Όλο και βαθύτερα στην προεκλογική... κινούμενη άμμο (και) το ελληνικό χρηματιστήριο, με τη χθεσινή αργία να μην «προλαβαίνει» την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον S&P και τις νέες, οριακές αυτήν τη φορά, απώλειες για τον DAX.Στις 9.469,66 μονάδες ο κυριότερος δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου, που μετρά ήδη -3,43% από την αρχή του 2015 - ποδαρικό με διόρθωση για τη Φρανκφούρτη. Νέα υποχώρηση για τον S&P και αν στα ξένα χρηματιστήρια αναζητούνται αφορμές για προσαρμογή των τιμών χαμηλότερα, η ελληνική περίπτωση παραμένει πάντα μία εύκολη και βολική αφορμή.
Οι αναφορές στα κάθε λογής σενάρια για... Grexit φαίνεται πως λειτουργούν ως πρώτης τάξεως αφορμές για διόρθωση στο ρηχό και καθοδηγούμενο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά για πωλήσεις-υποχώρηση και στα περισσότερα ξένα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι και τη Δευτέρα, στα διεθνή ΜΜΕ οι πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδας υπερίσχυαν, κάτι που αποτυπώθηκε στα ταμπλό από την Αθήνα μέχρι το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Φρανκφούρτη. Τα τελευταία 24ωρα κατ' αρχάς στα γερμανόφωνα ΜΜΕ υπερτερούν οι πιο ψύχραιμες αναλύσεις και προσεγγίσεις.
Εάν το βραχυπρόθεσμο short δίνει σήμερα-αύριο τις αποδόσεις που φαίνεται, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα γύρισμα των long από χαμηλότερα επίπεδα. Για τον DAX, για παράδειγμα, τιμές χαμηλότερα των 9.400-9.380 μονάδων θεωρούνται αγοράσιμες.
Στο Χ.Α. σημειώθηκε ακόμη μία κατάρρευση τιμών/χρηματιστηριακών αξιών στο... τσάμπα, όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 800-795 μονάδων, επίπεδο που θα έπρεπε να βγάλει μία προσπάθεια αντίδρασης. Στις 789,20 μονάδες ο Γ.Δ., με προβληματικό τον Τραπεζικό, στις 91,75 μονάδες, και με τον FT 25 στην περιοχή των 252 μονάδων. Δηλαδή δείκτες (και μετοχές) κοντά στα χαμηλά τους, με τις πιθανότητες για πιθανή νέα δοκιμασία των πυθμένων να αυξάνονται.
Η ευρωζώνη δεν φοβάται ένα Grexit, αλλά ένα deal με τον Τσίπρα, σημειώνουν οι F.T., ενώ στην αγορά (και όχι μόνο) δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν να δουν τι (και πώς) εννοεί ο Γ. Σταθάκης σχετικά τη σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ολιγάρχες, σύμφωνα με όσα δηλώνει στους F.T.com. Σε μπλόκο για το Ελληνικό και τα περιφερειακά αεροδρόμια αναφέρεται ο υποψήφιος βουλευτής και για τα συγκεκριμένα δύο έργα/υποθέσεις είναι γνωστά τα ονοματεπώνυμα. Για να δούμε...
Συνεκτιμώντας την πρόσφατη ακύρωση/μετάθεση του σημαντικού διαγωνισμού για τα απορρίμματα στην Αττική, η αγορά αποκτά μία αίσθηση για το τι επιχειρεί να εννοήσει ή να προειδοποιήσει η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έστω και λεκτικά, σε επίπεδο προθέσεων ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοθετεί κάποιους... ολιγάρχες, ορισμένοι εξ αυτών (και) με χρηματιστηριακή παρουσία, σημείωνε στέλεχος του Χ.Α. Αυτό δημιουργεί σχετική αβεβαιότητα, ρευστότητα, με συνέπεια τη μερική μείωση θέσεων από την πλευρά ξένων αλλά και Ελλήνων διαχειριστών.
Θυμίζω πως η περίπτωση του ακραίου «αδειάσματος» της μετοχής της ΔΕΗ θεωρήθηκε ενδεικτικό της στάσης κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων μπροστά στον κίνδυνο να πάει κι άλλο πίσω η διαδικασία μερικής μετοχοποίησης της Επιχείρησης - δημιουργίας της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».
Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον εύλογη είναι η αναζήτηση των όποιων βέλτιστων επιλογών από τους λίγους ενεργούς και τους ακόμη λιγότερους αγοραστές στα επίπεδα των 800 μονάδων. Ο Χρήστος Κίτσιος επιχειρεί να προσεγγίσει 9 μετοχές «καταφύγια» στην αβεβαιότητα.
Ωστόσο βραχυπρόθεσμα η τάση θα κριθεί από το αν στα ξένα χρηματιστήρια γυρίσουν οι αγοραστές σήμερα-αύριο και από το αν η ειδησεογραφία θα διευκόλυνε μία έστω τεχνικής μορφής κίνηση και στο Χ.Α. Άλλωστε στη συνεδρίαση της Παρασκευής καταδείχτηκε πόσο εύκολα μπορεί να στηθεί ένα ανοδικό γύρισμα με μέτριο κόστος.
Για αυτό ας έχουμε κατά νου μας, σήμερα-αύριο, και από λίγο χαμηλότερες τιμές το ενδεχόμενο αναστροφής της πτώσης της Δευτέρας.