Δεύτερη συνεχόμενη, καθαρά, πτωτική συνεδρίαση, έστω και αν οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αντέδρασαν από τα χαμηλά ημέρας, έχοντας σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την αξιοπρόσεκτη ενίσχυση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), έστω και αν σε αυτό βοήθησαν σημαντικά οι ιδιαίτερα υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάδυση από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό, έγινε καθαρά είτε από μετοχές που έρχονταν από συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά (Eurobank, EEE) και έπρεπε να κρατηθούν κάποιου είδους προσχήματα, είτε από τίτλους που ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν να απειλούν το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο (Πειραιώς).
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτική "ουρά", επηρεασμένη και από την προβληματική εικόνα των διεθνών Αγορών και ιδιαίτερα από το σημαντικό πτωτικό σερί στην Wall Street.
Πριν ακόμα συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 761,2 μονάδες (-3,55%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 85,7 μονάδες (-6,59%).
Ο τίτλος της Alpha Bank "είδε" τα 0,4010 ευρώ (-10,29%), της Εθνικής τα 1,26 ευρώ (-8,03%), της Πειραιώς τα 0,8520 ευρώ (-5,86%) και της Eurobank τα 0,1640 ευρώ (-5,86%).
Δεν ήταν πολύ καλύτερη η εικόνα στο υπόλοιπο ταμπλώ του FTSE25, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες βρέθηκαν να σημειώνουν οι ΔΕΗ (4,71 ευρώ, -7,10%), Ελλάκτωρ (1,82 ευρώ, -9%), ΕΥΔΑΠ (5,30 ευρώ, -7,02%) και ΟΠΑΠ (7,94 ευρώ, -7,78%).
Κάπου εκεί ξεκίνησε μία αντίδραση, πιθανότατα τεχνικού χαρακτήρα, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ενδοσυνεδριακά "βυθίσματα" ήταν υψηλότερα των προηγούμενων (βλ. διάγραμμα) και αυτό έδωσε κάποια σχετική "σιγουριά" στους λίγους αγοραστές, ότι τουλάχιστον για σήμερα η Αγορά "είδε" τα χειρότερα.
Της ανοδικής αντίδρασης ηγήθηκαν οι Eurobank (αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,1900 ευρώ, +8,57%), Πειραιώς (μέχρι τα 0,9200 ευρώ, +1,66%) και ΕΕΕ (μέχρι τα 14,64 ευρώ, +1,6%), έχοντας αξιοπρόσεκτες βοήθειες από Viohalco, Grivalia, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ και Τιτάνα.
Η σημερινή αντίδραση σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει τα υπάρχοντα συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία η έλλειψη αγοραστών θα "σπρώχνει" χαμηλότερα τις αποτιμήσεις, ενώ όσο παραμένει η πολιτική ρευστότητα η Αγορά θα "παίζει" το χειρότερο σενάριο.
Άλλωστε δεν δείχνουν να διαφοροποιούνται τα μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων και Παραγώγων.
Στην πρώτη περίπτωση και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1.250 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,30% έναντι 2,15% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,975 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,58 φορές.
Ακούραστες οι πιέσεις στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις, στα μικρότερης διάρκειας, να συνεχίζουν τον ανηφορικό τους δρόμο. Έτσι, η απόδοση του Ελληνικού 10ετους αναρριχήθηκε στο 10,53%, του 5ετους στο 12,33% και του 3ετους στο εντυπωσιακό 15,46%.
Από την άλλη, επιμένουν στο ευδιάκριτο discount, όσον αφορά το συμβόλαιο του δείκτη, στην Αγορά Παραγώγων και αν μειώθηκε οριακά η υπάρχουσα υποτίμηση στο συμβόλαιο λήξης Ιανουαρίου, αυξήθηκε ακόμα περισσότερο το discount για τον δεύτερο μήνα (Φεβρουάριο). Υπενθυμίζεται ότι το συμβόλαιο του Ιανουαρίου λήγει στις 16 τρέχοντος και άρα το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου αξίζει μεγαλύτερης προσοχής, καθώς αυτό ενσωματώνει τις εκτιμήσεις για τις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα, αλλά και τα πρώτα δεκαήμερα μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου και την τότε υπάρχουσα κατάσταση.
