ΧΑ: Παραμένει σε επαφή με τις 800 μονάδες

Στο πράσινο έκλεισε τελικά ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση με κυρίαρχη την επιφυλακτικότητα, κάτι που προδίδει και ο καταποντισμός του τζίρου. Άνοδος για τράπεζες, πτώση για ΟΠΑΠ. Υπεραπόδοση για Πειραιώς.

Η νέα αξιοσημείωτη προσγείωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 35 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/9 που έφθασε τα 36,17 εκατ.), μπορεί να φανερώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την έκδηλη επιφυλακτικότητα, όμως αυτό δεν απέτρεψε τον Δείκτη να αλλάξει επτά φορές πρόσημο και τελικά να κλείσει περίπου στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με έντονη νευρικότητα και σχετικά ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο Τραπεζικό ταμπλώ, με πιο έντονες στον τίτλο της Εθνικής που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,38 ευρώ (-4,83%).

Στην δύσκολη αρχή, “πλάτη” στον Δείκτη έβαζε ο τίτλος της Coca-Cola, ενώ απόλυτα επιφυλακτική ήταν η εικόνα στον υπόλοιπο 20αρη και πολύ περισσότερο στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Σταδιακά οι αγοραστές πήραν κάποιες πρωτοβουλίες στον Τραπεζικό κλάδο, με “μπροστάρη” την Πειραιώς, γύρισαν σε θετικό πρόσημο Εθνική και Alpha Bank, ενώ άρχισε να σημειώνεται κάποια δραστηριότητα και εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, τόσο μέσα στον FTSE, όσο και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.


Οι μετοχές εκτός του τραπεζικού κλάδου

Μένοντας στον 20αρη και εκτός Τραπεζικού κλάδου, δύο ήταν οι μετοχές που δημιούργησαν εντυπώσεις.

Θετικότατη εντύπωση από την Jumbo που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σε ένα μάλλον “δύσκολο” χρηματιστηριακό περιβάλλον και με απόλυτα ελεγχόμενη προσφορά. Πληροφορίες αναφέρονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις από “διορατικά” χαρτοφυλάκια που “ποντάρουν” ότι τα αποτελέσματα στην τελική γραμμή θα είναι υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς.

Αντίθετα ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις αποκόμισαν όσοι παρακολουθούν στενότερα την μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία μετά τις 16.15 δέχθηκε μίνι επίθεση πωλητών, εν μέσω φημών, που έκαναν τον γύρο της Αγοράς, για πιθανές διοικητικές αναδιατάξεις. Ο τίτλος απομακρύνθηκε από την στήριξη των 4,74 ευρώ, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει στην στήριξη των 4,50 ευρώ.

Μένοντας στον 20αρη, ίσως αξίζει αναφοράς η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο του Ελλάκτωρα και η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της CPB.


Τα στατιστικά της εβδομάδας στο ΧΑ

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,43%. Σαφώς πιο βαριές οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη που έφθασαν το 15,03%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 16,18% και ο Τραπεζικός απώλειες 4,93%.

Στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Τιτάνα, περίπου ισορροπημένη ήταν η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Στους “κόκκινους” τίτλους οι Βιοχάλκο (-2,74%), Ελ. Πετρέλαια (-0,32%), Μέτκα (-0,64%), Μυτιληναίος (-1,64%), ΟΠΑΠ (-2,12%), ΟΤΕ (-0,82%), Folli Follie Group (-1,12%), Eurobank (-1,59%), MIG (-3,38%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Πειραιώς (+6,13%). Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι Εθνική, Jumbo, Alpha Bank και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 15 μονάδων μες χαμηλό ημέρας τις 784,73 (10.33) και υψηλό τις 799,29 (16.15) για να κλείσει στις 790,49 μονάδες με κέρδη 0,31%, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 39 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε “πακέτα” Coca-Cola, FG Europe).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές έναντι 54 πτωτικών και για 21 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

Χαμηλότερα του 20αρη, κινητικότητα σε Ιντρακόμ και Intralot, ενώ 3η συνεχόμενη συνεδρίαση συμπλήρωσε η Ιντρακάτ.

Επιλεκτικές αγορές σε Νερά και Λιμάνια, καθώς οι ασχολούμενοι με τον κλάδο των Λιμένων εκτιμούν ότι Πειραιάς και Θεσσαλονίκη θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της εγγύτητάς τους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας, μιας και διασφαλίζουν οικονομία καυσίμων στα πλοία, που αποφεύγουν τη διέλευση της Μεσογείου μέχρι να φτάσουν στα Λιμάνια του Βορρά.

