ΧΑ: Κέρδη 20% σε έξι συνεδριάσεις για τις τράπεζες

Εβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν στη θέση του οδηγού. Οι επόμενες αντιστάσεις για τις τράπεζες και η υστέρηση των blue chips. Ποιοι ξεχωρίζουν. Τι λέει η αγορά.

ΧΑ: Κέρδη 20% σε έξι συνεδριάσεις για τις τράπεζες

Με τους "buyers" να "παίζουν" καλύτερα στο "δεύτερο ημίχρονο", ή στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, πάντα με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο, ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 19,46%, φέρνοντας σε δύσκολη θέση όσους επιμένουν σε "απαισιόδοξες" θέσεις και οι οποίοι αύξησαν, στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, το "NSP" (Net Short Position) σε Εθνική και Πειραιώς.

Με τα παραπάνω, σαν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη δείχνει η έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, για τον Γενικό Δείκτη, με αθροιστικά κέρδη 3,96%, με εμφανή υστέρηση του μη Τραπεζικού 26αρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" από το διάστημα 24/4 έως και 12/5, όταν και είχε συμπληρώσει δεκατρείς συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είχε να "δει" "εξαρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, από το διάστημα 6/7/2016 έως και 14/7/2016, όταν και είχε συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ο, αναμενόμενα, μικρότερος από χθες τζίρος, οι λίγες πρωτοβουλίες των αγοραστών στον μη Τραπεζικό 26αρη και οι ακόμα λιγότερες στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλό, καθώς το σύνολο των ενεργών traders, μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον, συνεχίζει να απασχολείται με το Τραπεζικό trading.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και αυτό "τα λέει όλα".

Ξεκινώντας, αναγκαστικά, από τον Τραπεζικό κλάδο και τον Τραπεζικό δείκτη (+4,75%), εξαιρετικής σημασίας κρίνεται η αντίσταση στην ζώνη 765 - 785, μέσα στην οποία ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση ο εν λόγω δείκτης, ανοδική διάσπαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τις 810 μονάδες, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστούν ειδήσεις που θα δώσουν τα επόμενα ανοδικά "καύσιμα", πάντα με "άγνωστο Χ" τις Διεθνείς Αγορές.

Όσον αφορά τους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης και αν συνεχιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση, για την Alpha Bank (+3,07%) η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 1,76 ευρώ και για την Εθνική (+5%) στην πολύ δύσκολη ζώνη 0,2710 - 0,2790, μέσα στην οποία ολοκλήρωσε ο τίτλος την σημερινή συνεδρίαση.

Στην περίπτωση της Eurobank (+7,35%) που ήταν η πρώτη που έδωσε αγοραστικό σήμα, τόσο σε "Intraday" όσο και σε ημερήσιο, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,725 - 0,73 (με επιβεβαίωση τουλάχιστον μίας συνεδρίασης), βάζει σαν επόμενο στόχο τα 0,80 ευρώ.

Για την Πειραιώς (+7,20%) το 2,26 γίνεται στήριξη και τα 2,60 ευρώ επόμενος στόχος.

Απόλυτα αναμενόμενο το σημερινό -28,57% για την Τρ. Αττικής, καθώς και μόνο η λέξη αύξηση κεφαλαίου, έστω και αν αυτή είναι προγραμματισμένη, ενεργοποιεί κύματα πωλήσεων. Για να σκεφτεί κάποιος το επερχόμενο dilution για τους υφιστάμενους μετόχους, αρκεί να υπολογίσει τα, πιθανά, 200 εκατ. της αύξησης, με τα 81,9 εκατ. που είναι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας (!)

Ως συνήθως, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης και το σύνολο των ενεργών παικτών έχει στραμμένη την προσοχή, στο αν θα υπάρξει "τεχνική συμφωνία" μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Φαίνεται πως θα έχουμε 'Staff Level Agreement' το Σάββατο' δήλωσε πηγή του Υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τους Εκπροσώπους των Δανειστών με αντικείμενο δημοσιονομικά θέματα. Το κλίμα που μεταδίδεται από Ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές είναι θετικό και όπως εξηγούν στις συναντήσεις εξετάζεται ένα προσχέδιο του 'Staff Level Agreement' το οποίο εστάλη από τους Δανειστές στην Κυβέρνηση και στην συνέχεια επεστράφη στο 'Κουαρτέτο' με 'κόκκινες' σημειώσεις στα σημεία της διαφωνίας. Οι Δανειστές έστειλαν εκ νέου τις παρατηρήσεις τους, με το ποιες από τις Ελληνικές ενστάσεις αποδέχονται και ποιες όχι και η συζήτηση πλέον γίνεται προκειμένου το Σάββατο να υπάρχει ένα πλήρες 'Staff Level Agreement".

