Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση με οριακά αρνητικό πρόσημο, όμως η νευρικότητα ήταν έκδηλη σε όλη την διάρκεια της ημέρας και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις συχνές εναλλαγές προσήμων.
Πιο σταθερή, η "μεγάλη εικόνα" της Αγοράς, καθώς οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, μετά τα πρώτα λεπτά "πήραν κεφάλι" και το διατήρησαν μέχρι τέλους (57 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών), ενώ ενδοσυνεδριακά η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών έφθασε και το ένα προς δύο.
Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν τυπική μέρα διόρθωσης, σε μία Αγορά "εθισμένη" σε υψηλό volatility.
Οι σημαντικές επιδόσεις αρκετών Δεικτοβαρών τίτλων, κατά το τελευταίο τριήμερο, που έβαλαν στον πειρασμό κατοχύρωσης κερδών όσους κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σε συνδυασμό με την απόλυτη συναλλακτική απαξίωση σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, χαρακτήρισαν το σημερινό "σκηνικό" στο ταμπλώ του Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει δύο φορές "δοκιμαστικές πτήσεις" υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.
Ξεκινώντας από τις μετοχές του 25αρη και από τις επιδόσεις του προηγούμενου τριημέρου, με κέρδη μεγαλύτερα του 20% ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση οι Πειραιώς (+22,1%), Jumbo (+21%) και ΟΠΑΠ (+20,5%). Αντίθετα οι Δεικτοβαρείς τίτλοι που είχαν τα μικρότερα κέρδη κατά το προηγούμενο τριήμερο ήταν οι Intralot (+8,4%), ΟΛΠ (+7,3%) και ΕΕΕ (+5,7%).
Από την άλλη, με την μεταβλητότητα να δηλώνει "παρούσα" σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, ακόμα και τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα "κινδυνεύουν να εκτεθούν".
Έτσι όσοι κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις, προσαρμόζουν τις κινήσεις τους με βάση τα ημερήσια διαγράμματα και μόνο.
Με βάση αυτά, το "stop" για όσους έχουν ανοίξει "long" θέσεις έχει ανέβει στις 302 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έχει σαν κοντινή στήριξη τις 315 μονάδες και κύρια τις 312 μονάδες. Η ζώνη 327 - 330 που δοκίμασε και σήμερα ο εν λόγω δείκτης δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ οι πιο συντηρητικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστεί και νέος θετικός καταλύτης προκειμένου η ανοδική αντίδραση θα επεκταθεί υψηλότερα από την ζώνη 325 - 330.
Από την άλλη για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της πρόσφατης υποχώρησης της Αγοράς, αρκεί να τύχει αναφοράς πως ο ΚΜΟ των 200 ημερών, σε ωριαίο γράφημα, είναι στις 333 μονάδες και 5 μόλις συνεδριάσεις πριν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενδοσυνεδριακά, "έβλεπε" και τις 277,08 μονάδες.
Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, σημαντική προσοχή χρειάζεται η ζώνη 1000 - 1035, καθώς σε αυτά τα επίπεδα, από όπου και ξεκίνησε να ανεβάζει στροφές η τελευταία πτωτική κίνηση, υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός εγκλωβισμένων που περιμένουν πως και πως για να επιχειρήσουν "ηρωική έξοδο", αν το κλίμα της Αγοράς δεν δείχνει να υπάρχουν δυνατότητες για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Σε κάθε περίπτωση, μία υποχώρηση του Δείκτη έως τις 960 μονάδες, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως "διόρθωση εντός προγράμματος".
Ουσιαστικά από την στιγμή που και οι ταλαντωτές, τουλάχιστον σε ωριαίο γράφημα, είναι σε επίπεδα σημαντικά, δεν χρειάζεται να "κυνηγάμε τιμές".
Το να "μαντέψει" κάποιος πως ακριβώς θα κινηθεί η Αγορά είναι ανούσιο, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν την βραχυπρόθεσμη τάση δεν έχουν καμία σχέση με τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών, ενώ ένα απρόβλεπτο πολιτικό γεγονός, ή μία επιδείνωση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, μπορεί να "εκθέσει" κάθε τεχνική ανάλυση ανεπανόρθωτα.
Συμπερασματικά κάθε trader, ανάλογα με τον χρονικό ορίζοντα που κινείται, πρέπει να έχει κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά.
Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από τους "ελεγχόμενους κραδασμούς" της σημερινής διόρθωσης τους "απορρόφησε" ο τίτλος της Εθνικής που έκλεισε στα 2,29 ευρώ (υψηλό ημέρας) με κέρδη 5,05%, στον απόηχο των επικείμενων εξελίξεων που θα αφορούν την θυγατρική Finansbank.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω αύξησης κεφαλαίου (μέχρι του ποσού των 715 εκατ. Τουρκικών λιρών) με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης θα διενεργηθεί η διάθεση ποσοστού έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank από την Εθνική. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να υιοθετηθούν ταχείες διαδικασίες, ώστε εφόσον υπάρξει αξιόλογο ενδιαφέρον η διάθεση να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015.
Ο τίτλος της Εθνικής παραμένει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και για να αναστρέψει την υπάρχουσα τάση χρειάζεται κλεισίματα υψηλότερα των 2,53 ευρώ.
Πλην της Εθνικής, σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη (που δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει το τελικό θετικό πρόσημο), έδωσαν και οι Τιτάν (+2,42%), ΟΠΑΠ (+1,66%), ΕΕΕ (+1,50%), Ελλάκτωρ (+3.35%), ΕΧΑΕ (+1,71%), Μυτιληναίος (+2,25%), Grivalia Properties (+1,84%), Intralot (+1,55%).
Θετικά μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί οριακά χαμηλότερα του 7%, όμως η νευρικότητα και οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών έπαιξαν καταλυτικότερο ρόλο στην τελική έκβαση της "μάχης".
Νεότερες και αξιοπρόσεκτες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την Εθνική (8,091 δισ) να περνά στην πρώτη θέση (από τρίτη) παίρνοντας ευδιάκριτη διαφορά, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Alpha Bank (7,687 δισ) και στην τρίτη θέση την Πειραιώς (7,444 δισ).
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Έντονη ανοδική ανάταση 150 μονάδων ή +17% πραγματοποιεί από τη βάση στήριξης των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, μετά το έντονο καθοδικό "crescendo" της περασμένης εβδομάδος, φτάνοντας αισίως έως το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Διαγραμματικά ο Δείκτης έχει εισέλθει μέσα στη ζώνη διακύμανσης, που ορίζεται από τα δύο ποσοστιαία επίπεδα των Fibonacci Retracement της μεγάλης Φθινοπωρινής πτωτικής κίνησης από τις 1203,72 έως τις 852,87 μονάδες: α) το διορθωτικό 38,2% στις 986 μονάδες και β) το διορθωτικό 50% στις 1027 μονάδες.
Η ζώνη αυτή επειδή αλληλοκαλύπτεται με αρκετές γραμμικές αντιστάσεις 975, 1015 και 1040 μονάδες αποτελεί ένα αρκετά ισχυρό "προπύργιο" των "Bears" στις οποιεσδήποτε ανοδικές "ορέξεις" της Αγοράς.
Έτσι λοιπόν, όσο ο Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 1040 μονάδων, το "πάνω χέρι" το έχουν οι πωλητές, διατηρώντας "ανοικτό το πτωτικό παράθυρο" της περιοχής στήριξης των 860 με 850 μονάδων.
Το βραχυχρόνιο "alert" εγρήγορσης για μια πιθανή επιστροφή χαμηλότερα των 900 μονάδων εντοπίζεται στο αδιάσπαστο, ή μη, των 950 με 930 μονάδων.
Τέλος τα πιο αργά τεχνικά chart τιμών του Δείκτη (εβδομαδιαία - μηνιαία) έχουν αρχίσει να δηλώνουν "ψήφο εμπιστοσύνης" στο "κόμμα των πωλητών" έχοντας όμως ως "back door ανάσχεσης" την ανοδική επαναδιαπραγμάτευση των 1060 μονάδων.
Η "oversold" κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει πέριξ των 280 μονάδων ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, λειτούργησε τεχνικά ως πεπιεσμένο ελατήριο εκτινάσσοντάς τον στη συνέχεια άνω των 300 μονάδων και πλησίον της άκρως ενδιαφέρουσας περιοχής των 335 με 340 μονάδων.
Επίπεδο, όπου εάν προσεταιρισθεί και διασπαστεί ανοδικά με επιβεβαίωση του φίλτρου των τριών συνεδριάσεων θα βάλει βραχυχρόνια "τάπα" στη διαγραμματική καθοδική διαρροή του δείκτη.
Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο FTSE25 "δηλώσει" αδυναμία προσέγγισης των 335 μονάδων θα πρέπει να αναμένουμε νέα καθοδική κίνηση προς τη ζώνη αξιολόγησης των 300 με 294 μονάδων.
"Πάντως παρά την έντονα ανοδική αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων, η πλάστιγγα συνεχίζει να είναι γερμένη προς την πλευρά των 'Bears' με την πλειοψηφία των επιμέρους μετοχικών τίτλων να θέλει πολύ δουλειά ακόμα, για να έρθει σε μεσοπρόθεσμα ανοδικά μονοπάτια" τονίζει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μοναδική "κόκκινη παρένθεση" το -0,56% της Shanghai, για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν οι Nikkei (+2,64% και επιστροφή υψηλότερα των 15000 μονάδων), Hang Seng (+1,37%), ASX 200 (+1,14%).
Μικρά κέρδη και σχετική επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, ενώ με την ίδια εικόνα ξεκίνησε και η συνεδρίαση στο NYSE.
Πιέζονται ευρώ και GBP (μετά την ανακοίνωση των πρακτικών από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, που έδειξαν ότι υπάρχει αυξημένη ανησυχία για την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης και το γεγονός αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την Αγγλία).
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 6,9% το Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 6,5%. Το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας άγγιξε το Σεπτέμβριο τα 958 δισ. γεν, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg – προέβλεπαν ότι θα περιοριστεί στα 780 δισ. γεν. Η εξέλιξη αυτή, αποδίδεται στη σημαντική αύξηση που κατέγραψαν και οι εισαγωγές κατά 6,2% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας έχει επηρεαστεί σημαντικά από την επιβεβλημένη απόφαση για εισαγωγή ενέργειας, μετά το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα.
Σε εταιρικό επίπεδο, η Sony, σύμφωνα με το Marketwatch, είναι πιθανό να προβεί σε μείωση των πωλήσεων της κατά αρκετά εκατομμύρια τεμάχια από το σημερινό στόχο των 43 εκατ. τεμαχίων έως το τέλος Μαρτίου 2015. Η προειδοποίηση αυτή θα είναι η δεύτερη που προβαίνει η Sony από τον Απρίλιο φέτος.
Ερχόμενοι στην Γηραιά Ήπειρο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας ηγείται ο Jean-Claude Juncker (οι βασικές δεσμεύσεις του Junker, εν όψει της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ καθώς και ευέλικτη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων). Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει την πενταετή θητεία της την 1η Νοεμβρίου 2014.
"Έντεκα Τράπεζες, από έξι Χώρες, δεν θα περάσουν το 'stress test' της ΕΚΤ", υποστηρίζει το Ισπανικό πρακτορείο "Efe". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αυτές περιλαμβάνονται τέσσερις Ελληνικές, τρεις Ιταλικές και δύο Αυστριακές, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στο πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν καθώς εξετάζονται μέχρι την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με το "Efe" στις Τράπεζες που δεν περνούν το "τεστ" περιλαμβάνονται πιθανά μια Κυπριακή, μια Βελγική και ίσως μια Πορτογαλική.
Από την άλλη η Pimco προβλέπει πως 18 Τράπεζες θα αποτύχουν στη διαδικασία αξιολόγησης. Μεταξύ των τραπεζών αυτών θα περιλαμβάνονται Γερμανικοί και Αυστριακοί Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, καθώς και αδύναμες Τράπεζες από την Περιφέρεια της Ευρωζώνης. Σημειώνει, ωστόσο, πως ο αντίκτυπος της διαδικασίας αξιολόγησης στις Αγορές θα είναι εν τέλει θετικός, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί πως θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε εκδόσεις μετοχικού κεφαλαίου ως αποτέλεσμα των "stress tests".
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,1% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal".
Επιστροφή στο ΧΑ
Την προτίμησή της στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank επαναδιατυπώνει η Nomura λόγω ισχυρότερων κεφαλαίων και προβλέψεων για την κάλυψη επισφαλειών. Όπως αναφέρει, ο βασικός λόγος πίσω από την υποαπόδοση των Τραπεζικών μετοχών σχετίζεται με το ρίσκο πρόωρων εκλογών στη Χώρα στις αρχές του 2015.
Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ, στα 9,6 από 14 ευρώ θέτει η Woods σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση "αγοράς" για τον τίτλο. Η μείωση στην τιμή-στόχο σχετίζεται με τις χαμηλότερες ταμειακές ροές της, καθώς έχει μειωθεί η ικανότητα της εταιρείας να εισπράττει τις οφειλές καταναλωτών, τάση που ο οίκος θεωρεί ότι θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.
Η πρόσφατη υποχώρηση στην τιμή της μετοχής του ΟΤΕ δεν ευθυγραμμίζεται με τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας, τονίζει η Eurobank Equities, επισημαίνοντας ότι στα τρέχοντα επίπεδα δημιουργείται ελκυστικό σημείο εισόδου για μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ολοκληρώθηκε σήμερα η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ προς την MIG Real Estate για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της δεύτερης.
Επίσης, από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Jumbo (-4,05%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2014, € 0,18 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,162 ανά μετοχή). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος κινήθηκε χωρίς επαφή με το θετικό πρόσημο και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας. Απέκοψε μικτό μέρισμα 0,18 ευρώ, αλλά σήμερα έχασε 0,39 ευρώ.
Από εκεί και πέρα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, μεταξύ 1003,66 (+0,86%) και 985,2 μονάδων (-0,99%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 994,01 (-0,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 993,73 μονάδες με απώλειες 0,14%.
Ο τζίρος στα 120,4 εκατ. από τα οποία τα 5,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΤΙΤΚ).
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ακούμπησαν το "κόκκινο" οι Εθνική και Τιτάνας. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και Grivalia Properties και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Motor Oil, Jumbo.
Χαμηλότερα του 25αρη, ασφαλώς και ξεχώρισε το +15,51% της ΕΛΒΕ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση της συμμετοχής της στη θυγατρική εταιρία Calin A.E., η οποία ανερχόταν στο 51% του κεφαλαίου της τελευταίας.
Το σχετικό συμφωνητικό μεταβίβασης των μετοχών υπογράφτηκε με αγοραστές τους λοιπούς μετόχους της Calin A.E. που αποκτούν το 2% και τη Calzedonia Holding S.p.A. που αποκτά το υπόλοιπο 49%.
Το συνολικό τίμημα μεταβίβασης ανήλθε στα 11,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί από την εισηγμένη για μείωση του δανεισμού της και για μελλοντικές επενδύσεις.
Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου, η εισηγμένη είχε ταμείο 7 εκατ., μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 2,3 εκατ. και βραχυπρόθεσμες 1,1 εκατ. ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από το ποσό της παραπάνω πώλησης.
Θετική κινητικότητα σε Fourli, Forthnet, Reds (τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Ιντρακόμ και συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης στα warrants των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.
Από την άλλη, επαναπροσεγγίζει τα χαμηλά τρέχοντος έτους που είναι και χαμηλά 24 μηνών η Centric, ενώ εμφανέστατη ήταν η παρουσία πωλητή στην Profile που "φλερτάρει" με νέα χαμηλά 37 μηνών.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και στην Αγορά Παραγώγων, όμως η σχετική μεταβλητότητα δεν βοήθησε στην διατήρηση των συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.351 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.374, 9.193 για τον Νοέμβριο, 140 για τον Δεκέμβριο, 0 για τον Ιανουάριο και 41 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 322,75) κινήθηκε μεταξύ 318,25 και 326,5 μονάδων, διατηρώντας την υποτίμηση στο 0,50%. Μετά τις 17.00 το discount προσέγγισε το 1%.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (815), ΔΕΗ (3.050), Alpha Bank (11.735), Εθνική (11.718), Πειραιώς (10.826), Eurobank (7.149), Μυτιληναίο (655), ΕΧΑΕ (371), ΟΠΑΠ (774), MIG (318), Μέτκα (115), Ελ. Πετρέλαια (311), ΓΕΚ (450), Jumbo (217), Σωλ. Κορίνθου (155), Τιτάνα (104), Ελλάκτωρα (214).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE ανέβηκε στο 36%, με την συναλλακτική δραστηριότητα να μένει χαμηλά, στα 898 δικαιώματα (351 calls και 547 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (108.686.474 τεμ.), Πειραιώς (33.152.413 τεμ.), Eurobank (67.461.100 τεμ.), Εθνική (10.278.847 τεμ.), ΔΕΗ (2.207.904 τεμ.).