Το +4,23% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, όπως και το γεγονός ότι τέσσερις Τραπεζικοί τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank απέσπασαν το 71% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Βοήθειες για την θετική κίνηση του Γενικού Δείκτη έδωσαν και οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, Μέτκα (λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου), Motor Oil και Jumbo.
Από εκεί και πέρα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν σχετικά αισθητή την παρουσία τους στις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. χαμηλότερα από τις τιμές που έγραφαν στις 17.00.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και παρά τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις (με την spot Αγορά να ακολουθεί τις κινήσεις του συμβολαίου του δείκτη στην Αγορά Παραγώγων) αναρριχήθηκε μέχρι τις 1141,56 μονάδες (+1,99%). Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1139,21 (+1,78%) και ο FTSE25 στις 367,17 (+2,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1136,76 μονάδες (+1,56%) και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 366,20 (+2,01%).
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τον κλαδικό τους δείκτη, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 160 μονάδων, προκειμένου να υπάρξουν οι πρώτες "αναπνοές", ενώ οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 174 και 180 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση Εθνική και Alpha Bank έκαναν κάποιες "δοκιμαστικές πτήσεις" υψηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων ΑΜΚ. Έτσι ο τίτλος της Εθνικής αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,24 ευρώ (+4,67%) και ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 0,6600 ευρώ (+4,76%). Όμως το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε και τους δύο τίτλους σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας και οριακά χαμηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων ΑΜΚ.
Αντίθετα, η μετοχή της Πειραιώς μπορεί να απέχει ακόμα αρκετά από τα 1,70 ευρώ (τιμή πρόσφατης ΑΜΚ), όμως το κλείσιμο την βρήκε μία ανάσα χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας.
Μικτή η τελική εικόνα στα Τραπεζικά warrants, με τον παραστατικό τίτλο της Πειραιώς να κλείνει στο "κόκκινο" (0,9420 ευρώ, -1,88%) με συναλλαγές 4001534, ενώ με κέρδη 1,89% έκλεισε το warrant της Alpha Bank (1,62 ευρώ) διακινώντας 2090480 τεμ. και με κέρδη 9,29% αυτό της Εθνικής (0,7650 ευρώ), με συναλλαγές 1524823 τεμ.
Καθίσταται πασιφανές ότι η πρόσφατη σημαντική υποχώρηση των τιμών δημιούργησε "επενδυτικές ευκαιρίες" (οι Ενεργοί παίκτες ασχολούνται μόνο με λίγες από τις μετοχές του FTSE25), όμως σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα έχουν σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την αργή αλλά σταθερή μείωση των ημερήσιων ταλαντώσεων, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η σταδιακή συρρίκνωση του τζίρου, αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή έκπληξη από την Fitch, την Παρασκευή 23/5.
Σύμφωνα με τους ίδιους επαγγελματίες του χώρου, αυτό που θα έκανε την διαφορά στην Αγορά θα ήταν μία ομαλή πολιτική εξέλιξη, μιας και αρκετά κεφάλαια περιμένουν την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών, ενώ κάποιο σημαντικό νέο, ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο, επίσης μπορεί να βοηθήσει το επόμενο διάστημα.
Από την άλλη η τελική αναλογία ανοδικών (60) - πτωτικών (62) μετοχών, επιβεβαιώνει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο ότι ένα σημαντικότατο κομμάτι του ενεργού χρηματιστηριακού ταμπλώ, δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία των αγοραστών για Τραπεζικές μετοχές και για λίγους ακόμα τίτλους του FTSE25 και παραμένει σε στάση πτωτικής αναμονής.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Ηλίας Ζαχαράκης
Τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στο Ευρωπαϊκό νόμισμα και την ισοτιμία του σε σχέση με το δολάριο, καθώς έχουν μαζευτεί πλέον αρκετά "σύννεφα" πάνω από την νομισματική πολιτική της Ευρώπης, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Η επιμονή τόσων χρόνων στην σταθερή προσφορά χρήματος (με αντίστοιχη αντισταθμιστική δημοσιονομική προσαρμογή) για την επίτευξη μείωσης επιτοκίων και πληθωριστικής ισορροπίας, οδήγησε την ΕΕ να χτίσει ένα πολύ "σκληρό" νόμισμα, με σημαντικές όμως συνέπειες στην κοινωνική συνοχή των επιμέρους Κρατών -και κυρίως των αδύναμων.
