Καλύτερα ταμείο παρά αναμονή για τις επιδεινούμενες γεωπολιτικές εξελίξεις. Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέφτηκαν πολλοί που προτίμησαν τις τελευταίες συνεδριάσεις του Αυγούστου να κατοχυρώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους από το να περιμένουν την Σύνοδο Κορυφής και την Άγκελα Μέρκελ να οξύνει τη ρητορική της κατά της Μόσχας.
Κατά γενική εκτίμηση πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας, τις ενέργειες της ΕΚΤ, την διαδικασία ελέγχου της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ μένει να διαπιστωθεί η επίπτωση από τα roadshows του Σεπτεμβρίου. Ήδη την επόμενη εβδομάδα η Deutsche Bank διενεργεί roadshow για ελληνικές μετοχές στη Νέα Υόρκη, ακολουθεί η Barclays στην ίδια πόλη στις 8-10 Σεπτεμβρίου και έπεται το roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο στις 17-19 Σεπτεμβρίου.
Το ΧΑ σε σχετικό συγχρονισμό με τα ευρωπαϊκά, σε σημαντικό βαθμό με το γερμανικό ολοκλήρωσε την Παρασκευή έναν κύκλο καταλήγοντας περίπου στα επίπεδα εκκίνησης (2,86% χαμηλότερα) σημειώνοντας στις 8 του μήνα «τοπικό χαμηλό» στις 1.047,21 μονάδες (*)
Ουσιαστικά το ΧΑ συνεχίζει την συσσώρευσή του, παρουσιάζοντας οριακά αρνητική απόκλιση από την αρχή του έτους με επί μέρους κλάδους και μετοχές να ξεχωρίζουν ανά κύκλους της αγοράς. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν, πως δύσκολα θα διαφοροποιηθεί στη συνέχεια και όσο η χώρα βρίσκεται σε ιδιότυπη «προεκλογική» περίοδο/ρευστότητα, όσο μένει εκκρεμές το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών και όσο η οικονομία κινείται με τον αργό, βασανιστικό ρυθμό των τελευταίων τριμήνων.
Για αυτό στην πλειονότητα τους οι αναλυτές δεν τρέφουν μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια, ελάχιστοι είναι αυτοί που κάνουν λόγο για θεαματική αλλαγή του κλίματος, ενώ για αρκετούς δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος νέας σημαντικής διόρθωσης.
Πάντως ο Αύγουστος έκλεισε με οριακές απώλειες, όπως οι προηγούμενοι τέσσερις μήνες, με τις τράπεζες να κάνουν στην αρχή του μήνα την αρνητική διαφορά και να... συμβάλλουν στην εμβάθυνση της διόρθωσης και στη συνέχεια την σημαντική άνοδο που έφερε έως 12% υψηλότερα την αγορά, από τα χαμηλά της 8ης Αυγούστου.
Η γενικότερη εικόνα του μήνα αποτυπώθηκε και στην κίνηση των 25 μετοχών του δείκτη, καθώς για 19 σημειώθηκαν χαμηλότερες τιμές και για 6 υψηλότερες. Μετοχή- πρωταθλητής μηνός η Alpha Bank (8,29%), με την Εθνική δεύτερη (3,98%) και τους ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo και CC/HBC να συμπληρώνουν την ομάδα.
Με απώλειες διαμορφώθηκαν οι περισσότερες μετοχές-σηματωροί, στοιχείο ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ακόμη και ισχυροί όμιλοι, της επίπονης βελτίωσης της οικονομικής θέσης τους, της ανταγωνιστικότητας τους (για τις εξωστρεφείς).
Η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου και εξαμήνου μπορεί να αποτελέσει γνώμονα για τη συνέχεια, ωστόσο οι σημαντικές απώλειες ισχυρών μετοχών δεν μπορεί παρά να προβληματίζουν.
Αρνητική απόδοση για τον Αύγουστο είχαν όπως αναφέρθηκε οι 19 από τις μετοχές του 25άρη με ενδεικτικό το - 14,35% για τη μετοχή του ΤΙΤΑΝ, το -7,04% των Ελληνικών Πετρελαίων, το -7,29% της Τέρνα Ενεργειακής, το -7,05% της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, το -14,19% της MIG, το -6,08% του Μυτιληναίου, το -9,42% της ΓΕΚ/Τέρνα.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν πως στην απόδοση του Αυγούστου και την αποτίμηση μηνός αποτυπώνεται σε γενικές γραμμές η κατάσταση των περισσότερων εισηγμένων. Οι ίδιοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το τρίτο τρίμηνο (κυρίως λόγω των αναπόφευκτων επιπτώσεων λόγω της ουκρανικής κρίσης) αναμένουν όμως για τη συνέχεια. Παράμετρος, που αναφέρεται από ξένους και έλληνες αναλυτές και οίκους είναι η πολιτική, η ρευστότητα και το ρίσκο, αλλά όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες δύσκολα θα αλλάξει κάτι θεαματικά τον Σεπτέμβριο.
Τεχνικά, οι 1.180-1.185 μονάδες παραμένουν «άνω όριο» αντίσταση, ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση της οποίας θα μπορούσε να οδηγήσει το ΧΑ προς τις 1.220-1.250 μονάδες που είναι ο πρώτος ορατός σημαντικός στόχος για τον ΓΔ. Σε κάθε περίπτωση οι 1.185/6 είναι πολύ σημαντική τεχνική περιοχή όπως επίσης οι 1.047-1.040 στην περίπτωση «γυρίσματος» της αγοράς.
(*) το χαμηλό των 1.047,21 μονάδων παραμένει σημείο αναφοράς- στήριξη για τον ΓΔ όπως η ζώνη των 1.180-1.185 μονάδων άνω όριο και αντίσταση του.
Για συσσώρευση σχεδόν 10 μηνών κάνει λόγο ο Ηλίας Ζαχαράκης, ο οποίος θεωρεί ενθαρρυντική ένδειξη το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.100 μονάδες λόγω της τεχνικότητας της ευρύτερης περιοχής.
Όπως παρατηρούσε ο φίλτατος pasx41 «...τρίτη σερί εβδομάδα με θετικό πρόσημο και μηνιαίες ουρές με κλείσιμο κοντά στα υψηλά του μήνα. Ο Σεπτέμβριος όμως...;»