Διαφορετική εικόνα επιφύλασσε, σε όσους ακόμα παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την μικτή αξία συναλλαγών να παρουσιάζει αξιοπρόσεκτα ανοδικές διαθέσεις και τον Γενικό Δείκτη, έχοντας υποστήριξη από την "γενική επιστράτευση" στο ταμπλό του FTSE25, να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να κλείνει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και στο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων.
Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν 11 μετοχές του 25αρη, που θα αναφερθούν στην συνέχεια του σχολίου. Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι από το ταμπλό του FTSE25, δεν υπάρχει τίτλος που να τερμάτισε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, ενώ το +4,98% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του +3,9% του Γενικού Δείκτη, δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος κλάδος ηγήθηκε της αντίδρασης.
Ήταν μία συνεδρίαση "δειλών πονταρισμάτων" από όσους εκτιμούν ότι με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, θα επιτευχθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και η επανέναρξη των συζητήσεων και από αυτούς που περιμένουν ένα είδος "Χριστουγεννιάτικου δώρου", είτε από την Fitch (21/11), είτε από την Moody΄ς (28/11).
Βέβαια η σημερινή κίνηση της Αγοράς έδωσε μία πρώτη βοήθεια "απεγκλωβισμού" στους λίγους που διατηρούσαν θέσεις "long" στην Αγορά Παραγώγων, εν όψει Παρασκευής (λήγουν τα συμβόλαια Νοεμβρίου), με το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί μάλλον διστακτικά την κίνηση της spot Αγοράς, για τον πρώτο μήνα, ενώ ο Δεκέμβριος συνεχίζει να διαπραγματεύεται με "ευδιάκριτο" discount.
Από την άλλη υπάρχει και η "υποψιασμένη", αλλά απόλυτα λογικοφανής, σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία απομένουν λίγες συνεδριάσεις μέχρι τα ξένα funds να κλείσουν τα βιβλία τους, για το τρέχον έτος και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί "window dressing", σχετικά χαμηλού κόστους, προκειμένου να μειωθούν οι υποαξίες όσων παραμένουν με θέσεις στο Χ.Α.
Οι καθυστερημένα αισιόδοξοι της σημερινής συνεδρίασης είχαν σημαντικές βοήθειες από την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών (τις οποίες είχαν αγνοήσει κατ΄ επανάληψη στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις), ενώ από την άλλη αγνόησαν επιδεικτικά τα "εισαγόμενα" δημοσιεύματα και τα αρνητικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς να επιμένει σε τιμές μεγαλύτερες του 8,10%.
Η Ελληνική Κυβέρνηση και οι διεθνείς πιστωτές της βρίσκονται σε αδιέξοδο αναφορικά με τον τελικό γύρο των μέτρων που απαιτούνται προκειμένου να αποδεσμευτεί η τελευταία δόση του δανείου προς τη Χώρα, δήλωσαν στο Bloomberg πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών.
Επιφύλαξη συνιστούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, τουλάχιστον σε όσους δεν φημίζονται για ταχύτητα στις κινήσεις τους, θεωρώντας ότι θα συνεχιστεί (έστω και με βραδύτερους ρυθμούς) η αποεπένδυση των δολαριακών funds από τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και κατ΄ επέκταση και από το Χ.Α., ενώ η "ορατότητα" όσον αφορά τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις παραμένει περιορισμένη.
Για όσους επιμένουν να κινούνται μα βάση τις τεχνικές ενδείξεις και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, απαιτείται κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 986 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 321 μονάδων, για να μιλάμε για σαφή αλλαγή της κρατούσας πτωτικής τάσης.
Για τους πιο "γρήγορους" που κινούνται με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, η ανοδική διάσπαση των 290 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 297 μονάδες.
Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη δοκίμασε τιμές στο κάτω όριο της ζώνης 920 - 930, που είναι πολύ σημαντικό επίπεδο αντίστασης σε ημερήσιο γράφημα. Το 887 είναι στήριξη ενώ το "stop" στο "intraday long" είναι στις 880 μονάδες.
Η εικόνα του Γενικού Δείκτη στη συνεδρίαση
Στην "μεγάλη εικόνα" βλέπουμε μία πτωτική Αγορά που παρόλα αυτά ένα "short squeeze" μπορεί να δώσει κίνηση χωρίς να αλλάζει η μεσοπρόθεσμη τάση.
