Χρηματιστήριο: Πώς θα «παιχτεί» η συνεδρίαση

Σταθεροποιητική η εκκίνηση στο ΧΑ. Δεν ακυρώνεται η βραχυπρόθεσμη τάση, παρά τη χθεσινή βίαιη διόρθωση, στον απόηχο των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις. «Μπαλαντέρ» οι αργίες, με το ΧΑ να παραμένει κλειστό μέχρι την Τετάρτη. Πώς αναμένεται να κινηθούν σήμερα οι επενδυτές.

Περιμένοντας... κλήση για έκτακτο Eurogroup, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός ακόμη επεισοδίου του θρίλερ που διαδραματίζεται εκ νέου.

Για προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα κάνει λόγο η Ελενα Λάσκαρη, εστιάζοντας στο τι κρύβει η ομοβροντία των τελευταίων εκατέρωθεν δηλώσεων, το παρασκήνιο και τι χωρίζει τις δύο πλευρές στον δημοσιονομικό "κόφτη".

Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, η Fed αφήνει αμετάβλητα τα επιτόκια (ως αναμενόταν), ο επικεφαλής της ΕΚΤ θεωρεί πως η Ελλάδα έκανε τελευταία πολλές μεταρρυθμίσεις προειδοποιώντας ο Μ. Ντράγκι πως είναι πισωγύρισμα το... 2015, με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν (και) για τις αγορές.

Στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε βίαιη επιστροφή στις 585 μονάδες, όπως σημειώνει αναλυτικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζεται ενδοσυνεδριακά σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών που εκτείνονται έως τις 570 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, καθότι ο πλέον ευαίσθητος στις εξελίξεις ενίοτε αντιδρά θεαματικά υψηλότερα και άλλοτε όπως χθες με βαθιές βυθίσεις.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον υψηλά επίπεδα αλλά όχι σε τόσο,  που να παραπέμπουν σε "ξεπούλημα" και άδειασμα θέσεων. Περισσότερο σε ψύχραιμη και λελογισμένη κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και λόγω του ότι σήμερα ολοκληρώνεται -χρηματιστηριακά- ο Απρίλιος θα μπορούσε να θεωρηθεί η χθεσινή στάση των traders, ενόσω επικρατέστερο ενδεχόμενο παραμένει -ακόμη- αυτό της επίτευξης μίας συμφωνίας.

Ωστόσο εύλογο είναι -πλέον- το ερώτημα εάν θα μπορούσε η όλη διαδικασία να έχει παρελκυστική μορφή, με πιθανή μία τιμωρητική διάθεση από την πλευρά Σόιμπλε, με τον Γερμανό "τσάρο" της Οικονομίας να ταυτίζεται ξεκάθαρα με τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Τι σηματοδοτεί η πτώση κατά 7% από τα τελευταία υψηλά, τι κρύβει η στάση αναμονής των funds, τα δύο σενάρια και κυρίως τι μπορεί να σημαίνουν οι αργίες, αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Οντως για τους πολύ βραχυπρόθεσμους ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσουν, καθώς σήμερα "λήγει" ο μήνας, το ΧΑ επαναλειτουργεί από Τετάρτη (4 Μαΐου), με το διάστημα που μεσολαβεί να μπορεί να αποδειχθεί "κολασμένο". Πάσχα των Ορθοδόξων αλλά οι Καθολικοί το εόρτασαν και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μέχρι το άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης να έχουν προκύψει τα καλύτερα ή τα χειρότερα. Από τον ορισμό μίας ημερομηνίας για ένα... έκτακτο Eurogroup προκειμένου να εξευρεθεί διέξοδος -έστω και στο... και πέντε-, μέχρι νέες αρνητικές εξελίξεις που θα δυναμίτιζαν περισσότερο την κατάσταση.

Συμφωνώντας απόλυτα με τον Γιώργο, άγνωστος Χ είναι οι αργίες και αυτό εύλογα θα οδηγήσει σήμερα άλλους να κατοχυρώσουν θέσεις τους και άλλους να κινηθούν προεξοφλητικά.

Τεχνικά η εικόνα της αγοράς ΔΕΝ έχει αλλάξει, η τάση ΔΕΝ έχει ακυρωθεί και από τη στιγμή που για τον FT 25 δεν χάθηκε η περιοχή των 157 μονάδων (ημερήσιο make or break), ούτε οι αγοραστές/long ούτε οι πωλητές/short θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτοι για την άμεση συνέχεια. Σημαντικό το ότι σε αυτά τα επίπεδα, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης, ο ΓΔ διαμορφώνεται πάνω στη γραμμή τάσης δίνοντας -μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο- θετικό πρόσημο στον Απρίλιο. Το ιδανικό τεχνικά θα ήταν η διαμόρφωση σε κλείσιμο του ΓΔ στις 610 μονάδες, ωστόσο έτσι όπως εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση, ενθαρρυντικό θα ήταν έστω και οριακό συν για τον μήνα. Αυτό γιατί θα είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας με ανοδικό/θετικό πρόσημο/κλείσιμο, εξέλιξη που θα ενίσχυε τη μερίδα εκείνη των αναλυτών που θεωρεί ως πολύ πιθανό "πυθμένα" για τον ΓΔ τις 471 (ή ακόμη το ιστορικό ελάχιστο των 420 μον.).

Για τον ΔΤΡ επ' ουδενί πρέπει να χαθεί (σε κλείσιμο) το χθεσινό χαμηλό των 43,70 μονάδων. Θετική η χθεσινή εικόνα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FF Group και Coca Cola συνέβαλαν στη διαμόρφωση του FT 25.

Να συνεκτιμηθεί η διακριτή αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον (απέναντι στην Ελλάδα/την κυβέρνηση;) όσον αφορά στο ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις του Nathan Sheets θα πρέπει να διαβαστούν πολύ προσεκτικά από την κυβέρνηση, το Μαξίμου και να αποκρυπτογραφηθούν επίσης προσεκτικά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v