Σε "συνεδρίαση μηδενικού αποτελέσματος" αναφερόταν ο "ομόσταβλος" Μιχαήλ Γελαντάλις και ασφαλώς και ο τίτλος δεν ήταν καθόλου μακριά από στην σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Και αν δεν ήταν ο τζίρος που έδωσε ένα ακόμα χτύπημα στην ψυχολογία των λίγων, εναπομεινάντων, συγκρατημένα αισιόδοξων, ασφαλώς και ο γράφων δεν θα είχε να προσθέσει απολύτως τίποτα.
Όμως με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, δεν μπορούμε να μιλάμε για "παιχνίδι κέντρου", απλά γιατί δεν υφίσταται "παιχνίδι" στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, αν αυτό δεν το αποφασίσουν τα ενεργά ξένα χαρτοφυλάκια.
Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που επισημαίνουν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο πάσχει από "αρρυθμίες" οι οποίες και εντείνουν την μεταβλητότητα και τις συνεχείς εναλλαγές στα πρόσημα του Δείκτη, έστω και αν έχει σαν "άλλοθι" ότι τα περισσότερα από τα "καυτά" θέματα οικονομίας και πολιτικών εξελίξεων παραμένουν ανοιχτά.
Όλα αυτά, μία μέρα πριν το Eurogroup που ξεκινά αύριο στο Μιλάνο και εν αναμονή του "χρησμού" από την S&P, για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας.
Δυστυχώς η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει σταματήσει να εκπλήσσει (πράγμα εξαιρετικά αρνητικό) και συνεχίζει να κινείται, χωρίς πλουραλισμό, χωρίς βάθος και χωρίς "αξιοκρατία" στις επιλογές (άρα και την άνοδο) των μετοχών, αν αυτές δεν "έχουν την τύχη να είναι στον FTSE25 και στην γνωστή "παλέτα" του δείκτη MSCI.
Από την υπερβολή και τους 1,15 εκατ. κωδικούς του '99 έχουμε φτάσει, προ πολλού πλέον, στην συναλλακτική απαξίωση, κάτι που αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω από την μετατροπή του Τ+3 σε Τ+2, στις αρχές Οκτωβρίου. Παράλληλα, τα περισσότερα χαρτοφυλάκια των εγχώριων επενδυτών είναι απαξιωμένα και με ελάχιστη, ή μηδενική, αγοραστική δύναμη, καθώς αποτελούνται από μετοχές μικρής αποτίμησης που έχουν εδώ και χρόνια κάκιστη πορεία στο ταμπλώ, ασχέτως με την πορεία της εταιρείας σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Και η "κατηφόρα" συνεχίζεται: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΧΑΕ, ο αριθμός των ενεργών μερίδων για το μήνα Αύγουστο 2014 ανήλθε στις 20.229 έναντι 23.562 κατά τον προηγούμενο μήνα, όταν τον Μάιο του 2013 ήταν στις 98 χιλιάδες (τον Αύγουστο 2013 ο αριθμός των ενεργών μερίδων ανήλθε στις 24.951).
Από αυτές, το 89,51% ήταν χαρτοφυλάκια τρέχουσας αξίας έως 9000 ευρώ. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι επαγγελματίες του χώρου αναφέρονται σε μία «αρρωστημένη» εικόνα.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Πολύ γρήγορα "τελείωσαν τα βόλια" του Γενικού Δείκτη στη διαγραμματική "επίθεση", που έκανε στην περιοχή αντίστασης των 1200 μονάδων με αποτέλεσμα την άμεση οπισθοχώρησή του προς την περιοχή του βατήρα των 1150 μονάδων με μετέπειτα εκδηλώσεις "αντάρτικων" ανοδικών επιθέσεων προς την περιοχή των 1185 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Η συνεχόμενη ανολοκλήρωτη, σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος, απόκτηση του επιπέδου των 1185 μονάδων θα στρέψει το Γενικό Δείκτη με μεγαλύτερη καθοδική φόρα προς τη ζώνη στήριξης των 1140 με 1135 μονάδων προκαλώντας εκτεταμένες πωλήσεις. Μάλιστα στο εβδομαδιαίο chart τιμών είναι εμφανές ότι ο Γενικός Δείκτης "μένει από χρόνο", καθώς πρέπει να εκδηλώσει άμεσα ανοδική κίνηση προς τη ζώνη των 1220 με 1250 μονάδων αποσυμφορίζοντας το "πεδίο της μάχης" των 1150 με 1200 μονάδες από τους πωλητές.
