Καλό (χρηματιστηριακά) μήνα, με την πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου να ξεκινά χωρίς να γνωρίζει (και) η αγορά εάν και πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Απαραίτητη προϋπόθεση, που είχε τεθεί από χθες, προκειμένου να ανατραπεί το ελαφρύ προβάδισμα που είχαν αποκτήσει οι short μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη διάψευση των προσδοκιών για τη δυνατότητα επίτευξης μιας "συμφωνίας σε τεχνική βάση" στο Eurogroup της Παρασκευής.
Ανοιχτή η αξιολόγηση λόγω... χρέους, σημείωνε η Μαρίνα Μάνη, καθώς η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει κλείσει ουσιαστικά, αλλά για να μπουν υπογραφές πρέπει Βερολίνο-ΔΝΤ να συμφωνήσουν στο θέμα του χρέους.
Ωστόσο, όπως από νωρίτερα το πρωί μάς ενημερώνει η Ελενα Λάσκαρη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με το χρέος να μπαίνει σε συνδυασμό με τα σκληρά μέτρα στο "κάδρο" της συμφωνίας.
H εναλλακτική για έκτακτο Eurogroup (στις 12 Απριλίου;), που φέρεται να αντιπροτείνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενδέχεται να λειτουργήσει "πυροσβεστικά" για τους long, οι οποίοι επ' ουδενί θα ήθελαν να δουν την αγορά να υποχωρεί χαμηλότερα των 650 μονάδων. Η κυβέρνηση κατηγορεί το ΔΝΤ για τη νέα εμπλοκή, η Κομισιόν δίνει την αίσθηση προόδου αλλά όχι συμφωνίας, στην Αθήνα κάνουν λόγο για "νάρκες" Σόιμπλε ώστε να εξαντληθούν τα αποθεματικά της ελληνικής πλευράς και να την οδηγήσει σε τμηματική αξιολόγηση.
Σε αυτό το περιβάλλον και ενώ στην αγορά από την Πέμπτη προεξοφλείται πως ένα SLA πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί στη Μάλτα, short και long αναζητούν σημεία ισορροπίας προκειμένου να μη χαθούν τα σημαντικά κέρδη του Μαρτίου.
Οπως υποστηρίζει έμπειρος αναλυτής, "το μηνιαίο κλείσιμο υψηλότερα των 647 μονάδων αποτελεί αναμφίβολα το τεχνικό γεγονός της χρονιάς, καθώς άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες για τον μακροπρόθεσμο στόχο των 785 μονάδων. Στόχος εφικτός ΑΝ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση ΚΑΙ τα ελληνικά ομόλογα, ΑΡΚΕΙ μέχρι τότε να μη μεσολαβήσει μεγάλη διεθνής κρίση". Σενάριο εφικτό και βασικό, τουλάχιστον για όσο ο Γενικός Δείκτης δεν κλείνει χαμηλότερα των 647 ή έστω των 611-590 μονάδων.
Η "μέτρηση" αφορά στη μηνιαία προσέγγιση του χρηματιστηρίου, με τον ΓΔ στις 666,06 μονάδες, με τον ΔΤΡ στις 748,17 και με τον FTSE25 στις 1.778,63 μονάδες.
Στο τελευταίο σχόλιό μας σημειώναμε πως εάν με το... άνοιγμα της συνεδρίασης τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) δεν υπάρχουν εξελίξεις της τελευταίας στιγμής που θα ανέτρεπαν τη (σχεδόν) βεβαιότητα πως και το Eurogroup της Μάλτας παρέρχεται χωρίς αποτέλεσμα, οι short θα ξεκινήσουν με μικρό πλεονέκτημα. Προσώρας, κυρίαρχο σενάριο είναι αυτό που θέλει τη συμφωνία να κλείνει σε εύλογο χρόνο και αυτό είναι που δεν οδηγεί τα "ισχυρά χέρια" σε εσπευσμένη αποχώρηση από την αγορά και μαζικές ρευστοποιήσεις.
Ομως δεν θα πρέπει να θεωρούνται απίθανα ακόμη και σενάρια που, όπως σημείωνε η Ελενα Λάσκαρη, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους φόβους για "καυτό" καλοκαίρι, με ό,τι αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν και για τη χρηματιστηριακή αγορά.
Και οι πωλητές και οι αγοραστές θα περιμένουν στη διάρκεια της συνεδρίασης, ενδεχομένως από χαμηλότερα επίπεδα για τον τραπεζικό κλάδο, να δουν τις τυχούσες εξελίξεις από το... μέτωπο, για να κινηθούν ανάλογα.
«Κλειδί» οι τράπεζες, με τον ΔΤΡ να έχει ως στηρίξεις στις 730 και 710 μονάδες και ως σημαντική αντίσταση στις 780 μονάδες. Ρυθμιστές της τάσης εισηγμένες/μετοχές-σηματωροί που την τελευταία εβδομάδα διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως ενδεικτικά οι Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και Motor Oil, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, αλλά και ΔEΗ, ΤΙΤΑΝ κ.α. και σύμφωνα με τη βαρύτητά τους μπορούν να επηρεάσουν ανάλογα τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Πιθανότερο σενάριο, όσο δεν γίνεται γνωστή η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα, η πλαγιοκαθοδική διολίσθηση του ΓΔ με μεγαλύτερο βάρος/πίεση στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και με ανάπτυξη αντίρροπων δυνάμεων-blue chips, ώστε να ελέγχεται η κίνηση προς τις περιοχές στήριξης (εβδομαδιαίες) των βασικών δεικτών.