Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Νωχελική» διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Με χαμηλό όγκο συναλλαγών και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 3,8% η συνεδρίαση. Δεν απειλήθηκαν κρίσιμα σημεία στήριξης για τον Γενικό Δείκτη. Ανοδικά ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ.

«Νωχελική» διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική, η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως αξίζει υποσημείωσης ότι, όπως και σε αρκετές από τις προηγούμενες, πτωτικές, συνεδριάσεις τα ενεργά χαρτοφυλάκια "δήλωσαν παρόντα", μην αφήνοντας να "ξεχειλώσει" η πτώση και να απειληθούν οι 617 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών).

Από την άλλη, απόλυτη επιφυλακτικότητα δείχνει να επικρατεί στα περισσότερα από τα χρηματιστηριακά γραφεία, καθώς ο τζίρος συνεχίζει να απέχει σημαντικότατα από τα υψηλά των προηγούμενων εβδομάδων και κυρίως διότι είναι ευδιάκριτη η κόπωση των ενεργών παικτών, που κουράστηκαν να περιμένουν τις εξελίξεις που δεν έρχονται.

Και αν οι μεσοπρόθεσμοι, Ξένοι, επενδυτές, έχουν βγάλει από τις οθόνες τους το Χ.Α., μέχρι να διευθετηθούν τα σημαντικά ζητήματα για την Ελληνική Οικονομία, η εικόνα των τελευταίων ημερών, με τις συνεχιζόμενες αλλαγές ημερήσιων προσήμων, έχει αρχίσει να κουράζει και τους εγχώριους ημερήσιους traders, που αναγκάζονται να αναπροσαρμόζουν τις κινήσεις τους, σχεδόν, επί καθημερινής βάσεως.

Μάλιστα, αν το Χ.Α. δεν συνέχιζε να επιδεικνύει αξιοπρόσεκτες αμυντικές ικανότητες, ίσως και λόγω τέλους χρόνου, τα πράγματα, σύμφωνα με την άποψη παλαιού παράγοντα της Αγοράς, θα μπορούσαν να είναι σημαντικά χειρότερα, καθώς οι Αγορές δύσκολα ισορροπούν σε μικρό εύρος, χωρίς να ακολουθήσει κίνηση εκτόνωσης.

Οι Ξένοι διαχειριστές, δεν αποκλείουν η αξιολόγηση να τραβήξει εις μάκρος, χωρίς να αποκλείονται και πολιτικές εξελίξεις και για αυτό τον λόγο προσπαθούν να τηρούν "απόσταση ασφαλείας", οπότε η διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων έχει μείνει "στα χέρια" των εγχώριων παικτών, των οποίων η δυναμική είναι, αποδεδειγμένα, περιορισμένη και δεν μπορεί συνέχεια να επιτυγχάνει ο αιφνιδιασμός όσων διατηρούν "short" θέσεις, προκειμένου το "short covering" να ανεβάζει συναλλαγές και αποτιμήσεις.

Εκνευρισμό δημιουργούν και τα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, πολλών Ξένων Αγορών, όταν ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βλέπει τις 656 - 659 μονάδες, σαν το απόλυτα "απόρθητο οχυρό" και την ίδια ώρα η ανάπτυξη παραμένει στόχος, όπως και η άρση των "capital controls", την ίδια ώρα που η φοροεπιδρομή συνεχίζει να αυξάνεται.

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα εγχώριου αναλυτή, πως "όλα δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει, όπως ξεκίνησε, με καθυστερήσεις και αυξομειούμενες εντάσεις στη διαπραγμάτευση".

Σε περίπτωση που συνεχιστεί το "κατενάτσιο" στις συζητήσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι η πρώτη ομολογιακή λήξη είναι στις 27/2/2017, ύψους 1,62 δισ. και αφορά χρήματα του ESM που δόθηκαν για να καλύψουν την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ενώ τα επόμενα, προγραμματισμένα, Eurogroup είναι στις 26 Ιανουαρίου και 27 Φεβρουαρίου, του επόμενου έτους.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι κινήθηκε εν μέσω επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος, με μικτά πρόσημα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και στο σύνολο των επενδυτών, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, να παραμένει με προσηλωμένη την προσοχή στην "Monte dei Paschi" και στις υπόλοιπες Ιταλικές Τράπεζες.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο "κόκκινο", αλλά όχι στα χαμηλά ημέρας, για μία ακόμα συνεδρίαση ο Τραπεζικός δείκτης (-3,85%) έδειξε να "γκελάρει" στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 801,88 μονάδες, -4,52%), όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει η εν λόγω στήριξη, αν προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις από την Ιταλία.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "Σοβαρή υποψηφιότητα θέτει η Τράπεζα Αττικής, σε περίπτωση που η τρέχουσα χρήση αποδειχθεί ζημιογόνος, να αποτελέσει την πρώτη περίπτωση, στην οποία θα γίνει εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Χαρδούβελη, για κάλυψη του αναβαλλόμενου φόρου από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω υποχρεωτικής αύξησης κεφαλαίου", κάτι που σημαίνει νέο dilution για τους υφιστάμενους μετόχους.

