ΧΑ: Εγκλωβισμένος κάτω από τις 950 ο Γενικός Δείκτης

Σε χαμηλότερα επίπεδα η αγορά μετά την αρχική απόπειρα αντίδρασης, με κίνηση... γιογιό για τα περισσότερα blue chips. Κέρδη για Alpha και Πειραιώς, αμετάβλητη η Εθνική. Θετικά πρόσημα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Έντονες πιέσεις σε ΓΕΚΤέρνα και Folli Follie.

Μόνο 30-35΄ κράτησε η αντίδραση και το θετικό πρόσημο στο Χ.Α., με τους δείκτες να βουτούν μετά τις 11.10 γυρνώντας προς τις 940 από τις 956 και το... ταμπλό να βάφεται κόκκινο σε μόλις 5 λεπτά. Μεταστροφή ενδεικτική της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, του πόσο ευάλωτη παραμένει (και) η χρηματιστηριακή αγορά αλλά και του πόσο εύκολα μπορεί να βρεθεί από το ναδίρ στο ζενίθ, και πάλι στον... πάτο, με λίγες μόλις κινήσεις.

Στην αναστροφή της εικόνας συνέβαλαν τόσο οι εγχώριες δυνάμεις όσο κι οι ευρωπαϊκές αγορές. Οι μεν δεύτερες δεν πείθουν πως μπορεί να αντιδράσουν σήμερα, τουλάχιστον με τη μέχρι τώρα διακύμανση, ειδικά του DAX, που έχει κολλήσει στις 8.800-8.820 μονάδες, οι δε πρώτες καθώς στο πρώτο γύρισμα σημάδεψαν χωρίς δεύτερο δισταγμό με πωλήσεις.

Έτσι ο 25άρης επέστρεψε στις 307 προτού επιχειρηθεί και πάλι η επάνοδός του λίγο πριν από τις 11.20-11.25 προς τα επίπεδα των 310 μονάδων. Κίνηση γιογιό για τις περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που από το αρχικό +2,5% υποχώρησαν έως 4% για να ανακάμψουν εκ νέου πριν από τις 11.30. Ενδεικτικά τα διαγράμματα σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, ενώ ανάλογη εικόνα σχηματίζεται για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας λοιπόν, και μάλλον εύλογα, καθώς έχουμε βρεθεί σε οριακό σημείο.

Μέχρι τις 11.30 είχαν αλλάξει χέρια 26,8 εκατ. ευρώ με το 64% στις τράπεζες.

Σχετικά πιο ήρεμη η εικόνα στη ρηχή αγορά ομολόγων μετά τη χθεσινή εκτίναξη προς το 7,10%, ενώ ήπιες είναι οι μέχρι στιγμής κινήσεις στα παράγωγα (και στον δανεισμό τίτλων). Ωστόσο ακόμη είναι νωρίς και χωρίς την ενεργή παρουσία κυρίως των ξένων θα ήταν πολύ πρώιμο να ειπωθεί οτιδήποτε. Συνεκτιμώντας πως παραμένουμε εγκλωβισμένοι στο στενό χρονικό όριο του Τ+2 και δύο συνεδριάσεις πριν από τη λήξη της Παρασκευής. Υψηλός ο συνολικός αριθμός συμβολαίων στον δείκτη (από τη χθεσινή συνεδρίαση), κινείται στο εύρος της υποκείμενης αγοράς και πέριξ των 308-312 μονάδων.

Στην υποκείμενη ο Τραπεζικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 129 -καλό θα ήταν να πιάσει τις 132/133- με την Εθνική στα 2,08-2,10 αλλά τις Πειραιώς, Alpha Bank να ενισχύονται περισσότερο, έως το 1,19 και το 0,572 ευρώ αντίστοιχα. Για τις τράπεζες θυμίζω και το τελευταίο άρθρο του Χρ. Κίτσιου για την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή της τροποποιημένης διάταξης για τον αναβαλλόμενο φόρο, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σταδιακά μετά τα 20-25΄ οι αγοραστές ανέβηκαν λίγο ψηλότερα με τον τραπεζικό να πιάνει τις 130+ μονάδες, τον FT25 προς τις 312 μονάδες με συνδυασμένες συναλλαγές στις περισσότερες μετοχές του. Σημειωτέον πως στη χθεσινή συνεδρίαση ούτε μία μετοχή από τις 45 των δεικτών FT25 και FTMid δεν απέφυγε το κόκκινο.

Σαφώς καλύτερη η μέχρι τώρα εικόνα, αν και αρχική, αλλά όπως σημειώνει χρηματιστηριακό στέλεχος «...άπαντες είναι με το δάκτυλο στη σκανδάλη». Το αρνητικό είναι πως μέχρι πριν από λίγο παρέμενε προβληματική η εικόνα κυρίως του γερμανικού χρηματιστηρίου με τον DAX να έχει οπισθοχωρήσει λίγο προς τις 8.803 μονάδες. Προσώρας ο DAX αν και τεχνικά δικαιολογεί αντίδραση, σήμερα-αύριο, παραμένει σε αμφίβολη θέση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το Χ.Α. θα πρέπει να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις και οι παίκτες να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο (όσο δεν αντιδρούν και δε βοηθούν τα ευρωπαϊκά).

Είναι προφανές πως και ο επιχειρηματικός κόσμος κι οι επαγγελματίες βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, που λένε...

Με το εγχώριο πολιτικό σύστημα (αλλά όχι μόνο) να σκιαμαχεί σε μία πολύ θερμή συγκυρία όπου όπως αναφέρει ο Γιώργος Παπανικολάου διαδραματίζονται γεωπολιτικές αναταραχές σε πολλά μέτωπα, επικρατεί αναβρασμός στις αγορές και πληθαίνουν τα νέα ανησυχητικά μηνύματα ακόμη και από οικονομίες όπως η γερμανική.

Σε αυτήν τη θερμή συγκυρία το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι μόνον οι ξένοι δανειστές και το Βερολίνο, που επιμένουν να αντιμετωπίζουν τη χώρα ως αποικία χρέους (παρότι τέτοια... καταντήσαμε), αλλά και σύμπασες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι επιχειρηματικές, τραπεζικές ελίτ, και πολλοί άλλοι, που λίγο ως πολύ ευθύνονται γι' αυτήν την εικόνα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v