Τη σημαντική πρόοδο που καταγράφεται στην τρίτη αξιολόγηση, κατά την αποστολή των επικεφαλής των Θεσμών που πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπογράμμισε Ανώτατος Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις εγχώριων αναλυτών, θεωρείται θετική ένδειξη η διατήρηση του θετικού βηματισμού, με τους εν δυνάμει αγοραστές να απορροφούν την προσφορά από όσους προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και μάλιστα, να κλείνουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. κοντά στα υψηλά ημέρας.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, ασφαλώς και δεν ξάφνιασαν οι δύο μετοχές που ξεχώρισαν από τους κερδισμένους ημέρας, δηλαδή οι Jumbo (+5,91%) και Folli Follie Group (+7,21% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Για την περίπτωση της πρώτης, από το χθεσινό σχόλιο η στήλη είχε ειδοποιήσει πως υπήρχαν αυξημένες πιθανότητες ο μεγάλος Ξένος πωλητής, να είχε ολοκληρώσει το "έργο" του. Σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αφήνοντας πίσω του την πρώτη αντίσταση στα 13,50 ευρώ, ενώ στα 13,90 ευρώ εντοπίζεται το "stop" στο ημερήσιο "short".

Επιμένει στην αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά 21 μηνών, κινούμενη μόνιμα στο "πράσινο", η Folli Follie Group με "καύσιμα" από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου και τις θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές που εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο, ένας λόγος που είχε ωθήσει, στο προηγούμενο διάστημα, τους επενδυτές σε σημαντικές ρευστοποιήσεις καθώς οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν αρνητικές.

Το κλείσιμο πάνω από τα 15,99 ευρώ, έδωσε και ημερήσιο σήμα αγορών, ενώ η μετοχή άφησε πίσω της και την επόμενη αντίσταση στα 16,32 ευρώ, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τα 17,50 ευρώ. Τα 15,11 ευρώ είναι "intraday stop" στο "long".

Μόνο λίγη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επίδοση των τελευταίων ημερών για την Lamda Development (+1,01%). Ο τίτλος από εκεί που έδειχνε πως "παλεύει" να διατηρηθεί υψηλότερα των 5,00 ευρώ, με ένα θετικό σερί οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων και μία αμετάβλητης, στις τελευταίες εννέα, επέστρεψε στα 6,00 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 6,12 ευρώ (+3,03%). Αν συνεχιστεί η "βόρεια" κίνηση, πράγμα όχι εύκολο αν δεν υπάρξουν καταλυτικές εξελίξεις στο έργο του Ελληνικού και με τα αποτελέσματα εννεαμήνου, στην τελική γραμμή να μην ενθουσιάζουν τους αναλυτές, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 6,12, 6,24 και 6,42 ευρώ. Σημαντική η στήριξη στα 5,60 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, "αποφάσισε" να δώσει ανοδική αντίδραση ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+1,69%). Το "stop" στο ημερήσιο "short" στα 1,91 ευρώ.

Συνεχίζει να βελτιώνεται η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη ήταν μείζονος σημασίας η σημερινή υπέρβαση των 744 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 770 και 800 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,41%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η επόμενη αντίσταση στις 1951 - 1955 μονάδες. Κοντινή στήριξη το 1932 και επόμενη στις 1910 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 1870 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα που απευθύνονται στα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1925 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1959 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση, εκτός από πρώτη του μήνα, ήταν και η τελευταία της εβδομάδας, μιας εβδομάδας που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 3,52%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 18,56%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 16,32% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 7,55%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

- Κώστας Φέγγος

"Με την έναρξη των πλειστηριασμών, ανέκαμψε και η Αγορά" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Άμεσα "αλλαξοπίστησαν" και οι Υπουργοί και στηρίζουν την αναγκαιότητα του μέτρου.

