Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τράπεζες στη ζώνη των 630 μονάδων

Στο κόκκινο ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει απώλειες άνω του 3%. Στις ευρωαγορές και στα ανοιχτά μέτωπα η προσοχή. Κίνηση κόντρα στην τάση για ΕΧΑΕ, Σαράντη, Viohalco.

ΧΑ: Με τράπεζες στη ζώνη των 630 μονάδων
Κρίσιμες αυτές οι συνεδριάσεις για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη κυρίως στο Μιλάνο. Κρίσιμες οι ώρες για την επιχείρηση διάσωσης της Monde dei Paschi di Siena, με σημαντικές πιέσεις και απώλειες χθες οι ισπανικές τράπεζες, καταδεικνύοντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε μία συγκυρία που, όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία, τα κεφάλαια συνεχίζουν να αποχωρούν από την Ευρώπη, το continent risk -πλέον- της οποίας επιβαρύνεται από τρομοκρατικό χτύπημα σε τραπεζικό τριγμό και από δημοψήφισμα σε επιμονή του Βερολίνου να εφαρμόζει τη... λουθηρανική πολιτική του.

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, στο Χ.Α. συντρέχει επιπλέον ένας λόγος και μάλιστα ουσιαστικός για να ξεκινά η συνεδρίαση με την πτωτική εικόνα που βλέπουμε στο ταμπλό. Εκ προοιμίου γνωστές οι τελευταίες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με αφορμή την επιμονή των Σόιμπλε - Τόμσεν, αναμενόμενο από την προσυνεδρίαση το άνοιγμα της αγοράς.

Με πλεονέκτημα οι short, κάτι που ήταν ξεκάθαρο αρκετή ώρα πριν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τις πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα να είναι κυρίως πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Πολύ γρήγορα ο τραπεζικός κλάδος έφτασε να μετρά απώλειες πάνω από 3%, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί προς τις 810 μονάδες, θέτοντας εκ νέου σε δοκιμασία όλη την ευρύτερη περιοχή πέριξ των 800 μονάδων. Λίγο έως πολύ προδιαγεγραμμένη η υποχώρηση του ΔΤΡ, δοκιμάζει τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις πριν από τις 10:45, επίπεδο όπου ενεργοποιούνται κάποιες εντολές αγοράς κυρίως σε Εθνική και Alpha Bank.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας εκτιμούσαμε πως παρά την αρνητική τροπή λόγω Σόιμπλε - Τόμσεν, τόσο οι long όσο και οι short έχουν τη δυνατότητα για να φέρουν τις επιλογές τους σε θετικό πρόσημο, κλείνοντας το 2016. Τουλάχιστον τις περισσότερες και δη όσες μη τραπεζικές έχουν σταθερούς αγοραστές στις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις.

Γι’ αυτό ενδέχεται σήμερα-αύριο, ίσως και από Δευτέρα, για τις τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς να δούμε μία απόκλιση μεταξύ ΔΤΡ και FTSE 25. Εάν συνεχιστεί η πίεση στον τραπεζικό κλάδο, ενδέχεται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά δεικτοβαρή μη τραπεζικά χαρτιά σε αυτές τις τελευταίες -για το 2016- συνεδριάσεις.

Εως τις 630 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 810 μονάδες ο ΔΤΡ, με το yield του 10ετούς την ίδια ώρα να «τσιμπάει» και πάλι προς το 7,28%.

Περίπου στο ίδιο διάστημα, στο Μιλάνο η μετοχή της MPS υποχωρούσε 5,52% στα 15,40 ευρώ, ωστόσο ο δείκτης ΜΙΒ ενισχυόταν κατά 0,26% στις 19.266 μονάδες. Με μικρές απώλειες 0,19% στις 9.353 μονάδες ο δείκτης ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,044, λίγο καλύτερα από τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρούσε 0,11% στις 11.456 μονάδες, ενώ τα futures στη Wall παρέπεμπαν σε οριακά αρνητικό άνοιγμα για τον S&P προς τις 2.258 μονάδες.

Στο ταμπλό του Χ.Α. και πάλι, λίγο πριν από τις 11:00 πωλητές - αγοραστές είχαν σταθεροποιηθεί κατά 1,25% χαμηλότερα για τον Γ.Δ. και 3,62% για τον ΔΤΡ, με τη ροή συναλλαγών να έχει μετριασθεί μετά το αρχικό... φουριόζικο ξεκίνημα.

Περισσότερες οι συναλλαγές και ο τζίρος απ’ ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση και εάν υπολογίζουμε σωστά, πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων για το διάστημα 10:30-11:00. Πρακτικά στο πρώτο ημίωρο πρέπει να έχουν αλλάξει χέρια και περισσότερες μετοχές σε απόλυτο αριθμό και σε αξία συναλλαγών απ’ ό,τι στις 3 συνεδριάσεις που έχουν προηγηθεί.

Ας το κρατήσουμε αυτό γιατί με την εμπλοκή στα βραχυπρόθεσμα μέτρα να μην αίρεται, όλο και περισσότεροι θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν» μέρος των θέσεών τους σήμερα-αύριο. Εκτός και εάν αλλάξει κάτι θεαματικά προς το θετικό, οπότε το (ξανα)συζητάμε.

Προσώρας εστιάζουμε στην προσπάθεια επιβεβαίωσης των χαμηλότερων στηρίξεων, στην κόντρα κίνηση συγκεκριμένων δεικτοβαρώς μετοχών όπως είναι σε αυτό το διάστημα ο ΟΤΕ, ο Τιτάνας, τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και η διακύμανση τίτλων όπως των Coca Cola, FF Group, Motor Oil, Jumbo.

Στα 14,39-14,60 ευρώ η μετοχή της Jumbo σημειώνει τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με τη Motor Oil (-0,82%), την FF Group (-1,47%), την Coca Cola (-0,40%). Από τις αναφερόμενες δεικτοβαρείς μετοχές, κυρίως Jumbo και Coca Cola δείχνουν πως μπορούν να «γυρίσουν» στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Στα 8,15-8,28 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει αγοραστές στα χαμηλά της αρχής, μπορεί σταδιακά να κινηθεί προς τα 8,30 ευρώ.

Μετά τα πρώτα 40' της συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 12 εκατ. μετοχές -σχεδόν 2,5 εκατ. στην Εθνική-, με τον τζίρο στα 5,9 εκατ. ευρώ. Το 55% της αξίας συναλλαγών έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v