Συνεδρίαση συντήρησης των πρόσφατα κεκτημένων, με τις λίγες επιμέρους κινήσεις να συντηρούν το όποιο ενδιαφέρον και τους αγοραστές να είναι καλύτεροι στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, ενώ αξιοπρόσεκτη θα ήταν η καθίζηση του τζίρου, αν δεν μεσολαβούσαν τα "πακέτα" που ξεπέρασαν τα 55,5 εκατ. ευρώ.
Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις κοντινές λήξεις, όσον αφορά τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 2ετους να διαμορφώνεται στο 1,80% και του 10ετους στο 4,10%.
"Άλλες τέσσερις συνεδριάσεις απομένουν για το κλείσιμο του 2017 και ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει στους πρόποδες των 800 μονάδων. Επίπεδο που είναι και το 61% της όλης πτωτικής κίνησης από τις 860 έως την πολύ σημαντική στήριξη των 700 μονάδων η οποία παραμένει και το μεσοπρόθεσμο 'stop' μας" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, θα μπορούσε, εύκολα, να υποστηριχθεί, ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα, με τους περισσότερους από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους να προσπαθούν να "χωνέψουν" τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων.
Για τον Τραπεζικό δείκτη (+0,39%), παραμένει η πρώτη αντίσταση στις 874 - 876 μονάδες και οι αμέσως επόμενες στις 911 (gap) και 940 μονάδες. Απόλυτα σημαντική η στήριξη στις 811 - 806 μονάδες.
Για τον "σηματωρό" του κλάδου, δηλαδή την μετοχή της Εθνικής (+0,06%), που είναι ο μοναδικός Τραπεζικός τίτλος που έχει επιστρέψει υψηλότερα από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ., παραμένει ισχυροποιημένη η ζώνη αντίστασης 0,316 - 0,324, ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,2974 και 0,284 ευρώ.
Ο δανεισμός ξεπέρασε, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία, τις 114,6 εκατ. μετοχές (!)
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "νέους τρόπους αναζητούν οι Τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους, καθώς η παροχή δελεαστικών κινήτρων οικειοθελούς, ή συναινετικής αποχώρησης δείχνει να εξαντλεί, ως 'εργαλείο', τη δυναμική του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη διετία 2018 - 2019, οι Τράπεζες πρέπει να μειώσουν το προσωπικό των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων τους, κατά 6.500 με 8.000 άτομα".
Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ίδιου, "ταχύτερο ρυθμό στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των 'κόκκινων' δανείων ζητά η ΤτΕ, τονίζοντας ότι η επάνοδος της Οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να επιτευχθούν, ή και ιδανικά να ξεπερασθούν, οι στόχοι μείωσης που προβλέπουν τα επιχειρησιακά τους πλάνα. Παρότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενη προτροπή από την Κεντρική Τράπεζα, αυτή τη φορά η ΤτΕ κάνει ένα βήμα παραπάνω, σημειώνοντας ότι σε συνθήκες ανάκαμψης της Οικονομίας, οι Τράπεζες επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους Δανειολήπτες".
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, με βραδύ αλλά σταθερό ρυθμό, συνεχίζεται η αύξηση των καταθέσεων στο εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.
Με βάση τα στοιχεία της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, οι Τραπεζικές καταθέσεις του μη Χρηματοπιστωτικού Ιδιωτικού Τομέα αυξήθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ, την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου της φετινής χρονιάς, και διαμορφώθηκαν σε 121 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι καταθέσεις των Επιχειρήσεων αυξήθηκαν στο 10μηνο κατά 1,6 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο τα Νοικοκυριά ενίσχυσαν τις καταθέσεις τους κατά 1 δισ. ευρώ.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, "αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, συνηθισμένο φαινόμενο στην πολυετή προετοιμασία της επένδυσης στο Ελληνικό, το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (Κ.Σ.Δ.), στη σημερινή του συνεδρίαση, θα ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να αποσταλεί για υπογραφή στους Συναρμόδιους Υπουργούς και στη συνέχεια προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Η κατάρτιση του Προεδρικού Διατάγματος μέχρι τα τέλη του έτους και η εκπλήρωση σειράς άλλων προαπαιτούμενων, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με το Επενδυτικό Σχήμα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, περιλαμβάνονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο".
