Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 24 2024

Αχρείαστη ταυτοποίηση για αγορά εισιτηρίων ποδοσφαίρου

Δεν είναι στο ρεπερτόριο της στήλης να ασχολείται με τέτοια θέματα, όπως αυτό που ακολουθεί, όμως κρίναμε ότι αξίζει τον κόπο.

Μετά τη δολοφονία του άτυχου αστυνομικού από χούλιγκαν πριν από τον αγώνα βόλεϊ μεταξύ ΟΣΦΠ και ΠΑΟ, η πολιτεία απαγόρευσε την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου για ένα διάστημα δύο μηνών περίπου. Πέρασε επίσης ένα νέο νόμο για την ταυτοποίηση των φιλάθλων, που ουσιαστικά εφαρμόζεται από σήμερα στη Ν. Φιλαδέλφεια και στην Τούμπα.

Θα αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι μαζικές συλλήψεις για τη δολοφονία του αστυνομικού έγιναν κάποιους μήνες μετά και πρόσφατα μάθαμε ότι ένας 20χρονος που είχε συλληφθεί, είχε αφεθεί ελεύθερος και κυκλοφορούσε στη Χαλκίδα. Λογικό να υποθέσει κάποιος ότι το ίδιο θα έχει γίνει με τους υπολοίπους.

Θα επικεντρωθούμε στο θέμα της αχρείαστης, κατά την άποψή μας, ταυτοποίησης των φιλάθλων μέσω της εφαρμογής gov.wallet που πρέπει κάποιος να κατεβάσει στο κινητό του και εν συνεχεία να ακολουθήσει τις οδηγίες.

Όταν κάποιος αγόραζε ηλεκτρονικά εισιτήριο (και πριν τον νόμο), έπρεπε να δίνει όνομα και ΑΜΚΑ για να πάρει θέση στο γήπεδο. Στην είσοδο, θα μπορούσε να του ζητηθεί αποδεικτικό ταυτότητας κ.λπ., αν και σπανίως γινόταν. Επομένως, θα μπορούσε κάποιος να δώσει το εισιτήριο σε φίλο του να πάει εκείνος στο γήπεδο, αν ο ίδιος δεν μπορούσε. Το ζητούμενο ήταν να εντοπισθεί αν προκαλούσε επεισόδια. Αυτό όμως ήταν εύκολο, γιατί στα γήπεδα υπάρχουν πλέον κάμερες και επιπλέον το όνομα και ο ΑΜΚΑ του κατόχου της θέσης είναι γνωστά.

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος για ταυτοποίηση μέσω της εφαρμογής gov.wallet που προσθέτει στη γραφειοκρατία και λειτουργεί σαν Big Brother. Ηλικιωμένοι έχουν ήδη πρόβλημα πρόσβασης ενώ το ίδιο συμβαίνει με κατοίκους του εξωτερικού που θα ήθελαν να δουν τον αγώνα, ιδίως από χώρες εκτός ΕΕ, γιατί η εφαρμογή δεν δούλευε μέχρι χθες αργά το βράδυ. Επιπλέον, πρόβλημα δημιουργεί σε όσους κατοίκους εξωτερικού αγόρασαν εισιτήρια διαρκείας των ομάδων τους και τα έδιναν σε συγγενείς ή φίλους να πάνε αντ’ αυτών στο γήπεδο.

Ενα λοιπόν ακόμη αχρείαστο μέτρο γραφειοκρατίας για να φανεί ότι κάτι έγινε, όταν οι ύποπτοι τέλεσης κακουργημάτων συλλαμβάνονται μετά από μήνες και εν συνεχεία αφήνονται να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Δεν ευθύνεται ο απλός κόσμος για τη βία στο ποδόσφαιρο κι αλλού αλλά οι οργανωμένοι πυρήνες των φανατικών κάθε ομάδας, που αστυνομία και κυβερνήσεις συνήθως δεν ακουμπάνε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v