ΧΑ: Με το βλέμμα (και) στις ξένες αγορές

Σε κύκλο διόρθωσης φαίνεται πως εισέρχονται τα διεθνή χρηματιστήρια. Μετά την ισχυρή πτώση της Wall ο Nikkei έκλεισε σε χαμηλό διμήνου, ενώ απώλειες κατέγραψαν και οι ευρωαγορές. Στο ΧΑ η προσοχή παραμένει στις πολιτικές εξελίξεις, στις τράπεζες και κυρίως στην ΕΤΕ.

Δεν άντεξε η ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές, ενώ η Wall αργότερα κατέγραψε ελεύθερη πτώση. Ρωγμές στο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας, με το χρηματιστήριο να προεξοφλεί εδώ και καιρό τα μηνύματα που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας.

Κατά 2,01% η άτακτη υποχώρηση του S&P 500 προς τις 1.929,38 μονάδες, οριακά πάνω από τις 9.000 μονάδες (στις 9.005,02) ο DAX, ενώ οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή τρέχουν ραγδαίες και απρόβλεπτες.

Εμείς, εδώ, στον μικρόκοσμό μας, ασχολούμαστε με το εάν θα πάρει η συγκυβέρνηση τους κατ' ελάχιστον 155 βουλευτές-ψήφους, με τους λεονταρισμούς Σαμαρά - Βενιζέλου – Τσίπρα, ενώ οι κυβερνητικοί κομπορρημονούν για την... υποχώρηση της ανεργίας στο 26,4% (αλλά με νέες 22.000 απολύσεις τον Αύγουστο) και το εγχώριο σύστημα πορεύεται σαν να βαίνουν όλα καλώς. Ο.Κ.

Η ουσία είναι, όπως την αναφέρει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, μεθοδευόμενη έξοδος της χώρας από το μνημόνιο με... πατερίτσες, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με τον Φίλιππο Πανταζή, στη Βουλή μαίνεται η μάχη των εντυπώσεων με το βλέμμα στους «ανεξάρτητους βουλευτές». Όντως, τόσο μέσα στον μικρόκοσμό τους, τόσο μακριά και ξένοι από την κοινωνία και την πραγματική οικονομία.

Και το Χ.Α., καθαρά προεξοφλητικός μηχανισμός, συνάμα ρηχός, βιώνει τη διόρθωσή του πολύ καιρό πριν ξεκινήσει ο κύκλος της υποχώρησης στα ξένα χρηματιστήρια. Θέλετε δείγμα; Όταν στις 3 Ιουλίου 2014 σημειωνόταν ιστορικό υψηλό στις 10.032,28 μονάδες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, στη Αθήνα ο Γενικός Δείκτης μετά βίας έκλεινε στις 1.254,21 μονάδες.

Το αρνητικό με το Χ.Α. είναι πως σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη περίοδο ξεκινά ο κύκλος της μεγάλης διόρθωσης των ξένων αγορών, με το πρόβλημα της Ευρώπης να έχει ονοματεπώνυμο, γερμανική οικονομία, το πρώτο ΑΕΠ της ζώνης και ο υπέμαχος της άτεγκτης δημοσιονομικής πειθαρχίας που εξουθένωσε όχι μόνο τους... τεμπέληδες του Νότου, αλλά και το δεύτερο και το τρίτο ΑΕΠ. Κρίση που γυρίζει πλέον προς το Βερολίνο.

Στο Χ.Α. κερδήθηκε εχθές μία αψιμαχία με την άνευ ουσιαστικής σημασίας περιοχή των 1.000 μονάδων, ο τραπεζικός κλάδος έδωσε την τεχνικής μορφής αντίδραση που δικαιολογείται προς τις 140-145 μονάδες, ο FT 25 προς τις 336 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.030. Οι άμεσοι στόχοι που είχαν τεθεί από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο ήταν κλιμακωτά οι 1.030-1.050 και οι 336-346 μονάδες για τον Γ.Δ. και τον 25άρη αντίστοιχα.

Με κύρια, βασική προϋπόθεση την αντίδραση ειδικά της Εθνικής. Από τα 2,10 έως τα 2,20 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, με χθεσινό χαμηλό τα 2,10 και το 1,99 στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Αναμφισβήτητα καλοδεχούμενη η αντίδραση της ΕΤΕ έβγαλε από τα χαμηλά τον δείκτη, συνέβαλε στο να πιάσει ευκολότερα το 0,633 ευρώ η Alpha Bank, και να ακολουθήσει προς το 1,24 η Πειραιώς.

Κάτι έγινε, αφού ούτως ή άλλως η κίνησή μας περιοριζόταν αυστηρά στο όριο του Τ+2 και ούτε μέρα παραπάνω.

Κλειδί για τον Γ.Δ. οι 1.014 μονάδες εκτιμά ο Γιώργος Α. Σαββάκης, σημειώνοντας πως η παραμονή του πολύ κοντά στο επίπεδο των 1.014 μονάδων (61,8% διόρθωση από το υψηλό των 1.380 μονάδων στο χαμηλό των 788 του Ιουλίου 2013) δείχνει ότι οι πωλητές διατηρούν την ισχυρή τους θέση έναντι των αγοραστών.

Το παραπάνω επίπεδο τιμής συμπίπτει σχεδόν στο εβδομαδιαίο διάγραμμα με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, οπότε η σημασία διατήρησής του είναι ουσιαστική.

Για να δούμε σήμερα, με τα ξένα αρκετά κόντρα και την κοινοβουλευτική σκιαμαχία να αποτελεί για ορισμένους αφορμή για να βγει μία ικανοποιητική απόδοση, μετρώντας την κίνηση της αγοράς από το χαμηλό του Γ.Δ. από τις 1.003,45 μονάδες, ενδοσυνεδριακό της 8ης Οκτωβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v