Ο τίτλος πιέστηκε ασφυκτικά υποχωρώντας μέχρι τα 0,031 ευρώ (-29,55%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,033 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 25% και σε νέο ιστορικό χαμηλό (!)

Στα άξια λόγου της σημερινής συνεδρίασης, η προσπάθεια του μη Τραπεζικού 25αρη, να "απεξαρτηθεί" από τις Τραπεζικές πιέσεις, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (-0,16%), ΔΕΗ (-1,36%), ΕΕΕ (-0,40%), Ελ. Πετρέλαια (-0,93%), Τιτάν (-0,64%) και Motor Oil (-1,79%), να τερματίσουν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές, με κέρδη μεγαλύτερα του 2%, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΕΧΑΕ και Viohalco.

Μένοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η αίτηση αναίρεσης που είχαν καταθέσει οι εταιρείες που διαχειρίζονται Καζίνο στην Ελλάδα, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση σχετικά με την παράταση του αποκλειστικού δικαιώματος του ΟΠΑΠ στα VLTs.

Χαλαρά υποδέχθηκε την είδηση η Αγορά, με τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών να κλείνει με μικρά κέρδη της τάξης του 0,73%, έχοντας σαν πρώτη αντίσταση τα 8,39 ευρώ και αμέσως επόμενη τα 8,80 ευρώ, που είναι και το ημερήσιο "stop" στο "short".

Συνεχίζεται η κίνηση "ασανσέρ" για την Jumbo (+0,55%), αντίδραση απόλυτα φυσιολογική για τον τίτλο, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, επιμένει για συντάξεις - αφορολόγητο ο Τόμσεν. Με "τεχνικό σημείωμα" απαντά στον Πιερ Μοσκοβισί και εμμένει στη θέση ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα είναι πολύ γενναιόδωρο. Υποστηρίζει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν διεύρυνε επαρκώς τη φορολογική βάση.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις Ανίκα Μπράιτχαρντ, κληθείσα να σχολιάσει το νέο άρθρο του Πόουλ Τόμσεν, ανέφερε: "Συνεχίζουμε να είμαστε βέβαιοι για τις πηγές των δεδομένων μας και πιστεύουμε ότι οι ουσιώδεις συζητήσεις για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων, είναι πιο χρήσιμο να γίνονται στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων".

«Δεν έχω καμία κατανόηση, όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη Γερμανική Κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες Συνταξιούχους», δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη "την αισιοδοξία τους ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έγκαιρα, εκφράζουν Κυβερνητικές Πηγές, στον απόηχο της υποδοχής του κειμένου των Δανειστών με τις παρατηρήσεις - απαιτήσεις που καλείται να απαντήσει η Αθήνα. Ένα κείμενο που χαρακτηρίζεται 'αυστηρό".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να μην άλλαξε δραστικά τα τεχνικά δεδομένα, όμως επιβάρυνε το κλίμα, ενώ έγινε αισθητή η "διακριτική" παρουσία των εν δυνάμει πωλητών στις τελικές δημοπρασίες, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα ημερήσια διαγράμματα των βασικών δεικτών.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,99%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 1694 και 1684 μονάδες είναι σημαντικές στηρίξεις και μόνο διάσπαση της δεύτερης μπορεί να μας δώσει και πάλι κίνηση στο 1666 που είναι το "stop" μας, ή στο 1642. Μία διάσπαση της αντίστασης του 1725 μπορεί και πάλι να μας φέρει στα πρόσφατα υψηλά.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι 1715 μονάδες είναι το "stop" για τους "short" και οι 1667 μονάδες το αντίστοιχο για τους βραχυπρόθεσμους "long".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οριακά πτωτικά κινείται, προς το παρόν, η τρέχουσα εβδομάδα, για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, ενώ οι Ξένες Αγορές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Τα όρια διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, από 18/11 ως σήμερα, είναι από τις 600 ως τις 650 μονάδες, με συνεχείς εναλλαγές πρόσημου και αυξημένη μεταβλητότητα με αποτέλεσμα να μετράμε δεκατέσσερις ανοδικές και έντεκα πτωτικές συνεδριάσεις.

