Απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα, όπως και αναμενόταν, αποδείχθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και πριν τις αργίες των Χριστουγέννων, με τους περισσότερους από τους επαγγελματίες και τους ενεργούς παίκτες του Χ.Α. να "έχουν βγει για ψώνια", ή να έχουν επιλέξει τις μικρές Χειμερινές αποδράσεις.
Με τα παραπάνω δεδομένα, δεν χρειάζεται αυξημένη φαντασία, προκειμένου να υποψιαστεί κάποιος την νέα καταβαράθρωση του τζίρου, ενώ σε αυτό δεν αποκλείεται να έπαιξε ρόλο και η ημιαργία στο Λονδίνο, καθώς η εκεί συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 14.30, ώρα Ελλάδας, ενώ αργία είχε το Τόκιο.
Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν 23 λεπτά συναλλαγών για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, ενώ στο πρώτο ημίωρο ο τζίρος έφθανε στα 1,3 εκατ. και από το ταμπλό του FTSE25, παρέμεναν με μηδενικές συναλλαγές οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μέτκα και ΟΛΠ.
Μεταφερόμενοι στις μεγάλες Ξένες Αγορές Ευρώπης και Αμερικής, ίσως αξίζει αναφοράς ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα παραμείνει κλειστό και στις 27/12, στις 30/12 η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στις 12.30, ώρα Λονδίνου (14.30 δική μας), ενώ θα παραμείνει κλειστό και στις 2/1.
Ο Γερμανικός DAX, θα ολοκληρώσει συναλλαγές στις 14.00, ώρα Ελλάδας στις 30/12, ενώ η Wall Street θα παραμείνει κλειστή στις 26/12 και 2/1.
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία συνοδεύτηκε από τον χαμηλότερο τζίρο του τελευταίου διμήνου (ο αμέσως χαμηλότερος τζίρος στις 25/10 με 19 εκατ.), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την συνεχιζόμενη προβληματική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, την "διακριτική" παρουσία πωλητών στις Τραπεζικές μετοχές και την έλλειψη διάθεσης "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων σε όλο σχεδόν του ταμπλώ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που επιχειρήθηκε μία προσπάθεια με ιδιαίτερα χαμηλούς τζίρους, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς.
Και αν υπάρχει μία "φροντίδα", οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να μην υποχωρήσουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που διαφαίνεται σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, μένει να φανεί αν η έλλειψη προσπαθειών για καλύτερες αποτιμήσεις οφείλεται στο ότι τα περισσότερα από τα ενεργά χαρτοφυλάκια έχουν αυξημένες επιφυλάξεις για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ή έχουν επιλέξει να ξεκινήσουν την νέα χρονιά, από σχετικά χαμηλά επίπεδα βασικών δεικτών, την ώρα που οι περισσότεροι από τους διεθνείς δείκτες βρίσκονται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά.
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, το γεγονός ότι και σήμερα οι Τραπεζικοί τίτλοι αναδύθηκαν από τα χαμηλά ημέρας, έστω και αν οι περισσότεροι από αυτούς δεν γλύτωσαν το αρνητικό πρόσημο.
Ο Τραπεζικός δείκτης (-0,73%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 786,35 μονάδες (-2,63%), ο τίτλος της Alpha Bank (+1,09%) μέχρι τα 1,80 ευρώ (-2,17%), της Εθνικής (-2,10%) μέχρι τα 0,23 ευρώ (-3,36%), της Eurobank (-1,61%) μέχρι τα 0,606 ευρώ (-2,26%) και της Πειραιώς (-2,5%) μέχρι τα 0,193 ευρώ (-3,51%).
Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Λίγες ήταν οι ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.
Με θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,1% θα κλείσει η Ελληνική Οικονομία το 2016, εκτιμά η ΕΚΤ. Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να αυξηθεί στο 2,5% το 2017 και στο 3% τόσο το 2018, όσο και το 2019.
