Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ

Στη ζώνη των 630 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με περιορισμένο τζίρο. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 3%. Ανοδική κίνηση για Jumbo, ΕΧΑΕ, Σαράντη.

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ
Στην περιοχή των 630 μονάδων παραμένει το Χ.Α., διατηρώντας το αρνητικό πρόσημο από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης μέχρι τώρα.

Μικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με οριακές διακυμάνσεις οι βασικοί δείκτες από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη.

Στην Αθήνα οι απώλειες είναι μεγαλύτερες, καθώς από την αρχή της ημέρας έχουν ενεργοποιηθεί εντολές πώλησης καταρχήν στον τραπεζικό κλάδο και σταδιακά στην πλειονότητα των εισηγμένων/μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αποκλειστικός υπαίτιος της στάσης των βραχυπρόθεσμων και της υπερίσχυσης των πωλητών ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας, η νέα εμπλοκή που παρουσιάστηκε με την όποια απόφαση του EwG για την άρση του αδιεξόδου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Τη Δευτέρα οι short, την Τρίτη short-long σε ισοπαλία, χθες Τετάρτη οι long και σήμερα πάλι οι short, εναλλάσσονται ανάλογα με τις κινήσεις των δανειστών, με την Αθήνα να γνωρίζει πολύ καλά πως όλη αυτή η κωλυσιεργία, η διατήρηση της αβεβαιότητας, λειτουργεί εις βάρος της. Κι αν δεν ήταν οι λίγες -6 και σήμερα- συνεδριάσεις που απομένουν για να κλείσει το 2016 και με αυτό η επιχείρηση... καλλωπισμού των θέσεων έτους, οι πωλητές πιθανόν να ήταν περισσότεροι και πιο επίμονοι.

Προσώρας η σημερινή υποχώρηση θεωρείται εντός πλαισίου, μέσα στα τεχνικά όρια, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται σε ένα στενό εύρος από το χαμηλό της Δευτέρας (622,87 μονάδες) έως το υψηλό της Τετάρτης (642,54 μονάδες), με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο (στο εύρος των 800,49- 845,30 μονάδων), με τους traders να περιμένουν κάτι πιο σαφές για να κινηθούν προς τη μία (650-659 μονάδες) ή προς την άλλη (600 μονάδες) κατεύθυνση.

Στην επιμονή Σόιμπλε έχουν προστεθεί οι εκ νέου αναφορές Τόμσεν, που θυμίζουν τις πάγιες θέσεις του Ταμείου για μείωση αφορολόγητου, απολύσεις και ασφαλιστικό, γεγονός που λειτουργεί υπέρ των πωλητών.

Ωστόσο χρήζει αναφοράς πως τις αρχικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο στα πρώτα 30'-45' της συνεδρίασης, με τα χαμηλά ημέρας να καταγράφονται λίγο πριν από τις 12:00, ακολούθησε σημαντική επιβράδυνση σε πωλήσεις-αγορές, με αποτέλεσμα να περιοριστούν στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Ενδειξη πως οι μεν πωλητές δεν είναι πιεστικοί και εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη διαμόρφωση υψηλών τιμών για το 2016, οι δε αγοραστές δεν βιάζονται να κινηθούν επιθετικότερα, όσο δεν αποσαφηνίζεται η κατάσταση.

Θα αρθεί η εμπλοκή για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα πριν από το τέλος του 2016, ή θα μετατεθεί για τις αρχές του 2017, όπως από νωρίς σημείωνε η Ελενα Λάσκαρη; Θα προχωρήσει η διαδικασία για τη δεύτερη αξιολόγηση; Θα προλάβει η κυβέρνηση το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου; Εύλογα ερωτήματα από την απάντηση των οποίων καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό η στάση όσων ενεργούν βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, είναι προφανές πως όσο περνά ο χρόνος, αυτό επενεργεί σε βάρος της ελληνικής πλευράς, σε βάρος των long παικτών.

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ενώ το 42% του μέτριου τζίρου αλλάζει χέρια στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, δηλαδή περί τα 11 εκατ. ευρώ, μέχρι τις 14:10.

Σε Εθνική και Πειραιώς οι περισσότερες συναλλαγές, σε Alpha Bank και ΕΤΕ ο υψηλότερος τζίρος. Τεχνικά από τις 4 μετοχές, η ΕΤΕ παραμένει long όσο διατηρείται πάνω από το 0,210 ευρώ, ενώ short είναι η Alpha Bank χαμηλότερα των 2,010 ευρώ, η Πειραιώς κάτω από το 0,235 ευρώ και η Eurobank όσο είναι χαμηλότερα του 0,764.

Σε 5 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές, με επιθετικότερους στην Jumbo και ακολουθούν ΟΤΕ, Viohalco, EXAE, Sarantis, ενώ σταθερές παραμένουν Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v