Οι πρόσφατες όμως δηλώσεις -και μάλιστα δισ- από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi, για πιθανή αλλαγή πλεύσης και χαλάρωση νομισματικής πολιτικής, δημιούργησε κλίμα αποδυνάμωσης του ευρώ και μάλιστα σε ένα κομβικό σημείο κοντά στο 1,40 (λίγο πριν τις Ευρωεκλογές), με το νόμισμα ήδη να έχει απολέσει 2% από τα υψηλά του με ταχύτατους ρυθμούς.
Τεχνικά, η περιοχή του 1,37 είναι ένα σημαντικό σημείο στηρίξεων για την αντιστροφή (ή μη) της ισχύουσας πολύμηνης ανοδικής τάσης, ενώ και ο βραχύς τριγωνικός σχηματισμός συνέχισης δείχνει ότι θεωρητικά, κάτω από 1,3670 το ευρώ θα πιεστεί πολύ, με πιθανό στόχο πλήρωσης την περιοχή του 1,34.
Εξάλλου, η διπλή κορυφή στο 1,40 επιβεβαιώνεται με τη διάσπαση του 1,37, και δίνει περίπου τον ίδιο στόχο. Ενδιάμεση κοντινή στήριξη το 1,3605, ενώ από πάνω, αντιστάσεις υπάρχουν στα τρέχοντα επίπεδα και στο 1,3767.
"Υπενθυμίζουμε ότι στις 05 Ιουν αναμένουμε τις αποφάσεις και την αντίστοιχη συνέντευξη τύπου, ενώ στις 3 και 4 Ιουν έχουμε τα "προεόρτια" με τις ανακοινώσεις πληθωρισμού και ποσοστού ανεργίας (03 Ιουν-12:00) και ΑΕΠ και δείκτης Παραγωγού ετήσιος (04 Ιουν-12:00)" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Απόστολος Μάνθος
Λίγο πριν το διαγραμματικό "τοίχο" των 1050 μονάδων ο Γενικός Δείκτης "ανέκρουσε πρύμναν" επανακτώντας ανοδικά την περιοχή των 1100 μονάδων με ένα βίαιο "candlestick" έντονης καθοδικής συσπείρωσης του υπερπωλημένου "ελατηρίου", επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Υπό τη "σκιά" της εκλογικής Κυριακής οποιαδήποτε περαιτέρω ανοδική διείσδυση του Γενικού Δείκτη στο επίπεδο βραχυχρόνιας αντίστασης των 1140 με 1180 μονάδων θα εγείρει θέμα γρήγορης αποκομιδής κερδών και αναμονής των επερχόμενων σημαντικών εξελίξεων (!)
Από απόψεως τεχνικής ανάλυσης και όχι πολιτικής, τα σημεία "κλειδιά" για το επόμενο πεδίο "αντιπαράθεσης" των δύο "στρατοπέδων" είναι οι 1180 με 1245 μονάδες για τους "Bulls" και οι 1050 με 990 μονάδες για τους "Bears".
Πόντους με τη συνεισφορά του γνωστού τεχνικού δείκτη Relative Strength Index παίρνει το ανοδικό σενάριο προσέγγισης των 1210 μονάδων, καθώς η έντονη ανοδική απόκλιση του ταλαντωτή σε σχέση με τη τελευταία ισχυρή πτώση του Γενικού Δείκτη προκρίνει τον ανοδικό σχηματισμό βραχυχρόνιας κίνησης.
