Ενδιαφέρουσα η τελευταία εβδομάδα, κυρίως εκτός αλλά και δευτερευόντως εντός, καθώς σήμανε την κλιμάκωση του εμπορικού "πολέμου" των ΗΠΑ με το παράδοξο να συνεχίζεται η φρενήρης ανοδική πορεία της Wall Street και τις άλλες αγορές να επιχειρούν να προσαρμοστούν στις εξελίξεις.
Κατ΄αρχήν στην "αγορά των αγορών" οι ενέργειες Τραμπ όχι μόνον δεν ανέκοψαν την πορεία των δεικτών αλλά κατέδειξαν την εμφανή αδυναμία άλλων να ακολουθήσουν, απεναντίας. Πάνω από τις 2.742 μονάδες ο S&P 500, υψηλότερα του καθοδικού χάσματος των 2.755 μον.- σύμφωνα με τη μέτρηση έγκυρου αναλυτή, όμως ακόμη δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να λαμβάνει χώρα σχηματισμός H&S, σημειώνει ο ίδιος- γεγονός που προυποθέτει την υπέρβαση του επιπέδου διόρθωσης 66% (έκλεισε μόλις μία μονάδα πιο πάνω) και 78,6%, δηλαδή των 2.770 μονάδων.
Αυτά για τον S&P 500, την Wall Street γιατί στην Ευρώπη η εικόνα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική (κάθε άλλο) με την Φρανκφούρτη να επιχειρεί να ακολουθήσει- ασθμαίνοντας- αλλά με εμφανείς τις ενδείξεις κόπωσης και επιφυλακτικότητας των αγορών απέναντι στο τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα.
Ξένοι αναλυτές θεωρούν ως ένα από τα πιθανά σημεία καμπής, ενδεχομένως έναυσμα για εκδήλωση πωλήσεων/πιέσεων στην Φρανκφούρτη την υλοποίηση από την Ουάσινγκτον της απειλής για επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαικών (κυρίως γερμανικών ) αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το γερμανικό χρηματιστήριο θα δοκιμασθεί ουσιαστικά, καθώς μετά τον τραπεζικό πυλώνα του (Deutsche Bank) σε δοκιμασία θα μπαίνει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας (BMW, Daimler, VW) με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει. Θα τα δούμε αυτά, συν τω χρόνω, και μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ και την συνάντηση Τραμπ-Πούτιν αλλά καλό είναι να είμαστε...ψυλλιασμένοι.
Στα καθ΄ημάς, άνυδρη επενδυτικά η εβδομάδα, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης με κύριο χαρακτηριστικό τη μη ανταπόκριση των αγορών, των ισχυρών χεριών στην ξεκάθαρη στήριξη επενδυτικών οίκων- αξιολόγησης, του αμερικανικού παράγοντα, των δανειστών προς την Αθήνα. Απογοητευτική η εικόνα μίας αγοράς που, παρά τα όσα ενθαρρυντικά (από την πλευρά των δανειστών) έγιναν προς την ελληνική πλευρά, το ΧΑ έκλεισε με απώλειες 1,39% (ΓΔ), καθώς συνεχίστηκαν οι με μέτρο πωλήσεις σε τράπεζες και blue chips. Στο μείον 1,13% ο ΔΤΡ, στο μείον 1,12% ο FTSE25 με συναλλαγές που κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν τα 25 (!) εκατ. ευρώ. Το τελευταίο είναι το πιο αποθαρρυντικό καθώς δείχνει την επιφυλακτική στάση, την αδιαφορία των ισχυρών χεριών που προσεκτικά και ελεγχόμενα "παίρνουν μέρος" των σημαντικών κερδών που έχουν μεσο-μακροπρόθεσμα.
Δείχνει, πως τα ισχυρά χέρια δεν συμμερίζονται την συγκρατημένη αισιοδοξία των επενδυτικών οίκων, είναι επιφυλακτικά στο κυβερνητικό αφήγημα για success story και "καθαρή έξοδο" , ενώ δίνουν προσοχή -σταθερά- στην υπόθεση Folli Follie, στην πολιτική κατάσταση, στις κυβερνητικές κινήσεις και την είσοδο της χώρας σε μία μακρά προεκλογική περίοδο.
