Η απόλυτα αναμενόμενη προσγείωση του τζίρου δεν ήλθε, καθώς συνεχίστηκαν οι εκπλήξεις και οι υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ η επιφυλακτικότητα που επικράτησε στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στον συνεχιζόμενο "καλλωπισμό" των αποτιμήσεων.
Στα χαρακτηριστικά της πρώτης, μετά τις αργίες των Χριστουγέννων, συνεδρίασης της εβδομάδας, η σχετική υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και η επιφυλακτική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη.
Παρά ταύτα, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και ένατη, συνεχόμενη, ανοδική συνεδρίαση, με αθροιστικά κέρδη 9,59% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έφτασε τις δέκα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 19,56%.
Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η υποχώρηση των βασικών δεικτών οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην υποχώρηση, από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, του Τραπεζικού δείκτη και κατ΄ επέκταση των επιμέρους Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (+1,71%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 913,06 μονάδες (+3,25%), ο τίτλος της Alpha Bank (+1,68%) μέχρι τα 1,90 ευρώ (+2,76%), της Εθνικής (+1,27%) μέχρι τα 0,3248 ευρώ (+2,78%), της Eurobank (+3,39%) μέχρι τα 0,871 ευρώ (+5,58%) και της Πειραιώς (-0,62% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 3,368 ευρώ (+4,60%).
Στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει σαν επόμενο, τεχνικά, ζητούμενο, η υπέρβαση, με κλείσιμο, της ζώνης 895 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) - 901 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 911 (τεχνικό κενό), 939 (το 61% της διόρθωσης) και στις 965 μονάδες (το 66,66% της διόρθωσης).
Σε κάθε περίπτωση και αν συνεχιστεί η αναρρίχηση, η είσοδος στην ζώνη 939 - 965 δεν αποκλείεται να αποτελέσει "σηματωρό" κατοχύρωσης κερδών, για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τα τεχνικά δεδομένα. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επανατοποθετήσεις "ξαναβλέπονται" στην περιοχή των 884 μονάδων.
Στα υπ΄ όψιν και σήμερα, οι ιδιαίτερα υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές που έφθασαν τα 90 εκατ. (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΡΙΒ).
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "φρένο' στη μείωση των καταθέσεων, με εμφανή, όμως, την αδυναμία αποταμίευσης από τα Νοικοκυριά, διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2017 και συνιστά στις Τράπεζες να επιταχύνουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών προς το Τραπεζικό Σύστημα.
Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ίδιας, "κούρεμα' 70% - 75% του κεφαλαίου προσφέρει η Eurobank σε Δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων και χρεών από κάρτες, χωρίς εξασφαλίσεις, στο πλαίσιο της υιοθέτησης ρυθμίσεων με στόχο την οριστική λύση του προβλήματος.
Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με οριακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τις κοντινές λήξεις (2ετες 1,86%, 10ετες 4,13%).
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Μυτιληναίου (+1,33% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, επαναπροσεγγίζοντας τα υψηλά τρέχοντος έτους που είναι και πολυετή υψηλά.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το κλείσιμο υψηλότερα των 9,06 ευρώ, δίνει πιθανότητες για κίνηση προς τα 9,40 ευρώ.
Με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε την συνεδρίαση η Lamda Development (-0,46%), αναρριχόμενη μέχρι τα 6,74 ευρώ (+2,90%), στον απόηχο της υπογραφής του Προεδρικού διατάγματος για το project του Ελληνικού, όμως η συνέχεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "άδοξη" καθώς ο τίτλος έχασε τα αρχικά του κέρδη και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και κοντά στα χαμηλά ημέρας. Πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 6,80 ευρώ, κίνηση που θα "ανοίξει την πόρτα" για τα 7,10 ευρώ. Το "stop" στο "long" στα 6,10 ευρώ.
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΠΑΠ (+0,47%), με τον τίτλο να κλείνει σε νέα υψηλά 3ετιας (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 8/12/2014 και στα 10,95 ευρώ).
Με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 10,95 - 11,30 ευρώ. Το κοντινό "stop" στα 9,50 ευρώ.
Σε υψηλά τριμήνου παραπέμπει στο σημερινό κλείσιμο της Grivalia (+1,12%) που βοηθήθηκε και από την σημαντική προσυμφωνημένη συναλλαγή (4879701 τεμ. στα 9,05 ευρώ). Πολύ σημαντική η επόμενη ζώνη αντίστασης στα 9,14 - 9,15 ευρώ.