Με θετικό πρόσημο θα "άκουγε" τις τελευταίες, διαφαινόμενες, εξελίξεις η μετοχή της Lamda Development (-0,31%), που διέκοψε το σερί των έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, πιθανότατα επηρεασμένη και από την προσυμφωνημένη συναλλαγή που έλαβε χώρα στις 16.50 και αφορούσε 10227206 τεμ. (το 12,8% του συνόλου των μετοχών) με σημαντικό discount και πιο συγκεκριμένα στα 5,40 ευρώ. Πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο παραμένει το κλείσιμο υψηλότερα των 6,80 ευρώ, κίνηση που θα "ανοίξει την πόρτα" για τα 7,10 ευρώ. Το "stop" στο "long" στα 6,10 ευρώ.
Ενισχυμένη παραμένει η ψυχολογία στο Χ.Α., σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, έστω και αν πολλά από τα κρίσιμα θέματα περιμένουν να διευθετηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, με κυριότερο τα "τεστ αντοχής" των εγχώριων συστημικών Τραπεζών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψυχολογία των ενεργών παικτών ενισχύεται από τα συνεχόμενα ξένα δημοσιεύματα (Financial Times, WSJ), τα οποία αναφέρουν ότι ίσως πρέπει να "επανεξεταστούν" οι αποτιμήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Μένοντας στον μη Τραπεζικό 26αρη, μπορεί ο τίτλος της ΕΕΕ (-1,18%) να κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως την προσοχή των traders μονοπώλησε ο τίτλος της ΔΕΗ (-1,08%), η οποία σήμερα και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εννεαμήνου, τα οποία εμφανώς και δεν άρεσαν στην Αγορά. Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 1,98 ευρώ, η αμέσως επόμενη είναι στα 1,72 ευρώ (πρόσφατα χαμηλά), όπου είναι και το "stop", για τους τυχόν εναπομείναντες "long".
Η συμπεριφορά της μετοχής ήλθε να επιβεβαιώσει το Fund "Lansdowne Partners LLP", που συνεχίζει να αυξάνει τις "short" θέσεις του στην μετοχή.
Από την άλλη, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, ότι ο τίτλος ανέκαμψε αισθητά από το χαμηλό ημέρας των 1,97 ευρώ (-3,43%), αφήνοντας "εκκρεμότητες" για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Επιμένει πλαγιοανοδικά η Folli Follie Group (+3,5% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), παίρνοντας "καύσιμα" και από την πρόσφατη ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 18,20 - 18,30 ευρώ. Ο τίτλος κινείται σε υψηλά τριμήνου και αν υπερκεραστεί το ψυχολογικό όριο των 19,00 ευρώ, η επόμενη, ισχυροποιημένη αντίσταση, εντοπίζεται στα 19,27 ευρώ.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Grivalia (+2,16% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Η επόμενη, τεχνική, αντίσταση στην ζώνη 8,95 - 9,14 ευρώ, μέσα στην οποία ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος.
Δείχνει να "κοντοστέκεται" μπροστά την κοντινή αντίσταση των 9,10 ευρώ ο Μυτιληναίος (-0,33%), με την αμέσως επόμενη και κύρια να εντοπίζεται στα 9,30 ευρώ. Μία κατοχύρωση της τελευταίας μπορεί να δώσει συνέχιση. Τα 8,80 - 8,65 ευρώ προσφέρουν πολύ σημαντική στήριξη.
