Τα εργαλεία του παγκοσμιοποιημένου επενδυτή

Αν στην Ελλάδα ”αργήσαμε να ξυπνήσουμε” και να εκμεταλλευθούμε το Διαδίκτυο ως μέσο χρηματοοικονομικής ενημέρωσης, αυτό δεν ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες είναι ομολογουμένως πολύ... μπροστά.

Τα εργαλεία του παγκοσμιοποιημένου επενδυτή
του Δημήτρη Γλύστρα

Αν στην Ελλάδα ”αργήσαμε να ξυπνήσουμε” και να εκμεταλλευθούμε το Διαδίκτυο ως μέσο χρηματοοικονομικής ενημέρωσης, αυτό δεν ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες είναι ομολογουμένως πολύ... μπροστά.

Οι Αγγλοσάξονες -πρωτοπόροι όπως πάντα στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων- εδώ και αρκετά χρόνια έχουν εστιάσει στην ανάπτυξη του μέσου και παρέχουν δυνατότητες πληρέστατης ενημέρωσης σε όσους δεν επιθυμούν να περιμένουν την εφημερίδα της επόμενης ημέρας.

Οι συχνές επισκέψεις στα sites του εξωτερικού, πέραν του ότι εξασφαλίζουν εγκυρότητα και ταχύτητα ενημέρωσης, θα βοηθήσουν τον Έλληνα στην ανάπτυξη ”επενδυτικής κουλτούρας”, θα διευρύνουν τους επενδυτικούς ορίζοντές του, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσουν ”δωρεάν” τις απαιτήσεις του σε σχέση με την εγχώρια ενημέρωση.

CBS market watch (http://www.cbsmarketwatch.com): Ο αναμφισβήτητος ”βασιλιάς” των αγγλόφωνων ενημερωτικών sites είναι προσβάσιμος στη διεύθυνση www.cbsmarketwatch.com. Το βάθος των πληροφοριών, αλλά και η ταχύτητα της ενημέρωσης θα σας εντυπωσιάσουν. Παρέχεται συνεχής παρακολούθηση των χρηματιστηριακών αγορών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, καθώς και αναδυόμενων αγορών, γραφήματα μετοχών και δεικτών, καθώς και εξαιρετικά εύστοχα σχόλια από γνώστες και όχι... ”Πυθίες” της αγοράς.

Παρουσιάζει το πληρέστερο σχόλιο για την πορεία της συνεδρίασης στη Wall Street, η έκταση του οποίου συνήθως είναι περί τις δύο σελίδες εφημερίδας! Προσφέρεται ακόμη τακτική ενημέρωση σε θέματα τεχνικής ανάλυσης, ενώ στην υποκατηγορία ”Global Investors” θα βρείτε θέματα από την παγκόσμια οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες ανά τον κόσμο. Η εξειδικευμένη γλώσσα του ίσως ξενίσει στην αρχή, αλλά κατά τη γνώμη μας είναι μία ακόμη αφορμή για... εκπαίδευση. Αν όλα πάνε καλά, τα... εν Ελλάδι ”ξαδελφάκια” του θα μπορέσουν κάποια μέρα να του μοιάσουν.

CNN money (http://money.cnn.com): Για τον απλό επενδυτή, η απλουστευμένη αυτή εκδοχή του cbsmarketwatch είναι πιθανότητα ιδανική. Η γλώσσα είναι τα ”απλά αμερικάνικα” και η κάλυψη της πορείας των αμερικανικών αγορών επαρκής. Παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης των τιμών δεικτών και μετοχών με καθυστέρηση 10- 15 λεπτών. Ενδιαφέρον έχουν σχεδόν πάντα οι στήλες που αφορούν σε σχόλια, όπου, αν και η ”αμερικανική κουλτούρα” είναι κυρίαρχη αναφορικά με τον τρόπο σκέψης, δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης άποψης σχετικά με τα όσα απασχολούν εκείνους που επενδύουν υπερατλαντικά. Ελλιπέστατη είναι η ενημέρωση σε ό,τι αφορά τη Γηραιά Ήπειρο και κυρίως την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών.

