Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε νέες περιπέτειες ο Γενικός Δείκτης

Εβδομάδα ισχυρών πιέσεων για τις τράπεζες, με τον κλάδο να καταγράφει απώλειες 20%, επαναφέροντας τον ΓΔ σε επίπεδα κοντά στις 800 μονάδες. Συνεχίζεται το stock picking για τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας.

Με την δοκιμασία των 800 μονάδων έκλεισε χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Ένας κύκλος πέντε συνεδριάσεων, που τα είχε όλα και μάλιστα σε...μεγάλη δόση, ξεκίνησε μέσα σε έντονες ανησυχίες, αμφισβητήσεις και ολοκληρώθηκε με την ευρεία υπερψήφιση της σχετικής συμφωνίας από την Bundestag.

Και όμως το ΧΑ, παρά το μάλλον ουδέτερο έως ελαφρώς ανοδικό κλίμα σε πολλά ξένα χρηματιστήρια, παρά την ενδυνάμωση του ευρώ δεν έδειξε να συμμετέχει στο πιο αισιόδοξο κλίμα που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο.

Με αίτιο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αφορμή την προοπτική συμμετοχής των ομίλων στην διαδικασία επαναγοράς ελληνικών τίτλων ο κλάδος δέχθηκε σφοδρές πιέσεις, μαζικές ρευστοποιήσεις, σημαντικές απώλειες ανακόπτοντας την ανοδική φορά μη τραπεζικών κλάδων και μετοχών.

Το... δρακόντειο MoU για την ελληνική οικονομία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ψευδαίσθησης για το πως εννοείται στο εξής η αυστηρότερη εποπτεία των δανειστών. Με την κυβέρνηση να «ερίζει» και πάλι αυτή τη φορά λόγω της απαράδεκτης πρόθεσης του οικονομικού επιτελείου να φορολογήσει (να τιμωρήσει επί της ουσίας) την ελληνική οικογένεια, τους πολύτεκνους ενεργοποιώντας άλλη μία «βραδυφλεγή βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής.

Βέβαια το ΧΑ δεν επηρεάζεται από ανάλογου χαρακτήρα...συναισθηματισμούς ωστόσο τα «ισχυρά χέρια» και οι insiders έδειξαν να μην ενθουσιάζονται γενικά ούτε από τη συμβιβαστική προσπάθεια των Γ. Στουρνάρα- ΕΕΤ.

Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαιωάννου σημειώνεται ότι «... πράσινο φως για να προσμετρηθεί το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου από τη ζημία του PSI+ στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, και επομένως να μειωθούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες, κατά περίπου 4 δισ. ευρώ, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας. Το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου καθώς και της επαναγοράς ομολόγων κυριάρχησε κατά τη δίωρη συνάντηση μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες ζήτησαν να αναγνωριστεί πλήρως ο αναβαλλόμενος φόρος στα εποπτικά κεφάλαια και η απάντηση του υπουργού ήταν ότι θα προχωρήσει σε όλες τις σχετικές ενέργειες αφού πρώτα λάβει και τυπικά το Ο.Κ από την Τρόικα.

Μεικτές και οι αντιδράσεις των ξένων οίκων, αναλυτών και διαχειριστών παρά την εμφανή προσπάθεια των πολιτικών να πείσουν για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας στο eurogroup.

Ενδεικτικά μόλις εχθές η Nomura δεν έβλεπε «ηχηρή επιτυχία» της επαναγοράς τη στιγμή, που το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το νέο πακέτο προς την Ελλάδα (προφανώς στέλνοντας μήνυμα και προς την αυλή της, δηλαδή Ολλανδούς, Αυστριακούς, Φινλανδούς κ.α) και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχονταν, πως η ευρωζώνη δεν άντεχε ένα Grexit.

Βέβαια ο ίδιος ο W. Schaeuble είχε υποστηρίξει σχετικά πρόσφατα την ακριβώς αντίθετη εκτίμηση, ανασκευάζοντας άλλη παλιότερη, μεταβάλλοντας έτερη πρωθύστερη...επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα του όλου «παιχνιδιού».

Επίσης ενδεικτική η μάλλον επιφυλακτική θέση της Moody’s, οι ενστάσεις του IIF, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτηρίζει εύθραυστη την κατάσταση στην ευρωζώνη. Σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο σε διόρθωση, δεν θα μπορούσε να πάει πάνω από τις 850 μονάδες (και τις 310/314 για τον Ftse20) με τον Τραπεζικό Δείκτη να «παλεύει» στην κρισιμότατη περιοχή των 250(240) μέχρι και το τελευταίο λεπτό της συνεδρίασης της 30/11.

Βεβαρημένη τεχνικά η εικόνα του κλαδικού δείκτη και εξ΄ αιτίας της άσχημης εικόνας της Εθνικής, που διόρθωσε μέχρι τα 1,30 ευρώ ( αποτίμηση 1,27 δισ. ευρώ) εντείνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω υποχώρηση.

Βάσει της ετησιοποιημένης απόδοσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών η μετοχή της Alpha Bank είναι σε καλύτερη θέση με 186% από την αρχή του έτους (έναντι απωλειών 17,9% για τον τίτλο της Εθνικής).

