Οι Έλληνες, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς, φαίνεται ότι έχουν βραχεία μνήμη.
Δεν εξηγείται διαφορετικά η αδιαφορία που επιδεικνύουν σχεδόν όλοι στη συνεχιζόμενη δημοσιοποίηση των ντοκουμέντων της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Φινλανδίας που επέβαλε δικαστήριο της τελευταίας.
Για όσους θυμούνται ακόμη, η κυβέρνηση της Φινλανδίας είχε ζητήσει εγγυήσεις από την Ελλάδα για να συναινέσει στο 2ο πακέτο στήριξης που συνόδευε το PSI Plus.
Η επιστολή του τότε υπουργού οικονομικών Ε. Βενιζέλου προς τη Φινλανδέζα ομόλογό του για το θέμα είχε ανάψει φωτιές στην Ελλάδα.
Φαίνεται όμως ότι οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί.
Αυτήν τη φορά, η δημοσιοποίηση των ντοκουμέντων της συμφωνίας για τις ελληνικές εγγυήσεις έχει ανάψει φωτιές στη σκανδιναβική χώρα. Έτσι εξηγείται η προσπάθεια της φινλανδικής κυβέρνησης να μη δημοσιεύσει όλα τα σχετικά έγγραφα και να προσπαθήσει να θάψει το θέμα.
Αν και είναι δύσκολο να βγάλει κανείς άκρη διαβάζοντας τις διάφορες συμφωνίες, είναι προφανές ότι η συμφωνία μεταξύ της Φινλανδίας και τεσσάρων ελληνικών τραπεζών αναφέρεται πρακτικά σε παράγωγα, και πιο συγκεκριμένα σε «total return swap».
Ακόμη και τώρα λεπτομέρειες λείπουν, αλλά πιθανόν το όλο σχήμα να έχει ως εξής, με βάση παλαιότερη πληροφόρηση από τη φινλανδική πλευρά.
Η ελληνική κυβέρνηση δανείζει ομόλογα στις ελληνικές τράπεζες, που με τη σειρά τους τα μεταφέρουν σταδιακά σε κάποιον τρίτο (trustee). Ο τελευταίος τα ρευστοποιεί ή τα διακρατεί σε σχετικό λογαριασμό αν είναι «ΑΑΑ».
Αν η Ελλάδα αποπληρώσει τα δάνεια προς το EFSF, τότε ρευστό και ομόλογα μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους θα επιστραφούν στις ελληνικές τράπεζες. Αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τότε η Φινλανδία θα αποζημιωθεί μέσω του ειδικού λογαριασμού.
Φυσικά, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει την επόμενη διετία αν τεθεί θέμα «κουρέματος» των διακρατικών δανείων που έχουν δοθεί από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα.
Προφανώς, θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα ενεργοποιηθούν τα προβλεπόμενα κατά ISDA, με αποτέλεσμα την αποζημίωση της Φινλανδίας.
Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να μαθαίναμε τι θα συμβεί αν η Ελλάδα αποφασίσει να μην πληρώσει κάποιον ή κάποιους από εκείνους που δεν συμμετείχαν στο PSI Plus.
Η μήπως το τελευταίο είναι ένας ακόμη λόγος για να πληρώσει τους ομολογιούχους που απείχαν από το PSI στο ακέραιο;