Χρηματιστήριο: Γιατί διαλύθηκαν οι άμυνες

Δεύτερη μέρα «κραχ» για την αγορά. Στις 888 μονάδες προσγειώθηκε ο ΓΔ. Σε 48 ώρες χάθηκαν περισσότερα από 7 δισ. σε κεφαλαιοποίηση. Πώς και γιατί βρέθηκε ο δείκτης να χάνει ως 10%(!). Σε ιστορικό χαμηλό Εθνική και Eurobank. Εικόνα «καταστροφής» στα warrants. Ολη η εικόνα των μετοχών του FT 25.

Εικόνα γενικού ξεπουλήματος έδωσε η τρίτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Με το Χ.Α. να έρχεται από πέντε συνεχόμενες αρνητικές εβδομάδες και τη χθεσινή σημαντική πτώση να οδηγεί δείκτες και μετοχές σε "oversold" επίπεδα δημιουργήθηκε η προσδοκία μιας αναπήδησης στη σημερινή συνεδρίαση. Αυτό τουλάχιστον υποστήριζε η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών πριν το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης.

Πράγματι, σήμερα, η Αγορά ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης με τον Γενικό Δείκτη να αναρριχάται μέχρι τις 956,02 μονάδες (+0,82%). Από εκεί και πέρα αργά αλλά σταθερά τις πρωτοβουλίες αναλάμβαναν οι εν δυνάμει πωλητές και στις 11.00 ο Δείκτης είχε χάσει το σύνολο των αρχικών του κερδών και γύριζε σε αρνητικό πρόσημο.

Με την πτωτική τάση να επιταχύνεται και την Αγορά Παραγώγων να συνηγορεί για κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα (το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έφθασε να διαπραγματεύεται με discount μεγαλύτερο του 3%), η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη και τα "χαρτιά πετιόντουσαν από τα παράθυρα", καθώς οι αρχικοί, λίγοι, αγοραστές, ταχύτατα προστέθηκαν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Ο Γενικός Δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 852,87 μονάδες (-10,05%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 108,27 (-15,18%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,4680 ευρώ (-16,13%), της Εθνικής μέχρι τα 1,80 ευρώ (-13,46%), της Eurobank μέχρι τα 0,2020 ευρώ (-23,77%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,00 ευρώ (-13,79%), της ΔΕΗ μέχρι τα 6,37 ευρώ (-12,02%), του ΟΠΑΠ μέχρι τα 8,50 ευρώ (-10,53%) και του ΟΤΕ μέχρι τα 8,82 ευρώ (-10%).

Εικόνα καταστροφής στα warrants

Ακόμα εντυπωσιακότερα τα πράγματα στα Τραπεζικά warrants, όπου τα warrants των Εθνικής και Πειραιώς έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά. Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank υποχώρησε μέχρι τα 0,7500 ευρώ (-36,97%), της Εθνικής μέχρι τα 0,2500 ευρώ (-32,43%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,2400 ευρώ (-34,25%), για να ανακάμψουν σημαντικά στην συνέχεια.

Μετά την καταγραφή των χαμηλών ημέρας, οι ελάχιστοι αγοραστές πήραν κάποιες πρωτοβουλίες, καθώς ενεργοποιήθηκαν "ένστικτα αυτοσυντήρησης", κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα στις 17.00 ο Δείκτης να βρεθεί στις 883,54 μονάδες (-6,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να κλείσει στις 888,93 μονάδες με απώλειες 6,25%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 118,7 μονάδες με απώλειες 7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει σε επίπεδα τελευταίου 10ημέρου του Αυγούστου 2013, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/8/2013 (881,03 μονάδες). Στα μισά του Ιουλίου 2013 κινείται ο Τραπεζικός δείκτης, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/7/2013 (116,42 μονάδες).

Επίσης ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό -6,25% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας διετίας με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 29/10/2012 (-6,28%). Παρά το γεγονός ότι μόλις σε δύο συνεδριάσεις η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει απολέσει περισσότερα από 7 δισ ευρώ, τίποτα δεν δείχνει ότι το πτωτικό κύμα βρίσκεται στο τέλος του.

Ασφαλώς και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια βραχύβια αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, λόγω και της υπερπουλημένης εικόνας του ταμπλώ, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει στις επόμενες μέρες, σαν πρώτο θέμα η πολιτική σκηνή της χώρας.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η συσσώρευση τόσων πολλών αβεβαιοτήτων γύρω από όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά εκρηκτικό μείγμα που αντανακλάται σε όλα τα asset classes, έστω και αν η εξελίξει διόρθωση παίρνει τον χαρακτήρα τοπικής υπερβολής. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η πτώση των διεθνών αγορών συμπληρώνοντας ένα εκρηκτικό μείγμα.