Τώρα ή έμφαση θα δοθεί στις Αποκρατικοποιήσεις και στις απαιτήσεις της γ’ αξιολόγησης που επικεντρώνεται, κυρίως, σε δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές.

Από την άλλη το διακύβευμα γίνεται όλο και πιο σημαντικό. Μετά την επιτυχή ανταλλαγή των ομολόγων του PSI με νέες εκδόσεις, η καμπύλη επιτοκίων της Ελλάδας βελτιώνεται και αυτό μπορεί να φέρει αναβαθμίσεις από τους Διεθνείς Οίκους και να κάνει εφικτή κάποια δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές.

Μια τέτοια κίνηση μπορεί να διαφημιστεί σαν έξοδος από τα μνημόνια και να αντισταθμίσει τις αντιδράσεις από τα παραπάνω.

Επίσης το πακέτο Junker, τώρα "παίρνει φόρα", αλλά οι όποιες χρηματοδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία έχουν σαν προϋπόθεση τη συμμετοχή του Ιδιωτικού τομέα. Οπότε οι Αγορές πρέπει να ικανοποιηθούν.

Τεχνικά οι 743 - 744 μονάδες του Δείκτη ήταν η πρώτη σημαντική αντίσταση, ενώ μετά ανοίγουν περιθώρια για καλύτερη πορεία των τιμών. Η πρόοδος στα "κόκκινα" δάνεια βελτιώνει και την εικόνα των Δεικτοβαρών Τραπεζών.

"Η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των μέτρων και η πορεία της γ’ αξιολόγησης θα κρίνει τη συνέχεια" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Σχεδόν 7% έχει 'αρπάξει' ανοδικά ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μετά την επαφή με το ψυχολογικό όριο στήριξης των 700 μονάδων, 'αναπνέοντας', έτσι, μετά από 15 συνεδριάσεις πάνω από τη ζώνη καθοδικής εγρήγορσης των 715 με 738 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Ζητούμενο για τους αγοραστές είναι κατά πρώτον, η διατήρηση του Δείκτη άνω των 730 μονάδων και κατά δεύτερο η αύξηση του τζίρου συναλλαγών και η προσπάθεια ανάβασης προς το επόμενο σημείο βραχυχρόνιας αντίστασης των 755 μονάδων. Πιθανή επιτυχής εκτέλεση του εν λόγω σεναρίου, θα βάλει τις βάσεις για μια πρώτη κρούση με το σκληρό επίπεδο λήξης των προηγούμενων διπλών τοπικών στις 765 με 770 μονάδες.

Οποιαδήποτε όμως επιστροφή του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 720 με 715 μονάδες, θα οδηγήσει αρκετούς ενεργούς επενδυτές σε πιεστικές ρευστοποιήσεις αναδιάρθρωσης.

"Βαριά είναι τα βήματα" της τελευταίας ανόδου του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς παρά τη βραχυχρόνια ανοδική διαφυγή από τις 1880 μονάδες, αρκετά Δεικτοβαρή "χαρτιά", πλην των συστημικών Τραπεζών, όπως για παράδειγμα η Motor Oil, η Coca Cola, ο Μυτιληναίος και ο Τιτάνας, δείχνουν εδώ και μέρες εμφανή σημάδια κοπώσεως.

Χαρακτηριστική είναι επίσης, από τεχνικής απόψεως και η διαγραμματική συμπεριφορά του γνωστού ταλαντωτή Relative Strength Index - RSI, όπου αδυνατεί να ξεπεράσει την προηγούμενη αποτυπωμένη οροφή αγοραστικής "ενέργειας". Πιθανό "pullback" προς το σημείο των 1880 μονάδων, θα θέσει τους πωλητές σε θέσεις μάχης.

Ο Τραπεζικός Δείκτης αφού πρώτα "είδε", συνειρμικά, "το χάρο με τα μάτια του" λίγο πριν το χείλος του διαγραμματικού γκρεμού των 604 μονάδων, "ανέκρουσε πρύμναν" δίνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα +24% σε όσους φυσικά τολμηρούς προέβλεψαν τη στροφή του.