"Κατηφορίζοντας" σε ακόμα χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, "μετοχική συμφωνία με την Morgan Stanley (North Haven Private Equity Asia IV, L.P.) και την εταιρεία Profex η οποία ανήκει στον Παύλο Κοντομίχαλο, Έλληνα επιχειρηματία και επενδυτή που δραστηριοποιείται στην Κίνα, σύναψε η εταιρεία Κορρές.
Με την παραπάνω συμφωνία η οικογένεια Κoρρέ διατηρεί management και το 30% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο 70% μοιράζεται στους παραπάνω Επενδυτές. Το deal πραγματοποιήθηκε με σημαντικό premium στην τιμή της μετοχής και επιτρέπει την 'έξοδο' των προηγούμενων Στρατηγικών Επενδυτών της Κoρρές (Δ. Δασκαλόπουλος, Α. Δαυίδ, κος Σταματιάδης). Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση των πιστωτριών Τραπεζών της Κoρρές. Σημειώνεται ότι ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2017 διαμορφώνεται σε 24,3 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα υπάρξει δημόσια πρόταση σε τιμή 5,08 ευρώ ανά μετοχή (σημερινό κλείσιμο στα 4,91 ευρώ).
Αιφνιδίασε θετικά το σημερινό +22,71% της Τρ. Αττικής, καθώς το σύνολο των αναλυτών περίμενε πιέσεις στην μετοχή, μετά την ανακοίνωση των όρων για την επικείμενη Α.Μ.Κ. Ο τίτλος συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, προσπαθώντας να "αποδράσει" από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.
Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Q&R (+18,26%, με αυξημένες συναλλαγές), ΑΕΓΕΚ (+20%, μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), Πλαίσιο (+2,23%), ΚΛΜ (+3.20%) και Νηρέα (+9,68%).
"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Pasal (+19,85%, πάντα με "ανοιχτές" εντολές αγορών), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Fourli (1,41%) και για την Dionic (+17,26%, με ελαχιστότατες συναλλαγές), ενώ με λίγες συναλλαγές συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η Φουντλίνκ (9,92%).
Επιμένει πλαγιοανοδικά, με αυξημένες συναλλαγές, ο Άβακας (+8,60%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην Έλαστρον (+8,65%) μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επιμένουν οι αγοραστές στην Frigoglass (+5,45%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Κέκροπα (+3,85%) και πέντε οι ανοδικές για την Ιντρακόμ (+4,07%), ενώ τα Πλ. Θράκης (+1,77%) συμπλήρωσαν 13 ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες 14 (!)
Συνεχίζονται τα θετικά, τεχνικά, μηνύματα, για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,61%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, πρώτη στήριξη στις 2031 και 2010 μονάδες και κύρια στις 1960 μονάδες. Το 2110 κοντινή αντίσταση με επόμενες και ουσιαστικές τις 2149 και 2180 μονάδες.
Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ίδια διαγράμματα, το 773 - 767 γίνεται σημαντική στήριξη, ενώ το 822 και 830 είναι επόμενες κοντινές αντιστάσεις και το 859 κύρια.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Οι αγοραστές δείχνουν ότι μπορούν, χωρίς μεγάλες δυσκολίες είναι η αλήθεια, να διατηρήσουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε υψηλά τριμήνου" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.
Όπως λένε, "αυτό που συνήθως μένει είναι η τελευταία ανάμνηση" και με 2 συνεδριάσεις να απομένουν για το κλείσιμο του έτους, το "ντεμαράζ στο νήμα" και η εντυπωσιακή άνοδος από τα χαμηλά του Νοεμβρίου, δημιουργεί νότες χρηματιστηριακής αισιοδοξίας ενόψει και της αρχής του 2018.
Οι Χρηματιστηριακές Αγορές έχουν συνέχεια, κάτι που σημαίνει ότι το 2018 δεν είναι ανεξάρτητο από το 2017, τόσο από διαγραμματική όσο και από μακροοικονομική άποψη.
Τα τεχνικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί δραστικά μετά τη διάσπαση των ευδιάκριτων (και αυτό τις κάνει ακόμη πιο σημαντικές) διαγραμματικών αντιστάσεων στους βασικούς δείκτες. Η πρόσφατη αναφορά μας ότι δε μπορεί η εγχώρια Μετοχική Αγορά να αγνοεί για πολύ τα αγοραστικά σήματα της ομολογιακής, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά το τελευταίο διάστημα.
Η "απόκλιση" του Γενικού Δείκτη (κυρίως λόγω της συμπεριφοράς των Τραπεζικών μετοχών) σε σχέση με το δεκαετές Κρατικό άρχισε να διορθώνεται, ευνοώντας τις μετοχικές αποτιμήσεις. Από την εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώσαμε στην πράξη τη μεγάλη σημασία της πορείας του δεκαετούς ομολόγου, ιδιαίτερα στην περίπτωση μίας Χώρας με δημοσιονομικές δυσκολίες, όπως η σημερινή Ελλάδα.
