Μπορεί ο σημερινός τζίρος να καταβαραθρώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, όμως αξίζει να επισημανθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ανέκαμψαν από τα πρωινά χαμηλά, διαψεύδοντας στις πρωινές εκτιμήσεις του συνόλου των εγχώριων αναλυτών και μάλιστα ορισμένοι από τους δείκτες γύρισαν και σε θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα, καθώς δεν συνέτρεχε κάποιος λόγος "window dressing", αφού είχε παρέλθει το τέλος του χρηματιστηριακού τριμήνου και ταυτόχρονα δεν είχε σημειωθεί κάποια θετική εξέλιξη, όσον αφορά το ανοιχτό μέτωπο της αξιολόγησης, οι περισσότεροι από τους παράγοντες της Αγοράς "έβλεπαν" αυξημένες πιθανότητες σημαντικής διόρθωσης, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα πρωινά χαμηλά, οι πιέσεις ήταν ήπιες και η εικόνα απόλυτα ελεγχόμενη.
Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας ο Τραπεζικός δείκτης (-0,32%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 733,39 μονάδες (-1,98%), ο τίτλος της Alpha Bank (0%) μέχρι τα 1,65 ευρώ (-1,79%), της Εθνικής (+1,24%) μέχρι τα 0,236 ευρώ (-2,07%) της Eurobank (-2,26%) μέχρι τα 0,556 ευρώ (-3,3%) και της Πειραιώς (-1,18%) μέχρι τα 0,165 ευρώ (-2,94%).
Μένοντας στον Τραπεζικό δείκτη, αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμειναν τα ανοδικά "gap" στις 683,36 - 687,88 μονάδες και στις 724,35 - 726,48 μονάδες, αλλά και το πρόσφατο πτωτικό "κενό" στις 761,76 - 769,02 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 754 μονάδες και ο εκθετικός στις 748 μονάδες, ενώ ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 732 μονάδες.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τις επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, ο τίτλος της Εθνικής συνέχισε να επιδεικνύει σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (παρά το γενικότερα επιφυλακτικό κλίμα), όμως παραμένει "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 0,245 ευρώ.
Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας
"Long" είναι οι άλλοι τρεις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, η Alpha Bank όσο πετυχαίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,53 ευρώ, η Eurobank υψηλότερα των 0,498 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 0,148 ευρώ.
Ελαφρώς πιο ανήσυχη έδειξε η Αγορά ομολόγων, όπου "τσίμπησαν" οι αποδόσεις για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους.
"Ο χρόνος επανόδου των Θεσμών για τη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι πάντα το κρίσιμο ζήτημα ώστε να οριστικοποιηθεί η προοπτική έγκρισης της 2ης αξιολόγησης, ενδεχομένως σε έκτακτο Eurogroup, εξέλιξη αδιαμφισβήτητα ευεργετική για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ως τότε, σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της συσσώρευσης" εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν την τελευταία συνεδρίαση του μήνα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 7,6 δισ. ευρώ φιλοδοξούν να επιτύχουν το 2017 οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες (Εθνική 1,2 δισ. ευρώ, Eurobank 1,9 δισ., Alpha Bank 2 δισ. ευρώ και Πειραιώς 2,5 δισ. ευρώ), μολονότι το πρώτο τρίμηνο του έτους οι εξελίξεις στο μέτωπο των 'κόκκινων' δανείων ήταν αρνητική.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση έχει κλείσει ουσιαστικά αλλά για να μπουν οι υπογραφές πρέπει Βερολίνο - ΔΝΤ να συμφωνήσουν στο θέμα του χρέους. Από την άλλη και κατά το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "η Ευρωζώνη εμφανίζεται διατεθειμένη να ξεκινήσει τη συζήτηση αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ταυτόχρονα με την ψήφιση των σκληρών μέτρων για Ασφαλιστικό και Αφορολόγητο. Η εξέλιξη αυτή όμως προϋποθέτει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί Ελληνικού εδάφους, προκειμένου να κλείσει το 'Staff Level Agreement', αλλά ακόμα οι Επικεφαλής του 'Κουαρτέτου' δεν έχουν ορίσει ημερομηνία επανόδου τους στην Αθήνα.