"Από εδώ και έπειτα, για να δώσει συνέχεια στην εύφορη για τα χαρτοφυλάκια ανοδική κίνηση θα πρέπει να διαφύγει από τη γραμμή αντίστασης, που ενώνει τους δύο προηγούμενους τοπικούς πυθμένες στις 760 μονάδες, περίπου, με επιβεβαίωση τριών συνεδριάσεων" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Με ένα εμφατικό σερί 5 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, απάντησε η Αγορά στις επιφυλάξεις των 'σκεπτικιστών' των προηγούμενων εβδομάδων, αποφορτίζοντας ένα κλίμα δυσπιστίας που είχε αρχίσει να
αποκτά οπαδούς, πέρα και από τους Τραπεζικούς τίτλους. Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις φαινόμενο το οποίο είχε παρατηρηθεί ξανά τον Απρίλιο, όταν το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων έφθασε τις 13" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η επίδοση αυτή κάθε άλλο πάρα εύκολα επιτεύχθηκε. Ο Γενικός Δείκτης "ταλαιπωρήθηκε" πολύ, παρουσίασε ενδοσυνεδριακές απώλειες έως και -1,2%, ενώ το θετικό πρόσημο την Πέμπτη ήρθε στις… καθυστερήσεις των τελικών δημοπρασιών.

Λίγο τα αποτελέσματα των εισηγμένων και κυρίως τα σχόλια των τηλεδιασκέψεων, λίγο η αναδιάρθρωση του MSCI, λίγο η αναστολή της απεργίας των συμβολαιογράφων, λίγο η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ξύπνησαν την Αγορά και έδωσαν εναύσματα δραστηριοποίησης σε μεγαλύτερο πλήθος εταιρειών στο ταμπλώ.

Σε αντίθεση με άλλες αξιολογήσεις, επικρατεί η αίσθηση ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει πιο γρήγορα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, δημιουργεί ένα θετικό άκουσμα ως προς την επιτάχυνση των Αποκρατικοποιήσεων, την πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και την προώθηση της αξιοποίησης του Ελληνικού.

Από εκεί και πέρα φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση 7επτίας, που θα συμπληρώσει την καμπύλη των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων και θα φέρει πιο κοντά την έξοδο της Χώρας από την δανειακή μνημονιακή σύμβαση.

Αν ο οδικός δρόμος που περιγράφεται διανυθεί χωρίς αρνητικές εκπλήξεις, ή άλλες καθυστερήσεις, τότε η συζήτηση για το χρέος θα μπει δυνατά στην ατζέντα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνολικότερη αναθεώρηση των προοπτικών της Χώρας.

Ως τώρα τα νέα από το μέτωπο της κερδοφορίας του γ’ τριμήνου είχαν ως επί το πλείστον θετικές αναγνώσεις:

Οι Τράπεζες είναι ευθυγραμμισμένες με τους στόχους μείωσης των επισφαλών ανοιγμάτων, εξασφαλίζοντας μικρή κερδοφορία σε μητρικό επίπεδο στο σύνολο της χρήσης, ενώ οι αρχικές επιφυλάξεις σε ότι αφορά την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9 είναι εντός των κεφαλαιακών δυνατοτήτων τους.

Τα Διυλιστήρια έχουν κέρδη ρεκόρ με ικανοποιητικά προμερίσματα, το Λιανικό Εμπόριο είχε, σε γενικές γραμμές, ικανοποιητικές επιδόσεις κερδών και ταμειακών ροών, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Aegean και ΟΠΑΠ κινήθηκαν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Επομένως, θεμελιωδώς υπάρχουν οι αφορμές για θετικές αναθεωρήσεις που θα υποστήριζαν ένα υψηλότερο ανοδικό περιθώριο, για τις περισσότερες εταιρείες του Δείκτη.

Τεχνικά, τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκοψε ανοδικά τις χρονοσειρές των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών, επιβεβαιώνοντας το σήμα αγορών από το MACD (24/11). Ο τζίρος ήταν εποικοδομητικός ως προς την απορρόφηση της προσφοράς, ωστόσο θα απαιτηθεί η διατήρησή του σε επίπεδα μέσης ημερήσια δραστηριότητας 50 – 60 εκατ. ευρώ, για να έχει κάποια συνέχεια το ανοδικό κύμα που ξεκίνησε από τις 700 μονάδες.

