ΧΑ: Τα σημάδια κόπωσης και το «μισό δώρο» της S&P

Το φινάλε της Παρασκευής, αύξησε το ενδιαφέρον για τη συνεδρίαση της Δευτέρας, με το «τείχος» στις 860 μονάδες να φαντάζει δύσκολο. Τα μηνύματα από S&P, η αναζήτηση νέου καταλύτη και οι εκτιμήσεις των «ειδικών».

ΧΑ: Τα σημάδια κόπωσης και το «μισό δώρο» της S&P

Τα όσα έλαβαν χώρα κατά την τελευταία ώρα στην συνεδρίαση της Παρασκευής και πολύ περισσότερο κατά τις τελικές δημοπρασίες, όπου ο τζίρος ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ, αύξησαν κατακόρυφα το ενδιαφέρον, για το τι μέλλει γενέσθαι κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Αξίζει υπενθύμισης ότι τα απίθανα που σημειώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, με την "επίθεση" των αγοραστών στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και των εν δυνάμει πωλητών στα Βιομηχανικά blue chips με αρκετά από αυτά να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας (ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΤΙΤΚ), συνοδεύτηκε και από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, ενώ το τελικό κλείσιμο βρήκε τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 850 μονάδων.

Αν δεν υπάρξουν κάποιες εξελίξεις στο θέμα εξόδου της Χώρας στις Αγορές, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα κινηθεί με το βλέμμα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όπου η συνεχιζόμενη άνοδος του Ευρώ, δείχνει να προβληματίζει τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα τις εξαγωγικές Χώρες και στον απόηχο του "μισού δώρου" από την S&P, που μπορεί να αναβάθμισε το outlook της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά κράτησε την αξιολόγηση σταθερή.

Πιο συγκεκριμένα, η S&P επιβεβαίωσε την Παρασκευή την αξιολόγηση "Β-" της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ενώ αναβάθμισε το outlook σε θετικό από σταθερό.
Ο Οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η αναθεώρηση του outlook αντανακλά την εκτίμηση πως το χρέος της γενικής Κυβέρνησης της Ελλάδας και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα υποχωρήσουν σταδιακά, λαμβάνοντας στήριξη από την οικονομική ανάκαμψη, τα δημοσιονομικά μέτρα ως το 2020 που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή και τη δέσμευση των Πιστωτών της Ελλάδας και ειδικά του Eurogroup, για περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. "Κατά τη γνώμη μας, η στήριξη αυτή αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει επιτυχημένα η Ελλάδα φέτος, στις Αγορές Κρατικού χρέους" σημειώνουν οι αναλυτές του Οίκου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι μπορεί η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να δείχνει σχετική άνεση διακράτησης του μεγαλύτερου μέρους από τα πρόσφατα κεκτημένα, όμως από την άλλη δείχνει αδυναμία να κινηθεί ψηλότερα, αυξάνοντας την "ευαισθησία" της σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης των Διεθνών Αγορών.

"Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά ολοκλήρωσε την τελευταία εβδομάδα, έχοντας συμπληρώσει σημαντικά κομμάτια του οικονομικού & ειδησεογραφικού πάζλ" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Το ΔΝΤ ενέκρινε το πρόγραμμα χρηματοδότησης, χωρίς χρηματική συμμετοχή στο ορατό μέλλον, εμμένοντας στις απόψεις του περί "εξαιρετικά μη βιώσιμου χρέους". Τα δύο στοιχεία που επιβεβαίωσε με την νέα έκθεση του είναι ότι:

- Έχει τεθεί ανώτατο ύψος χρέους (σε συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση) 325 δισ. ευρώ και ότι υπό προϋποθέσεις θα πρέπει να υπάρχουν κεφάλαια 10 δισ. ευρώ για πιθανές ανάγκες των Ελληνικών Τραπεζών, ξαναβάζοντας σε αρνητικές σκέψεις την Επενδυτική Κοινότητα.

Αν συνυπολογίσουμε σε αυτό και τις αρνητικές εκτιμήσεις του για την εξέλιξη του Δημοσίου χρέους, αλλά και την μέσο - μακροχρόνια ανάπτυξη, τότε τα "κερασάκια της τούρτας αφήνουν μια πικρή γεύση".