Παραμένει άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών, όπως προέκυψε από την ενημέρωση της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. "Χτίζοντας στην πρόοδο που έχει γίνει στις συζητήσεις, οι Θεσμοί συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση από τις έδρες τους, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο", δήλωσε ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η μέχρι στιγμής εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλώ, δεν συνηγορεί σε αυξημένες ανησυχίες και ξαφνική καταβαράθρωση των τιμών, τουλάχιστον αν δεν υπάρξουν ανησυχητικά, τεχνικά, σήματα και ίσως αυτά προέλθουν με καθοδική διαφυγή των βασικών δεικτών, χαμηλότερα από το γνωστό εύρος κίνησης των τελευταίων συνεδριάσεων.
Εξαίρεση αποτελεί ο Τραπεζικός κλάδος, όπου σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές "το πρώτο χαμένο τρίμηνο της χρονιάς θα φανεί στα νούμερα των Τραπεζών, καθώς ήδη οι Τράπεζες επικοινωνούν στις τηλεδιασκέψεις των ετήσιων αποτελεσμάτων τους, τις τάσεις του α’ τριμήνου. Στο δεύτερο τρίμηνο που ξεκινάει, η Οικονομία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο ανάκαμψης ακόμα και αν στο επόμενο άτυπο Eurogroup υπάρξει μια οριστική σύγκλιση. Αν και ο ωφέλιμος χρόνος είναι ακόμα αρκετός για να καλυφθεί μέρος από το χαμένο έδαφος, η χρήση ήδη βρίσκεται σε αρνητική αναθεώρηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για το δυνητικό περιθώριο που μπορεί να προσφέρει στον Δείκτη ο κλάδος".
Με τις Τράπεζες να παραμένουν, σχετικά, αδύναμες για μία ακόμα συνεδρίαση, εκείνο που δημιούργησε σχετικά αρνητικές σκέψεις ήταν μετά από πολλές συνεδριάσεις δεν υπήρξε τίτλος του FTSE25 να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως η σταδιακή προώθηση των αγοραστών σε κάποιες μετοχές του μη Τραπεζικού 25αρη, σε συνδυασμό με το γύρισμα της Εθνικής σε θετικό πρόσημο, είχαν αποτέλεσμα το "κλείσιμο" του Δείκτη σε θετικό έδαφος και αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ξεχώρισαν οι ΕΧΑΕ (+2,6%) και Motor Oil (+2,19%), όμως ο πρώτος τίτλος ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ στα κέρδη του δεύτερου, που ισοφάρισε το προηγούμενο υψηλό τρέχοντος έτους, βοήθησαν και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν την μετοχή στα υψηλά ημέρας.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου η απουσία πρόθυμων αγοραστών ήταν περισσότερο από εμφανής, στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν οι Γαλαξίδι (+6,12%) και AS Company (+3,99%) και οι δύο από "ανοιχτές" εντολές αγορών και Μύλοι Λούλη (+2,44%), ενώ η Βιοτέρ (+15,38%) με αυξομειώσεις συναλλαγών, συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 229,27% (!)
Με τόσο μικρές ημερήσιες μεταβολές, ασφαλώς και δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για Γενικό Δείκτη και FTSE25.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη το 653 γίνεται σημαντική στήριξη μας ενώ το "stop" στο "long" είναι στο 630. Μια κατοχύρωση του 677, σε κλείσιμο, μπορεί να μας δώσει περαιτέρω τάση με επόμενο στόχο τις 722 μονάδες.
Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,21%), η διάσπαση του 1730 έκανε την διαφορά δίνοντας τάση και "πληρώνοντας" νέα υψηλά τρέχοντος έτους. Το 1772 είναι κοντινή στήριξη, ενώ κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στο 1755. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση του 1800, σε κλείσιμο, μπορεί να δώσει περαιτέρω τάση με επόμενο επίπεδο το 1867. Το "stop" στις 1685 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Ηλίας Ζαχαράκης
"Η κινητικότητα μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών σε σχέση με την αξιολόγηση έδωσε την αφορμή για την κίνηση" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Όλα δείχνουν ότι το Eurogroup της Παρασκευής δεν θα δώσει λύση και οι ενεργοί παίκτες περιμένουν κάποιο έκτακτο Eurogroup μέσα στον Απρίλιο, που θα δώσει λύση στην πολύμηνη διαπραγμάτευση που τελειωμό δεν έχει.
