Το "year end rally", κόντρα στις προβλέψεις των περισσοτέρων, δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μένει να φανεί αν τα "καύσιμα" ανόδου θα κρατήσουν περισσότερο από το αυριανό "triple witching" Δεκεμβρίου και θα επεκταθούν, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του χρηματιστηριακού έτους.
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση το ταμπλώ του FTSE26 θύμιζε "γενική επιστράτευση" με τους αγοραστές να επικρατούν στην συντριπτική πλειονότητα των τίτλων, ενώ η νέα αύξηση του τζίρου και μάλιστα χωρίς τις, χθεσινές, σημαντικές βοήθειες από τα "πακέτα", άφησε αποχρώσες ενδείξεις "short covering", το οποίο θα ενταθεί αν η Αγορά συνεχίσει την "βόρεια" κίνησή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο είχε να "δει" μικτή αξία συναλλαγών υψηλότερη από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, από την συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου (190,5 εκατ.).
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανοδική κίνηση της Αγοράς, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και ιδιαίτερα η άνοδος του Τραπεζικού κλάδου, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τα Ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν πάρει καθαρές αρνητικές θέσεις, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι νεωτέρας αυτά δεν δείχνουν να προβληματίζονται και να μειώνουν τις "απαισιόδοξες" θέσεις τους (!)
Εν τω μεταξύ, νέα, μικρότερη, αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 2ετους να διαμορφώνεται στο 2,05% και του 10ετους στο 4,16%.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και σήμερα στην "θέση του οδηγού", ήταν ο Τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +6,79% του Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος, μετά και την σημερινή συνεδρίαση, γύρισε σε, οριακά, θετική μεταβολή από την αρχή του χρόνου (!)
Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 842,42 μονάδες (+7,30%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 836,56 (+6,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 838,39 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,79%.
Επίσης το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη, παραπέμπει σε υψηλά τριμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 22/9 (892,02 μονάδες).
Τεχνικά και όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, σαν επόμενη αντίσταση δείχνει η ζώνη 847 - 850, με αμέσως επόμενες στις 868 και 940 μονάδες. Στις 753 μονάδες το "intraday stop" στο "long", με πρώτη στήριξη στις 790 μονάδες.
Για τις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες αφήνουν πίσω τους την μία τεχνική αντίσταση μετά την άλλη, προς έκπληξη ακόμα και των πλέον αισιόδοξων, για την Alpha Bank (+6,8%) η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 1,88 ευρώ, για την Εθνική (+4,90%, ξανάπιασε την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ.), στα 0,317 - 0,318 ευρώ, για την Eurobank (+8,59%) στα 0,85 ευρώ και για την Πειραιώς (+8%) στα 2,90 - 3,04 ευρώ.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "δεν θα συνυπολογισθούν στην επικείμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ("stress test"), σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα ποσοτικά ευρήματα της εν εξελίξει ανασκόπησης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Troubled Asset Review – TAR). Με βάση την ως τώρα επίσημη ενημέρωση, που ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται υπό την εποπτεία του SSM, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα στηριχθεί στα στοιχεία ισολογισμών της 31ης Δεκεμβρίου 2017. Όταν θα δημοσιευτούν οι οικονομικές καταστάσεις της τρέχουσας χρήσης, η ανασκόπηση στοιχείων ενεργητικού για τις δύο (Πειραιώς, Eurobank) από τις τέσσερις εγχώριες συστημικές Τράπεζες θα βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς, με βάση όσα έχουν δηλώσει οι διοικήσεις, προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάρτιο. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε ποσοτικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα ανάγκη διορθώσεων στην περίμετρο των δανείων που εξυπηρετούνται, κατόπιν ρύθμισης, θα διενεργηθούν μετά την πλήρη κοινοποίηση των ευρημάτων".
Ομολογουμένως εντυπωσιασμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, ακόμα και αυτοί που θεωρούσαν πως σε μία τόσο "shortαρισμένη" Αγορά όπως το Χ.Α., μία παρατεταμένη ανοδική αντίδραση, θα έβρισκε επιπλέον "καύσιμα" από το "short covering" που θα ακολουθούσε.