Ανεβάζουν τον πήχη για την Ελληνική Κυβέρνηση οι Θεσμοί και ζητούν να δεσμευθεί ότι θα πάρει μέτρα αν δεν πετύχει τον δικό της στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι υψηλότερος από αυτόν του μνημονίου. Όπως σημειώνει η "Καθημερινή", ο στόχος του μνημονίου για το 2016 είναι 0,5% του ΑΕΠ. Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι και μετά τη χορήγηση του βοηθήματος στους συνταξιούχους θα πετύχει πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ. Αυτή η απαίτηση υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο που έστειλαν οι Θεσμοί χθες στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
"Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να πετύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Αν καταφέρει πλεόνασμα 1,5%, όπως ζητά το ΔΝΤ, τότε η Αθήνα θα χρειαζόταν μεσοπρόθεσμα πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 100 περίπου δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών", που μεταδίδει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές που συνεχίζουν να μην ανησυχούν όσο δεν απειλούνται οι 617 και 600 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, η Αγορά θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών και τις αυξομειώσεις της φρασεολογίας που χρησιμοποιείται.
Ελάχιστα τα άξια αναφοράς για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου η Αττικής (+6,06%) προσπάθησε να αντιδράσει από τα χθεσινά νέα ιστορικά χαμηλά, αλλά η προσφορά μόνο ευκαταφρόνητη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, στους Ευρωσυμβούλους (+8,79%) και στα 0,47 ευρώ άλλαξαν χέρια 89720 τεμ. (όχι "πακέτο"), με ελαχιστότατες συναλλαγές και "ανοιχτές" εντολές αγορών η Mermeren (+29,89%) συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά (!), ενώ γράφημα για σεμινάριο έχουν τα Πλ. Θράκης (+6,73%) που έκλεισε σε νέα υψηλά 9,5 ετών (!)
Με χαμηλούς τζίρους και χωρίς τάση τα δύο βασικά κοντινά μας επίπεδα είναι το 1689 και το 1719, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,03%). Διάσπαση του πρώτου μπορεί να μας φέρει στο 1666 που είναι και το "stop" στο "Long", ή στο κύριο 1646. Αντίστοιχα το 1719 είναι η αντίσταση μας, μπορεί να μας δώσει κίνηση στο 1765.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στον FTSE25 η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 1678 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 1667. Αρκεί ένα κλείσιμο χαμηλότερα αυτής για να επιδεινώσει την τεχνική εικόνα. Η πλησιέστερη αντίσταση διέρχεται από τις 1714 μονάδες. Αρκεί ένα κλείσιμο υψηλότερα αυτής, για να σηματοδοτήσει την απαρχή ενός ανοδικού κύματος με στόχο, τουλάχιστον, τις 1760 μονάδες. Αποτελεί αξιόπιστο "stop" στο "short".
Στον Γενικό Δείκτη η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 628 μονάδες και αντίσταση στις 640.
Στον Τραπεζικό δείκτη έχουν στενέψει επικίνδυνα τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης, καθώς απειλείται για τρίτη συνεχόμενη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, η κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη τάση ζώνης στήριξης που οριοθετείται από τους εκθετικούς ΚΜΟ 10 και 30 ημερών και οι οποίοι διέρχονται από τις 805 και 794 μονάδες αντίστοιχα. Η πλησιέστερη αντίσταση εντοπίζεται στις 840 μονάδες.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, που σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 1,46%, ενώ στο ίδιο διάστημα οι απώλειες του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών έφθασαν στο 6,93%.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε οριακές απώλειες 0,17% και ο Τραπεζικός δείκτης αύξησε τις απώλειες στο 31,97%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές
-Λουκάς Παπαϊωάννου
"To 2016 ήταν ακόμα μια δύσκολη και ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακά χρονιά, με συμπυκνωμένα πολιτικά & οικονομικά γεγονότα" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Αν και ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μεγάλες απώλειες της τάξης του 32% περίπου κατάφερε στο μέσο της χρονιάς να επανέλθει στα ίδια σχεδόν επίπεδα των 660 μονάδων, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις και κυρίως ο Τραπεζικός κλάδος τον βύθισαν πάλι στις 517 μονάδες, από όπου αργά και βασανιστικά, με τις ανάλογες διακυμάνσεις, επέστρεψε προς το τέλος έτους στο ίδιο επίπεδο των 630 - 650 μονάδων.
Ο Τραπεζικός κλάδος (με μεγάλη συμμετοχή στους δείκτες) συνέχισε την ταλαιπωρία του αφού μετά από ένα ολόκληρο χρόνο δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα του, ενδογενή (διαχείριση "κόκκινων" δανείων, υπεράριθμο προσωπικό, "capital controls") αλλά και εξωγενή (πολιτική κατάσταση – προβλήματα με διοικήσεις.).
