Η δημοσιοποίηση της δημόσιας πρότασης της Japonica Partners, μιας επενδυτικής εταιρείας με έδρα την πολιτεία του Rhode Island στις ΗΠΑ, για την αγορά ελληνικών ομολόγων μέχρι το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς εντός κι εκτός Ελλάδος.
Δικαιολογημένα.
Δεν είναι συνηθισμένο μια ιδιωτική εταιρεία να κάνει δημόσια προσφορά για το 10% των νέων ομολόγων μιας χώρας που έναν χρόνο πριν είχε προχωρήσει στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους στην Ιστορία και μερικοί, ακόμη και σήμερα, τη θεωρούν υποψήφια για έξοδο από την ευρωζώνη.
Πολλοί χθες έσπευσαν να μάθουν ποια είναι η συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία που δεν είναι τόσο γνωστή όσο άλλες στην Ευρώπη.
Πιο εύκολο ήταν να πληροφορηθούν ότι ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners είναι ένας Αμερικανός επενδυτής και φιλάνθρωπος, ονόματι Paul Kazarian.
O κ. Kazarian δεν είναι τυχαίος επενδυτής.
Πώς άλλωστε θα μπορούσε να είναι όταν από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 όπου ίδρυσε την Japonica Partners μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει αξία στον ίδιο και στους μέτοχους της τάξεως μερικών δισ. δολαρίων;
Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως θα πρέπει να γυρίσει κανείς το ρολόι της Ιστορίας πιο πίσω.
Στο 1915, όταν ο Charlie Kazarian, ο παππούς του, εγκατέλειψε την Τουρκία για να γλιτώσει από τη γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων.
Όμως, προηγουμένως είχε δει τους Τούρκους να θανατώνουν την πρώτη γυναίκα του και τους δύο γιους του μετά από βασανιστήρια.
Στις ΗΠΑ όπου βρέθηκε ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε γιους και κατόπιν εγγόνια.
Ένα από αυτά είναι ο Paul Kazarian, που έμεινε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς και τους παππούδες του για αρκετά χρόνια πριν πάει στο Bates και κατόπιν στο Brown University για σπουδές στις πολιτικές επιστήμες.
Σημειωτέον ότι η οδός όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι των Kazarian ονομαζόταν Japonica Street και γύρω από αυτήν κινείτο η αρμενική κοινότητα τη πόλης του Rhode Island.
O Paul επέλεξε να δώσει στην επενδυτική εταιρεία που ίδρυσε το όνομα της οδού όπου μεγάλωσε, εξ ου και το όνομα Japonica Partners.
Μετά το Brown University, o ίδιος συνέχισε τις σπουδές του στο Columbia Business School στη Νέα Υόρκη, όπου πιθανόν έγινε κοινωνός της επενδυτικής σκέψης του Βenjamin Graham.
Ο Αμερικανοβρετανός καθηγητής οικονομικών και επενδυτής Graham είναι ο μέντορας του Warren Buffett και θεωρητικός του value investing, κοινώς των επενδύσεων σε εταιρείες και γενικότερα σε κινητές αξίες που είναι πολύ φθηνές.
Η αναφορά της Japonica Partners στην εσωτερική αξία (intrinsic value) των ελληνικών ομολόγων δεν είναι τυχαία αφού η αγοραία τιμή θα πρέπει να είναι χαμηλότερη της εσωτερικής για να επενδύσει κανείς, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του value investing.
Μετά την αποφοίτησή του, ο νεαρός Kazarian βρέθηκε να δουλεύει για την Goldman Sachs στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, με ειδίκευση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Εκεί γνωρίστηκε με έναν δικηγόρο που ειδικευόταν στις χρεοκοπίες επιχειρήσεων και έμελλε να γίνει βασικός εταίρος του στην Japonica Partners λίγα χρόνια αργότερα.
Όμως, στην Goldman Sachs γνώρισε επίσης έναν μύθο στον χώρο των επενδύσεων, τον Michael Price.
Ο τελευταίος συμμεριζόταν τις επενδυτικές αρχές του Ben Graham και απέκτησε καλή σχέση με τον Kazarian.
Η πείρα που απέκτησε στην Goldman Sachs του φάνηκε χρήσιμη από το πρώτο κιόλας ντιλ που έκανε η Japonica Partners.
Σήμερα, λίγες δεκαετίες μετά την ίδρυσή της, η Japonica Partners και ο κ. Kazarian δείχνουν διατεθειμένοι να ποντάρουν στην Ελλάδα για να βγάλουν πολλά λεφτά μέσω των ομολόγων.
Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να θέλει να επιτύχουν καθ' ότι, ως γνωστόν, μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα.
Αν λοιπόν ήμασταν στη θέση του πρωθυπουργού και του Χρύσανθου θα κάναμε ό,τι είναι δυνατόν για να συναντήσουμε τον κ. Kazarian, ο οποίος φέρεται να είναι επίσης η ψυχή ενός ιδρύματος (foundation) για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.