Από εκεί και πέρα, κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 930 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 302 μονάδων, μάλλον θα βάλει σε πρώτες σκέψεις όσους παραμένουν επιδεικτικά "short" και είναι οι περισσότεροι.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Παγιδευμένο συνεχίζει να είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, στη ζώνη των 900 μονάδων, με το μίγμα των προσδοκιών να εναλλάσσεται καθημερινά, προκαλώντας μεταβλητότητα, διαμορφώνοντας επίγευση αισιόδοξη, είτε απαισιόδοξη (το συνηθέστερο, δυστυχώς)" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συντήρησης του κλίματος δυστοκίας στις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την τρόικα, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την ολοκλήρωσή τους εντός του Δεκεμβρίου, αλλά και της διατήρησης του πολιτικού κινδύνου με τη μορφή των αρνητικών παρενεργειών για την οικονομία από την πιθανή αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Τα δεδομένα αυτά δεν επιτρέπουν στην παρούσα φάση τη διαμόρφωση της πεποίθησης ότι η θεαματική επίδοση του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο (+1,7%) συνιστά στοιχείο που σηματοδοτεί τη μονιμότερη είσοδο της Ελληνικής Οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Επιπλέον, η επίδοση αυτή οφείλεται κυρίως στην καλή πορεία του Τουρισμού και δεν συνδυάζεται με την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσεων που θα συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Οικονομίας.
Αντιθέτως, η καθημερινή ατζέντα περιλαμβάνει κυρίως τα της ρύθμισης των υποχρεώσεων Ιδιωτών και Επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και τις Τράπεζες, που ακόμη δεν έχουν οριστικά θεσμοθετηθεί στο σύνολό τους.
Έτσι, οποιεσδήποτε σκέψεις για άλλες δαπάνες (ιδιαίτερα επενδυτικού χαρακτήρα), μετατίθενται για το μέλλον όταν το επιχειρηματικό περιβάλλον θα διαφανεί ότι αλλάζει επί το φιλικότερο.
Από την άλλη πλευρά, δυσμενείς είναι και οι εξελίξεις του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η οικονομία της Ευρωζώνης βιώνει συνθήκες αποπληθωρισμού (μόλις +0,2% του ΑΕΠ το 3ο έναντι του 2ου τριμήνου) καθιστώντας επείγουσες τις δράσεις τόσο του Μάριο Ντράγκι, μέσω της αυξημένης ρευστότητας, όσο και του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μέσω των στοχευμένων επενδυτικών δράσεων που έχουν προαναγγελθεί.
Η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται και η Ρωσία απειλείται με βαθιά ύφεση αν συνεχισθούν οι σε βάρος της κυρώσεις από τη Δύση, ενώ η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, λόγω γενικευμένης ύφεσης και του Αμερικανικού πετρελαίου των σχιστολιθικών κοιτασμάτων, συνιστά απειλή για τις Πετρελαιοπαραγωγικές Χώρες.
Οι δε αποφάσεις του G20 που μιλούν για δράσεις ύψους 2 τρισ $ ως το …2018 είναι φανερά κατώτερες της σοβαρότητας των προβλημάτων που απειλούν την Παγκόσμια Οικονομία.
Ενόψει των παραπάνω, η αλλαγή στάσης των οίκων για την Ελληνική Οικονομία (ακόμη και της συστηματικά "φιλικής" J P Morgan) δεν εκπλήσσουν.
Καταληκτικά και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, το σενάριο της παλινδρόμησης στην περιοχή των 900 μονάδων συνιστά μια μάλλον θετική προοπτική για την Ελληνική Αγορά, καθώς ενσωματώνει την πιθανότητα αποφάσεων διατήρησης των Ελληνικών θέσεων από τους επενδυτές εξωτερικού (stand-still scenario) αποφεύγοντας στην παρούσα φάση κινήσεις περαιτέρω αποεπένδυσης , υιοθετώντας δηλαδή στάση "κατανόησης" για τις "ιδιαιτερότητες" του Ελληνικού πολιτικού σκηνικού. Τα σενάριο αυτό επιτρέπει "αναλαμπές" τεχνικού χαρακτήρα, όπως η σημερινή, καθώς τα αντανακλαστικά της Αγοράς δεν έχουν πλήρως χαθεί, επιτρέποντας κινήσεις βραχυχρόνιου χαρακτήρα από λίγους εναπομείναντες "παίκτες" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Απόλυτη επικράτηση του "κόκκινου" στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με μοναδική "πράσινη" εξαίρεση τον Nikkei (+2,18%), με κέρδη κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, με μικρά κέρδη και προς νέα ιστορικά υψηλά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Αξιοσημείωτα κέρδη για τον χρυσό.
Ξεκινώντας από την Ασία, τη διάλυση της Βουλής στις 21 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, για μία εκλογική αναμέτρηση που θα κριθεί αποκλειστικά στο μέτωπο της οικονομίας.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση καταγράφουν οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά τα στοιχεία για τον Γερμανικό δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW.