"Μετά το ξέσπασμα του Έμπολα, τη φρίκη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, την επιβράδυνση της Κίνας, την Ουκρανία, την επιδείνωση της Γερμανικής οικονομίας, ο Κόσμος είναι αντιμέτωπος για άλλη μία φορά με την Ελλάδα", αναφέρει σε δημοσίευμά του το "Business Insider", αντανακλώντας το πώς βλέπουν οι ξένοι τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση το ανοδικό σενάριο, πλέον, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, ενώ το σενάριο καταγραφής νέων χαμηλών, ή ακόμα και επαναπροσέγγισης των 790 μονάδων, δείχνει εξαιρετικά ισχυρό. Από πλευράς κυματικής ανάλυσης, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά βρίσκεται στο τρίτο πτωτικό κύμα, η καθοδική κίνηση του οποίου δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τις 745 - 743 μονάδες.

Σε αυτό συνηγορούν και διάφορα γεγονότα, όπως η πολιτική αβεβαιότητα, η παρατεταμένη, ουσιαστικά, προεκλογική περίοδος των πέντε μηνών και το επιδεινούμενο διεθνές χρηματιστηριακό και όχι μόνο, περιβάλλον.

Οι παράγοντες που ενέτειναν την πτωτική τάση

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί με σχετική ευκολία πως δύο σημαντικοί παράγοντες ανέβασαν στροφές στο σημερινό "selloff'".

Ο ένας ήταν καθαρά τεχνικός και ήταν η εύκολη απώλεια των 925 μονάδων, που ήταν και το 50% της ανόδου από τον Ιούνιο του 2012 (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 5/6/2012, στις 471,35 μονάδες), έως το υψηλό Μαρτίου 2014 (ενδοσυνεδριακό υψηλό 19/3/2014, στις 1379,42 μονάδες. Αν παραμείνει σε ισχύ το πτωτικό κύμα, επόμενη απόλυτα σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 818 μονάδες (61,8% της διόρθωσης από τα υψηλά έτους).

Ο δεύτερος, ακόμα αποφασιστικότερος παράγων που έδωσε το σήμα "γενικής εκποίησης" ήταν η καθοδική διάσπαση του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 2,00 ευρώ για τον τίτλο της Εθνικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής, όπως και αυτός της Eurobank έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά και δεν υφίστανται, παρά μόνο, θεωρητικές, πλέον, στηρίξεις.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας

Μόνιμο φαινόμενο το νέο ιστορικό χαμηλό για την Αττικής.

Για την περίπτωση της Alpha Bank η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 0,53 ευρώ, ενώ καθοδική διάσπαση αυτής θα «ανοίξει την καταπακτή» για κίνηση προς τα 0,44 ευρώ. Στην περίπτωση της Πειραιώς επόμενη στήριξη είναι τα 1,00 ευρώ, περιοχή όπου σήμερα "φρενάρισε" η μετοχή.

Ο Τραπεζικός δείκτης, αν συνεχίσει να κινείται «νότια», σαν επόμενη τεχνική στήριξη έχει τις 110 μονάδες.
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και τα "stress tests" αποτελούν παράγοντα αμφιβολίας, όμως είναι περισσότερο από πασιφανές ότι οι πωλητές δεν πουλάνε κλάδο, αλλά Χώρα, με τις πιέσεις να εξαπλώνονται σε όλο τα ταμπλώ.

Τις ενδείξεις γενικού ξεπουλήματος επιβεβαιώνει και ο υψηλός τζίρος. Να σημειωθεί ότι σήμερα σημειώθηκε ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει "αντίπαλο δέος" για τους εν δυνάμει πωλητές στο ταμπλώ του Χ.Α., ενώ τα πράγματα δεν αποκλείεται να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο αν επιβεβαιωθούν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών που προβλέπουν διόρθωση, τουλάχιστον, 20%, από τα πρόσφατα υψηλά, για τις διεθνείς Αγορές.

Αρνητικά παραμένουν τα μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να ξεπερνά σε απόδοση το 7,7%, δείγμα ότι υπάρχει γενικότερη τάση ξεπουλήματος των εγχώριων assets.