Θυμίζουμε πως επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup έχουμε στις 22 Μαΐου, γεγονός που τραβάει αισθητά σε χρόνο προβληματίζοντας την Οικονομία. Ήδη αναθεωρούνται η στόχοι για ανάπτυξη σε 1,5%, αρκετά αισιόδοξο όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Το πρώτο τρίμηνο από πλευράς μακροοικονομικών αναμένεται το χειρότερο των τελευταίων ετών, μιας και η Οικονομία έχει βαλτώσει περιμένοντας την λήξη των διαπραγματεύσεων.
Η Αγορά προεξοφλεί μία θετική έκβαση, μιας και δεν υπάρχει και άλλος δρόμος μπροστά μας, όμως ο χρόνος που χάνεται κάνει την διαφορά στο ΑΕΠ και στην εμπιστοσύνη που θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει.
"Τεχνικά συνεχίζουμε να βλέπουμε επόμενο πιθανό, μεγάλο, στόχο την ζώνη των 800 μονάδων, αν και καλό θα ήταν να πάμε βήμα - βήμα την εικόνα. Όσο η Αγορά συντηρεί την ζώνη του 615, μεσοπρόθεσμα, είμαστε ανοδικοί. Πολλοί τίτλοι ήδη έχουν, εδώ και καιρό, αλλάξει τάση, ενώ μέρα με την μέρα προστίθενται και νέοι" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
-Δημήτρης Σαρρής
"Η Αγορά παραμένει αναποφάσιστη, αναμένοντας τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης" σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Σαρρή.
Ο τρέχων μήνας σηματοδοτείται από το Eurogroup της 7ης του μηνός στην Μάλτα, με την Αγορά όμως να μην καλλιεργεί προσδοκίες καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup "δεν βλέπει κλείσιμο της αξιολόγησης".
Μετά την 7η Απριλίου, το επόμενο προγραμματισμένο Eurogoup θα διεξαχθεί στις 22 Μαϊου, με τους εμπλεκόμενους όμως να έχουν βρει σε αυτή την φάση σημεία σύγκλισης στις αποτιμήσεις των μετοχών. Τα υψηλά καταγράφηκαν στις 30 Μαρτίου, στις 674 μονάδες, με το επίπεδο των 660 μονάδων να αποτελεί ισχυρό επίπεδο στήριξης.
Ο χρόνος είναι πολύτιμος και τα στοιχεία στην πραγματική Οικονομία δείχνουν ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει άμεσα. Η επιδείνωση στα "κόκκινα" δάνεια και η αύξηση του ELA στις Τράπεζες, είναι τα πρώτα καμπανάκια.
"Όσο η Αγορά μένει πάνω από τα επίπεδα των 645 μονάδων, το θετικό σενάριο για νέα υψηλά παραμένει κυρίαρχο" σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντα συμβούλου της Α. ΣΑΡΡΗΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου μήνα στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,98%).
Οριακές απώλειες στην Ευρώπη, ενώ η ίδια εικόνα επικρατεί κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Οριακά χαμηλότερα το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα της Κίνας αυξήθηκε τον Μάρτιο. Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα ανήλθε στις 51,8 μονάδες, υψηλότερα από τις 51,6 μονάδες του Φεβρουαρίου.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο τελικός δείκτης PMI Μεταποίησης του IHS Markit , για την Ευρωζώνη, αυξήθηκε στο 56,2 τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, έναντι του 55,4 τον Φεβρουάριο, όσο ήταν και η αρχική εκτίμηση. Ο δείκτης της παραγωγής αυξήθηκε και αυτός κοντά σε υψηλό εξαετίας, στο 57,5 από 57,3 τον προηγούμενο μήνα, καλύτερα από την αρχική εκτίμηση για διαμόρφωση του δείκτη στο 57,2.
Αλλάζοντας Ήπειρο, στις ΗΠΑ ο δείκτης μεταποίησης του ISM διαμορφώθηκε στις 57 μονάδες το Μάρτιο, από 57,7 μονάδες το Φεβρουάριο.
Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν το Φεβρουάριο κατά 0,8%, στο $1,193 τρισ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2006. Τον Ιανουάριο οι κατασκευαστικές δαπάνες είχαν διολισθήσει 0,4%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι άνοδο των κατασκευαστικών δαπανών κατά 1,1%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Οι λειτουργικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν περαιτέρω κατά τη
διάρκεια του Μαρτίου. Η συρρίκνωση του Μαρτίου υπογραμμίστηκε από τον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI). Κλείνοντας στις 46,7 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή χαμηλότερη από τις 47,7 μονάδες του Φεβρουαρίου, η πρόσφατη τιμή υπέδειξε την έβδομη συνεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν γενικά έντονος.