Ανικανοποίητοι από τα τελευταία "stress tests" που διεξήγαγε η ΕΚΤ στους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς της Ευρωζώνης, δηλώνουν αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, το 51%, δηλώνει πως τα "τεστ κοπώσεως" δεν έδωσαν ακριβή στοιχεία για την χρηματοοικονομική σταθερότητα των Τραπεζών και κατά συνέπεια δεν πετυχαίνουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στον κλάδο. Το 32% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε τα "stress tests" ακριβή και το 17% απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές δεν έπραξαν αρκετά για να αποτραπεί μία νέα χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρώπη.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οριακά ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" είχαν εκφράσει εκτιμήσεις ότι θα σημειώνει ακόμη μία πτώση 0,1% τον Οκτώβριο.
Ο δείκτης S&P 500 έχει ολοκληρώσει πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις με ημερήσια τιμή διακύμανσης που δεν έχει ξεπεράσει το 0,1% αναφέρει σε άρθρο του το "MarketWatch" Πρόκειται για ιστορικό σερί, καθώς το προηγούμενο διάστημα που είχαν σημειωθεί τόσο ανεπαίσθητες διακυμάνσεις δεν υπάρχει παρά το 1928, που "γεννήθηκε" ο δείκτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών "Walter Murphy". Ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει 42 ιστορικά ρεκόρ κλεισίματος στην φετινή χρονιά και οι επενδυτές είναι απρόθυμοι να προχωρήσουν σε "βαριές" εντολές σε αυτά τα επίπεδα.
Από την άλλη θεωρείται σίγουρο ότι τα πρακτικά της Fed, από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στις 28-29 Οκτωβρίου, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των ενεργών επενδυτών.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", "Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά, θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα λιτότητας". Αυτό δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μαξίμου, μετά την συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών. Η διαπραγμάτευση, πρόσθεσε, είναι δύσκολη, σύνθετη και πολύπλοκη, η τρόικα έχει αποτύχει πολλές φορές και... δεν τίθεται θέμα "Grexit".
Σε μείωση της τιμής-στόχου για τον ΟΤΕ, στα 11,9 ευρώ ανά μετοχή από 14,8 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Alpha Finance με έκθεσή της, στην οποία διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση "outperform".
Από εκεί και πέρα, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 90.000 νέες μετοχές της εταιρείας Ίλυδα που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας ανέρχεται σε 9.090.000. Επίσης από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας Μαϊλλης στο Χ.Α.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 920,12 μονάδες (+4,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 919,18 (+4,24%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 916,19 μονάδες με κέρδη 3,9%.
Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων έφθασε τα 88,4 εκατ. από τα οποία τα 27,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡ, ΦΡΙΓΟ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ). Οι υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές, αν συνεχιστούν θα είναι μία ακόμα ένδειξη γυρισμάτων, μεταξύ ξένων διαχειριστών, εν όψει τέλους Νοεμβρίου.
Έξι τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) "απασχόλησαν" τι 82% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, Eurobank, Grivalia, EEE, Intralot, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Τιτάνας.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Grivalia, Intralot, Motor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Και νέες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με την "σειρά αφίξεως" να διαμορφώνεται ως εξής: Πειραιώς (6,7 δισ), Alpha Bank (6,5 δισ), ΕΕΕ (6,4 δισ) και Εθνική (6,2 δισ).
---ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού με έντονα ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων που αύξησαν τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.886 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 25.008, 15.059 για τον Νοέμβριο, 9.914 για τον Δεκέμβριο, 6 για τον Ιανουάριο και 29 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 296) κινήθηκε μεταξύ 284,75 και 296,5 μονάδων διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,05%.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (260.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.456), ΔΕΗ (1.049), Alpha Bank (6.890), Εθνική (6.480), Πειραιώς (5.120), Eurobank (868), Μυτιληναίο (333), ΟΠΑΠ (642), Ελ. Πετρέλαια (269), ΕΧΑΕ (130), ΓΕΚ (377), Τέρνα Ενεργειακή (143), Motor Oil (141), MIG (273), Viohalco (105).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, ικανοποιητική ήταν η ρευστότητα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου καταγράφηκαν συνολικά 1.876 δικαιώματα (1.424 calls και 452 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διαμορφώθηκε στο 40%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (83.608.832 τεμ.), Πειραιώς (20.081.438 τεμ.), Eurobank (32.284.830 τεμ.), ΔΕΗ (2.327.595 τεμ.), MIG (1.020.074 τεμ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι 34.394 συμβόλαια λήξεως Νοεμβρίου, παραμένουν ανοιχτά χωρίς να έχουν μετακυλιστεί θέσεις.