Αρχή εβδομάδας με τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν να ξεχωρίζει σήμερα και μία σειρά ομίλων να ανακοινώνουν εταιρικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου να δίνουν τον τόνο από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, φτάνοντας στην Αθήνα.
Από τις 761,91 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 2.023,50 ο FTSE25 και από τις 848 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τους long να έχουν ένα μικρό προβάδισμα μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής που άφησε... υποσχέσεις.
Προσεκτικές οι κινήσεις των λιγοστών ενεργών ισχυρών χεριών, στάση αποχής-αναμονής από την πλειονότητα των traders και επενδυτών, με τον χρονικό ορίζοντα των βραχυπρόθεσμων να φτάνει μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε λήγει η απλή σειρά παραγώγων μηνός Ιουλίου. Μία διαδικασία που όπως και οι τελευταίες προηγούμενες δεν φαίνεται πως μπορεί να προσδώσει επιπλέον μόχλευση στην... αβαθή χρηματιστηριακή αγορά.
Συνεδρίαση με ενδιαφέρον η σημερινή για το αν θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) η διακριτική -και μετά από καιρό- αφύπνιση λιγοστών ισχυρών χεριών που με συντονισμένες κινήσεις έδωσαν λίγη ώθηση στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, μέσω ενός ιδιότυπου rotation θέσεων σε Coca Cola και εν συνεχεία σε ΟΤΕ. Το αποτέλεσμα της Παρασκευής ήταν ενθαρρυντικό μεν, θα πρέπει όμως να έχει συνέχεια σήμερα και δη σε δεικτοβαρείς μετοχές στις οποίες έχουν γίνει τοποθετήσεις από χαμηλότερες τιμές.
Από τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος για τους λίγο ως πολύ γνωστούς λόγους δεν μπορεί -σε αυτή τη φάση- να ηγηθεί της προσπάθειας των long για μία κίνηση πάνω από τις 760 προς τις 790 μονάδες, θα πρέπει αυτή να υποστηριχθεί από δεικτοβαρή blue chips, με Coca Cola και ΟΤΕ να κάνουν την αρχή την τελευταία εβδομάδα. Θα ακολουθήσουν άλλα blue chips; θα έχει συνέχεια η κίνηση της Παρασκευής; μπορεί να υπεραποδώσουν μη τραπεζικές μετοχές που σε όρους Γενικού Δείκτη (αλλά χωρίς τον τραπεζικό κλάδο) αντιστοιχούν σε επίπεδα τιμών πολύ υψηλότερα, ακόμη και των 1.500 μονάδων;
Η απόκλιση τραπεζικών - blue chips εμφανής, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στην εικόνα των βασικών δεικτών και στις τιμές των περισσότερων εισηγμένων/μετοχών της μεγάλης κατηγορίας. Ο ετεροχρονισμός απόδοσης κρατικών ομολόγων με τραπεζικό κλάδο και υποκείμενη αγορά του χρηματιστηρίου, όπως εύστοχα σημείωνε ο Δημήτρης Τζάνας και η (υπο)στήριξη του αμερικανικού παράγοντα προς την Αθήνα θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να «κρύβει» το περιθώριο μίας ανοδικής διόρθωσης κατά 30 μονάδες, σε αυτή τη φάση.
Την Παρασκευή έρχεται η έκθεση της Standard & Poor's, χωρίς ωστόσο να αναμένεται μεταβολή, καθώς ο οίκος έχει (επι)σπεύσει την αναβάθμιση της οικονομίας κατά μία βαθμίδα, στην κλίμακα Β+. Επόμενη αξιολόγηση από ξένο οίκο περιμένει η αγορά στις 10 Αυγούστου, με τη Fitch να αναβαθμίζει πιθανότατα επίσης στην κλίμακα Β+, ενδεχόμενο που και αυτό ίσως διευκολύνει τους long, ωστόσο μέχρι τότε υπάρχει χρόνος, πολύς χρόνος.
Η βελτιούμενη συγκυρία, έτσι όπως αποτυπώνεται και στην πλαγιοκαθοδική κίνηση του 10ετούς προς το όριο του 3,80% (από 4,60% πριν από περίπου ένα μήνα), με ζητούμενο στόχο-σημείο αναφοράς το 3,50%, θα μπορούσε βοηθούσης της Wall Street, των διεθνών αγορών να έχει αποτέλεσμα για τους long στο ΧΑ.
Τεχνικά για τον ΓΔ συντηρήθηκε η σημαντική περιοχή των 736-743 και των 1.945-1.950 για τον FTSE25, με το σενάριο της συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης πέραν των 760 προς τις 790 μονάδες εφικτό. Ζητούμενη για τον ΓΔ η επιβεβαίωση των 752, με τις 742 να είναι η κύρια στήριξη, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα-μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη.
Για τον FTSE25 η αθόρυβη άνοδος κατά 3% την τελευταία εβδομάδα ενισχύει το ενδεχόμενο ενός make or break στις 2.070 μονάδες, με τις 1.970 να αποτελούν τη νέα στήριξη για τους long.
Περισσότερες μετοχές με τάση, στο ξεκίνημα της εβδομάδας, κάτι που κερδήθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής (για αυτό και οι long θέλουν συνέχιση της κίνησης σήμερα, το πολύ αύριο...). Με σήμα long από τις τράπεζες η Alpha Bank, από τα βαριά blue chips Coca Cola, ΟΤΕ και πιθανή κίνηση από ΟΠΑΠ και Motor Oil, αλλά και Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, ενώ από τη μεσαία κατηγορία το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο κατ' αρχάς στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα (την προσεχή Τετάρτη η γ.σ.).
Στο 3,855% το ελληνικό 10ετές, στο 2,570% το ιταλικό, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο... πονοκέφαλο για την Αθήνα.