Εξ ίσου θετικές εντυπώσεις προκάλεσε η σημερινή εκτίναξη του τζίρου και μάλιστα εν όψει "εορταστικής ραστώνης", που είθισται να επηρεάζει τις συναλλαγές στην "ρηχή" Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Σύμφωνα με τμήματα αναλύσεων από εγχώριες Ιδιωτικές ΑΧΕ, το Χ.Α. έχει αρχίσει να "ακούει", έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Κρατικών ομολόγων, ενώ "θετικό ήχο" είχε και το δημοσίευμα των Financial Times, για την υποτιμημένη Ελληνική Αγορά και την πιθανότητα επαναξιολόγησης των Ελληνικών μετοχικών τίτλων.
Από εκεί και πέρα και για να "απλωθεί" η ανοδική κίνηση σε μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλώ, χρειάζεται η σταδιακή ενεργοποίηση των "κωδικών λιανικής", οι οποίοι θα στρέψουν την προσοχή τους σε υποτιμημένες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Σε κάθε περίπτωση, αν συνεχιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση, οι τελευταίες συνεδριάσεις του έτους θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω την συνολική απόδοση της εγχώριας Αγοράς, η οποία συνεχίζει να "ξεγελάει" με τις φτωχές επιδόσεις των βασικών δεικτών, σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές, όμως οι αποδόσεις σημαντικού αριθμού επιμέρους τίτλων, σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, είναι πολλαπλάσιες από αυτές που σημειώνει ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του έτους (!)
Παίρνοντας με την χρονική τους σειρά τις ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, "η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης, πριν λάβει οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους" ξεκαθάρισε ο νέος επικεφαλής του Eurogroup μιλώντας στο CNBC. "Υπάρχουν ακόμα κάποια ενδιάμεσα βήματα πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση χρέους", τόνισε ο Centeno.
Πρωτογενές πλεόνασμα 4,658 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός το πρώτο 11αμηνο του 2018, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών. Το ποσό είναι 1,58 δισ. ευρώ υψηλότερο από τον στόχο που έχει τεθεί.
Νέα μείωση στο όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA για τις Ελληνικές Τράπεζες, κατά 1,1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Αναλυτικότερα, στις 14 Δεκεμβρίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις Ελληνικές Τράπεζες, στο ποσό των 24,8 δισ. ευρώ έως και την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
"Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα", τόνισε ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της Deutsche Welle αν πιστεύει ότι θα χρειαστεί.
"Αν η Ελληνική Οικονομία έχει αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω ενός προγράμματος, αυτό θα το αποφασίσουν αυτοί", πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι αναφερόμενος στην Ελληνική Κυβέρνηση.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως "η ρευστότητα των Τραπεζών εξαρτάται από τις οικονομικές πολιτικές των Κυβερνήσεων και από το πώς προσλαμβάνουν οι Αγορές τις πολιτικές αυτές".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, όπου σήμερα είχε την καλύτερη εικόνα των τελευταίων, πολλών, συνεδριάσεων, δύο τίτλοι θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν και πιο συγκεκριμένα αυτοί των Jumbo (+3,88%) και ΕΧΑΕ (+6,24%).
Η μετοχή της Jumbo συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας μέσα στην ζώνη 14,45 - 14,65 ευρώ και με την επόμενη και απόλυτα αποφασιστική αντίσταση, να εντοπίζεται στα 15,00 ευρώ.
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΧΑΕ, που δείχνει να ευνοείται από την συνεχιζόμενη αύξηση των συναλλαγών και αυτό τιμολογήθηκε από την Αγορά.
Ο τίτλος άφησε πίσω του τα 4,82 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 4,95 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 5,30 ευρώ.
Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε μεγάλα "bonus" στην ψυχολογία των αγοραστών, αλλά και στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,35%), άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση στις 1984 μονάδες (το 38,2% του όλου πτωτικού κύματος 2232 - 1830) και "φρενάρισε" οριακά χαμηλότερα από τις 2004 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, η αμέσως επόμενη αντίσταση στις 2031 μονάδες.
Σημαντική στήριξη στις 1960 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενη και ιδιαίτερα κρίσιμη στις 1925 μονάδες.
Για τον Γενικό Δείκτη, έμεινε πίσω η αντίσταση στις 760 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) - 761 μονάδες (το 38,2% του όλου πτωτικού κύματος 860 - 700) και ο Δείκτης έκλεισε μέσα στην επόμενη ζώνη αντίστασης που οριοθετείται από τις 767 - 770 μονάδες.