Τρίτο κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ για τον ΟΠΑΠ (+1,79% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), με την μετοχή να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. Απόλυτα κρίσιμη η αντίσταση στα 10,26 ευρώ, καθώς η αμέσως επόμενη εντοπίζεται σημαντικά ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 11,30 ευρώ. Το κοντινό "stop" στα 9,50 ευρώ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο θα ήταν και η κίνηση για τον Σαράντη, αλλά το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε να ολοκληρώνει την συνεδρίαση αμετάβλητος (!) Ο τίτλος επιμένει πλαγιοανοδικά επαναπροσεγγίζοντας τα υψηλά τρέχοντος έτους, που είναι και πολυετή υψηλά. Τελευταία, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση, στα 13,78 ευρώ.
Επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Τιτάνα (+1,37%). Η επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνέχιση της κίνησης προς τα 22,40 ευρώ. Το 20,90 είναι κοντινή στήριξη, με τα 19,85 ευρώ το ημερήσιο "stop" στο "long".
Οι μικρές, ημερήσιες, μεταβολές, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Ο Γενικός Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα αν κρατηθεί υψηλότερα από το "gap" στις 789,5 μονάδες θα έχει μπροστά του την ισχυρότατη αντίσταση στις 799 - 800 μονάδες, υπέρβαση της οποίας ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 980 μονάδες.
Πιθανό "pullback" έως τις 780 - 772 μονάδες, δεν θα θέσει σε κίνδυνο το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum.
Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των 758 μονάδων, θα επαναφέρει δριμύτερα τα αρνητικά σενάρια.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων, στις 795 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,24%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 2030 και 2015 είναι σημαντικές, κοντινές, στηρίξεις. Το 2080 επόμενος στόχος.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η πρώην αντίσταση στις 2031 μονάδες έχει μετατραπεί σε πρώτη στήριξη, με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στις 2010 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1984 - 1977 μονάδες.
Επόμενη αντίσταση στο υφιστάμενο "gap" των 2078 μονάδων, που δείχνει εξαιρετικά δύσκολο να υπερκεραστεί με την πρώτη προσπάθεια.
Οριστικό τέλος στα αρνητικά σενάρια, μόνο με την κατάληψη των 2147 μονάδων, κάτι που θα φέρει "νηοπομπή" κινήσεων "short covering" από τα Ξένα χαρτοφυλάκια που επιμένουν να διατηρούν τις ανοιχτές "απαισιόδοξες" θέσεις τους.
"Κατηφορίζοντας" στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αλλάζει πρόσημα σχεδόν επί καθημερινής βάσεως η ΚΛΜ (-3,71%), όλο και ψηλότερα η Quest (+1,48%), κάτι "έγινε λάθος" στις τελικές δημοπρασίες για την Ιντρακάτ (0%), αλλά οι "επιβιβάσεις" συνεχίζονται, ενώ συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία ο Κέκροπας (+5,56%).
Προσπάθεια αντίδρασης από τον Λούλη (+3,17%), μετά τις πιέσεις που έφερε ο σημαντικός πωλητής, επιμένει πλαγιοανοδικά η Profile (+2,74%) και η Intralot (+2,41%), ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Τρ. Αττικής (-2,72%).
Με "ροκ" συναλλακτική συμπεριφορά ο Κυριακούλης (0%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Pasal (+5,22%), διόρθωσε άτσαλα η Newsphone (-8%) μετά το χθεσινό +4,17%, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ιντρακόμ (+3,65%), ενώ η Φουντλίνκ (+19,79%), μετά τις πρόσφατες πιέσεις που έφερε η ανακοίνωση για επικείμενη Α.Μ.Κ., συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Οι Αγορές έχουν εδώ και χρόνια την συνήθεια, πλησιάζοντας οι εορτές των Χριστουγέννων & της Πρωτοχρονιάς, να μειώνουν τζίρους & έχοντας κλείσει βιβλία η πλειοψηφία των διαχειριστών, προετοιμάζουν στο μυαλό τους τις κινήσεις του νέου έτους" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Από αυτό τον κανόνα δεν εξαιρείτο το Ελληνικό Χρηματιστήριο μέχρι σήμερα, όμως οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν αλλαγή των "παραδοσιακών δεδομένων".