Οι πωλητές έχασαν την ευκαιρία να φέρουν αλλάξουν επίπεδα στον Γενικό Δείκτη, ωστόσο το διάγραμμα δεν είναι ακόμα καθαρά ανοδικό και μένει ένα ακόμα επίπεδο που η κατάκτησή του θα σηματοδοτήσει την καθαρή αλλαγή της τάσης.

Η διάσπαση των 760 -770 μονάδων συμπίπτει πλέον με τον ΚΜΟ των 200 ημερών, επίπεδο αναφοράς για τις επόμενες δύο εβδομάδες όπου εκτιμάται ότι ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει να υπερβεί για τέταρτη φορά μετά το Σεπτέμβριο. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες, πριν η Αγορά εισέλθει στις εποχικές συναλλαγές, μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Με Eurogroup ξεκινάει η ερχόμενη εβδομάδα την Δευτέρα (4/12) στο οποίο ακόμα δεν είναι βέβαιο αν θα δοθεί το "πράσινο" φως για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις του ΟΠΑΠ και της Ελτράκ, με θέματα την διανομή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου προς τους μετόχους.

"Στις 6 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο και το τελευταίο συμβούλιο της ΕΚΤ που θα αποφασίσει για θέματα νομισματικής πολιτικής" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,41%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Sensex 30 (-0,95%).

Προσπαθούν να ανακάμψουν από τα πρωινά χαμηλά οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Αξιοπρόσεκτα κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, "η Οικονομία της Ιαπωνίας είναι σε καλό δρόμο για να κλείσει τον χρόνο με ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης, ακόμη και μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για κατανάλωση και πληθωρισμό".

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Παγκόσμια ζήτηση παραμένει μεγάλη, προκαλώντας διψήφια κέρδη στις Ιαπωνικές εξαγωγές τους τελευταίους μήνες και συμβάλλοντας στην ώθηση των επιχειρηματικών επενδύσεων. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι καταγεγραμμένες σε σημαντικά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, με κέρδος 4,2% το τρίτο τρίμηνο".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταλήξει σε μια συμφωνία με την Βρετανία, για το ποσό που θα πληρώσει το Λονδίνο για να αποχωρήσει από το Μπλοκ. Η επίσημη προσφορά δεν έχει ακόμα υποβληθεί, αλλά ανεπίσημα έχει συμφωνηθεί σε τέτοιο βαθμό που αν δεν αποφασίσει κανείς να πραγματοποιήσει μια απότομη στροφή την τελευταία στιγμή όλα θα είναι εντάξει" δήλωσε Ανώτατος Ευρωπαίος Αξιωματούχος στο Reuters.

Πιο υψηλά κινήθηκε το Νοέμβριο ο δείκτης μεταποίησης της Ευρωζώνης (PMI) στις 60,1 μονάδες, το υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2000 και ενώ αναμενόταν στις 60. Τον Οκτώβριο ήταν στις 58,5 μονάδες.

"Δεν έχω δώσει το 'πράσινο φως' για έναν νέο συνασπισμό Συντηρητικών - SPD", δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουτλς, σημειώνοντας πως υπάρχει ευρέως η άποψη στο SPD ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν οποιεσδήποτε επιλογές για τον σχηματισμό Κυβέρνησης.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία θα αποπειραθεί σήμερα να ξεπεράσει τις τελευταίες ασυμφωνίες και να υιοθετήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τη μείωση των φόρων που είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τις 52 από τις 100 έδρες του Σώματος και κατά συνέπεια δεν έχουν περιθώριο παρά για μόνο δύο αποσκιρτήσεις. Είναι δεδομένο ότι όλοι οι Δημοκρατικοί εναντιώνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο

Το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης Μεταποίησης που καταρτίζει διολίσθησε στις 58,2 μονάδες, τον προηγούμενο μήνα, από 58,7 τον Οκτώβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 58 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, άνοδο 1,4% σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Οκτώβριο, στα $1,242 τρισ. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν κατά 0,5%, μετά από άνοδο 0,3% το Σεπτέμβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 8 Ιουνίου 2018.

"Το 'κόστος ρίσκου' αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο καθώς πλησιάζουμε στην εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου 'IFRS 9", σημειώνει η MS στην ανάλυση που εξέδωσε με αφορμή τα αποτελέσματα της Alpha Bank.

