Ανοδικό ξέσπασμα εχθές στο Χ.Α., με επαναφορά βασικών δεικτών και μετοχών στο βραχυμεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι. Στις 1.119,30 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 358,98 ο FT 25, με τον Τραπεζικό στην περιοχή των 150 μονάδων.
Άμεσης προτεραιότητας για τους βραχυπρόθεσμους αγοραστές η ανοδική διάσπαση των 1.128-1.130 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 362-365 για τον 25άρη. Με το περιβάλλον στις ξένες αγορές να διορθώνει βραχυπρόθεσμα, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα κοκκίνισαν τα ευρωχρηματιστήρια και στη Wall Street οι απώλειες για τον DJΙA ήταν τριψήφιες.
Ωστόσο, το Χ.Α. κινείται περισσότερο στοn ρυθμό των εσωτερικών εξελίξεων, με αδιαμφισβήτητη τη συσχέτιση του βραχυπρόθεσμου πονταρίσματος με τις πολιτικές εξελίξεις.
Αναλυτική, εκτενής η προσέγγιση της αγοράς, των εισηγμένων και των τελευταίων έντονων διακυμάνσεων στο... ταμπλό. Στις ευκαιρίες και στα ρίσκα του rebound αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, στον Γ.Δ. και στα ρίσκα ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Για τις λεπτομέρειες και τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναφέρεται στα του... ξεσπάσματος.
Όπως θυμίζει ο φίλος αναλυτής Γιάννης (ABCanalysis.wordpress.com), έναν χρόνο είχε να δει η αγορά τόσο εκρηκτική συνεδρίαση, και συγκεκριμένα από τις 8 Μαρτίου 2013. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η περισσότερο ανοδική και φυσικά μία από τις πιο ανοδικές όλων των εποχών.
Οι συναλλαγές στα 268,2 εκατ. ευρώ, με 184,6 εκατ. τεμάχια, με τις νέες μετοχές της Εθνικής να εισέρχονται προς διαπραγμάτευση. Ο τζίρος της συνεδρίασης, ενώ ήταν χαμηλότερος των τριών πτωτικών ημερών που προηγήθηκαν, θεωρείται πολύ ικανοποιητικός, γιατί είναι ο έβδομος μεγαλύτερος του 2014 (268 εκατ., πακέτα 34 εκατ.).
Από την πλευρά μου να εστιάσω στο ότι τεχνικά ο Γ.Δ. ισχυροποιείται υψηλότερα της σημαντικής ζώνης τιμών των 1.040 μονάδων (για όσους μετρούν τον Γ.Δ.), στο γεγονός πως από το σύνολο των μετοχών του FT 25 και του FT Mid μόλις μία (Ικτίνος) υποχώρησε και μόλις μία (Σαράντης) έκλεισε στην ίδια τιμή. Οι υπόλοιπες 43 κινήθηκαν από ανοδικά έως ακραία ανοδικά με ποσοστά της τάξης του 10% (Σωληνουργεία Κορίνθου, Intracom) και του 12,14% για τη μετοχή των Ελληνικών Καλωδίων.
Εκτός από τις συνήθεις μετοχές-σηματωρούς που παρακολουθούμε, την ανοδική αντίδραση ακολούθησαν και τίτλοι-εισηγμένες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά για παίκτες που κινούνται στη μεσαία κατηγορία.
Συνολική και με υψηλές συναλλαγές η αντίδραση του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ-ΣΙΔΕΝΟΡ και θυγατρικών, σημαντική κίνηση από εταιρίες όπως Πλαστικά Θράκης, ΟΛΘ, Υγεία, MLS κ.ά.
Επίκεντρο του ενδιαφέροντος όμως παραμένουν οι τράπεζες και λόγω όσων διαδραματίζονται με τη μετοχή της Εθνικής. Στα 2,14 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ με μεθοδικό «σκούπισμα» από το 1,98 ευρώ, εγκλωβισμός σε υποκείμενη αγορά και παράγωγα - ο Χαμαιλέων αναφέρεται σε αυτούς που... έκαψαν τα δάκτυλά τους με το σορτάρισμα της μετοχής, τον δανεισμό τίτλων και σε όσα πακέτα υποχρεώθηκαν να αγοράσουν σε ανώτερες τιμές οι «πωλητές» του διημέρου 15-16 Μαΐου.
Ζητούμενη η επαναφορά του 25άρη προς τις 362-365 μονάδες, η διάσπαση του άνω ορίου προκειμένου να ανοίξει -βραχυπρόθεσμα- ο δρόμος για τις 370-380 μονάδες που για αυτήν τη φάση της αγοράς είναι το κυριότερο ποντάρισμα.