Αν και η εγχώρια Αγορά φλερτάρει με την προσπάθεια για διάσπαση των 800 μονάδων του Γενικού Δείκτη και των 2080 μονάδων του FTSE25, μάλλον θα πρέπει να περιμένει την νέα χρονιά, χωρίς να αποκλείεται μια μικρή διόρθωση μέχρι τις 780 - 775 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 2030 - 2020 μονάδες για τον FTSE25.
Η σημερινή νευρικότητα, εντός 6,69 μονάδων εύρους τιμών, αν και εμφανής, είναι κατανοητή μετά την ολοκλήρωση του year end rally & 6 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις.
Οι Τραπεζικές μετοχές με εξαίρεση την ΑΛΦΑ έχουν πιάσει τους πρώτους στόχους και αν και σήμερα ξεκίνησαν "ορεξάτες", δεν μπόρεσαν να υπερκεράσουν τις τρέχουσες αντιστάσεις τους. Αν και οι τεχνικές διασπάσεις σχηματισμών των Τραπεζών, μας προϊδεάζουν για υψηλότερους στόχους, επιστροφή στα επίπεδα διασπάσεων θα πρέπει να εκληφθεί σαν ευκαιρία επαναγοράς για trading.
Συνεχίζουμε όμως να προβληματιζόμαστε από τις μεγάλες θέσεις πωλήσεων (Short), πού έχουν λάβει μεγάλοι Ξένοι Οίκοι, στο σύνολο των Τραπεζικών μετοχών αλλά και της ΔΕΗ. Παρά δε την πρόσφατη ταχεία άνοδο, όχι μόνο δεν μείωσαν, αλλά αύξησαν θέσεις….
Η πρόσφατη ανοδική κίνηση του Ελληνικού χρηματιστήριου πυροδοτήθηκε κυρίως από τις Τραπεζικές μετοχές, λόγω της επιτυχούς ανταλλαγής (swap) των Ελληνικών ομολόγων, αλλά και της "αγαστής" συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Θεσμών, που μείωσε το "country risk" και οδήγησε στην σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων τους.
Συγκρίνοντας όμως τα τρέχοντα επίπεδα του 10ετους ομολόγου, σε σχέση με την Χρηματιστηριακή Αγορά βλέπουμε σημαντική απόκλιση σε σχέση με το παρελθόν (2004).
Οι αιτίες είναι γνωστές και θα δούμε αν πάψουν από την νέα χρονιά, με την ολοκλήρωση ψήφισης των προαπαιτούμενων στις 12/1/2018, την πιθανή αναβάθμιση του Ελληνικού χρέους στις 19/1/18, την επιτυχή έκδοση 7ετούς ομολόγου μέχρι τις 23/1/18.
Οι καθοριστικότεροι παράγοντες όμως θα είναι το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης στις 22/1/18 και οι ανακοινώσεις της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής) των όρων "stress test" & για τις Ελληνικές Τράπεζες, αλλά και τι θα γίνει με την διευθέτηση του χρέους και την μορφή της εποπτείας.
Η σημερινή έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ βάζει θέμα "προληπτικού προγράμματος στήριξης" και επαναλαμβάνει τις συστάσεις του για μεταρρυθμίσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επιμένει δε στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2017 - 2018 κατά 1,6%...
Παρά ταύτα, το διεθνές περιβάλλον, όπως αυτό θα αρχίσει να διαμορφώνεται από την νέα χρονιά για τις Διεθνείς Αγορές, η ταχύτητα περιστολής της ρευστότητας, οι ανησυχίες για το Αμερικανικό Δημόσιο χρέος και όλοι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που σήμερα υποτιμώνται, θα αποτελέσουν τους σηματωρούς και για την Ελληνική Αγορά.
Ειδικής αναφοράς σήμερα τυγχάνει η αναρρίχηση του 10ετους Αμερικάνικού ομολόγου σε ιστορικό υψηλό 9μηνών, δείχνοντας την άλλη όψη της φορολογικής μεταρρύθμισης Trump…
Η ολοκλήρωση δημοσίευσης των 9μηνων αποτελεσμάτων, μας προϊδεάζουν θετικά και για τα θεμελιώδη μεγέθη επιλεγμένων εταιρειών, υποστηρίζοντας τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις τους..