Ωστόσο ούτε αυτό αρκεί, καθώς και η Alpha Bank έχει...πολύ δρόμο μπροστά της. Η συνεχιζόμενη διόρθωση του τραπεζικού δείκτη αλλά κυρίως του Ftse20 έως τις 278 μονάδες φάνηκε να ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά μερίδας «ισχυρών χεριών» όμως η κατάσταση στις τράπεζες είναι συνθετότερη και δύσκολα φαίνεται πειστική λύση τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Κατά συνέπεια οι ρευστοποιήσεις θα συνεχιστούν, εάν δε η ΕΤΕ «σπάσει» και το 1,30 προς το 1,20 ευρώ τότε θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για τον κίνδυνο εκ νέου υποχώρησης των τραπεζών προς το ελάχιστο έτους. Θα περιμένουμε βέβαια τις συνεδριάσεις της Δευτέρας- Τρίτης αλλά οι μέχρι τώρα εξελίξεις καθιστούν επιφυλακτική την πλειονότητα των παικτών.

Επιφυλακτικότητα, που ενισχύεται και λόγω της οικονομικής κατάστασης δεκάδων εισηγμένων ( μη τραπεζικών) που αποτυπώνεται με ζημιές ύψους 2,7 δισ. ευρώ για 220 εισηγμένες, (σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta ΑΕΠΕΥ) στο εννεάμηνο.

Στο σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται, πως «...ο τζίρος των εισηγμένων παρέμεινε αμετάβλητος στα 57,6 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA εμφάνισαν μικρή κάμψη, στα 5,21 δισ. ευρώ.

Από τις 220 εταιρίες, οι κερδοφόρες είναι 73. Εξ αυτών, 36 αύξησαν τα κέρδη τους εν μέσω κρίσης, 29 τα μείωσαν και 8 επέστρεψαν σε κέρδη από ζημίες. Στις 147 ανέρχονται οι ζημιογόνες εταιρίες, με 19 εξ αυτών να γυρνούν σε ζημίες από κέρδη. 81 εισηγμένες αύξησαν τις ζημίες τους ενώ 47 τις μείωσαν.

Στο σχόλιό του, ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta, Μάνος Χατζηδάκης, χαρακτηρίζει θετικό το τρίμηνο, εφόσον εξαιρεθούν τράπεζες και οι απομειώσεις των εμποροβιομηχανικών εταιριών.

Συνεκτιμώντας δε τις συνέπειες του «θανατηφόρου» υφεσιακού σπιράλ, την ασφυξία του τραπεζικού συστήματος και την αδυναμία του να υποστηρίξει την πραγματική οικονομία η επιφυλακτικότητα αυξάνεται περισσότερο. Θεωρούμε ενδεικτικότατη την πρόσφατη αναφορά του Χαμαιλέοντα για το ΜΟΔ του Τιτάνα με το «τσουχτερό»επιτόκιο (9%) να αναδεικνύει την δυσχερή θέση, που έχουν περιέλθει μεγέθη και σηματωροί ενός Τιτάνα, με την 100χρονη πλέον χρηματιστηριακή παρουσία του.

Όμως θα επιχειρήσουμε να κλείσουμε το σχόλιο μας με κάτι σχετικά ενθαρρυντικό μεταφέροντας την εκτίμηση του Μάνου Χατζηδάκη, πως «η καλύτερη άμυνα είναι η άμυνα

Σε ένα άκρως εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου η ρευστότητα είναι είδος προς εξαφάνιση και οι επισφάλειες αγγίζουν και την πιο προσεκτική διαχείριση, όσες εταιρίες εστίασαν στη μείωση οργανικών εξόδων και στη διατήρηση των λειτουργικών ροών σε θετικό έδαφος δικαιούνται να ελπίζουν.»

Πράγματι η προσεκτικότερη παρακολούθηση της αγοράς, ειδικά από τα χαμηλά του Ιουνίου παραπέμπει στην συστηματική, επίπονη προσπάθεια διορατικών παικτών να ανιχνεύσουν στον...βούρκο του πυθμένα της αγοράς τις πιθανές ευκαιρίες της «επόμενης ημέρας».

Στο ..ταμπλό αυτή η προσπάθεια αποτυπώνεται ήδη στην διαφοροποίηση επιλεγμένων μετοχών/εταιρειών από πολλούς κλάδους και διάφορες δραστηριότητες ή κατηγορίες αποτίμησης. Θέλουμε να πιστεύουμε πως πράγματι θα υπάρξει «επόμενη ημέρα». Και δεν εννοούμε ντε και καλά μόνο χρηματιστηριακά.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 845,04 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 4,25%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 8,06%, ο Mid 30 με άνοδο 0,8% ενώ ο Small Cap 80 κινήθηκε χαμηλότερα 0,18%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Τεχνολογίας (8,71%) και Ακίνητης Περιουσίας (7,03%).

Αντίθετα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (-20,96%), Κατασκευές & Υλικά (-8,82%) και Τηλεπικοινωνίες (-6,02%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Προοδευτική (49,41%), Μηχανική (ΠΟ) (44,93%), Γιουρομπρόκερς (41,86%), Αλκο (39,69%), Euromedica (35,83%), ATTI-KAT (31,25%), Ιλυδα (27,34%), Γαλαξίδι (22,83%), Βαρβαρέσος (21,48%), Καραμολέγκος (19,85%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Olympic Catering (-52,50%), ΝΕΛ (- 35,83%), Σφακιανάκης (- 34,55%), Αθηνα (-33,55%), Eurobank (-24,59%), Εθνική Τράπεζα (-23,70%), Τράπεζα Πειραιώς (-22,10%), Compucon (-21,88%) Μοχλός (-20%) και Nutriart (-19,57%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v