Απόλυτα κρίσιμες θεωρούνται οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς αν οι πωλητές συνεχίσουν να "κρατάνε τα ηνία της Αγοράς", οι κινήσεις "stop loss" και τα "margin calls" θα αναγκάσουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. "να πηδήξουν στο κενό.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η 5ήμερη, δίχως ουσία, στάση του Γενικού Δείκτη λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και η εμφανής αδυναμία του να επαναπροσδιορίσει ανοδικά την διαγραμματική αντίσταση των 1040 μονάδων, έφερε το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα βυθίζοντάς τον χαμηλότερα και από την βραχυχρόνια στήριξη των 975 και των 910 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Τώρα τα επόμενα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται στην περιοχή των 875 με 860 μονάδων. Εντωμεταξύ στο ημερήσιο chart τιμών έχει πλέον ολοκληρωθεί το pattern μιας 14μηνης άκρως αρνητικής "τιάρας" με τη βάση της να έχει διασπαστεί καθοδικά στις 1060 με 1040 μονάδες.

Σχηματισμός ο οποίος εάν δεν καταστρατηγηθεί ανοδικά στις επόμενες 8 με 10 συνεδριάσεις, θα έχει προκαλέσει μια τεράστια "νησίδα κορύφωσης" της μακροπρόθεσμης τάσης εγείροντας σενάρια για την πιθανή έναρξη μιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης διαρκείας, που μπορεί να οδηγήσει και χαμηλότερα των 790 μονάδων.

Επίσης στο weekly chart τιμών έχει διασπαστεί καθοδικά από την περασμένη εβδομάδα, στις 1015 μονάδες, μια πολύ σημαντική μεσοπρόθεσμη γραμμή στήριξης, όπου ένωνε από την Άνοιξη του 2013 μία κορυφή και 4 τοπικούς πυθμένες, στοιχείο, όπου προσθέτει πόντους ολοκλήρωσης του καθοδικού σεναρίου προσέγγισης του επιπέδου χαμηλότερα των 900 μονάδων. Αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό θα μπορούσε να σημειωθεί μόνο με την κυριολεκτική πυρπόληση του "άντρου" των "Bears", στις 1060 μονάδες.

Όσο για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χάθηκε με αυξημένο τζίρο το επίπεδο στήριξης των 300 με 294 μονάδων. Ζώνη στήριξης ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η καθοδική διάσπαση θέτει ως επόμενο πτωτικό στόχο την περιοχή των 270 με 250 μονάδων γυρνώντας έτσι το δείκτη σε επίπεδα, όπου είχαν καταγραφεί το Φθινόπωρο του 2012.
"Τέλος στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών ο δείκτης έχει προσεγγίσει 'oversold' επίπεδα, όπου στατιστικώς 'τριβελίζουν το έξυπνο χρήμα" αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, διευρυμένη πτώση στην Ευρώπη με τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να "προσανατολίζονται" σε απώλειες μεγαλύτερες του 2% (η μετοχή της Shire η οποία υποχωρεί έως και 26% μετά την είδηση ότι η φαρμακευτική AbbVie επανεξετάζει την εξαγορά ύψους 55 δισ. δολαρίων), ενώ με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Αντίθετα, ισχυρή είναι η ζήτηση για Κρατικά ομόλογα ΗΠΑ με την απόδοση στα 10ετή treasuries να διολισθαίνει στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,979%, ενώ πτωτικά συνεχίζει σήμερα η τιμή του αργού χάνοντας 0,2% στα 81,71 δολάρια το βαρέλι μετά την μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 2 ετών που κατέγραψε χθες.

Σημειώνεται ότι το US Oil έχει περάσει σε τιμές 2012. Πλέον μια διάσπαση κάτω από τα $81.00 θα ανοίξει το δρόμο για τα χαμηλά 2012 στα $77.40.

Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ασία, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αποδείχθηκε η υποχώρηση του πληθωρισμού στην Κίνα, δίνοντας νέα τροφή στα σενάρια για σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε το Σεπτέμβριο κατά 1,6% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης στο 1,7%.

Ασταμάτητο το μπαράζ των αρνητικών μηνυμάτων από την Ευρωζώνη. Η Ιταλία έχει βγει εκτός τροχιάς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε διαρθρωτικούς όρους, εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομίας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Χώρας, Πιερ Κάρλο Παντοάν. "Όταν δεσμευτήκαμε για πρώτη φορά τον Απρίλιο, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη ήταν 1,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα" ανέφερε ο κ. Παντοάν. 

H Πορτογαλία αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο που έχει ορίσει για Δημόσιο έλλειμμα για το 2015, αυξάνοντάς το από το 2,5% στο 2,7% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Χώρας Πέδρου Πάσους Κουέλιου.

Μετά την Standard & Poor’s και η Fitch Ratings προχώρησε σε υποβάθμιση του outlook για την οικονομία της Γαλλίας, αναφέροντας ως βασικές αιτίες τους κινδύνους στην αναπτυξιακή πορεία της Χώρας, αλλά και την ευρύτερη συζήτηση για τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Έτσι, η Fitch διατηρεί μεν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας στο "ΑΑ+" αλλά αναθεωρεί το outlook σε "αρνητικό" από "σταθερό".

