Προσπάθειες εξισορρόπησης στο Χ.Α., εν μέσω νέων ιστορικών χαμηλών για μετοχές του FT 25 και του FT Mid, συνεχιζόμενων ρευστοποιήσεων σε τίτλους των δεικτών αλλά και κινήσεων αυτονόμησης στο μέτρο του εφικτού.Το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε για τον Γενικό Δείκτη στις 883,47 μονάδες (στις 12.30), με αντίστοιχο στις 285,91 μονάδες για τον 25άρη, για να ακολουθήσει πλάγια ανοδική κίνηση που λίγο πριν από τις 12.45 έφτασε έως τις 889,07 μονάδες για τον Γ.Δ. (και στις 291,67 για τον FT 25).
Μετά τις 14.15 ο Γ.Δ. υποχωρεί 1,15%, στις 882 μονάδες.
Με την αξία των συναλλαγών χαμηλή, αλλά όχι στο οικτρό αποτέλεσμα των 3,5 εκατ. ευρώ (στις 10.50), θυμίζοντας πως οι χθεσινές ήταν οι χαμηλότερες των τελευταίων 4-5 ημερών. Φθίνουσα η αξία των συναλλαγών, όλο και με λιγότερες πράξεις σε χαμηλές-χαμηλότερες τιμές αρκετές μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και μερίδα παικτών να έχει εναποθέσει τις όποιες προσδοκίες της στον ορισμό της ημερομηνίας επανόδου της τρόικας στην Αθήνα.
Μικτές τάσεις στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, λόγω της Bank of England, με τον FTSE 100 στις 6.613 μονάδες (-0,21%) και τον DAX να υποχωρεί έως 0,85% στις 9.290 μονάδες.
Όμως το πρόβλημα του Χ.Α. είναι κυρίως εσωτερικό, οι πολιτικές εξελίξεις, το ξεθώριασμα του κυβερνητικού... success story, η δυσχερής κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, οι επιχειρήσεις που υποχρηματοδοτούνται κ.λπ. Αλίμονο εάν η περίοδος μέχρι τον Φεβρουάριο και την εκλογή του ΠτΔ κρατά σε ομηρεία και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Οι ξένοι από την πλευρά τους μπορεί να εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία πως διατηρούν τις θέσεις τους, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι... ξένοι, ενώ την αποχώρηση αρκετών hedge funds κυρίως από τις τράπεζες δεν την αναπληρώνουν άλλα χαρτοφυλάκια.
Με απώλειες 23,45% από την αρχή του έτους για τον Γ.Δ. είναι εμφανές πως κάποιοι πουλούν, πως οι αγορές γίνονται σε όλο και χαμηλότερες τιμές και ότι υπάρχουν ξένοι διαχειριστές οι οποίοι πουλούν Ελλάδα θεωρώντας πως το προϊόν έδωσε για φέτος τις όποιες αποδόσεις είχε να δώσει.
Στις 110,15 μονάδες νωρίτερα ο Τραπεζικός Δείκτης, δηλαδή την ώρα που για τη μετοχή της Εθνικής σημειωνόταν νέα ιστορική χαμηλή τιμή στο 1,64 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές και πωλήσεις ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα. Το να πουλά κάποιος λ.χ. ΕΤΕ στο 1,70-1,64 ευρώ με προφανή ζημία το κάνει είτε γιατί φοβάται για ακόμη φθηνότερες τιμές είτε διότι δε θέλει να ακολουθήσει τον κλάδο το επόμενο διάστημα.
Έως το 1,02 ευρώ υποχώρησε περίπου την ίδια ώρα και η μετοχή της Πειραιώς, ελάχιστα ψηλότερα από το χαμηλό του 1 ευρώ που σημειώθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Με πωλητές όμως και στη μετοχή της Alpha Bank έως το 0,503 ευρώ αλλά και στη Eurobank μέχρι το 0,24 ευρώ.
Για τον κλαδικό δείκτη ορατός είναι ο κίνδυνος διολίσθησης στα χαμηλά 52 εβδομάδων, δηλαδή στις 108,27 μονάδες, ελάχιστα χαμηλότερα.
Η αγορά διορθώνει παρότι η τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ συνεχίζει ανοδικά και η μετοχή της CC HBC ενισχύεται προς τα 17,50 ευρώ. Η βαρύτητα στη στάθμιση της ΕΤΕ είναι καταλυτική και το -3,15% πριν από λίγο δεν αφήνει περιθώρια στους δείκτες.
Για τις 3 μετοχές δεν έχουν αλλάξει τα όρια διακύμανσης. Καμία τους δεν υπερέβη την αντίσταση που θα άλλαζε τη φορά προς τα πάνω. Πάντως στον ΟΤΕ οι πωλητές επέστρεψαν λίγο μετά τις 13.30.
Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σημειώθηκαν τα 2,14 ευρώ που είναι το χαμηλότερο σημείο από τη μέρα που η μετοχή της Viohalco επανήλθε στο ταμπλό. Νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,05 ευρώ σημειώθηκε για τη μετοχή της Attica Bank από τον FT Mid, απόρροια όλων των τελευταίων εξελίξεων που ταλαιπωρούν την εισηγμένη.
Από τις μετοχές του 25άρη, για 10 σημειώνεται υψηλότερη τιμή, 4 παραμένουν σταθερές και οι υπόλοιπες συνεχίζουν χαμηλότερα. Η 10άδα απαρτίζεται από τις μετοχές ΔΕΗ, CC HBC, Grivalia, Μυτιληναίο, Τιτάν, FFG, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, MIG, ΕΛΠΕ. Η αξία των συναλλαγών στα 32,5 εκατ. ευρώ από τα οποία το 62% στις τράπεζες.