Τέλος τα ρεκόρ για τον FTSE 100 του Λονδίνου, απώλειες σε Μιλάνο και Μαδρίτη και σήμερα, που λειτουργεί η Wall Street, αναμένεται να διαμορφωθεί μία πιο ξεκάθαρη τάση ενόψει και της λήξης των Παραγώγων την Παρασκευή.
Οι τελευταίες εξελίξεις με αφορμή την υποβάθμιση της Ιταλίας από την DBRS και των "επιθετικών" δηλώσεων Τραμπ κατά της Γερμανίας προκάλεσαν σημαντικές πιέσεις σε βασικούς κλάδους όπως είναι ο τραπεζικός και της αυτοκινητοβιομηχανίας. με συνέπεια, όπως σημείωνε ο Γιάννης Μάρης, την υποχώρηση των ευρωδεικτών.
Συνεδρίαση ενδεικτική η χθεσινή για το τι μέλλει γενέσθαι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τους επόμενους μήνες, όταν το "πολιτικό θερμόμετρο" και η οικονομία θα είναι στο κόκκινο.
Για χρονιά μεταβλητότητας και ρευστότητας με υψηλές αποδόσεις και απώλειες έχουν προετοιμαστεί οι traders, για αυτό ας... προσδεθούμε.
Στο Χ.Α., για Blue Monday έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, για τη συνεδρίαση που βρήκε τους βασικούς δείκτες και την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υπό πίεση και σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης στις 644,91 μονάδες (-1,04%), ο FTSE 25 στις 1.726,87 (-1,12%) και ο Δείκτης Τραπεζών στις 830,68 μονάδες, με απώλειες 3,07%, με το 54% του τζίρου, δηλαδή με περίπου 13,5 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 5,5 εκατ. στην Alpha Bank.
Απόρροια της κωλυσιεργίας στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης και των ασαφών μηνυμάτων από την πλευρά των δανειστών η χθεσινή διόρθωση, συνέπεια και της αργίας στη Wall Street ο μέτριος τζίρος των 24,5 εκατ. ευρώ.
Σε 6 μετοχές υπερίσχυσαν τελικά οι αγοραστές -Jumbo, ΔΕΗ, Lamda Development, Sarantis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Ελληνικά Πετρέλαια-, σε δύο δεν σημειώθηκε μεταβολή -Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-, ενώ στις υπόλοιπες τον τελευταίο λόγο είχαν οι πωλητές. Μεγαλύτερες οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να μετρά απώλειες 0,87% από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να προβληματίζει χαμηλότερα των 840 μονάδων, αλλά με ορισμένους traders να ποντάρουν στην έως 25% αύξηση των τιμών-στόχων των τραπεζών από την Goldman Sachs. Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley εκτιμά πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης, την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE και όλα αυτά.
Στα επόμενα στοιχήματα στο Χ.Α., στα νέα δεδομένα, στους κινδύνους και στις ευκαιρίες αναφέρεται από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης.
Βραχυπρόθεσμα παραμένουμε εστιασμένοι προς τη συνεδρίαση της Παρασκευής, περιμένοντας σήμερα μεγαλύτερη κινητικότητα (σε συναλλαγές - τζίρο), επιβεβαίωση (ή όχι) των στηρίξεων για τους δείκτες, συνεκτιμώντας πως ο Γ.Δ. είχε χθες -τεχνικά- καλύτερη εικόνα από τον FTSE 25, προφανώς και από τον ΔΤΡ.
Τεχνικά, σύμφωνα με τη "μέτρηση" των αναλυτών, στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε δεύτερο συνεχόμενο καθοδικό χάσμα, με τον Γ.Δ. να παραβιάζει την περιοχή των 650 μονάδων, μετατρέποντάς την πλέον από στήριξη σε αντίσταση. Μένει να φανεί εάν οι 640 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30) θα μπορούσαν να αποτελέσουν σήμερα στήριξη, ειδάλλως ο πήχης μας θα πρέπει να χαμηλώσει προς τις 637 και τις 634 μονάδες.
Σύμφωνα με τη μέτρηση των ίδιων αναλυτών, για να υπάρχουν ελπίδες συνέχισης της ανοδικής τάσης προς τις 680, η διόρθωση θα πρέπει να τερματισθεί στις 640 ή έστω, στη χειρότερη περίπτωση, στις 637,5 μονάδες.