Σήμερα ψηφίζουν (και αποφασίζουν) στο Ηνωμένο Βασίλειο κι αύριο "κληρώνει" για τις αγορές.
Εως την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, οι δημοσκοπήσεις και οι αγορές διαφωνούσαν για την έκβαση της σημερινής αναμέτρησης.
Ιστορική ημέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο, που στα του Euro2016 βλέπει και τις 4 ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά να περνούν στην επόμενη φάση των νοκ-άουτ αγώνων. Αν μη τι άλλο, θρίαμβος του βρετανικού ποδοσφαίρου και δικαίωση για τα εκατομμύρια fans του στυλ παιχνιδιού των νησιωτών ανά τον κόσμο.
Να δούμε τι θα γίνει και με τα του Brexit (ή Bremain), με τη Wall Street να διορθώνει αργά χθες βράδυ υπό τον φόβο της εξόδου του Η.Β. από την Ε.Ε.
Επί της ουσίας, οι αγορές τις τελευταίες 1-2 συνεδριάσεις δεν έδειξαν καμία προεξόφληση είτε του ενός, είτε του άλλου ενδεχομένου, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να συντηρούνται σε κανάλια που δικαιολογούν και τα δύο σενάρια.
Ουδεμία πειστική ανοδική υπέρβαση αλλά ούτε πιεστική διόρθωση, που να φανερώνει τις διαθέσεις των insiders (*).
Στον ρυθμό των ευρω-αγορών και χωρίς να προεξοφλεί κάτι το ΧΑ, σε μία συνεδρίαση με δύο όψεις. Την αρχική, όπου οι πωλητές/short είχαν το προβάδισμα πιέζοντας τον ΓΔ προς το όριο των 600 μονάδων χωρίς ωστόσο να διασπάται και του δεύτερου μέρους, όπου από την πλευρά των αγοραστών/long επιχειρήθηκε μία μίνι προεξόφληση της απόφασης της ΕΚΤ που θα ακολουθούσε.
Αποτέλεσμα, η ανώδυνη διακύμανση του ΓΔ μεταξύ 602,05 έως 611,66, για να διαμορφωθεί οριακά στο "υψηλό ημέρας".
Ούτε ανοδική υπέρβαση των 615/616 αλλά ούτε και απώλεια των 600 μονάδων. Εντελώς ουδέτερη διακύμανση, περισσότερο σαν σε συντήρηση δυνάμεων και βραχυπρόθεσμων κεκτημένων, μια και ο τραπεζικός κλάδος προερχόταν από ένα θεαματικό 27% σε μόλις δύο συνεδριάσεις.
Για τον τραπεζικό κλάδο, τα κερδισμένα των Παρασκευής-Τρίτης όχι μόνο διασφαλίστηκαν αλλά επαυξήθηκαν κατά 1,78%, με τον ΔΤΡ στις 978 μονάδες. Ο ΔΤΡ απέχει πολύ ακόμη από την τελευταία "κορυφή", ωστόσο έχει απομακρυνθεί αισθητά από τον τελευταίο "πυθμένα".
Ωστόσο, στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρχε αφορμή για να παίξει έστω προς το κλείσιμο ο τραπεζικός κλάδος, καθώς ακολουθούσε το δ.σ. της ΕΚΤ, παρότι η επαναφορά του waiver θεωρείτο λίγο ως πολύ δεδομένη.
Η Αναστασία Παπαϊωάννου όμως μεταξύ άλλων σημειώνει πως "... σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το ύψος του haircut μειώνεται στο μισό από αυτό που ίσχυε από τον Ιούνιο του 2015 έως σήμερα και που κατά μέσο όρο κυμαίνεται στο 0,40-0,45%, δηλαδή επανέρχεται στο 0,20%-0,25%".
Αυτή είναι μία πρόσθετη ειδοποιός παράμετρος στη χθεσινή απόφαση του Μάριο Ντράγκι, που εάν επικρατήσει το Bremain σήμερα, πιθανότατα θα αποτυπωθεί διαφορετικά στη συνέχεια για τον τραπεζικό κλάδο, τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Παράλληλα και τα αποτελέσματα από το 5ο Greek Day στη Νέα Υόρκη θα μπορούσε να αποτυπωθούν στο ταμπλό, στην περίπτωση που οι αγορές οδηγούνταν σε έναν επόμενο ανοδικό κύκλο. Αύριο νωρίς το πρωί, πριν το άνοιγμα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, οι αγορές θα γνωρίζουν και ανάλογα θα πράξουν. Στον ρυθμό τους θα ακολουθήσει και η ελληνική.
Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση αφορά στη βραχυπρόθεσμη μέτρησή μας για την αγορά, δηλαδή αυτήν που ακολουθεί το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος και θα αποφέρει βραχύβια ισχυρή κίνηση είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.
Και το υποστηρίζουμε αυτό γιατί για την Ευρώπη, την Ευρωζώνη και την ελίτ, τα δύσκολα είναι μπροστά, με κρησάρα τα stress tests του Ιουλίου, οπότε και 50-55 ισχυρές ευρωπαϊκές τράπεζες θα "μετρηθούν" από την ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες τους.
Η χθεσινή ανακοίνωση της Deutsche Bank για ιστορικά δραστική περιστολή του δικτύου καταστημάτων της (τη σαρωτικότερη από ιδρύσεώς της το 1870 στο Βερολίνο- αρχικά ως τράπεζα για το εξωτερικό εμπόριο) κατά 25% μπορεί να περνά στα... ψιλά υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος, αλλά για τη Γερμανία αποτελεί ένα γεγονός- καμπή για την επόμενη ημέρα.
Προβλήματα όπως λ.χ. αυτό της Deutsche Bank θα βρίσκει η Ευρώπη μπροστά της ασχέτως του αποτελέσματος στο Η.Β., την ώρα που στην περιφέρεια αναδύονται επιμέρους ζητήματα (Δημαρχία της Ρώμης, επαναληπτικές βουλευτικές στην Ισπανία κ.ά.).
Κατά την εκτίμησή μας, ένα Bremain θα είναι μία πολύ καλή αφορμή για να στηθεί ένα ράλι εξόδου για τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά της διόρθωσης. Γι' αυτό και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις απαιτούν περισσότερη προσοχή, στην περίπτωση που η έκβαση της κάλπης είναι αρεστή στις αγορές.
Περιοριζόμαστε στη βραχυπρόθεσμη μέτρησή μας, που επικεντρώνεται λόγω waiver στον τραπεζικό κλάδο.
Για τον FT 25, στις 1.689 μονάδες (δηλαδή στις... παλιές 168,9 μονάδες), η "κορυφή" των 1.820 (182) απέχει πολύ και κατά την εκτίμησή μας αποτελεί σημαντική καταληκτική περιοχή, στην περίπτωση υπερίσχυσης της παραμονής του Η.Β. στην Ε.Ε
Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, οι 1.744 μονάδες είναι ένας εφικτός στόχος (με το ανοδικό σενάριο) μετά την κατοχύρωση των 1.690 μονάδων.
Να συνεκτιμηθεί πως σήμερα είναι η αποκοπή μερίσματος (0,57 ευρώ/μτχ.) για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, κάτι που τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης θα βαρύνει στη διαμόρφωση του δείκτη. Σημειώνεται πως η % συμμετοχή του ΟΠΑΠ στον ΓΔ είναι 5,24%, έναντι 10,94% της Coca Cola και 9,07% της Alpha Bank.
OTE και Jumbo μετά από μερικές συνεδριάσεις αμφισβήτησης του momentum τους επανήλθαν χθες θεαματικά στο ανοδικό κανάλι τους. Βραχυπρόθεσμα η πορεία τους (όπως σχεδόν συνολικότερα του ΧΑ) θα εξαρτηθεί από την ετυμηγορία των Βρετανών σήμερα.
Για αύριο αναμένεται -εκτός απροόπτου ή νέας αναβολής- να αξιολογήσει ο Moody's την ελληνική οικονομία.
Για να δούμε, μετά την... ψυχρολουσία του Fitch για τις εγχώριες τράπεζες κι αν τελικά ο οίκος αξιολόγησης θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις.
(*) Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Tyler Durden στο zerohedge.com: Why The Just Released YouGov Poll May Have Scaled The Outcome οf The UK Referendum.