Οι 600 μονάδες είναι η στήριξη του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών και το 38,2% διόρθωση (Fibonacci Retracement) της κίνησης από τα χαμηλά μετά το "Brexit" (517,1) ως την κορυφή των 650,11 μονάδων.
Οι 650 μονάδες είναι η κορυφή στις 8/12 της πρόσφατης ανοδικής κίνησης και η περιοχή που δεν μπόρεσε να υπερβεί στις αρχές Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όταν ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους στις 658,99 μονάδες.

Η παράταση όλων των εκκρεμοτήτων θα αρχίσει να εξαντλεί την υπομονή των επενδυτών. Οι Θεσμοί και η Ελληνική Κυβέρνηση είχαν δηλώσει ότι στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο έτος, να παρθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να ενταχθούν τα Ελληνικά ομόλογα στο "QE" της ΕΚΤ .

Αντί για αυτό, πέντε συνεδριάσεις πριν το κλείσιμο του έτους, οι εκκρεμότητες υπάρχουν σε όλα τα μέτωπα, ενώ το πιο δυσοίωνο είναι ότι έχει ξεκινήσει μια πολεμική δηλώσεων, που έχει αντικαταστήσει το κλίμα συναίνεσης που υπήρχε.

Έτσι φουντώνουν τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις, ή για ολοκλήρωση της αξιολόγησης την Άνοιξη, ή για διαζύγιο με το ΔΝΤ, ενώ η εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο είχε αρχίσει να αποκαθίσταται, κλονίζεται.

Οι εξελίξεις, που προς το παρόν είναι άγνωστες, θα κρίνουν προς πια κατεύθυνση θα γίνει η διάσπαση του Γενικού Δείκτη (πάνω από τις 650, ή κάτω από τις 600 μονάδες) αλλά το σίγουρο, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, είναι ότι οι συντηρητικοί επενδυτές, όπως και το προηγούμενο διάστημα, κρατούν στάση αναμονής.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο "Αυστραλός" ASX 200 (+0,54%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο "Ινδός" Sensex 30 (-1%).

Οριακές μεταβολές και μικτές διαθέσεις στην Ευρώπη, ελαφρώς χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστρέφει υψηλότερα των $53 το US Oil, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Βρετανική καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε ελαφρώς το Δεκέμβριο.Το βαρόμετρο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης της "GfK UK", για λογαριασμό της Κομισιόν, ενισχύθηκε κατά μία μονάδα το Δεκέμβριο αφότου υποχώρησε κατά πέντε μονάδες τον περασμένο μήνα. Για το Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο -7. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν πως ο δείκτης θα μειωθεί κατά ακόμη μία μονάδα τον περασμένο μήνα.

"Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα ξεπεράσει το 1% στο γύρισμα της χρονιάς, αγγίζοντας επίπεδα που έχει να 'δει' από τα τέλη του 2013, ενώ ανεβάζει ταχύτητα ο ρυθμός της Παγκόσμιας ανάπτυξης", σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα θησαυροφυλάκια της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη γεμίζουν με ράβδους Χρυσού. Ακολουθώντας μυστικές διαδρομές από το 2013 κάθε χρόνο, μεταφέρονται τόνοι Χρυσού μέσω του Ατλαντικού και του Ρήνου στη Γερμανία. Τα αποθέματα αυτά, για ιστορικούς λόγους παρέμεναν στην Fed και στη Γαλλική Banque de France. 647 τόνοι θα πρέπει να μεταφερθούν συνολικά μέχρι το 2020.