Ζητούμενο για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι αρχικά η διατήρηση της στήριξης των 370 μονάδων και μετέπειτα η αναρρίχηση προς τις 393 μονάδες, όπου και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις διαγραμματικές δυνάμεις αντίστασης της προηγούμενης τοπικής κορυφής, που αποτυπώθηκε στη λήξη του Ιουλίου. Εδώ όμως ένα πιθανό τρίτο κατά σειρά καθοδικό "pullback" του δείκτη προς το επίπεδο των 370 μονάδων θα πρέπει να μας θέσει σε εγρήγορση, καθώς η πτωτική λύση θα απελευθερώσει βίαιες τεχνικές ρευστοποιήσεις βάζοντας ως στόχο τιμές χαμηλότερα των 360 μονάδων.
Όσο για τον Τραπεζικό δείκτη και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ αυτός συνεχίζει να "κοντοστέκεται" κάτω από τη ζώνη αντίστασης των 164 με 168 μονάδων, δίχως μέχρι στιγμής να έχει δηλώσει έτοιμος για την ανοδική διάσπασή της και κίνησης προς το επόμενο επίπεδο τιμών των 178 με 180 μονάδων.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Αν εξαιρεθεί ο Nikkei (+0,76%), στο "κόκκινο" ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ στον ίδιο αρνητικό βηματισμό κινείται η Ευρώπη και οι πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE. Σε χαμηλά διετίας το πετρέλαιο, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις στα πολύτιμα μέταλλα.
Ξεκινώντας από την Ασία, ο Nikkei έκλεισε σε υψηλό 8 μηνών υποβοηθούμενος από το αδύναμο γιεν αλλά και από τις προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης από την Ιαπωνική Κυβέρνηση.
Αρνητικά μηνύματα και από την Κίνα, καθώς ως ένδειξη της επιβράδυνσης της Κινεζικής οικονομίας ερμηνεύουν οι αναλυτές τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά μόλις 2% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση. Τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 2,3% και οι αναλυτές προέβλεπαν για τον Αύγουστο μικρότερη επιβράδυνση στο 2,2%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 1,2% σε ετήσια βάση, έναντι προβλέψεων για μείωση κατά 1,1%, ενώ τον προηγούμενο μήνα, είχε μειωθεί κατά 0,9%.
Επιβεβαιώνοντας την αποδυνάμωση της ζήτησης και τις αποπληθωριστικές πιέσεις σε επίπεδο παραγωγού, η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Κίνας (Baosteel) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση τιμών για τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου, που κανονικά είναι περίοδος υψηλής ζήτησης για τον εν λόγω κλάδο.
Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν και οι περισσότεροι δείκτες της Ευρώπης, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, που ήρθε από νέα δημοσκόπηση που έδειξε την πλειοψηφία των Σκωτσέζων να μη θέλει να αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Γενικά το κλίμα στην Αγορά παραμένει επιφυλακτικό, μετά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ότι θα καταπολεμήσει την ένοπλη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενώ ενέκρινε για πρώτη φορά αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και περισσότερες επιθέσεις στο Ιράκ.
Η ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνεται σε "αξιοσημείωτο" βαθμό τονίζει η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) επισημαίνοντας πως οι οικονομίες σε Ευρώπη και Κίνα κατεβάζουν ταχύτητα, ενώ παράλληλα η προφορά μαύρου χρυσού αυξάνεται σταθερά κυρίως από τη Βόρειο Αμερική.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11.000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 315.000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν στις 301.000, από 302.000 την προηγούμενη εβδομάδα.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ το εποχικά διορθωµένο ποσοστό ανεργίας το Ιούνιο του 2014 ανήλθε σε 27% έναντι 27,6% τον Ιούνιο του 2013 και 27,1% το Μάιο του 2014. Έτσι, το σύνολο των απασχολουµένων τον Ιούνιο εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.527.112 άτοµα. Οι άνεργοι ήταν 1.303.884 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός 3.305.922 άτοµα.
Εφικτό χαρακτηρίζει το στόχο για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα (1,5% του ΑΕΠ) η ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα αναμένεται να προκύψει δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-6. Τα ρίσκα για τη βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική εικόνα απορρέουν από την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος που εφαρμόστηκαν εφέτος, όσο και από τις αντίξοες δικαστικές αποφάσεις επί προηγούμενων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις συγκεκριμένων επαγγελμάτων, καθώς και από τα προβλήματα χρηματοδότησης του κλάδου περίθαλψης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει σε συνάντηση για το Ελληνικό χρέος το Νοέμβριο, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Bill Murray, σε συνέντευξη τύπου. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το Ταμείο θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για το χρέος, στο πλαίσιο των καθιερωμένων αξιολογήσεων του Ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα σημείωσε πως η αποστολή του ΔΝΤ για την νέα αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτέμβρη, αλλά υπογράμμισε πως δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία.
