Συνεδρίαση δύο όψεων η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους αγοραστές να ξεκινούν ιδιαίτερα επιθετικά, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο και τους πωλητές να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους μετά τις 15.24.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η "εξαέρωση" που παρατηρήθηκε κατά την τελευταία μιάμιση ώρα της συνεδρίασης ήταν αποτέλεσμα κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, όμως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνηγορούν στο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η εγχώρια Αγορά μπαίνει σε περίοδο μίνι ταλαιπωρίας, πριν κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης, που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όχι μόνο σημείωσε διπλή "κορυφή" λίγο ψηλότερα των 1153 μονάδων, αλλά στο τέλος "άδειασε" εντυπωσιακά κλείνοντας πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και 11 τίτλοι του FTSE25.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1153,25 μονάδων είναι η δεύτερη υψηλότερη "κορυφή" για το τρέχον έτος, με την υψηλότερη να έχει σημειωθεί στις 20/5 (1159,97 μονάδες).
Το γεγονός ότι ο Δείκτης από τις 1153,25 μονάδες και το +3,03%, "γλίστρησε" και έκλεισε στις 1119,99 μονάδες με οριακά κέρδη 0,06%, δημιούργησε, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, "gravestone doji" και αυτό προϊδεάζει για σχετική διόρθωση.
Σημαντικά χαμηλότερα από τις 187,08 μονάδες (+5,71%) έκλεισε ο Τραπεζικός δείκτης, από τα 0,6590 ευρώ (+5,95%) η μετοχή της Alpha Bank, από τα 4,02 ευρώ (+8,06%) ο τίτλος της Εθνικής και από τα 1,60 ευρώ (+6,67%) η μετοχή της Πειραιώς.
Από την άλλη αξίζει αναφοράς ότι τα warrants των Alpha Bank και Πειραιώς έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό.
Για επικείμενη διόρθωση και ταλαιπωρία, πριν την επιστροφή υψηλότερα των 1153 μονάδων, προϊδεάζουν και οι ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, ακόμα και αν ληφθούν υπ΄ όψιν οι μετακυλίσεις θέσεων εν όψει της Παρασκευής.
Ακόμα και αν επαληθευτεί το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι Τραπεζικές μετοχές θα "βρουν" τις τιμές των ΑΜΚ (η Alpha Bank το έχει κάνει προ πολλού) και κάτι παραπάνω, προκειμένου να εξασκηθούν τα πρώτα warrants και το ΤΧΣ να δώσει μετοχές και να πάρει ρευστό, η σημερινή συνεδρίαση αφήνει περιθώρια σχετικής διόρθωσης, λόγω και του ιδιαίτερα υψηλού τζίρου με τον οποίο συντελέστηκε το ομολογουμένως εντυπωσιακό "άδειασμα".
Πιο συγκεκριμένα, η μικτή αξία συναλλαγών έφθασε τα 192,7 εκατ. από τα οποία τα 16,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ). Το 79% του συνολικού τζίρου σε μόλις εννέα τίτλους και πιο συγκεκριμένα στους Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕΤΠ, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ).
Από την άλλη, η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων που απαρτίζουν τον FTSE25 έχει πιάσει και τις πλέον αισιόδοξες τιμές - στόχους (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και το "ερώτημα του εκατομμυρίου" είναι ποιοι αγοράζουν σε αυτές τις τιμές και τι προεξοφλούν, ακόμα και αν είναι γνωστά τα χαρακτηριστικά μιας αναδυόμενης Αγοράς όπου τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια συντηρούν την τάση με "προγραμματισμένες τοποθετήσεις" σε κάθε ευκαιρία διόρθωσης και ανεξαρτήτως ειδησεογραφίας.
Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι Alpha Bank, MIG, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου και Τέρνα Ενεργειακή.
Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Τιτάν, Eurobank Properties, Motor Oil, Jumbo και Frigoglass.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Από την στιγμή που ο Γενικός Δείκτης πέρασε υψηλότερα των 1130 μονάδων, είναι θέμα χρόνου να "δει" νέα υψηλά με πρώτο στόχο τις 1250 μονάδες, εκτιμά ο Πάνος Δάντης.
Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε "κύμα 3", με επόμενο στόχο τις 1965 μονάδες, σε βάθος 18 μηνών, αν παραμείνουν στο Χ.Α. τα κερδοσκοπικά funds, τα οποία θα επιζητήσουν αποδόσεις τουλάχιστον 100%.
Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας θα επιβεβαιώσει τα αισιόδοξα σενάρια, το β΄ εξάμηνο του 2014.
Σε αντίθετη περίπτωση και αν δεν βγουν τα "πονταρίσματα" για την εγχώρια οικονομία, αναμένεται "συνωστισμός στην θύρα εξόδου" και ασφυκτική πίεση των αποτιμήσεων στο Χ.Α. για πολλές συνεδριάσεις.
Από εκεί και πέρα, οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις σε αρκετές εταιρείες τουFTSE25 και όχι μόνο, δεν είναι απλά "απαιτητικές", αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, έχοντας προεξοφλήσει και τα πλέον αισιόδοξα σενάρια (!)
Παραδείγματος χάριν, οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις στον Τραπεζικό κλάδο προεξοφλούν ότι οι Τράπεζες θα επαναδραστηριοποιηθούν στην Επιχειρηματική και Λιανική Τραπεζική, πριν τα τέλη του επόμενου έτους, για να αρχίσουν να γράφουν λειτουργικά κέρδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015, σενάριο αρκετά αισιόδοξο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Alfa Alliance, τα σημαντικά κέρδη που έχουν βγει από την Wall Street και τα σενάρια που προωθούν οι ξένοι οίκοι, σύμφωνα με τα οποία η Ευρώπη είναι το επόμενο "Ελ Ντοράντο", έχουν σαν αποτέλεσμα την υπεραισιοδοξία και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Θετικά πρόσημα σε Ασία και Ευρώπη, ενώ με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις κινήσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον για τον προϋπολογισμό και το "ταβάνι" του χρέους αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Citigroup που απογοήτευσαν τους αναλυτές.
Εν τω μεταξύ, νέα αύξηση σημείωσαν τον Αύγουστο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι Ιταλικές Τράπεζες, σύμφωνα με την "WSJ". Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών της Ιταλίας (ABI) τα "κόκκινα" δάνεια αυξήθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 141,8 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 7,3%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Πίσω στα δικά μας, ποσό 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό δημόσιο μέσω της δημοπρασίας 3μηνων εντόκων γραμματίων. To επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,95%, από 4,02% προηγουμένως.
Λίγο πάνω από το 8% βρίσκονται σήμερα οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, στο χαμηλότερο σημείο τους από την έναρξη της κρίσης, σηματοδοτώντας την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αναφέρουν οι FINANCIAL TIMES, σε άρθρο με τίτλο "Greek bonds yields hit post-crisis lows". Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η σημαντική πτώση από το 30,5% τον Μάρτιο του 2012, όταν οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν στο ζενίθ, συνδέεται με τα σχετικά θετικά νέα ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας διορθώνεται εντατικά.
Ωστόσο, πολλοί επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, ιδιαίτερα ως προς το θέμα του χρέους, για το οποίο η Fitch, αναμένει ότι θα φτάσει στο 180% του ΑΕΠ έως τον επόμενο χρόνο, αλλά και της αβέβαιης προοπτικής για βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον 5-6 δισ. ευρώ το 2014 για να κλείσει το χρηματοδοτικό της κενό και θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη για να εκπληρώσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2016, όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα, αναφέρουν αναλυτές της Barclays. Το Δεκέμβριο θα αποφασιστεί πώς θα καλυφθεί το κενό, αν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem έχει δηλώσει πως η τελική απόφαση θα μπορούσε να "περιμένει" μέχρι τον Ιανουάριο.
Η Barclays εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και χωρίς στήριξη από τα Κράτη Μέλη για μια μείωση του χρέους, που σημαίνει ότι θα εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του χρέους το 2014. "Αναμένουμε ότι οι συνομιλίες για την ανακούφιση χρέους θα ξεκινήσουν εκ νέου την Άνοιξη του 2014, όταν θα ανακοινωθούν τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2013 και με την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι. Όλες οι επιλογές αναμένεται να εξεταστούν, αλλά εξαιτίας του υψηλού επιπέδου χρέους και της ανάγκης να επιτευχθεί μια σημαντική μείωση μέχρι το 2022 (κάτω του 110% του ΑΕΠ), μια αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα, συμπεριλαμβανομένου και του 'haircut', μοιάζει αναπόφευκτη", τονίζει η Barclays.
Στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι,ακόμα και αν έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα ή πειθαρχικά παραπτώματα, επισημαίνει το Bloomberg. "Κάθε ακατάλληλος δημόσιος υπάλληλος έχει την ίδια δύναμη να σύρει την νομική διαδικασία για χρόνια. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που η Ελλάδα είναι μια από τις Χώρες που δυσκολεύεται περισσότερο στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων" διαπιστώνει το Bloomberg.
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, οι περισσότερες από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, έχουν πλησιάσει, αν δεν έχουν ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες τιμές - στόχους.
Η στήλη προσπάθησε να συλλέξει όλες τις τιμές - στόχους από εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.
Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, η Citigroup συστήνει "neutral" χωρίς να δίνει τιμές - στόχους.
Για την Alpha Bank, της οποίας η μετοχή σήμερα έκλεισε στα 0,6320 ευρώ, η Eurobank Eq. συστήνει "hold" με τιμή - στόχο τα 0,5140 ευρώ και η IBG "buy" με τιμή - στόχο τα 0,7000 ευρώ.
Ο τίτλος της Εθνικής έκλεισε στα 3,90 ευρώ και η IBG συστήνει "buy" με τιμή - στόχο τα 4,00 ευρώ.
Για την Πειραιώς η σύσταση είναι από την Eurobank Eq. "hold" με τιμή - στόχο τα 1,13 ευρώ, από την IBG "buy" με τιμή - στόχο τα 1,50 ευρώ και από τηνNational Sec. "underperform" με τιμή - στόχο τα 1,00 ευρώ. Ο τίτλος σήμερα έκλεισε στα 1,54 ευρώ.
Η μετοχή της ΔΕΗ σήμερα τερμάτισε την συνεδρίαση στα 9,65 ευρώ. Για την μετοχή η JP Morgan συστήνει "neutral" χωρίς να δίνει τιμή - στόχο, η Alpha Finance "outperform" (13,00), η Piraeus Sec. "outperform (11,50) και ηGoldman Sachs "neutral" (10,20 ευρώ, η τιμή - στόχος).
Για την ΕΕΕ η Eurobank Eq. συστήνει "sell" με τιμή - στόχο τα 17,70 ευρώ, "sell" και από την Societe Generale με τιμή - στόχο τις 1520 πένες. Ο τίτλος έκλεισε στα 20,12 ευρώ.
Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 2,76 ευρώ και η Eurobank Eq. συστήνει "buy" με τιμή - στόχο τα 3,30 ευρώ.
Στα 8,94 ευρώ η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων, με την UBS να συστήνει "neutral" και να δίνει τιμή - στόχο τα 7,75 ευρώ και την Societe Generale να δίνει τιμή - στόχο τα 7,80 ευρώ ("hold").
Σύσταση "buy" και τιμή - στόχο τα 10,40 ευρώ, δίνει η Eurobank Eq. για την ΕΥΔΑΠ, η μετοχή της οποίας έκλεισε σήμερα στα 8,13 ευρώ.
"Overweight" συστήνει η Euroxx για την ΕΧΑΕ δίνοντας τιμή - στόχο τα 6,70 ευρώ. Ο τίτλος έκλεισε στα 7,50 ευρώ.
"Neutral" και τιμή - στόχο τα 7,10 ευρώ, δίνει η Alpha Finance για την EurobankProperties. Στα 7,68 ευρώ το σημερινό κλείσιμο.
"Buy" συστήνουν για την Μέτκα οι Eurobank Eq. και IBG, με τιμές - στόχους στα 13,40 και 13,60 ευρώ, αντίστοιχα. Στα 12,66 ευρώ η μετοχή.
Στα 8,55 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Motor Oil. Η UBS συστήνει "buy" (8,75), η Citigroup "neutral" (8,50) και η Piraeus Sec. "buy" (9,40 ευρώ η τιμή - στόχος).
Στα 9,56 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της Jumbo. Οι συστάσεις είναι "hold" από την Eurobank Eq. με τιμή - στόχο τα 9,00 ευρώ και "neutral" απόAlpha Finance και Piraeus Sec. με τιμές - στόχους στα 9,20 και 8,00 ευρώ, αντίστοιχα.