Τότε η Bundesbank θα κρατήσει το μισό από το Γερμανικό Χρυσό που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 3.381 τόνους σε μυστικά θησαυροφυλάκια.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να μην ανοίξει τη συζήτηση για περαιτέρω νομισματική τόνωση ως το δεύτερο μισό του 2017, μετά τις εκλογές στη Γερμανία". Υψηλόβαθμοι Αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι "η ΕΚΤ γνωρίζει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση, πέρα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 2,3 δισ. ευρώ, μπορεί να έχει αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο και να την αφήσει έκθετη σε επικρίσεις".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αμερικάνικη Οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δύο ετών. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,5%, αντί για 3,2% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Η μέτρηση είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το τρίτο τρίμηνο του 2014 και υπερδιπλάσια του 1,4% του προηγούμενου τριμήνου. Oι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα αναθεωρηθεί υψηλότερα στο 3,3%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας εκτινάχτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, την εβδομάδα που έληξε στις 17 Δεκεμβρίου, αυξήθηκαν στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 275.000 από 254.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 258.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Μόνο με σοβαρό στρατηγικό σχέδιο, μεγάλες επενδύσεις με τη συνδρομή Ιδιωτών επενδυτών για αναβάθμιση Υποδομών (όπως ο Σιδηρόδρομος αλλά και Περιφερειακά Λιμάνια) και Υπηρεσιών και σειρά θεσμικών αλλαγών μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί πραγματικά σε κόμβο του Διεθνούς Διαμετακομιστικού Εμπορίου", σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 10 από 8,1 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight" για τη μετοχή. Η χρηματιστηριακή αυξάνει την στόχευση για τη μετοχή λόγω της πρεμιέρας για τα VLTs, την οποία τοποθετεί χρονικά στα τέλη του 2017. Με βάση τις εκτιμήσεις της, τα VLTs αναμένεται να παράγουν ακαθάριστα έσοδα 94 εκατ. - 1 δισ. ευρώ την τριετία 2017-2019, αντιστοιχώντας στο 43% των ακαθάριστων εσόδων του ομίλου το 2019. Ως εκ τούτου, αναβαθμίζει αντίστοιχα τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του ΟΠΑΠ την επόμενη τριετία. Επίσης, σημειώνει ότι ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να επιστρέψει κεφάλαια ως και 2,7 ευρώ ανά μετοχή το 2017.

Στα 22 ευρώ από 22,5 πριν, μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του Τιτάνα η IBG, σε έκθεση στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "neutral" από "accumulate". Oπως αναφέρει η χρηματιστηριακή οι αβεβαιότητες σε Ελλάδα και Αίγυπτο αντισταθμίζουν την ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της IBG τα προσαρμοσμένα κέρδη της εισηγμένης θα ανέλθουν φέτος στα 45 εκατ., ενώ τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 1,49 δισ. ευρώ. Η IBG τονίζει ότι, παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, ο Τιτάνας παραμένει μια από τις καλύτερες μακροπρόθεσμες επενδυτικές περιπτώσεις στην εγχώρια Αγορά.

Στα 16,6 ευρώ από 13,5 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil η Piraeus Sec., σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "outperform". Η Piraeus Sec. αποδίδει τη νέα τιμή - στόχο στις αναβαθμισμένες προβλέψεις της για τα φετινά μεγέθη της εισηγμένης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής τα κέρδη της εισηγμένης (εκτός των επιπτώσεων από τα αποθέματα) θα ανέλθουν φέτος στα 252,8 εκατ., ενώ τα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 576,2 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα ανά μετοχή εκτιμάται πώς θα ανέλθει στα 0,80 ευρώ για το 2016.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 628,32 μονάδες (-1,67%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 634,4 (-0,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 631,85 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,12%.

Ο τζίρος στα 42,3 εκατ. από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από τους ΟΤΕ, Alpha Bank, Εθνική και ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Viohalco και ΕΧΑΕ δεν "πάτησαν σε αρνητικό έδαφος". Αντίθετα, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΦΓΚΡΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Folli Follie Group, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μάλλον κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 9%

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας "Trastor" ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α.: α) με νέα ονομαστική αξία εκάστης €0,50 (από € 1,13) και β) χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 30.874.635 νέων (ΚO) μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 0,78. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 28/12/2016 έως και 11/01/2017 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 28/12/2016 έως και 05/01/2017.

Τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για σήμερα ήταν: +20% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (21/12/2016): € 0,837 και –20% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: € 0,816.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά Παραγώγων, με σημαντική υποχώρηση που συνοδεύτηκε από αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και εντυπωσιακή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.507 συμβόλαια).
Στα 7.344 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.531, 2.331 για τον Ιανουάριο και 200 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.702,5) κινήθηκε μεταξύ 1.683,25 και 1.714,25 μονάδων και γύρισε σε discount 0,45%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (400.000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.293), Eurobank (3.271), Πειραιώς (8.781), Εθνική (6.299), MIG (894), ΔΕΗ (141), Μυτιληναίο (294), Ελ. Πετρέλαια (109), ΟΠΑΠ (195).

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.203.370 τεμ.), Alpha Bank (3.493.747 τεμ.), Εθνική (7.496.078 τεμ.) και Eurobank (7.233.162 τεμ.), ΔΕΗ (1.170.587 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v