Ο ΟΛΘ έχει ισχυρότατο, αλλά απόλυτα διακριτικό αγοραστή και ο τίτλος έκλεισε σε νέο υψηλό 20 μηνών, καθώς υψηλότερα των 16,00 ευρώ είχε να κλείσει από τις 29/3/2011.

Νέο υψηλό 50 μηνών (!) για τα Πλ. Θράκης, καθώς ήταν κοινό μυστικό στην Αγορά, ότι η τάση θα ανέβαζε στροφές μόλις ο τίτλος διασπούσε ανοδικά τα 0,85 ευρώ, όπου και έγιναν τα πρόσφατα “πακέτα”.

Τέλος, δεν φαίνεται να βιάζεται ο μόνιμος αγοραστής των τελευταίων ημερών στην Κρι Κρι, όμως αν συνεχίσει να κινείται “βόρεια”, ίσως χρειάζεται προσοχή.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Ολοκληρώθηκε μία ακόμη ταραχώδης εβδομάδα, αφήνοντας πίσω της μία εκκρεμότητα λιγότερη, καθώς η Αγορά ενημερώθηκε για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων και αντέδρασε ανάλογα, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Πλέον το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην συνεδρίαση του Eurogroup, την επόμενη Τρίτη.

Παρά την έντονη μεταβλητότητα της τελευταίας εβδομάδας, η Αγορά δεν έχει χάσει την επαφή της με τα υψηλά έτους και πολύ περισσότερο, έχει διακρατήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των κεκτημένων από τα χαμηλά της.

Το Χ.Α. θα παραμείνει σε απόλυτη συσχέτιση με τις αποφάσεις των δανειστών της Χώρας και μέχρι νεωτέρας σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της στάσης αναμονής, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


Ο ρόλος των επιτροπών στις τράπεζες

Εγκατάσταση επιτρόπων σε όλες τις Τράπεζες που θα δεχθούν Κρατική βοήθεια προβλέπουν οι συμβάσεις τις οποίες θα κληθούν να υπογράψουν αυτές με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η συγκεκριμένη δέσμευση του Ελληνικού Δημοσίου εμπεριέχεται στο νέο μνημόνιο και θα ενεργοποιηθεί σε λιγότερο από δύο μήνες.

Ο ρόλος των επιτρόπων αυτών είναι να θέσουν υπό έλεγχο όλες τις δαπάνες και τις χορηγήσεις των Τραπεζών, των οποίων η βιωσιμότητα εξαρτάται πλέον από την συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Οι επίτροποι θα έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και κυρίως σε εκείνα που καθορίζουν την πολιτική χορηγήσεων και εξοικονόμησης πόρων.

Η πρόταση για επαναγορά Ελληνικών ομολόγων βρίσκεται και πάλι επί τάπητος και μάλιστα με πολλούς υποστηρικτές, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.”Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονται σε δύσκολη θέση: πώς θα μειώνουν το μη βιώσιμο χρέος της Χώρας χωρίς όμως, να υποστούν οι ίδιοι ζημιές; Μία πρόταση που συζητείται στους Ευρωπαϊκούς κύκλους είναι η εθελοντική επαναγορά των Ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών. Μετά την αναδιάρθρωση του Μαρτίου, έχουν μείνει στους ιδιώτες Ελληνικά Κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 62 δισ. ευρώ με διαφορες ημερομηνίες λήξεως” αναφέρουν οι Financial Times.

Tα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονται με μέση τιμή περίπου 25 σεντ στο ευρώ, σύμφωνα με την Exotix. “Εάν προταθεί επαναγορά, στα 40 σεντ για παράδειγμα, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει σημαντική μείωση του χρέους της. Οι επενδύσεις από hedge funds σε Ελληνικά ομόλογα εν μέρει αποδίδονται σε αυτή την προσδοκία”. “Εάν λάβουμε ως δεδομένο ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν θα επιβληθεί υποχρεωτικά, τότε η επαναγορά ομολόγων θα είναι μία εξέλιξη φιλική προς την αγορά που θα χαροποιήσει αρκετά hedge funds” δηλώνει ο Gabriel Sterne της Exotix.


Εκθέσεις για Ελλάδα

“Αν και το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η διαφωνία της τρόικας σχετικά με το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα της Ελλάδας, επηρεάζοντας σημαντικά τις Αγορές, δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μην εκταμιευτεί η δόση μέχρι τέλος Νοεμβρίου, ή τις αρχές Δεκεμβρίου”. Αυτό αναφέρει η Bank of America/Merrill Lynch στην τελευταία έκθεση της με τίτλο “Greece likely to have another chance, but risks remain”, ή αλλιώς “Η Ελλάδα πιθανόν να έχει άλλη μία ευκαιρία, αλλά ο κίνδυνος παραμένει”.