Wall Street Journal (http://www.wsj.com): Ειδησιογραφική ενημέρωση με τη σφραγίδα της εγκυρότητας της ”Wall Street Journal”. Το κορυφαίο ίσως οικονομικό φύλλο παγκοσμίως, στον δικτυακό τόπο του, παρέχει οικονομικές ειδήσεις (και όχι παρακολούθηση δεικτών και μετοχών) από όλο τον κόσμο, με απλό και κατανοητό τρόπο. Εύκολη και χρήσιμη είναι η λειτουργία της αναζήτησης, απ’ όπου υπάρχει πρόσβαση σε παλαιότερα άρθρα για τα περισσότερα οικονομικά θέματα. Στα... αρνητικά του site πρέπει να αναφερθεί η ετήσια συνδρομή των 79 δολαρίων, χωρίς την οποία τα ανωτέρω δεν είναι διαθέσιμα.

Financial Times (http://www.ft.com): Το ”μειονέκτημα” των περισσότερων sites που ανήκουν σε ημερήσιες εφημερίδες έχει να κάνει με την ανταγωνιστική φύση των δύο μέσων, καθώς προφανώς και δεν υπάρχει λόγος αγοράς της εφημερίδας αν από την προηγουμένη έχει διαβάσει κανείς το περιεχόμενό της. Στο λεπτό αυτό πρόβλημα οι ”Financial Times” φαίνεται ότι έχουν βρει τη ”χρυσή τομή”.

Τα ”φρέσκα” νέα, η παρακολούθηση των χρηματιστηριακών και όχι μόνο αγορών και ορισμένα σχόλια παρέχονται δωρεάν, ενώ το αρχείο ειδήσεων και κάποιες βαθύτερες κλαδικές αναλύσεις είναι προσβάσιμα μόνο έναντι συνδρομής. Το site των ”Financial Times” είναι σαφώς ”ευρωπαϊκό”, για να μην πούμε ”βρετανικό”. Τόσο σε επίπεδο γλώσσας, όσο και σε επίπεδο γενικότερης αισθητικής, η διάρθρωση του site είναι πιο ”ντελικάτη”. Διεισδυτικά σχόλια και παρατηρήσεις - πολλές φορές προφητικά.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί η πολύ καλή ”εσωτερική ενημέρωση” που διαθέτει το site σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνήθως εκεί θα διαβάζετε ως ”φήμες” τις ειδήσεις που προέρχονται από την Ε.Ε. και θα δημοσιοποιηθούν επίσημα έπειτα από εβδομάδες ή και μήνες.

Bloomberg (http://www.bloomberg.com): Ένας από τους διασημότερους χώρους ”ιντερνετικής” ενημέρωσης επί οικονομικών ζητημάτων. Οι σημαντικές ειδήσεις ”βγαίνουν” στον αέρα σχετικά γρήγορα. Το αρνητικό είναι ότι λόγω του συνδρομητικού χαρακτήρα του Bloomberg Television, αλλά και της συνδρομητικής υπηρεσίας του ειδησιογραφικού πρακτορείου, γίνονται... εκπτώσεις στην πληρότητα της λίστας των ειδήσεων.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που από το Bloomberg έχουν ξεκινήσει θέματα τα οποία άλλοι δικτυακοί τόποι απλώς παρακολούθησαν. Με άλλα λόγια, αν και θα ήταν καλό για κάθε επενδυτή που θέλει να ενημερώνεται να επισκέπτεται συχνά τη διεύθυνση www.bloomberg.com, δεν θα πρέπει να είναι σίγουρος πως εκεί θα μπορέσει να βρει οποιαδήποτε σημαντική είδηση προκύψει.

