσιμο των αγορών την Παρασκευή 21 του μηνός και επίσημα την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου. Πρακτικά στην κατηγορία advanced emerging θα μείνουν η αγορά της Ελλάδος και των Τουρκίας, Μεξικού, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Βραζιλίας και άλλων τεσσάρων υποδεέστερων στην σχετική βαθμίδα. Είθισται τα index funds να ακολουθούν αυτές τις ανακατατάξεις των αγορών/κατηγοριών όπως και των δεικτών με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε μέγεθος εκροών-εισροών. 

Το αν αυτή η διαδικασία θα μπορούσε όντως να αποτελέσει λόγο ικανό για εισροή στην ελληνική αγορά έστω και των μισών εκτιμώμενων εισροών όφελος θα ήταν για τους long. Μένει να φανεί στην πράξη εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες μερίδας των long και πιο αισιόδοξων της αγοράς. Αυτό γιατί το κλίμα παραμένει βαρύ, την Παρασκευή η τελική αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο κατέληξε αναιμική, οι τεχνικοί και όχι μόνον δείκτες διατηρούν το πλεονέκτημα που σταθερά έχουν οι short εδώ και εβδομάδες και ο κλάδος-κλειδί βρίσκεται στο στόχαστρο αλλεπάλληλων εκθέσεων/αναλύσεων των ξένων οίκων με κοινό συμπέρασμα την προβληματικότητα της κατάστασης του. 

Ξένες αγορές και εσωτερικό μέτωπο παραμένουν οι ρυθμιστές για ακόμη μία εβδομάδα, με την Νέα Υόρκη και την Φρανκφούρτη να μην δίνουν- ακόμη- σήμα για μαζικότερες πωλήσεις με τον Αναστάσιο Σ. Τσομπανίδη να...σκανάρει επενδυτικά τον δείκτη οδηγό DAX και το...κυνήγι των 700 μονάδων. Την Παρασκευή από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης έθεσε αναλυτικά και ξεκάθαρα τα τεχνικά όρια που διαμορφώνουν την τάση κυρίως του τραπεζικού κλάδου, συνεπώς από Δευτέρα οι μεν short θα επιδιώξουν να πιέσουν την αγορά ακόμη χαμηλότερα προς τις 660 μονάδες οι δε long να την επαναφέρουν προς τις 700 με σημείο αναφοράς το εύρος τιμών 701-705 μονάδων. 

Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση η αντίδραση, όσο το δυνατόν ταχύτερα, του ΔΤΡ προς τις 600 και 620 μονάδες, ειδάλλως θα οδηγηθεί και σε "νέα χαμηλά" και η στήριξη συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών. Στο 3,70% η εβδομαδιαία θετική απόδοση για τη μετοχή του ΟΤΕ, στο 4,20% της Coca Cola δηλαδή οι δύο πυλώνες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κρατούν τον FTSE25 σε αυτά τα επίπεδα. Από αυτούς τους δύο πυλώνες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η βραχυπρόθεσμη τάση συνεκτιμώντας πως για τον μεν ΟΤΕ η απόδοση είναι αρνητική κατά 7,14% από την 2/1 για τη δε Coca Cola θετική 6,46% στην ίδια περίοδο. 

Πέραν αυτών των δύο αρκετά θα κριθούν και από τα άλλα βαριά χαρτιά του δείκτη Motor Oil, TITAN, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo κ.α στα οποία θα μπορούσε (δυνητικά )να κατευθυνθεί ένα μέρος από τις εισροές των (δυνητικών) κεφαλαίων εάν και εφ΄ όσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των long. 

Στο εσωτερικό μέτωπο κινήσεις όπως αυτές που προανήγγειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (με συνέντευξη του στην Ναυτεμπορική του Σαββάτου και τον εκλεκτό συνάδελφο Θάνο Τσίρο) όντως είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όπως επίσης η λογική χαμηλών τόνων του καθ΄ ύλην αρμόδιου υπουργού για τις συντάξεις. Στο ίδιο πλαίσιο (κυρίως πολιτικό) εντάσσονται η "ομίχλη γύρω από τις συντάξεις εν όψει Προυπολογισμού" σύμφωνα με την Μαρίνα Μάνη, τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, όπως αναφέρει ο Φίλιππος Πανταζής.

Αυτά σε μία συγκυρία, που στις διεθνείς αγορές από τα πρώτα θέματα είναι τα...10 χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman με ενδεικτικό το άρθρο/ανάλυση της Kate Beioley στους Financial Times. Για τους κερδισμένους και τους χαμένους αυτής της 10ετίας.  Προς γνώσιν και συμμόρφωση.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v