Αντιθέτως, ιδιαίτερη αντοχή επέδειξαν και αυτή την χρονιά μεμονωμένες μετοχές της πραγματικής Οικονομίας μεγάλης αλλά και μικρότερης κεφαλαιοποίησης συγκρατώντας τις απώλειες του Γενικού Δείκτη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κερδοφόρων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Σαράντης και χαμηλότερα, FHL Κυριακίδης, Flexopack, Πλ. Θράκης κ.λ.π.
Παρά την υψηλή μεταβλητότητα του 2016, η Ελληνική Αγορά, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, εκπέμπει τεχνικά σημάδια αισιοδοξίας, αναμένοντας την ολοκλήρωση σημαντικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων (Κλείσιμο αξιολόγησης, είσοδο στο "QE", πέρασμα σε ασθενή ανάπτυξη, δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές).
Όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ελληνική πολιτική σκηνή παραμένει ρευστή και οι δύσκολες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό σύστημα θα έχουν συνέπειες οι οποίες θα φανούν μετά το Α’ 4άμηνο του 2017.
Επιπλέον οι συνεχείς καθυστερήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και η μη ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων στήριξης του Δημοσίου χρέους, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την επιτάχυνση της Οικονομίας, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και την Κρατιστική αντίληψη της Κυβέρνησης.
Σε Παγκόσμιο επίπεδο παρά το ότι οι οικονομικές & πολιτικές αλλαγές είναι ραγδαίες και με σημαντικούς κραδασμούς, η πορεία των μεγάλων Χρηματιστηριακών Αγορών δεν επηρεάστηκε, αντίθετα τις έχει οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά, παρά την αβεβαιότητα και την μεταβλητότητα.
Για την ερχόμενη χρονιά, θα πρέπει οι επενδυτές να εξετάσουν την δημιουργία θέσεων, ανάλογα με το ύψος του κινδύνου που θέλουν να αναλάβουν.
Γενικότερα, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε εξωστρεφείς, αλλά και κερδοφόρες εταιρείες που παρουσίασαν το 2016 καλά & βελτιούμενα οικονομικά στοιχεία, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν.
Άλλη μία κατηγορία εταιρειών που χρήζουν προσοχής είναι όσες παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις σε σχέση με την λογιστική τους αξία (P/BV) και δείχνουν σημεία αναστροφής των αρνητικών τους αποτελεσμάτων. "Οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέγουν προσεκτικά τις τοποθετήσεις τους, απευθυνόμενοι σε επαγγελματίες, περιορίζοντας τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο με χρήση τεχνικών 'stop loss' & 'profit taken", τονίζει ο Head Corporate Officer της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
-Απόστολος Μάνθος
"Στις τελευταίες συνεδριάσεις το φαινόμενο της συνεχόμενης αλλαγής ρότας του Γενικού Δείκτη μας αναγκάζει να τροποποιήσουμε τις ζώνες στήριξης και αντίστασης, καθώς πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες επικαλύψεις δίχως να μπορούν να δώσουν με σαφήνεια τη βραχυχρόνια κατεύθυνση της Αγοράς" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Το φαινόμενο αυτό συνήθως λαμβάνει χώρα όταν ο Δείκτης αλλάζει σημαντικά επίπεδα τιμών (προηγούμενα επίπεδα οι 580 με 550 μονάδες) και προσπαθεί να "μαρκάρει" τα νέα σύνορα διακύμανσης. Έτσι πλέον στο ημερήσιο chart τιμών του Γενικού Δείκτη, τα "σύνορα" αυτά εντοπίζονται μεταξύ των 650 με 597 μονάδων, έχοντας ως ενδιάμεσους σταθμούς τις 642 με 618 μονάδες.
Μεσοπρόθεσμα, όσο ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει τιμές μέσα σε αυτό το εύρος διακύμανσης, το "βλέμμα" του -βάση των ενδείξεων τάσης από το εβδομαδιαίο chart τιμών - θα παραμένει προς το επόμενο ανοδικό επίπεδο, που εκτείνεται άνω των 700 με 720 μονάδων.