Κάπως ατελής είναι η παρακολούθηση των τιμών μετοχών και δεικτών, ενώ η αναμόρφωση του site, πριν από περίπου ένα χρόνο, ήταν απογοητευτική και χειροτέρεψε σημαντικά το user friendly προφίλ. Κραυγαλέα η έλλειψη ευχερούς υπηρεσίας αναζήτησης, λες και έχει προβλεφθεί επίτηδες για να... τιμωρηθεί ο χρήστης που δεν παρακολουθεί αποκλειστικά και μόνο το Bloomberg!

Reuters (http://www.reuters.com): Το διασημότερο πρακτορείο ειδήσεων παγκοσμίως διαθέτει site (reuters.com) με δωρεάν πρόσβαση. Αν και η ροή πολιτικών και οικονομικών ειδήσεων από τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο είναι ικανοποιητική, είναι προφανές πως οι ιθύνοντες του οργανισμού κρατούν τα ”φιλέτα” των αποκλειστικών πληροφοριών για το διάσημο ”αδελφάκι”, τη συνδρομητική υπηρεσία του πρακτορείου.

Το διεθνές on line trading

”Ισχυρούς δεσμούς” φαίνεται πως αποκτούν οι επενδυτές ανά τον κόσμο με τη μέθοδο της αγοραπωλησίας μετοχών, αλλά και άλλων επενδυτικών προϊόντων μέσα από το Διαδίκτυο. Έτσι, κρίνεται απαραίτητο να παρουσιάσουμε τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του on line trading σε σχέση με τις ”παραδοσιακές” τηλεφωνικές εντολές που δίνονται στους επενδυτικούς συμβούλους, καθώς και τις λεπτομέρειες για τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των ηλεκτρονικών... επενδυτικών συναλλαγών.

- Tι είναι το on line trading;

To on line trading είναι η δυνατότητα αγοράς και πώλησης μετοχών μέσω Internet ή κάποιου άλλου ηλεκτρονικού μέσου, όπως η ασύρματη τηλεφωνία, τα τηλέφωνα touch-tone, αλλά και πολλές άλλες νέες τεχνολογίες. Μέσω του on line trading, οι πελάτες συνήθως έχουν πρόσβαση σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία η οποία διαθέτει ειδική ιστοσελίδα και μέσα από αυτήν παρέχει τις υπηρεσίες της.

- Τι διαφορά έχει το on line trading από τo... παραδοσιακό trading;

Η διαφορά είναι ότι στο on line trading ο κάθε επενδυτής έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τις εντολές που εισάγει στο σύστημα. Εν αντιθέσει, όταν επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον επενδυτικό του σύμβουλο και του ζητά να τοποθετήσει μια εντολή αγοράς ή πώλησης μιας μετοχής στο σύστημα, τότε η ευθύνη ”μοιράζεται”, καθώς μπορεί να σημειωθεί κάποιο λάθος και από τις δυο πλευρές.

- Σε τι είδους συναλλαγές μπορώ να προχωρήσω μέσω του on line trading;

Το on line trading αφορά σε ηλεκτρονικές συναλλαγές όλων των ειδών μετοχών, ομολόγων, A/K, νομισμάτων, παραγώγων, futures κ.ο.κ.

- Πώς θα είμαι σίγουρος ότι το σύστημα που έχει η εκάστοτε εταιρεία για on line trading έλαβε την εντολή που έδωσα;

H καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι ο διαρκής έλεγχος για τη σωστή διεκπεραίωση της συναλλαγής, καθώς μπορεί να προκύψουν προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, να καθυστερήσει να φτάσει η εντολή στο σύστημα κ.ο.κ. Ας επισημανθεί ότι η εντολή μπορεί να έχει ληφθεί από το σύστημα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει αυτόματα ότι θα έχει εκτελεστεί.

- Εκτελείται πάντα αυτόματα η εντολή μου;

Συνήθως οι εντολές που εισάγονται ηλεκτρονικά, εκτελούνται πολύ γρήγορα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα συμβαίνει πάντα, καθώς πριν από τη δική σας εντολή μπορεί να έχει προτεραιότητα κάποια άλλη ή να υπάρχουν τεχνικά προβλήματα κ.ο.κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v