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αλλά και δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ και της Κομισιόν, δεν εκπλησσόμεθα που η φημολογούμενη (πολυπόθητη) έξοδο στις Αγορές αναβλήθηκε για το προσεχές διάστημα, παρά το γεγονός ότι οι Ανάδοχοι εγγυώνται την κάλυψη της έκδοσης με "αλμυρές" προμήθειες και επιτόκιο, αν και μεγάλο μέρος της έκδοσης αφορά "Roll over" 800 - 900 εκατ. περίπου, Ελληνικών Τραπεζών.

Μετά και την έκθεση της Standard & Poor’s που δεν έφερε την αναμενόμενη θετική έκπληξη, δεν αναμένουμε άλλα σημαντικά γεγονότα, ή ανακοινώσεις για την Ελληνική Αγορά μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού, οπότε η προσοχή θα εστιαστεί σε εσωτερικές ειδήσεις όπως , η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, αλλά και η εξέλιξη στην διαχείριση των "κόκκινων" δανείων.

Ο Γενικός Δείκτης δείχνει να δυσκολεύεται να περάσει το επίπεδο των 860 μονάδων, που διάσπαση του δίνει στόχους τις 875 και 900 μονάδες. Επίπεδα κοντινών στηρίξεων εντοπίζονται στις 844 – 835 & 828 μονάδες. Διάσπαση των 828 μονάδων. ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόρθωση με στόχο πέριξ των 800 μονάδων.

Αντίστοιχα ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει αντίσταση τις 2230 μονάδες. και διάσπαση της μπορεί να τον οδηγήσει στις 2295 μονάδες, με τελικό προορισμό τις 2400 μονάδες. Χωρίς όμως τις Τραπεζικές μετοχές εκτιμούμε ότι δύσκολα θα υπάρξει συνέχεια. Η κόπωση των αγοραστών με διάσπαση των 2190 μονάδων. μπορεί να οδηγήσει τον FTSE26 στα επίπεδα στηρίξεων του 2145 - 2135 & 2110.

Συμπληρωματικά, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση του όγκου συναλλαγών και το βάθος των εντολών σε πολλές μετοχές είναι ρηχό, δείχνοντας σημάδια κόπωσης. Επιπλέον οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων, μέσω των πρόσφατων ομολογιακών εκδόσεων, αν και δίνει μια εναλλακτική στους "ραντιέρηδες" των Τραπεζικών καταθέσεων, αφαιρεί κεφάλαια (έστω και μικρά) από την Χρηματιστηριακή Αγορά.

Όσον αναφορά τις Ξένες Αγορές και κυρίως το NYSE, τα συνεχή ιστορικά υψηλά, με τον δείκτη του φόβου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τα επίπεδα συναλλαγών μειούμενα, μας βάζει σε ένα βαθμό αυξημένης προσοχής για πιθανή διόρθωση.

Τέλος ο γεωπολιτικός κίνδυνος στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο προσθέτει ένα πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας, κυρίως όσο βαδίζουμε προς τον Σεπτέμβριο.

Συμπερασματικά και σύμφωνα με την άποψη του οικονομολόγου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, οι επενδυτές δεν πρέπει να λησμονούν, ότι δείκτες & επιμέρους μετοχές έχουν δώσει μεγάλες αποδόσεις το τελευταίο διάστημα. Άρα το να διατηρούν αυξημένα αντανακλαστικά και ρευστότητα (ανάλογα με το επενδυτικό τους προφίλ), ώστε να εκμεταλλευτούν μια πιθανή διόρθωση είναι επιθυμητό, επιλέγοντας εξωστρεφείς εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη & αναπτυξιακές προοπτικές. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αγορά σπάνια κάνει το "χατίρι" των πολλών (ως προς την κατεύθυνση και τον χρόνο), αλλά πάντα οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα...

"Η κατοχύρωση μέρους των συσσωρευμένων κερδών των πέντε εβδομάδων ανόδου του Χ.Α. στάθηκε ικανή να 'λυγίσει' την δυναμική και να διορθώσει την Αγορά" τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το γύρισμα των τιμών έγινε με σχετικά περιορισμένο τζίρο, αποτέλεσμα δύο κυρίως συνιστωσών: η εποχική συρρίκνωση λόγω των Θερινών διακοπών και η στάση αναμονής ενόψει της έκθεσης του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του χρέους, περιόρισαν το ενδιαφέρον καθώς η εγχώρια ειδησεογραφία δεν είχε περιεχόμενο ικανό να δώσει εναύσματα ακόμα και σε μίκρο επίπεδο.