Θετικά αντιμετωπίζεται και το μέχρι τώρα αποτυπωμένο εβδομαδιαίο "candlestick" με τον άλλο γνωστό ταλαντωτή Commodity Channel Index να κάνει το πρώτο σημαίνων ανοδικό "γκελ" μετά από 11 περίπου εβδομάδες. Πάντως η υπάρχουσα κυριαρχική καθοδική τάση για να δει το "πράσινο φως" ανοδικής αλλαγής θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να καταστρατηγήσει με όλη την έννοια της έκφρασης τις 1245 μονάδες.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25έδειξε έντονα σημάδια δυναμικής στήριξης λίγο πάνω από τη ζώνη των 340 με 330 μονάδων εκτονώνοντας προς το πρώτο επίπεδο αντίστασης των 365 με 375 μονάδων. Από εκεί και έπειτα η περαιτέρω αντιπαράθεση του δείκτη με τις 375 - 380 μονάδες θα πρέπει να εμπεριέχει ισχυρούς ανοδικούς καταλύτες για να μπορέσουμε να δούμε από κοντά την περιοχή του ψυχολογικού ορίου των 400 μονάδων.
Υπάρχει βέβαια και το απευχθέο αρνητικό σενάριο διάτρησης των 330 μονάδων, όπου θα ανοίξει το δρόμο για τη κατάβαση προς το 294. Εδώ έντονη αντιστροφή στο υπάρχον βραχυχρόνιο καθοδικό "pattern" θα προκληθεί μόνο με την επιτυχημένη διέλευση του δείκτη πάνω από τις 410 μονάδες σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Σέργιος Μελαχροινός
Παρά την ανοδική αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δύσκολα θα ξεφύγει από το εύρος των 340 - 370 μονάδων, μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με την άποψη του Σέργιου Μελαχροινού.
Βέβαια στις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι ευδιάκριτες οι διαφορετικές "ταχύτητες" με τις οποίες κινούνται οι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι, με τις Τραπεζικές μετοχές να έχουν τις περισσότερες εισροές.
Τα υπόλοιπα blue chips τα οποία "υπέφεραν" αρκετά από τα rebalancing που προηγήθηκαν, έδειξαν διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αλλά με σαφώς λιγότερες τοποθετήσεις.
Από την άλλη, το "εισαγόμενο" χρήμα, δεν δείχνει να προβληματίζεται για πιθανή πολιτική αβεβαιότητα, καθώς παραμένει τοποθετημένο με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κατά κύριο λόγο.
Ο αναλυτής της Solidus Sec. εκτιμά ότι παραμένει σε ισχύ η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2012, με κρίσιμες στηρίξεις τις 340 μονάδες για τον FTSE25 και τις 1040 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.
Σύμφωνα με τον κ. Μελαχροινό, η μεσοπρόθεσμη τάση γυρίζει σε ανοδική, αν ο Γενικός Δείκτης πετύχει κλεισίματα υψηλότερα των 1180 μονάδων και οFTSE25 κλεισίματα υψηλότερα των 380 μονάδων.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Τα μικτά πρόσημα κυριάρχησαν και στην σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ θετικό βηματισμό δείχνουν να βρίσκουν Ευρώπη και Wall Street (στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στοNYSE). Στο επίκεντρο της προσοχής των αγοραστών οι μετοχές των Lowe’s Cos., Target Corp. και Tiffany & Co., μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.
Ξεκινώντας από την Ασία, και την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη, Kuroda που ακολούθησε την απόφαση για τη νομισματική και επιτοκιακή πολιτική στην Ιαπωνία τόνισε ότι το QE της BoJ έχει ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις την Ιαπωνική οικονομία βοηθώντας στην ανάκαμψη και στην επίτευξη των στόχων για το πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τον Kuroda η κατανάλωση έχει βελτιωθεί αισθητά, παρά τη μικρή πτώση μετά την αύξηση του φόρου κατανάλωσης, ενώ διευκρίνισε ότι η BoJ έχει καλύψει το μισό δρόμο μέχρι το στόχο για το 2% στον πληθωρισμό.