Όμως η εύθραυστη αυτή πλάγια κίνηση του Δείκτη έχει ως "Αχίλλειο πτέρνα" την περιοχή της τριπλής διαγραμματικής στήριξης πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων. Η καθοδική καταστρατήγηση της εν λόγω περιοχής, είναι άκρως "απευχθέα" για την Αγορά, καθώς θα αναιρέσει εκ βάθρων το όλο στρατηγικό σχεδιασμό των "Buyers" ανοίγοντας έτσι το διαγραμματικό δρόμο για την προσέγγιση των 570 με 565 μονάδων.
Εμφανής είναι για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η μέχρι τώρα αδυναμία ανοδικού "πατήματος" άνω των 1720 μονάδων, γεγονός, που έχει προκαλέσει βραχυχρόνιες "καθοδικές ορέξεις" βάζοντας ως στόχο το επίπεδο στήριξης των 1650 με 1623 μονάδων.
Όσον αφορά τον Τραπεζικό Δείκτη, αυτό που διαφαίνεται είναι μια βραχυχρόνια κίνηση φθοράς των αγοραστών μεταξύ της αντίστασης των 862 και της στήριξης των 780 μονάδων, ενώ τεχνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο υπό διαμόρφωση σχηματισμός "Head & Shoulders". "Επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή από την περιοχή στήριξης των 780 μονάδων, θα ωθήσει τον δείκτη σε μια πιθανή πτώση της τάξεως του 7%, προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 720 μονάδων" εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου εκτός από την αργία του Τόκυο, ημιαργία είχαν οι Αγορές σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία.
Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,94%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Sensex 30 (+0,24%).
Μικτά τα πρόσημα και λίγες οι συναλλαγές στην Ευρώπη, ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η Wall Street στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.
Μικρά κέρδη για US Oil, Χρυσό και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, για το σύνολο της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 1,7% φέτος και το 2017 και 1,6% το 2018 και το 2019. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 10,0% φέτος στο 9,5% το 2017, το 9,1% το 2018 και το 8,7% το 2019. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί από 0,2% φέτος στο 1,3% το επόμενο έτος, το 1,5% το 2018 και το 1,7% το 2019.
Η Ιταλική Τράπεζα Monte dei Paschi αναγνώρισε το βράδυ της Πέμπτης ότι απέτυχε το σχέδιο αύξησης κεφαλαίων 5,2 δισ. ευρώ από την Αγορά, καθώς δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής, ανοίγοντας το δρόμο για την διάσωσή της από το Ιταλικό Κράτος. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Monte dei Paschi ανέφερε σε ανακοίνωση πως θα επιστρέψει τα ομόλογα που είχαν προσφέρει επενδυτές στο πλαίσιο της πρότασης ανταλλαγής (swap) με μετοχές. Η Ιταλική Κυβέρνηση, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης, ενέκρινε ψήφισμα για τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena, η οποία ζητά επισήμως κεφαλαιακή "ένεση" από το Κράτος. Το αίτημα για Κρατική διάσωση ήρθε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση από την Κυβέρνηση της δημιουργίας ταμείου ύψους 20 δισ. ευρώ που στόχο θα έχει να βοηθήσει τις προβληματικές Τράπεζες.
Σημειώνεται πως το Ιταλικό Χρηματιστήριο ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η διαπραγμάτευση μετοχών, παραγώγων και δέκα ομολόγων της Monte dei Paschi di Siena σήμερα Παρασκευή.
"Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως πρώτα πρέπει να γίνει 'bail in' στην Monte dei Paschi di Siena και μετά να υπάρξει Κρατική στήριξη της Ιταλικής Τράπεζας. Αυτοί είναι οι κανόνες" όπως ανέφερε εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το Reuters.
"Τα μέτρα που υιοθέτησε η Ιταλική Κυβέρνηση, τα ξημερώματα σήμερα, για να στηρίξει τον Τραπεζικό κλάδο, αρχίζοντας με τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena, θα μειώσουν τον κίνδυνο μετάστασης για άλλες Τράπεζες", σύμφωνα με τη Moody’s.
Η Deutsche Bank κατέληξε σε συμβιβασμό ύψους $7,2 δισ. με το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την πώληση και το pooling "τοξικών" στεγαστικών τίτλων πριν την κρίση του 2008.
