One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 28 2013

Εισήγηση για ελάφρυνση του χρέους από τα 50 δισ. των τραπεζών

Eισήγηση με στόχο να υιοθετηθεί η πρόταση για αναδρομική ισχύ της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω ESM έτσι ώστε το δημόσιο χρέος να ελαφρύνει κατά 50 δισ. ευρώ ή 30% του ΑΕΠ περίπου έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Η εισήγηση έγινε από τον καθηγητή οικονομικών κ. Μουρμούρα και οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, όπως αποκάλυψε ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή σε ομιλία του στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο "Η Έξοδος από την Κρίση: Εφαρμόσιμες Εναλλακτικές Προτάσεις'.

Όπως προκύπτει από την ομιλία που έφτασε στα χέρια μας, η αναφορά του κ. Μουρμούρα έγινε με αφορμή το bail in των τραπεζικών καταθέσεων στην ευρωζώνη, και στην Κύπρο ειδικότερα.

Το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Μπορώ να μοιραστώ σήμερα εδώ μαζί σας την προσωπική μου άποψη σχετικά με το θέμα του bail-in (και την οποία έχω εισηγηθεί και στον κ. πρωθυπουργό για τη διαμόρφωση της ελληνικής θέσης εν όψει της λήψης των τελικών αποφάσεων στη σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα).

Αναδρομική ισχύ για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος να ελαφρύνει κατά 50 δισ. ευρώ ή 30% του ΑΕΠ περίπου.

Επιπλέον, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνεται με προσφυγή στον ESM, αλλά να υπάρχει ως conditionality να γίνει πρώτα bail-in, τότε θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων ξεκάθαρο στους επενδυτές και καταθέτες οι κανόνες του παιγνιδιού. Με άλλα λόγια, πρέπει να τεθούν σαφείς κανόνες και όχι να γίνεται σε ad hoc βάση (όπως υποστηρίζουν κάποια κράτη-μέλη, π.χ. η Γαλλία). Ένα άλλο παράδειγμα της υπεροχής των rules έναντι του discretion...».

Στη σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις για το θέμα, όμως ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να μεταβιβάσουν την ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζές τους στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, δήλωσε χθες ο Β. Σόιμπλε.

Πιθανόν ο ίδιος ή ο αντικαταστάτης του μετά τις γερμανικές εκλογές να αλλάξει άποψη επί του θέματος. Κι αυτό γιατί το δίλημμα με το οποίο θα βρεθεί ίσως αντιμέτωπος αργότερα στο θέμα της αποκατάστασης της φερεγγυότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους θα είναι σκληρό. Είτε θα υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω ESM με αναδρομική ισχύ, είτε θα πρέπει να «κουρευτούν» τα διακρατικά δάνεια ύψους 53 δισ. ευρώ που δόθηκαν στη χώρα μας από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Μόνο έτσι το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022 από το προβλεπόμενο 124% το 2020, δηλαδή 14 ποσοστιαίες μονάδες σε δύο χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v