"Buy" δίνουν τον Μυτιληναίο Eurobank Eq. και IBG, με τιμές - στόχους 6,10 και 5,50 ευρώ, αντίστοιχα, Στα 5,42 ευρώ ο τίτλος.
"Sell" η Citigroup στον ΟΠΑΠ, με τιμή - στόχο τα 6,70 ευρώ. Στα 9,17 ευρώ έκλεισε ο τίτλος.
Στα 9,00 τερμάτισε την συνεδρίαση ο τίτλος του ΟΤΕ, με την Eurobank Eq. να συστήνει "buy" (8,30), την Citigroup "buy" (9,00), την Barclays "equalweight" (7,40), την UBS "neutral" (8,20) και την IBG "buy" (11,60 ευρώ η τιμή - στόχος).
Στα 2,05 ευρώ το κλείσιμο για την Σωλ. Κορίνθου, στα 2,10 ευρώ η τιμή - στόχος από την Eurobank Eq. με σύσταση "hold".
"Buy" από την Eurobank Eq. για την Τέρνα Ενεργειακή με τιμή - στόχο στα 3,45 ευρώ. Στα 3,44 ευρώ το σημερινό κλείσιμο.
Στα 18,20 ευρώ έκλεισε ο τίτλος του Τιτάνα. H Deutsche Bank "hold", (16,60),η Goldman Sachs "buy" (19,30), η Euroxx Sec. "overweight" (16,40) και η Eurobank Eq. "sell" (12,40 ευρώ η τιμή - στόχος).
"Hold" συστήνει η Eurobank Eq. για Frigoglass και Folli Follie Group, δίνοντας τιμές - στόχους 5,60 και 17,90 ευρώ, αντίστοιχα. Στα 5,55 ευρώ ηFrigoglass και στα 19,50 ευρώ ο τίτλος της Folli Follie Group.
Επίσης "neutral" συστήνει η Piraeus Sec. για Frigoglass με τιμή στόχο τα 6 ευρώ.
Από εκεί και πέρα και μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώνεται στα 66,447 δισ ευρώ.
Δεκατρείς εταιρείες έχουν κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1 δισ ευρώ και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (1,067 δισ), ΔΕΗ (2,239), Εθνική (9,347), Ελ. Πετρέλαια (2,732), ΟΠΑΠ (2,925), ΟΤΕ (4,411), Πειραιώς (7,812), Τιτάν (1,458), Alpha Bank (6,903), EEE (7,374), Eurobank (2,487), Folli Follie Group(1,305), Jumbo (1,243).
Όσον αφορά τα Τραπεζικά warrants, στα 282,65 εκατ. η κεφαλαιοποίηση στο warrant της Εθνικής, στα 747,29 εκατ. της Πειραιώς και στα 1,678 δισ η κεφαλαιοποίηση του warrant της Alpha Bank.
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του (!)
------ΧΠΑ
Συνεδρίαση δύο όψεων, που ξεκίνησε έντονα ανοδικά και κατέληξε με επικράτηση των πωλητών.
Η μεταβλητότητα και οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν σημαντικότατα τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.706 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη και "αιφνιδιασμένο" από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε το premium στο 1%.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 40.929, 20.910 Οκτωβρίου, 19.532 Νοεμβρίου, 407 Δεκεμβρίου και 80 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 375,25) κινήθηκαν μεταξύ 372,25 και 386 μονάδων.
Συνεχίστηκε, ο δανεισμός τίτλων (250.600 Alpha Bank, 41.000 ΟΤΕ, 20.000Eurobank), αλλά και οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.191), ΔΕΗ (1.133), Alpha Bank (21.379), Εθνική (13.002), Πειραιώς (7.247), ΟΠΑΠ (842), Μυτιληναίο (1.122), MIG (1.471), ΓΕΚ (305), Ελ. Πετρέλαια (715), Ελλάκτωρα (181), Motor Oil (260), ΕΧΑΕ (279), Eurobank(138), Βιοχάλκο (164), ΕΥΔΑΠ (139), Σιδενόρ (101), Intralot (647).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 41% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 1.351 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (907 δικαιώματα αγοράς και 444 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12.462.435 τεμ.), Εθνική (1.536.919 τεμ.).
Να σημειωθεί ότι 32.133 συμβόλαια λήξεως Οκτωβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.