"Η Deutsche Bank δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για να καλύψει τον συμβιβασμό", ανέφερε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα. Εκτιμά, δε, πως η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2017, πριν αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η Deutsche bank είχε ήδη διενεργήσει πρόβλεψη 5,5 δισ. για αστικές διαφορές και κανονιστικές κυρώσεις, στον ισολογισμό της στις 30 Ιουλίου του 2016.
Σε κατ’ αρχήν διακανονισμό με το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε η Credit Suisse για υπόθεση που αφορά σε στεγαστικούς τίτλους. Η Credit Suisse θα πληρώσει στο Υπουργείο αστική χρηματική ποινή ύψους $2,48 δισ. και επιπλέον θα παράσχει ελάφρυνση στους καταναλωτές ύψους $2,8 δισ. σε διάστημα πέντε ετών κατόπιν του διακανονισμού. Η Ελβετική Τράπεζα ανέφερε πως ο διακανονισμός υπόκειται στη διαπραγμάτευση των τελικών εγγράφων και στην έγκριση από το διοικητικό της συμβούλιο.
"Η Γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να διατηρήσει το θετικό της momentum μπαίνοντας στο 2017, χάρη στην ισχυρή οικονομική προοπτική και την Αγορά εργασίας", τόνισε η ερευνητική εταιρεία "GfK" στη μηνιαία της έκθεση που δόθηκε σήμερα. Η "GfK" αναμένει άνοδο στον δείκτη που μετρά τη μελλοντική εμπιστοσύνη, στις 9,9 μονάδες τον Ιανουάριο από 9,8 το Δεκέμβριο. Αντίθετα, οικονομολόγοι προέβλεψαν στο πλαίσιο έρευνας της Dow Jones Newswires, ανάγνωση 9,8 μονάδων για τον ερχόμενο μήνα.
Η Γαλλική καταναλωτική δαπάνη για τον μήνα Νοέμβριο κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,4% στο μήνα και 3,3% σε ετήσιους όρους, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών της Wall Street Journal για αυξήσεις 0,1% και 2,4% αντίστοιχα.
Η Porsche Automobil Holding ανακοίνωσε σήμερα πως Γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο απέρριψε αξιώσεις Αμερικανικών hedge funds, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, που συνδέονται με ζημίες που υποστήριζαν ότι υπέστησαν από Παράγωγα της Volkswagen. To MarketWatch επισημαίνει πως πρόκειται για τελική απόφαση, αφού το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο επιβεβαίωσε απόφαση Ανώτατου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Στουτγάρδης.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, με βάση την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 98,2 μονάδες το Δεκέμβριο από 93,8 μονάδες το Νοέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 12 ετών. Η αρχική μέτρηση για το μήνα Δεκέμβριο ήταν στις 98 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα επιβεβαιωθεί.
Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 89,5 μονάδες, από 85,2 το Νοέμβριο. Στις 111,9 μονάδες ανήλθε ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών, από 107,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 624,24 (-1,20%) και 632,54 μονάδων (+0,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 631,54 και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 630,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,25%.
Ο τζίρος βυθίστηκε στα 21,8 εκατ. από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΥΠΡ, ΑΛΦΑ), ενώ οι Alpha Bank, Κύπρου, Εθνική και ΟΠΑΠ, απέσπασαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ξεπέρασαν σε απώλειες το 9%.
Χωρίς αλλαγές η πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (7,391 δισ.), ΟΤΕ (4,264 δισ.), Alpha Bank (2,858 δισ.) και ΟΠΑΠ (2,609 δισ. ευρώ).
---ΧΠΑ
Οριακά θετική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε με βύθιση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.760 συμβόλαια).
Στα 7.391 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.493, 1.412 για τον Ιανουάριο και 81 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.703,25) κινήθηκε μεταξύ 1.675,25 και 1.706 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (1.284), Eurobank (2.200), Πειραιώς (3.378), Εθνική (8.996), MIG (405).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.570.045 τεμ.), Alpha Bank (3.743.747 τεμ.), Εθνική (8.706.078 τεμ.) και Eurobank (7.840.571 τεμ.), ΔΕΗ (1.282.343 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
ΥΓ: Καλά Χριστούγεννα με υγεία...