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή ωστόσο καταρτίζονται διαδοχικά προγράμματα λόγω της κακή εκτέλεσής τους και της χωρίς προηγούμενο υποχώρησης του ΑΕΠ,αναφέρει η Fitch σε έκθεσή της. Η πολιτική αστάθεια και οι φόβοι για έξοδο από την Ευρωζώνη έχουν επιδεινώσει την ύφεση, σημειώνει η Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο μόνο ένας συνδυασμός περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια από την Ευρωζώνη, η παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη της επί των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων και η μεταφορά του κόστους της στήριξης των Τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η αξιολόγηση “CCC” της Ελλάδας μαρτυρά το σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο και την πιθανότητα χρεοκοπίας, τονίζει η Fitch.

Η αναβάθμιση του outlook της Ιρλανδίας σε σταθερό, δεν αντανακλά μια συνολική βελτίωση στην Περιφέρεια της Ευρωζώνης, αναφέρει η Fitch, λέγοντας ότι η Χώρα έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο από την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Όπως σημειώνει, η Ιρλανδία βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να εξέλθει από την κρίση από τις άλλες Χώρες, καθώς πετυχαίνει τους στόχους της χωρίς να αντιμετωπίζει μόνιμη συρρίκνωση του ΑΕΠ και είναι έτοιμη να επανέλθει πλήρως στις Αγορές χρέους.

Στο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας για την Ελλάδα είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία που θα θέσει πάλι σε βιώσιμη τροχιά την οικονομία της Χώρας, δήλωσε από τη Μανίλα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι νομοθέτες πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές δεσμεύσεις για να βοηθήσουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης το επόμενο έτος. “Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα (it ain’t over till the fat lady sings)”, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, ερωτηθείσα για την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

Αυτές τις δηλώσεις και την στροφή που έχει πάρει, για το Ελληνικό ζήτημα, το ΔΝΤ, θεωρούν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν πρέπει να σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η Ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται με ελάχιστα διαθέσιμα για αρκετές εβδομάδες ακόμα (!)

Άλλωστε, μπροστά στην αποφασιστικότητα του ΔΝΤ, η Κυβέρνηση “προσγείωσε” τις προβλέψεις της για την εξέλιξη του χρέους ως και το 2016, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί ότι, χωρίς δραστικές λύσεις, το χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί διατηρήσιμο, αφού το 2014 θα διογκωθεί στο απίστευτα υψηλό ποσοστό του 191,6% του ΑΕΠ.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, στελέχη της Κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι είναι βάσιμες οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων, αλλά και οικονομολόγων του ΔΝΤ, πως χωρίς μια “πειστική” διευθέτηση του προβλήματος με το χρέος, η συζήτηση για το “Grexit” θα συνεχίζεται, η Χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τα ιδιωτικά επενδυτικά και χρηματοδοτικά κεφάλαια, ξένα και εγχώρια και η αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων θα συνεχίζεται με αποτέλεσμα την όλο και βαθύτερη ύφεση.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Αρνητικά πρόσημα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στην Wall Street, σε αντίθεση με τον Nikkei που έκλεισε με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο Σίνζο Άμπε που θεωρείται και φαβορί για την Πρωθυπουργία της Ιαπωνίας, υποστήριξε πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα πρέπει να επιδιώξει απεριόριστη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ώστε να πετύχει στόχο πληθωρισμού 2% - 3%.

Δήλωσε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει το επιτόκιο των καταθέσεων των Εμπορικών Τραπεζών, υποστηρίζοντας μάλιστα την επιβολή αρνητικού επιτοκίου που πρακτικά θα ισοδυναμούσε με καταβολή αμοιβής στην Κεντρική Τράπεζα για αυτές τις καταθέσεις.

Οι δηλώσεις του πυροδότησαν απότομη πτώση του γεν σε χαμηλό σχεδόν 7 μηνών (έναντι του δολαρίου) ενώ οδήγησαν σε μίνι ράλι το Χρηματιστήριο του Τόκιο, έστω και αν αρκετοί αναλυτές αμφισβητούν τη βιωσιμότητα αυτών των προτάσεων.