"Αν και παραμένουμε θετικοί για τις περισσότερες μετοχές, 'ες αύριον τα νεώτερα' (νέο έτος), παραμένοντας σε εγρήγορση…." τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+0,45%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον "Κορεάτη" Kospi (-1,72%).
Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, που δείχνει να ανακάμπτει από την πρωινή επιφυλακτικότητα, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, με ψήφους 8 προς 1, αποφάσισε να διατηρήσει τον στόχο για απόδοση του δεκαετούς Ιαπωνικού Κρατικού ομολόγου περίπου στο μηδέν και το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο μείον 0,1%.
Σύμφωνα με το Marketwatch, η Τράπεζα διατηρεί επίσης τη δέσμευσή της να αγοράσει Κρατικά ομόλογα στα 80 τρισ. γεν ($705 δισ.).
Τον έντονο προβληματισμό του για το ασταμάτητο ράλι του bitcoin εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda σημειώνοντας ότι "το bitcoin δεν λειτουργεί σαν μέσο πληρωμών αλλά ως 'στόχος κερδοσκοπίας' και σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι κάτι που επηρεάζει τη νομισματική πολιτική".
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε πως το ΑΕΠ της Χώρας αυξήθηκε με ρυθμό 3,2% το προηγούμενο τρίμηνο, στην τρίτη του μέτρηση για την οικονομική ανάπτυξη. Το νούμερο αυτό είναι οριακά χαμηλότερο από το 3,3% της προηγούμενης μέτρησης και το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Είναι η πρώτη φορά από το 2014, που η Οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 3%, για πάνω από δύο διαδοχικά τρίμηνα.
Από την άλλη και όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 20.000 την εβδομάδα που έληξε στις 16 Δεκεμβρίου, στις 245.000. Είναι η 146η συνεχόμενη εβδομάδα που οι αιτήσεις παραμένουν κάτω από το επίπεδο των 300.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πως οι αιτήσεις θα ενισχυθούν ως τις 231.000 την προηγούμενη εβδομάδα.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Το τέλος του προγράμματος προσαρμογής δεν συνιστά αποδέσμευση από υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων Εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι Ελληνικές Αρχές, ειδικά όσο η πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας παραμένει ακόμη ιδιαίτερα χαμηλή", σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδας.
Όπως γράφει στην ενδιάμεση έκθεση για την Οικονομία, η συγκεκριμένη εποπτεία που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα μπορεί να είναι απλή, ή ενισχυμένη, ανάλογα με τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα, ο Κανονισμός 472/2013 της ΕΕ προβλέπει κατ’ αρχάς αυτόματη άσκηση “εποπτείας μετά το πρόγραμμα” επί του Κράτους - Μέλους, μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από άλλα Κράτη - Μέλη της Ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM).
Το άρθρο 14 αναφέρεται σε "απλή εποπτεία", το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν διευκρινίζεται πλήρως. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα να ασκήσει ενισχυμένη εποπτεία, αν κρίνει ότι συντρέχουν οι συνθήκες.
Η "ενισχυμένη εποπτεία" σημαίνει πολύ στενή παρακολούθηση των δημοσιονομικών στοιχείων του Κράτους - Μέλους και της κατάστασης του Τραπεζικού Συστήματος, τακτικές επισκέψεις των Θεσμών και τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι "ο κανονισμός 472/2013 αναφέρει επίσης και το ενδεχόμενο της προσωρινής παροχής 'προληπτικής στήριξης', με τη μορφή πιστωτικής γραμμής, η οποία έχει ως στόχο να διασφαλιστεί η ρευστότητα του Κράτους - Μέλους καθώς αποκαθίσταται η σχέση του με τις Αγορές.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τα επιμέρους, αρνητικά τάχθηκε το Δ.Σ. του Υγεία (-4,39%) στη δημόσια πρόταση για την αγορά μετοχών του από τη "Γ. Αποστολόπουλος". Στην αιτιολογημένη γνώμη που δημοσιοποίησε, τονίζει ότι:
"Το προτεινόμενο αντάλλαγμα δεν κρίνεται εύλογο και δίκαιο από χρηματοοικονομικής απόψεως, καθώς είναι σημαντικά κατώτερο του κατωτάτου ορίου του εύλογου εύρους τιμών που προσδιορίσθηκε μεταξύ €0,64 και €0,78 ανά μετοχή, σύμφωνα με τις ακολουθηθείσες από τον Χρηματοοικονομικό Σύμβουλο της εταιρείας (Euroxx Sec.) μεθόδους αποτίμησης και συγκεκριμένα κατώτερο κατά 29,69% του κατωτάτου ορίου του εύρους αυτού.