"Μακριά από μια συμφωνία βρίσκονται Αθήνα και Δανειστές", υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Bank of America – Merrill Lynch. Η BofA επισημαίνει ότι παραμένει πολύ επιφυλακτική και ότι συνεχίζει να φοβάται πως θα συνεχιστούν οι καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. Σημειώνει ότι οι δυο Πλευρές είναι κοντά σε έναν συμβιβασμό, αλλά και πάλι το ορόσημο του Eurogroup στις 7 Απριλίου δείχνει να χάνεται.
Ωστόσο, επισημαίνει, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, φαίνεται πως δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί ένα ακόμη Καλοκαίρι με την Ελλάδα στα "πρωτοσέλιδα των εφημερίδων", καθώς ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι θα χρειαστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ για να υπάρξει εκταμίευση για την Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δοθεί η δόση του προγράμματος εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της συμμετοχής, ή όχι του Ταμείου.
Η Bank of America εκτιμά ότι αναμένεται να συνεχιστούν οι καθυστερήσεις έως ότου τα προβλήματα χρηματοδότησης της Αθήνας γίνουν πιεστικά και οι λήξεις του Ιουλίου "επιβάλουν" μια συμφωνία με συμβιβασμούς από όλες τις Πλευρές.
Ο οίκος προβλέπει ότι, είτε η Ευρώπη θα περιγράψει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είτε θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς το Ταμείο. Και τα δυο σενάρια δεν αναμένεται να υλοποιηθούν πριν το Φθινόπωρο και την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών.
Οπότε θα χρειαστεί ένα "μαγείρεμα" για την Καλοκαιρινή περίοδο, πιθανόν με μερική εκταμίευση των κεφαλαίων έναντι μερικής υλοποίησης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ένα σενάριο που υποστηρίζει η BofA, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια και για χειρότερες εξελίξεις. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ενδέχεται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση των προβλέψεων της BofA για το ΑΕΠ πολύ κάτω από το 1%.
Αρνητικά εξακολουθεί να κινείται για 28ο συνεχόμενο τρίμηνο και στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών επιχειρήσεων στο μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στο διάστημα 1/1/17 έως 31/3/17 ενεγράφησαν 684 Επιχειρήσεις όλων των Νομικών Μορφών και διεγράφησαν 756.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, στα 8,5 από 8 ευρώ δίνει η HSBC σε έκθεσή της στην οποία διατυπώνει σύσταση "buy" για τη μετοχή.
Την έντονη μεταβλητότητα στα EBITDA της Intralot το 2016 σχολιάζει η JP Morgan σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή. Ωστόσο, σημειώνει ότι η εισηγμένη έκλεισε τη χρονιά με ένα "δυνατό" τρίμηνο, με αύξηση 18,6% στα EBITDA, που καταγράφουν μεγάλη βελτίωση λόγω της ενίσχυσης των περιθωρίων και της μείωσης του payout.
Ο Οίκος αναμένει σταδιακή βελτίωση των ελεύθερων ταμειακών ροών (οι οποίες διαμορφώθηκαν στο -23 εκατ. ευρώ το 2016).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος μεταξύ 661,84 (-0,63%) και 668,21 μονάδων (+0,32%), στις 17.00 βρέθηκε στις 666,38 (+0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 667,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,19%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 22,9 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ), ενώ το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από Alpha Bank, Εθνική και ΟΠΑΠ.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Eurobank, Πειραιώς, Μυτιληναίος και Τιτάν, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development, Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας η Viohalco.
Καλύτερη της αρχικής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.
---ΧΠΑ
Με μικρή υποχώρηση ξεκίνησε η εβδομάδα και ο μήνας στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε με νεώτερη μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.206 συμβόλαια).
Στα 5.124 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.325, 931 για τον Απρίλιο, 394 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.784) κινήθηκε μεταξύ 1.767,5 και 1.789 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.163), Πειραιώς (4.559), Εθνική (26.425), MIG (272), Alpha Bank (3.272), ΔΕΗ (357), ΟΤΕ (305), Ελλάκτωρα (247), Viohalco (246).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (31.485), MIG (55.627), Eurobank (49.677), Εθνική (82.374) και Πειραιώς (125.018).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.941.654 τεμ.), Alpha Bank (2.229.215 τεμ.), Εθνική (6.770.166 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.298.898 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.