Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Οι θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες δεν θα πρέπει να περιορίζονται, αν οι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 σταματάνε να μολύνουν τους άλλους, συμπεραίνει ένα άρθρο στο μπλογκ του Ινστιτούτου Bruegel.  

Όμως, η αποδοχή των διαβατηρίων για τον εμβολιασμό εξαρτάται από τον βαθμό που το χρονοδιάγραμμα της διάθεσης των εμβολίων εκλαμβάνεται ως δίκαιο, συμπληρώνουν οι Lionel Jeanrenaud, Mario Mariniello και Guntram B. Wolff. 

Στο ίδιο άρθρο παρατίθεται ένας πίνακας που δείχνει πόσα εμβόλια θα έπρεπε να πάρει μια χώρα, αν το κριτήριο ήταν η αναλογία του πληθυσμού της στο σύνολο της ΕΕ και πόσα για το τμήμα του πληθυσμού άνω των 65 ετών, που θεωρείται πιο ευάλωτο. Η Ελλάδα παίρνει το 2,4% με κριτήριο τον πληθυσμό, ενώ αν γινόταν με κριτήριο πόσοι είναι πάνω από 65 ετών, το ποσοστό των εμβολίων ανεβαίνει στο 2,61%.

Στην Ελλάδα, τελικά, μας αρέσει να υποκρινόμαστε. Η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι έχει επιβάλει απαγορευτικό (lockdown) για την προστασία της δημόσιας υγείας και εμείς -τουλάχιστον η πλειοψηφία- ότι το εφαρμόζουμε.

Εκτός από την υποκρισία έχουμε επίσης την έξαρση της φοροδιαφυγής με κρατική ενθάρρυνση. Ως γνωστόν, επιτρέπεται η πώληση προϊόντων από πολυκαταστήματα και άλλα εμπορικά καταστήματα σε επαγγελματίες αγοραστές με την έκδοση μόνο τιμολογίου.

Τι συμβαίνει όμως σε πολλά μικρά μαγαζιά, αν όχι σ’ όλα; Αν κάποιος πάει σ’ ένα τέτοιο κατάστημα να αγοράσει ένα προϊόν, π.χ. μπογιές, ως ιδιώτης, το πιθανότερο είναι ότι θα τον εξυπηρετήσουν. Επειδή όμως δεν μπορούν να κόψουν απόδειξη λιανικής, θα πρέπει να τους πληρώσει χωρίς απόδειξη, δηλ. μαύρα κατά το κοινώς λεγόμενο.

Είναι γνωστό ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια. Με δεδομένο ότι φέτος θα διενεργηθούν τα stress tests της ΕΚΤ, οι επιλογές είναι δύο. Να προχωρήσει σε ΑΜΚ είτε πριν από τα stress tests είτε μετά κι αφού γνωρίζει το αποτέλεσμα.  

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η επικρατούσα άποψη ήθελε να γίνει η ΑΜΚ πριν από τα stress tests, στο μέτρο που το επέτρεπαν οι συνθήκες στις αγορές και είχαν ολοκληρωθεί κάποιες κινήσεις. 

Διέξοδο στη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ακινήτων με την εφαρμοστική εγκύκλιο του υπουργείου Ενέργειας που μπήκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Από την αρχή της χρονιάς, κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα που διατίθεται προς πώληση ή προς μίσθωση θα πρέπει να έχει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις και καταχωρίσεις, δηλαδή σε κάθε αγγελία στον Τύπο ή σε ηλεκτρονικά μέσα.

Η εγκύκλιος βγήκε τον περασμένο Νοέμβριο και έχει δημιουργηθεί θέμα, γιατί τα περισσότερα ακίνητα δεν έχουν ΠΕΑ και πρέπει να βγάλουν. Ομως, συνεχίζουν να διαφημίζονται με τυχαία ΠΕΑ καθώς δεν υπάρχει ελεγκτική αρχή.

Η ΔΕΗ θέλει, λέει, να γίνει σύγχρονη, πελατοκεντρική επιχείρηση, όμως έχει πολύ ακόμη δρόμο να διανύσει.

Το περιστατικό που ακολουθεί, είναι πραγματικό. Ένας πελάτης της ΔEΗ που ήθελε να εγγραφεί στο e-bill με απώτερο στόχο τη συμμετοχή στο Myhome Enter και το μπόνους των 100 ευρώ που έδινε, διαπίστωσε ότι υπήρχε κάποιο λάθος με την αστυνομική ταυτότητά του.

Υπέβαλε αίτημα ηλεκτρονικά αλλά δεν έλαβε απάντηση και την επομένη τηλεφώνησε στη ΔEΗ για το πρόγραμμα Myhome Enter. Μετά από αναμονή κάμποσης ώρας, βγήκε κάποιος που του επανέλαβε ό,τι ήξερε, δηλ. θα έπρεπε πρώτα να διορθώσει τα στοιχεία του, για να προχωρήσει η διαδικασία. Μάλιστα, τον προέτρεψε να περιμένει γιατί υπήρχε πολλή δουλειά και έπρεπε κάποιος στο backoffice να επιβεβαιώσει ότι τα στοιχεία του ΑΔΤ που είχε στείλει, ήταν σωστά. Επίσης, τον καθησύχασε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος να περάσει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου. 

v