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στην Αμερικανική Αγορά, για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 0,3%, κυρίως εξαιτίας της επιβράδυνσης στις πωλήσεις αυτοκινήτων, μετά την μεγάλη αύξηση του Αυγούστου έναντι εκτίμησης για -0,1%

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία για την Αμερικανική οικονομία, ο δείκτης μεταποίησης Empire διολίσθησε κάθετα τον Οκτώβριο στο 6,2 μετά το υψηλό 5ετίας στο 27,5 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στο 21.

Επιστροφή στο ΧΑ

Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων πραγματοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Το Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ με την απόδοση του τίτλου να διαμορφώνεται στο 1,7%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων ομολόγων.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν αντιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από την αύξηση κεφαλαίου το α' εξάμηνο του 2014 και πλέον διαπραγματεύονται κοντά ή χαμηλότερα από την τιμή έκδοσης της μετοχής.

Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια "κόκκινων" δανείων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις Ελληνικές Τράπεζες, παρά την ενίσχυση των κεφαλαίων και την πρόοδο των σχεδίων αναδιάρθρωσης, υπογραμμίζει η Fitch. Αυτό σημαίνει ότι το "stress test" της ΕΚΤ ενδέχεται να δείξει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, ιδίως εάν δεν συμπεριληφθούν οι τρέχουσες ενέργειες αναδιάρθρωσης, σημειώνει ο οίκος.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την Εθνική Τρ. και τη Finansbank, υπό το πρίσμα της επερχόμενης πώλησης ποσοστού της Τουρκικής θυγατρικής, φιλοξενεί το Bloomberg αναφέροντας ότι η ΕΤΕ ετοιμάζεται να πουλήσει σχεδόν το μισό ποσοστό της (ελέγχει το 99,8%) και μάλιστα "φθηνά", ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζικών αρχών, δεδομένου ότι έλαβε κρατική ενίσχυση.

Ο ΟΤΕ (-5,10%) ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε, μετά από διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε χθες με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με την UEFA, τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης όλων των αγώνων των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων, UEFA Champions League και UEFA Europa League της τριετίας 2015-2018, για την θυγατρική OTE TV.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 263 εκατ. από τα οποία τα 12,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ).

Εντυπωσιακός ο συγκεντρωτισμός, καθώς μόλις επτά τίτλοι (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΔΕΗ) "απασχόλησαν" το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλια η τελική εικόνα με 21 ανοδικές μετοχές έναντι 119 πτωτικών, ενώ 44 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7% (!)

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση που εξελίχθηκε σε ελεύθερη πτώση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η μεταβλητότητα, οι μετακυλίσεις θέσεων (απόλυτη κυριαρχία όσων ρολάρουν θέσεις "short") και η βία των πωλήσεων αύξησε σημαντικότατα τις συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (98.188 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 70.187, 35.646 για τον Οκτώβριο, 33.976 για τον Νοέμβριο και 565 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 285) κινήθηκε μεταξύ 270 και 310,75 μονάδων, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 1,6%, ενώ για τον δεύτερο μήνα (Νοέμβριο) η υποτίμηση έφθασε το 2%.

Εξακοντίστηκε ο δανεισμός τίτλων (12.700 ΟΤΕ, 74.600 Εθνική, 5.900 Ελ. Πετρέλαια, 35.500 Τιτάν, 601.400 Πειραιώς, 6.200 Ελλάκτωρ, 12.800 ΔΕΗ, 76.900 ΟΠΑΠ, 22.400 MIG, 17.000 Grivalia Properties, 59.300 Intralot, 6.800 Folli Follie Group, 1.550.600 Eurobank, 1.218.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.322), ΔΕΗ (3.725), Alpha Bank (16.339), Εθνική (13.163), Πειραιώς (15.619), Eurobank (32.192), Μυτιληναίο (2.007), ΕΧΑΕ (773), ΟΠΑΠ (1.783), MIG (2.422), Intralot (395), Μέτκα (108), Ελ. Πετρέλαια (906), Τιτάνα (134), Ελλάκτωρα (586), ΓΕΚ (2.611), Folli Follie Group (143), Jumbo (206), Frigoglass (293), Σιδενόρ (136), ΟΛΠ (159), Τέρνα Ενεργειακή (423), ΕΕΕ (368).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 38%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.558 δικαιώματα (946 calls και 612 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (74.517.975 τεμ.), Πειραιώς (37.608.833 τεμ.), Eurobank (12.521.667 τεμ.), Εθνική (1.673.9411 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 16.196 συμβόλαια του δείκτη, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v