Σαφείς οι προθέσεις των παικτών στο Χ.Α. από τις πρώτες κιόλας εντολές και κόντρα στη μικρή διόρθωση των ευρωχρηματιστηρίων.Με ανοδικό χάσμα (από τις 996,40 μονάδες), δηλαδή ακριβώς αντίθετα απ' ό,τι εχθές, ξεκίνησε η συνεδρίαση, καθώς εντολές αγοράς και στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές κατέστησαν ξεκάθαρη τη βούληση των «ισχυρών χεριών».
Αυξημένος τζίρος και στους τέσσερις τραπεζικούς τίτλους, κι ο κλαδικός δείκτης υπερβαίνει χωρίς σημαντική αντίσταση τις 140 μονάδες, προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για ισχυροποίηση της φοράς του κλάδου - δείκτη.
Κλειδί (και) αυτού του κύκλου ήταν και είναι ο δεικτοβαρής τραπεζικός κλάδος και αφορμή για τη μόχλευσή του τα stress tests της ΕΚΤ. Κατά γενική εκτίμηση το... ποντάρισμα παίχτηκε έξυπνα, αρχικά με έναν γύρο προεξόφλησης 3-5 συνεδριάσεων, με τον κλαδικό δείκτη από τα χαμηλά των 108 μονάδων (15/10) να αντιδρά έως τις 140 (22/10) με ένα διήμερο κατοχύρωσης κερδισμένων θέσεων και νέο γύρο από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης (132,18 μονάδες).
Ήδη, ο κλαδικός δείκτης έχει υπερβεί το κρίσιμο εύρος των 137-140 μονάδων (σχετικά είχαμε αναφερθεί στον Εκηβόλο της Τετάρτης) και με 4,38% στοχεύει προς τις 145 μονάδες.
Δεύτερος γύρος, που από τα χθεσινά χαμηλά αποφέρει ήδη 10 ποντάκια (για τον τραπεζικό δείκτη) και 14 για κάθε ένα συμβόλαιο του FT 25. Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας αναφερθήκαμε ειδικά στο ΧΠΑ (με στοιχεία της Solidus), καθώς υπεραξίες βγαίνουν -σε αυτήν τη φάση της αγοράς- από κάτω-χαμηλότερα προς τα πάνω-ψηλότερα.
Καθοριστικά για το Χ.Α. τα νεότερα για τις τράπεζες, που ξεπερνώντας τον... κάβο του stress test έχουν περιθώριο και αέρα για λίγο μεγαλύτερες τιμές. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν δύο λεπτομέρειες: η κλίση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (απώλειες της τάξης του 0,55%-0,65% για DAX, CAC 40) και η αργία της επόμενης Τρίτης (συν το ασφυκτικό όριο των Τ+2 συνεδριάσεων).
Κι αυτό γιατί στελέχη της αγοράς εμφανίζονται επιφυλακτικά για το αν θα μπορούσε να τρέξει άμεσα το σενάριο για τις 1.020-1.050 μονάδες και κατά πόσον σήμερα και τη Δευτέρα θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για κάτι τέτοιο. Για την ευόδωση αυτού του σεναρίου θα πρέπει σήμερα ο Γ.Δ. σε κλείσιμο να πιάσει τουλάχιστον τις 1.005-1.008 μονάδες, τουλάχιστον επαναλαμβάνουν.
Προσώρας το μεγαλύτερο μέρος του... πονταρίσματος επιχειρείται και πάλι στις τράπεζες. Από τα 2,30 στα 2,37 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, ενώ ο Ηλίας Ζαχαράκης έχει θέσει ως στόχο τα 2,44 ευρώ (όσο επιβεβαιώνονταν τα 2,16 ευρώ), από το 1,27 στο 1,35 ευρώ της Πειραιώς, από το 0,622 στο 0,638 ευρώ της Alpha Bank. Σημειωτέον πως και σήμερα στα warrants των δύο τελευταίων παρατηρείται σχετική κινητικότητα.
Να συνεκτιμηθούν όσα αναφέρει σχετικά η Αναστασία Παπαϊωάννου: «Κάτω του 1 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες. Ανοίγει ο δρόμος για επιθετικές κινήσεις. Έρχονται ΑΜΚ ή CoCos για εξόφληση κρατικής βοήθειας. Το κουμάντο της ΕΤΕ με τη Finansbank και η προεργασία της Eurobank. Τι σχεδιάζουν Πειραιώς και Alpha».
Τεχνικά αυτές οι εξελίξεις από τη στιγμή που ωθούν τον κλαδικό δείκτη πάνω από τις 137-140 μονάδες, όπως σημείωνε εδώ και καιρό ο Βασίλης Μαρκάκης, ανοίγουν τον δρόμο για επαναφορά προς την περιοχή των 150 μονάδων. Και αυτή η προοπτική έχει όντως ενδιαφέρον.
Σε απόσταση από τις τράπεζες η τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με ενθαρρυντικό το ότι αντιδρά η μετοχή της Επιχείρησης έως τα 6,99 από τα 6,89 ευρώ.
Κυρίως τραπεζοκεντρική η σημερινή αντίδραση, ωστόσο ακολουθείται (με μικρότερα ποσοστά) από μετοχές όπως αυτές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Jumbo, Motor Oil κ.ά. Τουλάχιστον να ανοίξει λίγο το παιχνίδι και να ξεφύγει από τις συνήθεις 4-6 επιλογές. Προς αυτήν την κατεύθυνση η αντίδραση μετοχών και από τον FT Mid, με ενδεικτικές τις Fourlis, Αεροπορία Αιγαίου, Υγεία, ΣΙΔΕΝΟΡ, Intracom.
Στα 32 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές την πρώτη ώρα της συνεδρίασης -σχεδόν διπλάσιες απ' ό,τι εχθές- παραπέμπουν σε συνεδρίαση με τζίρο στα 100+ εκατ. ευρώ, γεγονός ενθαρρυντικό, εάν επιβεβαιωθεί.
Στις 11.28 το 82% των συναλλαγών είχε γίνει στα τέσσερα τραπεζικά χαρτιά, γεγονός που νομίζω ότι έχει να παρατηρηθεί πολύ-πολύ καιρό. Το 82%(!) και βλέπουμε...