Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2024

Ο πληθωρισμός με βάση το Big Mac του McDonald’s 

Ο δείκτης Big Mac δημιουργήθηκε από το περιοδικό Economist για να συγκρίνει την ισοτιμία αγοραστική δύναμη διαφορετικών νομισμάτων χρησιμοποιώντας την τιμή του Big Mac στις ΗΠΑ ως βάση αναφοράς.

Αν διαιρέσει κάποιος την τιμή του Big Mac σε μια χώρα με την τιμή που έχει στις ΗΠΑ καταλήγει σε μια ισοτιμία του νομίσματος της χώρας με το δολάριο. Η σύγκριση της συγκεκριμένης ισοτιμίας με την πραγματική ισοτιμία στην αγορά θεωρητικά δείχνει αν το νόμισμα είναι υπερτιμημένο (αν η ισοτιμία είναι υψηλότερη), υποτιμημένο (χαμηλότερη) ή δίκαια αποτιμημένο.

Τι έχουμε λοιπόν;

Η τιμή του δημοφιλούς Big Mac σε δολάρια είναι υψηλότερη στην Ελβετία, την Νορβηγία, την Ουρουγουάη και την ευρωζώνη με 8,17 δολάρια, 7,14 δολάρια, 7,04 δολάρια και 5,87 δολάρια.

Η τιμή του στη Σουηδία είναι ίδια με εκείνη στην ευρωζώνη. Για την ακρίβεια, είναι 44% ακριβότερο στην Ελβετία, 26% στη Νορβηγία και 2% στην ευρωζώνη.  

Από την άλλη πλευρά, το φθηνότερο χάμπουργκερ του είδους συναντά κάποιος στην Ταϊβάν, την Ινδονησία, την Ινδία, την Ν. Αφρική και την Αίγυπτο με 2,39 δολάρια, 2,43 δολάρια, 2,59 δολάρια, 2,71 δολάρια και 2,75 δολάρια αντίστοιχα.

Στην Ταϊβάν εμφανίζεται φθηνότερο κατά 58% έναντι των ΗΠΑ. Φθηνότερο κατά 39% είναι επίσης στην Κίνα με 3,47 δολάρια. 

Σχετικά φθηνό είναι επίσης στη γειτονική Τουρκία με 3,97 δολάρια σύμφωνα με το Economist.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v