Προσεκτικές επιλογές ανά τον κόσμο

Ο κ. Χάρης Μάκκας, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Asset Management Company, προτείνει, μεταξύ άλλων, προσεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχικούς τίτλους και ομόλογα ανά τον κόσμο.

Προσεκτικές επιλογές ανά τον κόσμο
του Χάρη Μάκκα, διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς Asset Management Company

”Παρακολουθούμε όλοι μια σταθερή βελτίωση των μακρο-οικονομικών μεγεθών σε παγκόσμια κλίμακα. Όμως, μια αποφασιστική ανάκαμψη του ρυθμού των εταιρικών κερδών δείχνει να είναι ακόμη μπροστά μας, και βασίζεται κυρίως στην προοπτική ανόδου της καταναλωτικής ζήτησης.

Το ”hangover” από τον επενδυτικό οργασμό στις νέες τεχνολογίες της περασμένης δεκαετίας μάλλον θα συνεχιστεί. Η ζήτηση από τις κρατικές μηχανές δείχνει περιορισμένη και η οικοδομική δραστηριότητα μάλλον δεν έχει ελπίδες για νέα θεαματική αύξηση από τα υψηλά επίπεδα τα οποία συντηρεί.

Παράλληλα, η επενδυτική ψυχολογία έχει επιβαρυνθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, αφού οι προσδοκίες της αγοράς για δυναμική ανάκαμψη από την πρόσφατη ύφεση, όπως π.χ. το 1982 στις ΗΠΑ, δεν φαίνεται να επαληθεύονται. Μια ριζική αναπροσαρμογή των προσδοκιών της αγοράς προς την κατεύθυνση του ”double dip” της αμερικανικής οικονομίας ή ακόμη και μιας αναιμικής ανάκαμψης, θα μπορούσε εύκολα σε αυτή τη φάση να είναι αυτοτροφοδοτούμενη.

Ο ενθουσιασμός του υπόλοιπου κόσμου για επενδύσεις στις ΗΠΑ φαίνεται να κλονίζεται, αντικατοπτρίζοντας μια γενικότερη κάμψη εμπιστοσύνης στον ηγετικό ρόλο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Ο ρυθμός πτώσης του δολαρίου θα είναι σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση όχι μόνο της επενδυτικής ψυχολογίας, αλλά και των συνθηκών ανάκαμψης της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ, των επιτοκίων στην Ευρώπη και στην Ασία, αλλά και της τιμής του πετρελαίου.

Οι πιο πάνω συνθήκες προσδιορίζουν ένα αρκετά θολό τοπίο στις διεθνείς χρηματαγορές, και φυσικά στην Ελλάδα. Επιπλέον, στη χώρα μας η αυξημένη πολιτική ρευστότητα εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία, θέτοντας σίγουρα ένα περιοριστικό όριο σε επιμέρους αποδόσεις.

Αυτή τη στιγμή πάντως διακρίνω τις εξής τάσεις:

Α) Μικρές αναμενόμενες αποδόσεις (της τάξης του 5%-10%) στους μετοχικούς δείκτες, και με αρκετή διακύμανση. Επιλεγμένες μετοχές, κυρίως μεσαίες, της ”παλαιάς οικονομίας”, και ιδίως στην Ασία, μπορούν να έχουν καλύτερες αποδόσεις. Μερικές ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια σημαντική πτώση του δολαρίου. Εταιρείες κατασκευαστικών αγαθών στην Ελλάδα θα έχουν το προβάδισμα.

Β) Μέτριες αποδόσεις από τα ομόλογα, αλλά με σημαντική διακύμανση. Προσεκτικά επιλεγμένα εταιρικά ομόλογα, με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, από τις αναδυόμενες αγορές (π.χ.: Ρωσία), θα έχουν καλύτερη σχέση ρίσκου/απόδοσης.

Γ) Χαμηλά βραχυπρόθεσμα επιτόκια καταθέσεων, σταθερή πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ και συνέχεια στην ανοδική πορεία του χρυσού.

Δ) Συγκρατημένη αισιοδοξία για προϊόντα ακίνητης περιουσίας, ιδίως στην Ευρώπη όπου η αγορά γης και ακινήτων στηρίζεται μεσοπρόθεσμα από δημογραφικές τάσεις (μετανάστευση, κ.λ.π.)

Μία εικόνα είναι πάντως απόλυτα καθαρή: η ανάγκη σοβαρής επαγγελματικής διαχείρισης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων ιδιωτών και θεσμικών, από ισχυρούς οργανισμούς επανδρωμένους με εκπαιδευμένους και αφοσιωμένους επαγγελματίες με πλούσια εμπειρία και υψηλά λειτουργικά standards, και ισχυρό αίσθημα διαχειριστικής ευθύνης και ηθικών αξιών. Στο επόμενο διάστημα η δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής αναπροσαρμογής στις γρήγορα μεταβαλλόμενες συνθήκες των αγορών θα είναι καθοριστική.

Μέσω της νέας εταιρείας ING-Πειραιώς Asset Management, που προέκυψε από την πρόσφατη στρατηγική συμμαχία της Τράπεζας Πειραιώς με την ING Group, προσφέρεται πλήθος επενδυτικών προϊόντων για κάθε επενδυτικό προφίλ (από εγγυημένου κεφαλαίου μέχρι επιθετικά προϊόντα), ενώ για περισσότερες επενδυτικές επιλογές η Τράπεζα διανέμει και επενδυτικά προϊόντα τρίτων, όπως η Goldman Sachs κ.ά.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v