Η διόρθωση κρίνεται φυσιολογική και εντός των ορίων που θα αναμένονταν μετά από ένα ράλι τιμών, που είχε αποδέκτες το σύνολο της Χρηματιστηριακής Αγοράς.

Η Αγορά "έμεινε από καύσιμα" έχοντας εξαντλήσει την διαθέσιμη δημοσιευμένη πληροφορία και ο επόμενος καταλύτης αναζητείται είτε σε μια πιθανή αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης από την S&P (που έγινε μόνο εν μέρει) είτε από την έκδοση του ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας που φημολογείται έντονα ότι θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα από την δεύτερη εξέλιξη θα υπάρξουν σημαντικές ποσοτικές (κουπόνι, κάλυψη, αριθμός επενδυτών) και ποιοτικές (είδος επενδυτών, ταχύτητα κάλυψης) αναγνώσεις που θα έδιναν αφορμές αναπροσαρμογής τόσο του ασφάλιστρου κινδύνου της Ελληνικής Αγοράς όσο και για την δυνατότητα βελτίωσης των συνθηκών δανεισμού των εισηγμένων εταιρειών από τις Αγορές.

Ο πρώτος κύκλος εξόδου των Επιχειρήσεων στην Αγορά ομολόγων του Χ.Α. ήταν επιτυχημένος, καθώς οι εκδόσεις έτυχαν υπερκαλύψεων και η συμπίεση του κόστους δανεισμού είχε νόημα, αφού επετεύχθησαν αξιόλογες χρηματοοικονομικές εξοικονομήσεις.

Η παραμονή στην βραχυπρόθεσμη υπερτιμημένη ζώνη επί ένα μήνα και οι καθοδικές αποκλίσεις των ταλαντωτών "λύγισαν" τον Γενικό Δείκτη την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να χαλάνε την "μεγάλη εικόνα". Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πληρωθούν τιμές κάτω από τις 810 μονάδες, ώστε να υπάρχει ένα πλήρες σύστημα σημάτων πώλησης από τους κινητούς μέσους βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Η παραμονή πέριξ των πρόσφατων υψηλών, συνοδεύεται από συνεχή σήματα αγορών και πωλήσεων, που εξουδετερώνουν την ισχύ τους σε δύο, ή τρεις συνεδριάσεις απόρροια της ευθύγραμμης κίνησης που ακολουθεί ο Γενικός Δείκτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα που πέρασε το εύρος κίνησης περιορίστηκε σε 16 μονάδες, ή σε ποσοστό 1,8%.

Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί σε σταθεροποιητικό τέμπο, καθώς οι 860 μονάδες δείχνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα "καύσιμα" από πλευράς τζίρου για να διασπαστούν. Συμπερασματικά η στάση της Αγοράς εδώ θα είχε νόημα ως προς το "χώνεμα" των τιμών, δίνοντας χρόνο στο να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα από τα εξάμηνα των εταιρειών που ξεκινούν σε λίγες ημέρες.

Οι εταιρείες Σαράντης (26/7) και Τιτάν (27/07) ανοίγουν την αυλαία των αποτελεσμάτων εξαμήνου την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ τις δημοσιεύσεις θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις με τις διοικήσεις ως είθισται. Την Δευτέρα (24/7) λήγει η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για το 66% της ΔΕΣΦΑ με πιθανότερη ωστόσο εξέλιξη την παράταση της προθεσμίας.

Τέλος, στο εξωτερικό η FED συνεδριάζει για τα επιτόκια την ερχόμενη Τετάρτη ενώ αποτελέσματα εταιρειών στις ΗΠΑ θα έχουν την τιμητική τους στην πιο φορτωμένη εβδομάδα της περιόδου.

"H ερχόμενη Πέμπτη είναι η πιο 'γεμάτη' ημέρα των ανακοινώσεων του δευτέρου τριμήνου, καθώς είναι προγραμματισμένες πάνω από 700 δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων" αναφέρει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v