Στα 103,2 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα συγκρίσιμα κέρδη της Jumbo στο οικονομικό έτος 2013-2014, καταγράφοντας άνοδο 8,5% εκτιμά η IBG. Προβλέπει ότι τα έσοδα της εισηγμένης θα ανέλθουν στα 541,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 7,9%. Διατηρεί την τιμή-στόχο των 14,3 ευρώ και την σύσταση "Buy" για την μετοχή της εισηγμένης.
Επιστρέφοντας στην φτωχή σε τζίρο και ακόμα φτωχότερη σε ενδιαφέρον, σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 1181,48 μονάδες, όμως μετά τις 14.17 τα αρχικά κέρδη είχαν μηδενιστεί και ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Υποχώρησε μέχρι τις 1162,97 μονάδες (-0,67%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1166,82 (-0,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1166,6 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,36%.
Ο τζίρος περιορίστηκε στα 63,9 εκατ. από τα οποία τα 6,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ).
Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE25, σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσαν οι ΕΧΑΕ, Μέτκα και περισσότερο, ο ΟΤΕ καθώς κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν ήλθε σε επαφή με το "πράσινο" η μετοχή της ΕΕΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι
ΔΕΗ και ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οιEurobank, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ (με συναλλαγές μόλις 1844 τεμ.) και ΟΠΑΠ.
Χαμηλότερα του 25αρη, ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό για την ΕΒΖ, ενώ συνεχίζεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση τηςFG Europe που έχει ξεκινήσει από τα 1,92 ευρώ (κλείσιμο 19/8).
Αντίθετα φαίνεται να στηρίζουν τις θέσεις τους οι αγοραστές σε Κέκροπα και Αεροπορία Αιγαίου.
Στην περίπτωση της δεύτερης, την Aegean "έχρισε ως φαβορί" για απόκτηση των Κυπριακών Αερογραμμών ο CEO της Ryanair Michael O'Leary. Σημείωσε πάντως πως η εταιρεία του έθεσε το δίλημμα της πολύ ραγδαίας ανάπτυξης απέναντι στην προσφορά της Ελληνικής εισηγμένης που θέλει να τονώσει το δρομολόγιο προς Αθήνα.
Τέλος ανακοινώθηκαν σήμερα οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στις μετοχές που συμμετέχουν στη σύνθεση του Δείκτη "Greece - Turkey 30".
Αναλυτικά: Εισαγωγές "Τρ. Πειραιώς" με συντελεστή στάθμισης 1.0 και "Eurobank" με συντελεστή στάθμισης 1.0
Διαγραφές: "ΜΕΤΚΑ" και "Eurobank Properties"
Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την έναρξη των συναλλαγών της συνεδρίασης της Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου 2014.
---ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού, καθώς η σημερινή συνεδρίαση, δύο όψεων και πάλι, ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και αντίθετα με χθες, κατέληξε με αρνητικό πρόσημο.
Παρά την αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα, μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ έμειναν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.041 συμβόλαια).
Άρχισαν οι πρώτες, απόλυτα διστακτικές, μετακυλίσεις θέσεων.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.710, 4.788 για τον Σεπτέμβριο, 1.922 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 379,75) κινήθηκε μεταξύ 377 και 383,75 μονάδων διατηρώντας την μικρή υπερτίμηση στο 0,35%.
Δεν σημειώθηκε, άξιος λόγου, δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.018), ΔΕΗ (396), Alpha Bank (3.805), Εθνική (3.935), Πειραιώς (2.557), Eurobank (3.642), Μυτιληναίο (454), ΕΧΑΕ (280), ΟΠΑΠ (849), Ελ. Πετρέλαια (166), ΓΕΚ (116), MIG (461), ΕΥΔΑΠ (175), Motor Oil (138), Frigoglass (746), EEE (118), Τιτάνα (570). Ελλάκτωρα (230).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE κινήθηκε γύρω από το επίπεδο του 36%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλός στα 180 δικαιώματα (7 δικαιώματα αγοράς και 103 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (75.928.374 τεμ.), Εθνική (1.834.137 τεμ.), Πειραιώς (18.795.259 τεμ.), Eurobank (8.726.967 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 43.359 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.