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης και το γεγονός ότι τόσο η Εθνική, όσο και ο παραστατικός τίτλος, έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 26 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/11/2012 (775,72 μονάδες) και ο Τραπεζικός δείκτης σε νέα χαμηλά 28 ετών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/3/1987 (89,57 μονάδες).
Ημερήσιο διάγραμμα Γενικού Δείκτη
Τεχνικά και όσον αφορά τους πιο συντηρητικούς παίκτες (με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα) η Αγορά παραμένει σε κραταιά πτωτική τάση, όσο ο Γενικός Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 905 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 292 μονάδων. Με βάση τα ίδια διαγράμματα, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 750 και 230 μονάδες, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν την "τιμητική τους", καθώς οι λίγοι ενεργοί παίκτες εξετάζουν την Αγορά "day by day", αν όχι "hour by hour", οι 254-256 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση, στην παρούσα, ενώ το 263 - 267 έχει γίνει κύρια.
Με τους εν δυνάμει πωλητές να δείχνουν σαφώς πιο "ευέξαπτοι" και τους λίγους αγοραστές να μην βιάζονται μέχρι τις εκλογές, το 248 είναι κοντινή στήριξη με επόμενη το 240. Εβδομαδιαίο κλείσιμο κάτω από τις 790 μονάδες του Γενικοί Δείκτη μπορεί να μας βάλει σε πιο επιθετική πτωτική τάση.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Δεδομένου ότι η Εληνική Αγορά προϋποθέτει αυξημένη διάθεση για ρίσκο και ότι στο στόχαστρό μας περιλαμβάνονται τίτλοι με ισχυρούς ισολογισμούς που θα επιβίωναν ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, η επενδυτική στρατηγική μας σχεδόν εξαντλείται με την τεχνική και διαγραμματική προσέγγιση του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε συνδυασμό, φυσικά, με την εξέλιξη των γεγονότων" αναφέρει ο Νίκος Καυκάς.
Η διατήρηση του επιπέδου των 800 - 750 μονάδων, αναδεικνύει μία σχετική ψυχραιμία των λίγων, πλέον, συμμετεχόντων. Ωστόσο, προεκλογικά είναι πιθανή μια περαιτέρω διολίσθηση μέχρι την ζώνη των 700 - 690 μονάδων, καθώς αναμένεται αυξημένη πολιτική ένταση, με επίκεντρο την Ελληνική Οικονομία για τις επόμενες εβδομάδες.
Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, η χαμηλή προβλεψιμότητα για το σενάριο της "επόμενης ημέρας" δεν πρέπει να μας αποτρέπει από οποιαδήποτε συμμετοχή στο Χρηματιστήριο, αφού υπάρχουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης που βρίσκονται σε ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις, ενώ παράλληλα αδυνατούμε να προεξοφλήσουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα δοθούν αισθητά καλύτερες ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη τοποθέτηση στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ξεπερνούν τις αρχικές επιφυλάξεις και θέλουν να κινηθούν ψηλότερα τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, μετά το πτωτικό σερί, ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Συνεχίζονται οι πιέσεις σε πετρέλαιο και ευρώ, ενώ διαθέσεις καταγραφής βραχυπρόθεσμων κερδών σημειώνονται στον χρυσό.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, σε αρνητικά επίπεδα γύρισε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στο -0,2% το Δεκέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση στο -0,1%. Η Ευρωζώνη εισέρχεται σε καθεστώς αποπληθωρισμού για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009, πιέζοντας τον Μάριο Ντράγκι να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες. Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη είχε ενισχυθεί κατά 0,3%.