Επιστροφή στο ΧΑ
Ενίσχυση των θέσεων στις Ελληνικές μετοχές προτείνει η Wood & Company, θεωρώντας την αδυναμία των τίτλων στις τελευταίες συνεδριάσεις πρόσκαιρη, γεγονός που έχει δημιουργήσει ευκαιρίες λόγω ελκυστικών αποτιμήσεων. Επαναδιατυπώνει
τις συστάσεις "buy" για τις μετοχές της Πειραιώς (με στόχο τα 2,3 ευρώ) και της Alpha Bank (με στόχο το 0,90 ευρώ). Παράλληλα, αναφέρει ότι οι μη Χρηματοοικονομικές μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες με Ρ/Ε, 12 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2015. Επίσης,
σε "buy" από "hold" αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της Εθνικής η Wood & Company. Παράλληλα, μειώνει την τιμή-στόχο για τον τίτλο στα 3,1 από 4,3 ευρώ.
Με σύσταση "overweight" και τιμή-στόχο στα 10,5 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων η Beta Securities.
Ισχυρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Eurobank Properties
η Euroxx Securities, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight" και τιμή-στόχο 9 ευρώ.
Ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, MIG, EEE, Motor Oil, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς και Μέτκα. Αντίθετα μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκε η μετοχή της Σωλ. Κορίνθου (δεν άρεσαν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου).
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του Τιτάνα.
Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, ίσως αξίζει επισήμανσης η σημερινή κίνηση του τίτλου του ΟΤΕ, ο οποίος μετά τις 11.43 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Αν συνεχίσουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι πωλητές, η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 9,15 ευρώ.
Ο σημερινός τζίρος περιορίστηκε στα 203,8 εκατ. από τα οποία τα 26,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΥΔΑΠ, ΠΕΙΡ).
Χαμηλότερα του 25αρη, ικανοποιητική η συμπεριφορά από την μετοχή της Πλαίσιο. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2013, € 0,20 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει του Ν. 4110/2013 (καθαρό ποσό: € 0,18 ανά μετοχή). Ο τίτλος σημείωσε ημερήσιες απώλειες 0,06 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, στο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος του Νηρέα, ενώ προβληματίζουν έντονα Σαράντης και Fourlis. Ο πρώτος συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη στις τελευταίες πέντε, ενώ τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική στις τελευταίες πέντε "μετρά" η μετοχή του Fourli. Αν συνεχίσουν να κινούνται πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 6,37 και 4,55 ευρώ, αντίστοιχα.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, ενώ οι συναλλαγές υποχώρησαν σημαντικά στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετικά λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.162 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.836, 7.223 για τον Ιούνιο, 309 για τον Ιούλιο και 304 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 366) κινήθηκε μεταξύ 358,5 και 368,5 μονάδων, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,16%.
Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (1.009.700 Alpha Bank, 215.300 Εθνική, 31.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.042), ΔΕΗ (1.701), Alpha Bank (1.889), Εθνική (6.624), Πειραιώς (4.117), ΟΠΑΠ (337), MIG (692), Eurobank (2.411), Μυτιληναίο (388), Ελ. Πετρέλαια (136), ΕΧΑΕ (557), ΓΕΚ (209), Ελλάκτωρα (229), Jumbo (147), ΟΛΠ (153).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, σε μέτρια επίπεδα κυμάνθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου καταγράφηκαν συνολικά 862 τεμάχια (562 calls και 300 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε σταθερή στο 41%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (109.283.891 τεμ.), Εθνική (17.391.712 τεμ.), Πειραιώς (21.315.287 τεμ.), Eurobank (1.297.532 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 10,00 ευρώ.