Εν τω μεταξύ, από σήμερα οι μετοχές της Εθνικής Πανγαία ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το προσωρινό μέρισμα χρήσεως 2017, €0,09 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).
Επίσης εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 53.668.147 νέες μετοχές της Forthnet (0%) που προέκυψαν από την μετατροπή 53.668.147 ομολογιών, με τιμή μετατροπής €0,30 ανά ομολογία. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 163.815.807.
Την 21/12/2017, το σύνολο εισηγμένων ομολογιών της Forthnet στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαμορφώνεται σε 180.030.311 ομολογίες, μετατρέψιμες σε μετοχές.
Τέλος, από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση των 41.068.800 μετοχών των Πλ. Κρήτης, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,42 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 27.379.200 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,63 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με νέα ονομαστική αξία εκάστης €0,63 και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €9,85 ορίζεται η 28/12/2017.
Ο Γενικός Δείκτης, σε πρώτη φάση κινήθηκε μεταξύ 792,97 (+0,41%) και 787,78 μονάδων (-0,25%), όμως από το χαμηλό ημέρας και μετά, οι αγοραστές, αργά αλλά σταθερά, κέρδιζαν έδαφος, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 794,47 (+0,60%), στις 17.00 βρέθηκε στις 793,48 (+0,47%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 793,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,43%.
Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 105,7 εκατ., από τα οποία τα 57,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ, ΕΛΛ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΕΕ και ΟΛΠ δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Grivalia, Motor Oil, Folli Follie Group, ΟΠΑΠ και Σαράντης.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΠΑΠ, Grivalia, Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Σαράντης και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Στα καλύτερα της ημέρας η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
----ΧΠΑ
Απόλυτα σταθεροποιητική η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.892 συμβόλαια).
Στα 6.120 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.086 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 567, 530 για τον Ιανουάριο και 37 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.057,25) κινήθηκε μεταξύ 2.042,75 και 2.060 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 MIG, 9.600 ΟΤΕ, 80.000 Πειραιώς, 792.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.117), Εθνική (25.057), MIG (9.129), Alpha Bank (1.995), Πειραιώς (3.815), ΔΕΗ (271), Μυτιληναίο (233), ΟΤΕ (487), ΑΔΜΗΕ (105), Ελλάκτωρα (198), Intralot (592), Τρ. Αττικής (2.043), Lamda Development (302), Jumbo (144), Folli Follie Group (137), ΕΧΑΕ (185), ΟΠΑΠ (578).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 67.260, Eurobank 60.837, Εθνική 132.353, Alpha Bank 39.425, Viohalco 11.004, Μυτιληναίο 10.673 και Πειραιώς 15.760.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,40% | 2017-12-19 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,77% | 2017-12-08 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2017-09-25 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,71% | 2017-11-29 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,61% | 2017-12-04 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 0,63% | 2017-12-18 |
Marshall Wace LLP | ALPHA BANK SA | 0,63% | 2017-12-15 |
Marshall Wace LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,59% | 2017-12-13 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.753.317 τεμ., (από 7.393.817 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 115.129.472 τεμ. (114.611.472), Πειραιώς 8.745.856 τεμ. (8.639.887), ΔΕΗ 2.669.506 τεμ. (2.669.506) και Eurobank 24.596.626 τεμ. (24.406.626).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.