Περιορίζεται η διάθεση των Κεντρικών Τραπεζών και των διαχειριστών αποθεμάτων να προσθέσουν στα αποθέματά τους ευρώ, καθώς συνεχίζεται η "βουτιά" του νομίσματος (κινείται σε χαμηλά εννέα ετών έναντι του δολαρίου).
Το συνολικό ποσό των αποθεμάτων σε ευρώ κατέγραψε πτώση 8,1% το γ' τρίμηνο, περισσότερο από τη μείωση 7,8% που έχει καταγράψει το νόμισμα έναντι του δολαρίου στην ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ. "Τις τελευταίες δυο φορές που το ευρώ υποτιμήθηκε κατά 7% ή και περισσότερο μέσα σε ένα τρίμηνο –το 2011 και 2010- τα 'holdings' σε ευρώ είχαν μειωθεί πολύ λιγότερο", αναφέρει το Bloomberg.
Στην περίπτωση του χρυσού, αρκετά θα κριθούν από την δυνατότητα υπέρβασης των $1222, καθώς συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από το εν λόγω όριο να ανοίξουν τον δρόμο για minimum κίνηση προς τα $1234. Αντίθετα αν καταστρατηγηθούν πτωτικά τα $1208, δεν αποκλείεται το κίτρινο μέταλλο να επανατεστάρει την στήριξη των $1181.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σαφώς θορυβημένοι οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές παρακολουθούν τον δείκτη - σηματωρό S&P 500. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1990 - 1988, 1968 και 1955 μονάδες, ενώ επιβεβαιωμένη επιστροφή υψηλότερα των 2023- 2028 μονάδων, θα μπορούσε να δώσει κίνηση προς τις 2053 μονάδες.
Από την άλλη, οι νέες προσλήψεις στον Ιδιωτικό Τομέα της Αμερικανικής απασχόλησης αυξήθηκαν τον Νοέμβριο, καθώς οι εργοδότες πρόσθεσαν 241.000 νέες θέσεις στα μισθολόγια. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 225.000 νέες θέσεις εργασίας.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, "έχει πιαστεί σε μια φρικτή παγίδα", καθώς είναι εκείνος που πιέζεται από μία μεγάλης έκτασης ποσοτική χαλάρωση στις 22 Ιανουαρίου και καλείται να αποτρέψει τις αποπληθωριστικές δυνάμεις που απειλούν να "κλειδώσουν" την Ευρωζώνη σε μια παγίδα Ιαπωνικού στυλ.
Πώς, όμως, ο Ντράγκι θα αγοράσει τα Ελληνικά ομόλογα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θα ζητήσει τη μερική διαγραφή του Ελληνικού χρέους; Είναι απόλυτα εγκλωβισμένος, καθώς δεν μπορεί να αποκλείσει τα Ελληνικά ομόλογα από τη διαδικασία, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν μια ανοίκεια παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες της Χώρας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Από την άλλη και σύμφωνα με την Eurobank, ακόμη και μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος προσαρμογής (7,2 δισ. ευρώ), η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει σημαντικό χρηματοδοτικό κενό στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης που ανέρχεται σε 20,4 δισ. ευρώ περίπου τα δύο επόμενα έτη (13,6 δισ. το 2015 και 6,9 δισ. το 2016).
Το πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώνεται στην παρούσα φάση, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και δεν είναι δυνατές οι προβλέψεις, τονίζει η UBS.
Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 11 από 9,5 ευρώ δίνει η Morgan Stanley. Παράλληλα, ο οίκος αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή, σε "equalweight" από "underweight".
Όπως αναφέρει, η νέα διοίκηση έχει κάνει καλή δουλειά στον περιορισμό τους κόστους, την προετοιμασία για τα VLTs, την ανανέωση στο "Πάμε Στοίχημα" και την επιτυχημένη ανάληψη των Ελληνικών Λαχείων. Δεδομένου ότι τα VLTs αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία το 2015, ο οίκος βλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, με αύξηση των EBITDA 50% στα επόμενα δύο χρόνια.