Πλησιέστερη στήριξη στις 748 - 744 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και τα τελευταία "οχυρά" των "buyers" στις 737 και 723 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει και αυτό, σε υψηλά τριμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 22/9 (773,94 μονάδες).
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Μετά την άνοδο των τιμών των Ελληνικών ομολόγων, τις τελευταίες ημέρες, η Αγορά κινήθηκε ανοδικά, παραμένοντας όμως κάτω από τα επίπεδα του Καλοκαιριού και το κλίμα ευφορίας που είχε παρατηρηθεί με την επάνοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις Αγορές" επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.
Βασικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η εικόνα των Ελληνικών Τραπεζών οι οποίες υστερούν σε σχέση με τις τιμές του Καλοκαιριού και η ανησυχία των επενδυτών για τα επερχόμενα stress tests. Οι επενδυτές ανησυχούν για το πώς θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα "τεστ αντοχής", την πορεία και τις αντοχές της Ελληνικής Οικονομίας, την επίπτωση του "ΔΛΠ 9" στους ισολογισμούς των Τραπεζών και το πώς θα προχωρήσει το πλάνο μείωσης των "κόκκινων" δανείων.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μόλις επικοινωνηθούν οι όροι των "stress tests" στις Ελληνικές Τράπεζες (πιθανόν τέλος Ιανουαρίου) , οι επενδυτές θα κάνουν τις δικές τους ασκήσεις σχετικά με το πόσες πώς θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.
Σημασία θα έχει, πέρα από τεχνοκρατικές ασκήσεις και η βούληση από ΕΚΤ και SSM για το αν θα υπάρξει απομείωση, ή όχι (dilution) για τους υφιστάμενους Μετόχους των Ελληνικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.
Αυτό θα φανεί και από τις παραμέτρους που θα θέσουν οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί. Για παράδειγμα το δυσμενές σενάριο, λογικά, δεν μπορεί να είναι χειρότερο από αυτό του 2015, καθώς η Οικονομία παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί.
Επίσης η ευελιξία που θα δοθεί στις Τράπεζες να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν, αλλά και το ποιες ενέργειες θα κάνει αποδεκτές η ΕΚΤ (πώληση assets - δανείων ) θα παίξουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο τι θα συμβεί.
Η επιλεκτική συμπεριφορά κυρίως σε Ιταλικές Τράπεζες ("Monte dei paschi di Siena", "Carige" κ.λ.π. ) για το πώς εφαρμόζεται η Κοινοτική οδηγία περί "bail in", αλλά και το τι "παραθυράκια" μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δείχνουν ότι η πολιτική εξακολουθεί και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Πέρα από τις Τράπεζες, η πορεία των Αποκρατικοποιήσεων αλλά και η εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων επενδύσεων (Lamda, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ κ.λ.π.) θα κρίνει και την πορεία των μετοχών που επηρεάζονται.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, παραμένει ερωτηματικό τι θα γίνει με τη λήξη του μνημονίου μετά τον Αύγουστο του 2018 (καθαρή έξοδος, προληπτική γραμμή, ή νέο μνημόνιο) όπως και το ζήτημα του χρέους . Αυτοί είναι δύο λόγοι που πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές απουσιάζουν αυτή τη στιγμή.
Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της "Wealth Fund Services", "ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει στηρίξεις στις 730 μονάδες και 702 μονάδες και αντιστάσεις στις 780 μονάδες και 810 μονάδες".
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μόνο ο Ινδικός Sensex 30 (+0,59%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο "Κορεάτης" Kospi (-0,45%).
Μικτά τα πρόσημα και οριακές οι μεταβολές στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Με ελεγχόμενες απώλειες Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα διατήρησε τα επιτόκια του Φράγκου η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα.
Διατηρώντας τα επιτόκια στο -0,75%, η SNB δήλωσε ότι "το Νόμισμα είναι υψηλά αποτιμημένο".
Οι Επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη κλείνουν το 2017 σε υψηλό επταετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Ο Σύνθετος Δείκτης Προμηθειών για την Ευρωζώνη ανέβηκε στις 58 μονάδες αυτό τον μήνα, στο υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2011.
Ο PMI δείχνει ότι το τρίτο τρίμηνο καταγράφεται αύξηση 0,8%, καλύτερη από την προβλεπόμενη της τάξεως του 0,6%, που έδειχνε δημοσκόπηση του Reuters. Η ανάπτυξη νέων Επιχειρήσεων άγγιξε επίπεδο που δεν είχε αγγίξει την τελευταία δεκαετία, με τις νέες παραγγελίες να ανέρχονται σε 57,9, από 57,3.
Ο ΡΜΙ για τον κλάδο Υπηρεσιών του Μπλοκ, αντί για μικρή πτώση στις 56 μονάδες, αυξήθηκε από τις 56,2 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο, σε 56,5, φτάνοντας στο υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2011.
Ο κατασκευαστικός PMI ανέβηκε σε ρεκόρ υψηλό 60,6, από 60,1, αν και οι προβλέψεις ήταν για πτώση μέχρι και τις 59,8 μονάδες.
"Η πρόοδος που καταγράφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις για το 'Brexit' έχουν μειώσει το ρίσκο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με άτακτο τρόπο και ενδέχεται να οδηγήσει σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος", αναφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας μετά την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητα τα Βρετανικά επιτόκια.
Τα μέλη του συμβουλίου της BoΕ ψήφισαν ομόφωνα να διατηρήσουν τα επιτόκια στο 0,5%, όπως αναμενόταν, ένα μήνα μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων την τελευταία δεκαετία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα, στο -0,4%.
Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, "τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα αγορών ομολόγων.
Επίσης, το συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2018 σχεδιάζει να προχωρά σε αγορές ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, της τάξεως των 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, έως τον Σεπτέμβριο του 2018, ή και περισσότερο, εάν χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση έως ότου παρατηρηθεί βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού προς τα επίπεδα που έχει θέσει στόχο η Κεντρική Τράπεζα (2%).
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια στο 1,25% με 1,5%, αλλά διατήρησε αμετάβλητο το outlook των επιτοκίων για τα επόμενα χρόνια.
Οι Αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να βλέπουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018 και το 2019, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Προβλέπουν ωστόσο πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% την επόμενη χρονιά, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση κατά 2,1%. Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,9% την επόμενη χρονιά, ενώ στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις προβλεπόταν πως θα διαμορφωθεί στο 4,1%.
Ο πληθωρισμός, ωστόσο, αναμένεται να παραμείνει κάτω από το στόχο του 2% για μια ακόμη χρονιά, κάτι που ίσως εξηγεί την απόφαση των μελών της Fed να μην επιταχύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων. Η Fed βλέπει τον πληθωρισμό στο 1,5% για φέτος, στο 1,9% για την επόμενη χρονιά και στο 2% για το 2019, όπως και στις προηγουμένως.
Στην τελευταία της συνέντευξη τύπου η απερχόμενη επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως ενώ οι αλλαγές στη φορολογική πολιτική θα προσφέρουν κάποια τόνωση στην οικονομική ανάπτυξη, ο αντίκτυπος που θα έχει το φορολογικό πακέτο στην Οικονομία παραμένει αβέβαιος.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 11.000 την εβδομάδα που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου, στις 225.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 239.000, από 236.000 προηγουμένως.
Οι πωλήσεις στα καταστήματα Λιανικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,8% το Νοέμβριο, στην αρχή της εορταστικής περιόδου. Η άνοδος ήταν διπλάσια από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του χρέους" δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση του νέου προέδρου του Eurogroup, Centeno, ότι "υπάρχουν ακόμα κάποια ενδιάμεσα βήματα πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και αυτή θα γίνει αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα".
Δημοσιεύτηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ - European Banking Authority) τα υποδείγματα για υποβολή δεδομένων από τις Τράπεζες, σχετικά με τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs-ΜΕΑ), σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ. Στόχος είναι τα υποδείγματα αυτά να αποτελέσουν κοινό πρότυπο πληροφόρησης για την Αγορά, σχετικά με τις πωλήσεις NPEs σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η ευρεία χρήση των υποδειγμάτων αναμένεται να διευρύνει την βάση Επενδυτών, να μειώσει τα εμπόδια εισόδου στην Αγορά NPEs, να βελτιώσει την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των απαιτούμενων πληροφοριών, να βοηθήσει στην αποτίμηση και να διευκολύνει τη δημιουργία Δευτερογενούς Αγοράς NPEs. Τα εν λόγω υποδείγματα δεν αποτελούν πίνακες εποπτικής αναφοράς.
