Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2024

Πόσα λεφτά βγάζουν οι εργαζόμενοι στις Magnificent Seven εταιρείες των ΗΠΑ

Οι μετοχές των 7 μεγαλύτερων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, των περιβόητων Magnificent Seven, έχουν οδηγήσει τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 από ρεκόρ σε ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.

Όμως, έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσα βγάζει ο τυπικός εργαζόμενος σ’ αυτές.

Θυμίζουμε ότι ο εθνικός διάμεσος μισθός στις ΗΠΑ ήταν 60 χιλ. δολάρια το 2023. Διάμεσος είναι ο αριθμός που βρίσκεται στη μέσω ώστε το 50% των αριθμών από πάνω του και το 50% των αριθμών από κάτω του.

Σύμφωνα λοιπόν με την MyLogIQ που έχει συλλέξει στοιχεία από την WSJ και την Microsoft, η Meta (Facebook) πληρώνει καλύτερα από όλες με τον διάμεσο μισθό στις 379 χιλ. δολάρια πέρυσι έναντι 316 χιλ. της Google και 267 χιλ. της NVIDIA που είναι το ανερχόμενο αστέρι χάρη στην επικέντρωσή της στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Η Microsoft με 194 χιλ. δολάρια καταλαμβάνει την 4η θέση και ακολουθούν η Apple (iPhone) με 94 χιλ. δολάρια, η Tesla με 46 χιλ. δολάρια και η Amazon με μόλις 36 χιλ. δολάρια.

Με άλλα λόγια, Tesla και Amazon βρίσκονται κάτω από τον εθνικό διάμεσο των 60 χιλ. δολαρίων το 2023.

Μάλιστα, ο διάμεσος μισθός στην Tesla μειώθηκε το 2023 σε σύγκριση με το 2022 ενώ αντίθετα στην NVDIA αυξήθηκε κατά 17% το ίδιο διάστημα.

Ο λόγος που η διάμεση αμοιβή στην Amazon είναι χαμηλή αποδίδεται στο γεγονός ότι έχει πολλές θέσεις εργασίας οι οποίες δεν είναι υψηλής τεχνολογίας σύμφωνα με το Visual Capitalist.

Αν ήταν να ποντάρουμε για φέτος, η NVDIA θα έδινε πάλι τις μεγαλύτερες αυξήσεις καθώς είναι λογικό να θέλει να διατηρήσει το προσωπικό της και την θέση της στην κατασκευή chips για ΑΙ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v