Η σύσταση για τη μετοχή είναι "equal-weight" με τιμή - στόχο τα 2,9 ευρώ.

"Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, για το γ΄ τρίμηνο, η Folli Follie Group ήταν αξιοπρεπή, αν και λίγο χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της σε λειτουργικό επίπεδο", σχολιάζει η Euroxx Securities.

Ώθηση στα αποτελέσματα έδωσαν η καλή ανάπτυξη σε επίπεδο κύκλου εργασιών και η αύξηση των περιθωρίων στον τομέα κοσμημάτων/ρολογιών/αξεσουάρ και των εμπορικών καταστημάτων.

Η Euroxx διατηρεί την τιμή - στόχο των 28,5 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση "overweight" για την Folli Follie.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφασίστηκε η άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΑΕΓΕΚ, από σήμερα 1 Δεκεμβρίου 2017, διότι ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή, δεδομένου ότι η εταιρεία προέβη, την 30/11/2017, σε δημοσίευση της οικονομικής έκθεσης της περιόδου 01/01 - 30/06/2017.

Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται στην κατηγορία "Επιτήρησης".

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 736,9 μονάδες, όμως σταδιακά οι αγοραστές "άνοιξαν βηματισμό" με αποτέλεσμα το γύρισμα σε θετικό πρόσημο και την αναρρίχηση μέχρι τις 750,51 μονάδες (+1,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 749,48 (+1,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 748,66 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,14%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 68,9 εκατ., από τα οποία τα 7,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ), ενώ άλλαξαν χέρια 97305435 τεμ., από τα οποία τα 89607255 αφορούσαν συναλλαγές στης υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Από τις μετοχές του FTSE26, δεν ήλθαν σε επαφ΄ξη με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ.

Αντίθετα δεν "βρήκαν θετικό βηματισμό" οι ΑΤΤ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελλάκτωρ και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Τρ. Αττικής, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Motor Oil.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Κορρές (+6,28%), όπου στα 4,14 ευρώ άλλαξαν χέρια περισσότερα από 30000 τεμ., "αγχωμένος" αγοραστής στον Χαϊδεμένο (+29,8%), κάτι πήγε να κάνει η Paperpack (+0,96%) και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου, επιμένουν πλαγιοανοδικά Ευρ. Πίστη (+0,30%) και Νηρέας (+7,08%), όπως και η Σελόντα (+5,10%), ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι αγοραστές "δηλώνουν" την παρουσία τους στην Frigoglass (+3,40%).

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ για 14 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Σημαντικές οι αλλαγές στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: (ΕΕΕ 9,804 δισ, ΟΤΕ 5,073 δισ., ΟΠΑΠ 3,215 δισ. Alpha Bank 2,593 δισ και Εθνική 2,497 δισ. ευρώ).

----ΧΠΑ

Έντονα ανοδικά κινήθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από μικρή αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (119.123 συμβόλαια).

Στα 6.543 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.815 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.634, 1.354 για τον Δεκέμβριο και 280 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.916,5) κινήθηκε μεταξύ 1.900 και 1.942 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 1,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (18.488), Εθνική (69.092), MIG (3.442), Alpha Bank (16.895), Πειραιώς (5.890), ΔΕΗ (669), Μυτιληναίο (309), ΟΤΕ (477), Viohalco (269), Jumbo (285), ΑΔΜΗΕ (279), Τρ. Αττικής (2.048), ΓΕΚ (137), Ελ. Πετρέλαια (101), Folli Follie Group (185), Lamda Development (101).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 51.240, Eurobank 63.975, Εθνική 195.047, Alpha Bank 28.565, Μυτιληναίο 10.456, Viohalco 10.168 και Πειραιώς 15.966.

Σημειώθηκε κλείσιμο, μικρής, "long" θέσης στην Alpha Bank.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                   Name of Issuer                NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,71%
2017-11-16
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,52%
 
2017-11-28
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,53%
 
2017-11-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 5.954.363 τεμ., (από 5.954.363 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 98.275.080 τεμ. (95.375.080), Πειραιώς 8.729.931 τεμ. (8.729.931), ΔΕΗ 2.185.608 τεμ. (2.180.608) και Eurobank 15.758.370 τεμ. (15.256.370).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v