Και το 2018, οι αποδόσεις του δεκαετούς θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος του "οπλοστασίου" ακόμη και των πιο παραδοσιακά σκεπτόμενων επενδυτών του Χ.Α.
Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, ο Δείκτης θα πρέπει, πάση θυσία, να κρατηθεί πάνω από το "stop-loss" των 770 μονάδων, με τον ανοδικό στόχο να βρίσκεται στο Καλοκαιρινό υψηλό των 860.
Ας μην ξεχνάμε ότι το χαμηλό του 2016 ήταν στις 420 μονάδες, δηλαδή ο Δείκτης έχει σχεδόν διπλασιάσει την τιμή του, σε κάτι λιγότερο από δύο χρόνια.
Σε μακροχρόνιο επίπεδο, η συγκεκριμένη κίνηση δε μπορεί να περάσει απαρατήρητη και το 2018 θα δείξει αν προωθείται ο "bullish" σχηματισμός "rounding bottom" που θα βγάλει το γράφημα του Δείκτη από τη "χειμερία νάρκη" της τελευταίας δεκαετίας.
Εκτιμούμε ότι τα Χρηματιστήρια αποτελούν "έξυπνους μηχανισμούς" προεξόφλησης των πολιτικών και μακροοικονομικών εξελίξεων. Οπωσδήποτε, μένουν να γίνουν πολλά για την ανάταση της Ελληνικής Οικονομίας, τα οποία πρωτίστως προϋποθέτουν την ύπαρξη πολιτικής ικανότητας και τη δυναμική συμμετοχή του Επιχειρείν στα νέα δεδομένα.
Κλάδοι όπως ο Τουρισμός θα δώσουν τον τόνο, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν οι προσπάθειες για προσέλκυση νέων επενδύσεων, οι Αποκρατικοποιήσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ. Μετά από πολλά χρόνια γεμάτα "ευχολόγια" αλλά και "ανηφόρα", φαίνεται ότι έχει αποτραπεί ο κίνδυνος εξόδου από το Ευρώ και πλέον εφικτός στόχος είναι η έξοδος στις... Αγορές.
Σε διεθνές επίπεδο και παρά τις συνήθεις αναφορές των Ξένων αναλυτών σε γεωπολιτικά ρίσκα (Μέση Ανατολή, Βόρεια Κορέα κλπ), πολιτικά ρίσκα ("Brexit", σχηματισμός Κυβέρνησης στη Γερμανία, επιλογές Τραμπ, εκλογές σε Ισπανία και Ιταλία) και οικονομικά ρίσκα (σταδιακή απόσυρση μέτρων ρευστότητας από τη Fed και την ΕΚΤ, κορεσμός Μετοχικών Αγορών μετά από το 9-ετές ράλι, απώλεια δυναμικής στους ρυθμούς αύξησης των κυριότερων ΑΕΠ), εξακολουθούμε να πιστεύουμε στα χρηματιστηριακά ρητά "the trend is your friend" ("η τάση είναι ο φίλος σου") και "don't fight the tape" ("μην αντιμάχεσαι την τάση"), χωρίς αυτά βέβαια να αποτρέπουν την κατοχύρωση κερδών σε "παραζεσταμένους" τίτλους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η προσπάθεια των μικροεπενδυτών το 2018, να "μορφωθούν" σχετικά με τα "Κρυπτονομίσματα", όπως είναι το Bitcoin, το Ethereum κ.ά., τα οποία προσπαθούν να μεταβάλλουν το διεθνή χάρτη μέσων πληρωμής.
Ήδη αυξάνονται οι επίσημες φωνές παραγόντων νομισματικής πολιτικής που αναφέρονται στα ρίσκα που περιβάλλουν τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις, απόψεις βέβαια που οφείλονται και στο ότι τα Κρυπτονομίσματα αρχίζουν να κινούνται ανταγωνιστικά έναντι των παραδοσιακών Νομισμάτων" επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Ξεχώρισε το -0,92% για τον Shanghai Composite.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Μικρές απώλειες για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα Χρυσός και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ασία, σημαντική επιβράδυνση εμφάνισε τον Νοέμβριο ο ρυθμός ανάπτυξης των βιομηχανικών κερδών της Κίνας, λόγω της βραδύτερης αύξησης των τιμών βιομηχανικών Αγαθών και του υψηλότερου κόστους παραγωγής. Τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας αυξήθηκαν κατά 14,9% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 25,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Στο 11μηνο, τα βιομηχανικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 21,9%, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου είχαν καταγράψει αύξηση 23,3%.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Εκπρόσωποι της Γερμανικής Οικονομίας ατενίζουν με μεγάλη αισιοδοξία το 2018.