Τα ισχυρά χέρια είναι πωλητές για τρίτο- τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στην πλειονότητα των blue chips και προς ώρας δεν διαφαίνονται προυποθέσεις αλλαγής αυτής της στάσης. Ωστόσο γίνονται θετικά βήματα όπως στην περίπτωση του χρέους (η Citi χαρακτηρίζει την συμφωνία του Λουξεμβούργου καλύτερη των προσδοκιών), ο ΟΔΔΗΧ προχωρά (σε συνεργασία με ESM και IMF) ένα σχέδιο εξόφλησης μέρους των οφειλών προς το ΔΝΤ με πολύ χαμηλότερα σε κόστος δάνεια από τον ΕΜΣ (ενδεχόμενο στο οποίο είχαμε αναφερθεί στο σχόλιο μας της περασμένης Κυριακής), ο διοικητής της ΤτΕ, άνοιξε ένα μικρό...παράθυρο για ενδεχόμενες θετικές κινήσεις στα ζητήματα του waiver, του QE (στις αναφορές του Γιάννη Στουρνάρα την Δευτέρα στάθηκαν στη συνέχεια και ξένοι παράγοντες, επενδυτικοί οίκοι) κ.λ.π.
Η εβδομάδα, που ξεκινά αύριο έχει τα ορόσημα της, παρουσίαση του προγράμματος της μεταμνημονιακής εποχής, Eurogroup, πιθανότατα "πράσινου φωτός" από τον ΕΜΣ για την δόση δημοπρασία εντόκων (3μηνης διάρκειας), γ.σ Eurobank και προς το τέλος αυλαία για την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου, στις ΗΠΑ (Citigroup, J P Morgan, Wells Fargo στις 13 του μηνός). Ωστόσο καθοριστικό θα είναι το διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης, που θα διεξαχθεί η Σύνοδος των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
Στα επί μέρους η τελευταία εβδομάδα επιφύλαξε θετική εικόνα για μόλις 6 από τις 25 μετοχές του δείκτη, συγκεκριμένα για ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Coca Cola, Motor Oil, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Σε μετοχές σηματωρούς μας συνεχίστηκε η ελεγχόμενη διολίσθηση με ενδεικτική την διόρθωση της Viohalco (μείον 6,28%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (μείον 2,53%), Jumbo ( μείον 4,96%), Μυτιληναίος (μείον 2,21%) και βεβαίως του ΟΠΑΠ (μείον 1,45%) κυρίως δε του ΟΤΕ (μείον 2,17%). Ειδικότερα για τον πολύ σημαντικό σηματωρό, τον ΟΤΕ, η δοκιμασία για 2-3 φορές της ζώνης στηρίξεων των 10,20-10,30 ευρώ απαιτεί αυξημένη προσοχή από αύριο κιόλας.
Στη μεσαία κατηγορία η εικόνα συγκριτικά καλύτερη καθώς οι εξελίξεις στα μέτωπα των κατασκευών, υγείας και ιχθυοκαλλιεργειών συντήρησαν το περιβάλλον μόχλευσης και έδωσαν αφορμές για βραχυπρόθεσμες κινήσεις.
Στα μέτωπα του ΕΛΛΑΚΤΩΡα και του ΥΓΕΙΑ επικεντρώνεται η προσοχή (κυρίως ) των traders με τις μετοχές να δίνουν θετική απόδοση, στο 4,17% για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, στο 5,83% για τη MIG, στο 7,19% για το ΥΓΕΙΑ και στο...49,61% για τον Νηρέα.
Η μεσαία κατηγορία έδωσε και άλλες αφορμές/ευκαιρίες με κυριότερη αυτή του Ικτίνου (10,22%) και της Τεχνικής Ολυμπιακής (4,98%) αλλά και μετοχών εκτός δείκτη ( FTMidCap) Σελόντα, Φιερατέξ, Επίλεκτος, Attica Συμμετοχών κ.α.
Για την εβδομάδα εστιάζουμε, ξεκινώντας από τον S&P 500 την long τάση του και το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης προς το καθοδικό χάσμα των 2.853 μον., συνεχίζοντας στον DAX που για να βελτιωθεί τεχνικά η τάση θα πρέπει να υπερβεί την αντίσταση του τοπικού βυθού των 12.547 και κυρίως των 12.597 (εκθ. ΚΜΟ 200 ημερών) και περνώντας στο ΧΑ όπου το stock picking παραμένει...μονόδρομος. Επιλεκτικές κινήσεις στις λιγοστές μετοχές του δείκτη με διαμορφωμένη μηνιαία long τάση, σε "επιθετικά" μεσαία με stories και πέραν αυτών ουδέν.
Συμπληρώνοντας, πως long σε μηνιαία μέτρηση είναι οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και με τον ΟΤΕ ακριβώς στο σημείο καμπής.
Τεχνικά, μετά και το...fake κλείσιμο της Παρασκευής (λόγω του 2,28% της Coca Cola) για τον ΓΔ η δοκιμασία των χαμηλών έτους, δηλαδή περί τις 12 μονάδες από την τελική τιμή των 747,04 μον. δείχνει αναπόφευκτη.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προφανώς και θα απαιτηθεί επανασχεδιασμός της βραχυπρόθεσμης (σε εβδομαδιαία έως μηνιαία) προσέγγισης μας.
Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα...