Οι τράπεζες κάνουν τη διαφορά και το ΧΑ δείχνει να απεγκλωβίζεται από τα... αβαθή των 735-737 μονάδων.
Προφανές πως για να κάνουν τα βήματα παραπάνω οι αγοραστές, θα απαιτούνταν κινήσεις μόχλευσης στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό. Οπερ και γίνεται -τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο- όχι μόνο στον κλάδο αλλά σταδιακά σε ένα όλο και ευρύτερο τμήμα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλαγή προς το καλύτερο που επηρεάζει ανάλογα και τα μεσαία-χαμηλότερα στρώματα της αγοράς.
Από την αρχή της συνεδρίασης, ο τραπεζικός κλάδος είναι σε θετικό πρόσημο, από τη διεύρυνση ή όχι του οποίου θα εξαρτιόταν η στάση των traders στα blue chips, κάτι που αποτυπώνεται ήδη την τελευταία ώρα.
Από τις 760 προς τις 782 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με καταλυτική την υπέρβαση των 775 μονάδων (λίγο μετά τις 12:30), οπότε και ενεργοποιήθηκαν περισσότερες συναλλαγές στις μετοχές του κλάδου και μάλιστα με αυξημένη ταχύτητα.
Εκ προοιμίου ζητούμενο (από την προσυνεδρίαση της Δευτέρας) ένα «κλείσιμο» του ΔΤΡ πάνω -τουλάχιστον- από τις 770 μονάδες, κάτι που επιχειρήθηκε χθες-προχθές, χωρίς να τελεσφορήσει. Ωστόσο σήμερα και με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται πως οι αγοραστές θα επιτύχουν τον αρχικό στόχο τους, που θα μπορούσε να επηρεάσει ανάλογα κλίμα και τάση και στα blue chips. Ενόψει του triple witching της Παρασκευής η σημερινή ανοδική διόρθωση του τραπεζικού κλάδου αλλά και το «κλείσιμό» του θεωρούνται σημαντικές παράμετροι για όσους ενεργούν βραχυπρόθεσμα, σήμερα-Παρασκευή.
Ετσι, πριν από λίγο, στον τραπεζικό κλάδο, με συναλλαγές 8+ εκατ. ευρώ, ο ΔΤΡ διαμορφωνόταν προς τις 785, με αναλυτικότερη κίνηση για την Alpha Bank στο 1,667, για την Εθνική στο 0,286, για τη Eurobank στο 0,749 και στα 2,472 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς.
Στο 43% το ποσοστό επί του συνολικού τζίρου που έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες και μάλιστα χωρίς πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις.
Πάνω από τις 747 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (στις 14:18), προς τις 1.950 ο FTSE25, με σημαντική βελτίωση όλων των επιμέρους στοιχείων της συνεδρίασης.
Κατ' αρχάς πέραν των 4 συστημικών τραπεζικών μετοχών, με θετικό πρόσημο αντιδρούν οι 16 από τις 21 μετοχές του δείκτη και με ενθαρρυντική ένδειξη τον συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, FF Group, Jumbo αλλά και Motor Oil, Grivalia, Viohalco, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ κ.α. Ενδεικτικό το ότι από τις αναφερόμενες μετοχές σε μόνο μία (ΜΟΗ) υπερισχύουν οι πωλητές. Σχέση σημαντικά βελτιωμένη σε σύγκριση με το προηγούμενο σχόλιό μας.
Επίσης σημαντικά καλύτερη η εικόνα για το ευρύτερο τμήμα της αγοράς καθώς από τη σχετική ισορροπία ανοδικών/πτωτικών (στην προηγούμενη αναφορά μας) κλίνει θεαματικά υπέρ των ανοδικών, με 64/36 μετοχών.
Αλλαγή κλίματος, τάσης, με αφορμή τη μόχλευση στις τράπεζες και το 3,2% του ΔΤΡ, που αποτυπώνεται με υψηλές αποδόσεις και για αρκετούς τίτλους της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.
Ενδεικτικά Κέκροψ, Ελαστρον, Ικτίνος, ΚΛΜ, Πλαστικά Κρήτης κ.α.