Στο 20,2% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο, από 21,1% το προηγούμενο τρίμηνο και 22,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Σε μείωση της τιμής - στόχου για τη μετοχή της ΕΧΑΕ στα 4,7, από 5,6 ευρώ, προχωρά σε έκθεσή της η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος. Η μείωση στο στόχο οφείλεται στην αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για το μέσο ημερήσιο τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η χρηματιστηριακή προβλέπει μέσο ημερήσιο τζίρο στο Χ.Α. στα 65 εκατ. ευρώ το 2018 (από προηγούμενη πρόβλεψη στα 100 εκατ.) και στα 90 εκατ. το 2019 (από πρόβλεψη 125 εκατ. ευρώ).
Η μετοχή δείχνει δίκαια αποτιμημένη στην νέα τιμή - στόχο, εξ ου και η επιβεβαίωση της σύστασης "neutral" από τη χρηματιστηριακή.
Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 749,64 (-0,02%) και 769,36 μονάδων (+2,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 767,85 (+2,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 767,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,38%.
Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 115,3 εκατ., από τα οποία τα 19,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΤΡΟ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, απασχόλησαν το 52,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΓΡΙΒ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Τρ. Αττικής και Σαράντης.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Χατζηκρανιώτη (+13%), πάντα με λίγες συναλλαγές, προσπάθησε να αντιδράσει μετά το χθεσινό -8,43% ο Παπουτσάνης (+3,95%) αυξάνοντας εντυπωσιακά τις συναλλαγές, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Έλαστρον (+4,51%) και τρίτη συνεχόμενη ανοδική για το Πλαίσιο (+2,05%).
Σε νεότερα πολυετή υψηλά τα Πλ. Κρήτης (+4,69%), επιμένουν πλαγιοανοδικά Ιντρακόμ (+4,07%) και Χαλκόρ (+1,44%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Cenergy (+4,10%), ενώ έδειξαν να επιστρέφουν οι αγοραστές στην ΚΛΜ (+8,28%).
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ σε 13 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.
----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές συνέχισαν να μειώνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και εκτινάχθηκαν, εκ νέου, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (278.543 συμβόλαια).
Στα 2.416 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.413 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.827, 1.484 για τον Δεκέμβριο, 1.300 για τον Ιανουάριο και 43 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.002) κινήθηκε μεταξύ 1.959,75 και 2.007 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (57.000 Eurobank, 5.000 Jumbo, 25.000 Intralot, 21.000 ΟΤΕ, 25.000 Alpha Bank, 6.000 Lamda Development, 300.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (27.107), Εθνική (145.325), MIG (37.140), Alpha Bank (30.469), Πειραιώς (9.263), ΔΕΗ (4.974), Μυτιληναίο (3.315), ΟΤΕ (775), Viohalco (2.527), ΑΔΜΗΕ (2.585), Ελ. Πετρέλαια (1.645), Cenergy (1.670), ΟΠΑΠ (722), Ελλάκτωρα (2.237), Intralot (3.264), Jumbo (411), ΕΥΔΑΠ (701), ΕΧΑΕ (1.228), Lamda Development (248), Folli Follie Group (445), Motor Oil (135), ΓΕΚ (922), Τέρνα Ενεργειακή (301), ΟΛΠ (111), Τιτάνα (165), Τρ. Αττικής (793).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 24.719, Eurobank 39.703, Εθνική 64.845, Alpha Bank 16.633.
Έκλεισαν μικρές "long" θέσεις σε ΟΤΕ και ΔΕΗ.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,35% | 2017-10-16 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,77% | 2017-12-08 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2017-09-25 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,71% | 2017-11-29 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,61% | 2017-12-04 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 0,53% | 2017-11-29 |
Marshall Wace LLP | ALPHA BANK SA | 0,51% | 2017-12-06 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 5.713.460 τεμ., (από 5.713.460 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 108.666.222 τεμ. (108.481.006), Πειραιώς 8.543.137 τεμ. (8.843.137), ΔΕΗ 2.265.412 τεμ. (2.265.412) και Eurobank 20.056.548 τεμ. (20.036.322).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.