Είναι γνωστό ότι οι επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου θα ξεπεράσουν συνολικά τα 10 δισ. ευρώ φέτος.
Το μεγαλύτερο μέρος θα καλυφθεί από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Τα έσοδα του τελευταίου προέρχονται από τις πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κυρίως τη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς στη χονδρική και των ανώτατων τιμών που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση ανά καύσιμο, δηλ. φυσικό αέριο, ΑΠΕ, λιγνίτης, υδροηλεκτρικά.
Είναι το σύστημα που επέλεξε η Κομισιόν στις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, εξαιρώντας το φυσικό αέριο.
Όμως, τα λεφτά που εισρέουν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης δεν φτάνουν για να καλυφθεί ο πακτωλός των χρημάτων που κατευθύνεται στις επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου. Η διαφορά επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ φέτος.
Υπάρχει όμως μια τιμή στην αγορά φυσικού αερίου που δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, γιατί τα έσοδα του ταμείου ενεργειακής μετάβασης επαρκούν για τις ανακοινωθείσες επιδοτήσεις.
Ποια είναι αυτή η τιμή που έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα όπως λένε οι οικονομολόγοι;
Χονδρικά, γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα και χαμηλότερα. Φυσικά, είμαστε ακόμη μακριά καθώς η τιμή του φυσικού αερίου (TTF) βρίσκεται σήμερα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, γύρω στα 180 ευρώ, παρά τη μεγάλη πτώση από τα 350 ευρώ τον Αύγουστο.