Η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε ότι, μετά το διακανονισμό των εντολών άσκησης Warrants, ασκήθηκαν συνολικά 3.568 Warrants επί μετοχών έκδοσης της Τράπεζας και κατοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Απόλυτα επιφυλακτικοί συνεχίσουν να δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, τονίζοντας ότι χρειάζονται απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις από όσους εκτιμούν σαν ελκυστικές τις τρέχουσες αποτιμήσεις και "βιάζονται" να τοποθετηθούν. Σε σχέση με το 2012 κάποιες εταιρείες είναι σε πολύ καλύτερη θέση έχοντας βασικά βελτιώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού τους, ενώ παράλληλα έχουν αποκτήσει και σημαντικούς μετόχους που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το μέλλον τους. Ειδικά οι εταιρίες με εξωστρεφή προσανατολισμό αλλά και με χαμηλό δανεισμό έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες να ανακάμψουν συντομότερα, όμως αυτό δεν αποκλείει την κίνηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, αν η κρατούσα πτωτική τάση παραμείνει με αυξημένη δυναμική.
Από εκεί και πέρα και σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 761,2 μονάδες (-3,55%). Η παρατεταμένη πλαγιοανοδική αντίδραση έφερε, στις 17.00, τον Δείκτη στις 779.71 μονάδες, ενώ μετά και τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε στις 777,7 μονάδες (καρέ του επτά) με απώλειες 1,46%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 125,4 εκατ. από τα οποία τα 27 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΚΥΠΡ, ΟΤΕ, ΔΕΗ). Πέντε τίτλοι (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ) απέσπασαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, ο μόνος τίτλος που δεν "κοκκίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ήταν αυτός της Αεροπορίας Αιγαίου. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, MIG, Jumbo, Folli Follie Group, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου και ΕΧΑΕ και στα υψηλά ημέρας οι Alpha Bank, Grivalia, Folli Follie Group, Ελ. Πετρέλαια και ΟΛΠ.
Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι στον τίτλο του Τιτάνα και στα 18,75 ευρώ, άλλαξαν χέρια 350000 τεμ. (όχι "πακέτο").
Μετά και την σημερινή συνεδρίαση, η πρώτη πεντάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. διαμορφώθηκε ως εξής: Alpha Bank (5,618 δισ), Πειραιώς (5,491 δισ), ΕΕΕ (5,31 δισ), Εθνική (4,593 δισ) και ΟΤΕ (4,288 δισ).
--ΧΠΑ
Καθαρά πτωτική συνεδρίαση και η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ νέα άνοδο παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.807 συμβόλαια), λόγω της αξιοσημείωτης αντίδρασης από τα χαμηλά ημέρας.
Ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων, με τους "short" να ρολλάρουν θέσεις επιθετικότερα.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.460, 7.405 για τον Ιανουάριο, 2.047 για τον Φεβρουάριο και 8 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 243,75) κινήθηκε μεταξύ 236 και 245 μονάδων μειώνοντας την υποτίμηση στο 1,9%, αν υπολογιστούν τα προς διανομή μερίσματα. Η υποτίμηση για το συμβόλαιο του δείκτη στον δεύτερο μήνα, στο 2,7%.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (31.133 ΟΤΕ, 14.100 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (995), ΔΕΗ (1.054), Alpha Bank (4.804), Εθνική (8.901), Πειραιώς (2.254), Eurobank (3.040), MIG (1.430), ΟΠΑΠ (607), Ελλάκτωρα (369), ΕΧΑΕ (121), Μυτιληναίο (117), Folli Follie Group (131), ΓΕΚ (202), Τιτάνα (185), Jumbo (165).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap εκτοξεύθηκε στο 81%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 544 δικαιώματα (500 calls και 44 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (38.186.962 τεμ.), Eurobank (9.258.815 τεμ.), Εθνική (1.724.528 τεμ.), Πειραιώς (25.905.583 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 47.086 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Ιανουαρίου, δεν έχουν κλείσει, ούτε έχουν μετακυλιστεί θέσεις.