Η Γαλλία και όχι οι Χώρες της Περιφερειακής Ευρώπης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή, εκτιμά ο Economist. H Γαλλική οικονομία χάνει διαρκώς έδαφος στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας έναντι της Γερμανίας, ενώ το Δημόσιο χρέος έχει ανέλθει από το 22% το 1981 στο 90% του ΑΕΠ. Πολλές Γαλλικές εταιρείες δεν είναι ανταγωνιστικές και η Κυβέρνηση της Χώρας ζει πέρα από τις δυνάμεις της.

Η Γαλλία δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης δήλωσε στους F.T. ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. "Η Γαλλία παραμένει η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον Κόσμο" πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της.

Η Fed θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Αγορά κατοικίας, δήλωσε ο Ben Bernanke, υποστηρίζοντας ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων έχουν γίνει υπερβολικά αυστηρά.

O κ. Bernanke υποστήριξε ότι τα υπερβολικά αυστηρά κριτήρια στα στεγαστικά δάνεια είναι κατάλληλα μετά από μια κρίση, αλλά τώρα μπορεί να αποτρέπουν φερέγγυους δανειστές από την αγορά κατοικιών, επιβραδύνοντας την ανάκαμψη της Αγοράς κατοικίας και δυσκολεύοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση η επενδυτική κοινότητα θα παραμείνει νευρική, καθώς ανοίγει σήμερα στην Ουάσινγκτον η αυλαία των διαπραγματεύσεων για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού". Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντήσει τους ηγέτες του Κογκρέσου με στόχο την επίλυση της μεγαλύτερης απειλής για την Αμερικανική οικονομία.

Ο “δημοσιονομικός γκρεμός” αναφέρεται στο πακέτο των μέτρων συνολικού ύψους άνω των 600 δισ. δολ. σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών που θα τεθούν αυτόματα σε ισχύ από τις αρχές του 2013 εφόσον δεν μπορέσει το Κογκρέσο να καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση των ομοσπονδιακών ελλειμμάτων.


Οι οικονομικές εξελίξεις σε Πορτογαλία και Ισπανία

Η Πορτογαλία έκοψε πάνω από το 5% των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο τομέα τους πρώτους εννέα μήνες του 2012, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Χώρας. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο αριθμός των εργαζόμενων στο Δημόσιο τομέα υποχώρησε κατά 5,1% στους 581.444, πολύ πάνω από το στόχο του 2% που προβλεπόταν στο πρόγραμμα διάσωσης.

Αυτά να τα βλέπουν οι δικοί μας Κυβερνώντες που επιμένουν να μην θέλουν να στεναχωρήσουν τους … ημέτερους (!)

Σε βαθειά ύφεση θα βυθιστεί το 2013 η Ισπανική οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται πάνω από 2%. Σύμφωνα με έκθεση της Nomura, ούτε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν μπορεί να αποτρέψει αυτή την πορεία.

Παρά το γεγονός ότι η ταμειακή ροή περιορίστηκε τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, η ρευστότητα του Τραπεζικού συστήματος παραμένει περιορισμένη.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura, ότι οι πιο αδύναμες Τράπεζες της Ισπανίας, οι οποίες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, είναι πιθανό να παραμείνουν επιφυλακτικές όσον αφορά την πιστωτική τους επέκταση. Το επίπεδο ρευστότητας των Ισπανικών Τραπεζών δε βοηθάει την αναπτυξιακή πορεία της Ισπανίας, υπογραμμίζει η Nomura.

Από την άλλη, συρρίκνωση του Ισπανικού ΑΕΠ κατά 1,5%, το 2013, προβλέπει η Fitch Ratings.

--------ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας και μικρής τελικής ανόδου, που συνδυάστηκε με νέα υποχώρηση των συναλλαγών, κυρίως στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών που έφθασαν τα 45.019 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερη απόδοση, αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 1,48%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.827, τιμή εκκαθάρισης 283,25), κινήθηκαν μεταξύ 277 και 286,25 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δραστηριότητα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Επίσης, σε σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (19.991), Alpha Bank (7.430), Κύπρου (1.748), ΔΕΗ (718), ΟΤΕ (1.204), ΟΠΑΠ (1.132), Πειραιώς (7.822), Μυτιληναίο (132), Eurobank (1.150), MIG (1.228), ΓΕΚ (555), Intralot (539), CPB (1.087), Ελλάκτωρα (154).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αμετάβλητη στο 59% παρέμεινε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, ωστόσο ο όγκος συναλλαγών επέστρεψε σε φυσιολογικά πλαίσια καθώς διαπραγματεύτηκαν συνολικά 1.189 δικαιώματα (858 calls και 331 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.355.349 τεμ.), Εθνική (4.512.206 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v