Περισσότερα από τα δύο τρίτα των Επιχειρηματικών Συνδέσμων που ερωτήθηκαν, στο πλαίσιο της ετήσιας δημοσκόπησης του προσκείμενου στους Γερμανούς Εργοδότες Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας "IW" αναμένουν αύξηση της παραγωγής τους τη νέα χρονιά. Η ανοδική τάση επεκτείνεται σε μεγαλύτερο εύρος Επιχειρηματικών Κλάδων και εμφανίζεται πιο ανθεκτική λόγω των βελτιωμένων συγκριτικά με πέρυσι προοπτικών στα πεδία των Επενδύσεων και της Απασχόλησης.
Αλλάζοντας Ήπειρο, οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν άνοδο στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα.
Με βάση τα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων σημείωσε άνοδο 0,2% στις 109,5 μονάδες, από 109,3 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,4%.
Τον Οκτώβριο ο δείκτης είχε σημειώσει άνοδο 3,5%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων οκτώ μηνών.
"Οι Επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί πως ο Άγιος Βασίλης θα έρθει στη Wall Street αυτά τα Χριστούγεννα".
Με βάση στοιχεία της BofA Merrill Lynch, οι traders απέσυραν περίπου $17,47 δισ. από funds που επενδύουν σε Αμερικάνικες μετοχές την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων από το Σεπτέμβριο του 2015. Όπως μεταδίδει το Marketwatch, οι εκροές καταγράφηκαν παρά την άνοδο των αμερικάνικων μετοχών.
Εξαγορές και συγχωνεύσεις $361 δισ. ανακοίνωσαν εταιρείες από όλο τον Κόσμο το Δεκέμβριο, επίπεδο που σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg είναι το υψηλότερο των τελευταίων 12 ετών.
Επιστροφή στο ΧΑ
Στα 4,647 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 11μήνου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, έναντι στόχου για 3.074 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 5.757 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του Κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 45.130 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 158 εκατ. ευρώ, ή 0,3% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 43.748 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 506 εκατ. ευρώ, ή 1,2% έναντι του στόχου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 803,72 μονάδες (-0,04%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 811,55 (+0,93%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 806,78 (+0,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 809,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,64%.
Ο τζίρος έφθασε στα 140,1 εκατ. (το 66,5% σε ΕΥΡΩΒ, ΓΡΙΒ, όπου έγιναν και τα μεγάλα "πακέτα"), ενώ άλλαξαν χέρια 127954111 τίτλοι, από τους οποίους οι 106938533 στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Πειραιώς και Σαράντης και στο υψηλό ημέρας οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν και Folli Follie Group.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.
----ΧΠΑ
Ανοδικά κινήθηκε και η πρώτη συνεδρίαση, μετά τις αργίες των Χριστουγέννων, στην Αγορά Παραγώγων, με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.628 συμβόλαια).
Στα 6.056 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.990 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.236, 1.221 για τον Ιανουάριο και 15 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.095) κινήθηκε μεταξύ 2.080,25 και 2.107 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (57.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.107), Εθνική (23.810), MIG (4.109), Alpha Bank (4.241), Πειραιώς (2.844), ΔΕΗ (203), Μυτιληναίο (358), ΟΤΕ (1.176), Intralot (815), Τρ. Αττικής (1.612), Lamda Development (191), ΟΠΑΠ (191), Cenergy (265), Viohalco (158), Ελ. Πετρέλαια (109).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 67.107, Eurobank 59.510, Εθνική 126.064, Alpha Bank 39.542, Viohalco 11.153, Μυτιληναίο 10.916 και Πειραιώς 15.551.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,40% | 2017-12-19 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,77% | 2017-12-08 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2017-09-25 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,71% | 2017-11-29 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,61% | 2017-12-04 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 0,63% | 2017-12-18 |
Marshall Wace LLP | ALPHA BANK SA | 0,63% | 2017-12-15 |
Marshall Wace LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,59% | 2017-12-13 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.955.156 τεμ., (από 7.789.633 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 113.537.613 τεμ. (113.317.613), Πειραιώς 8.856.856 τεμ. (8.745.856), ΔΕΗ 2.668.506 τεμ. (2.668.506) και Eurobank 25.300.080 τεμ. (24.880.080).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.