One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Οσοι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες μαζεύονται στις πλατείες και στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, τόσο πιο έντονη και επιτακτική θα γίνεται η ανάγκη για παρεμβάσεις των δήμων για τη σίτιση και στέγασή τους εκτός των άλλων.

Γι' αυτό τον λόγο θα διατεθούν κάποια κοινοτικά κονδύλια και δημοτικοί φορείς μπορεί να είναι αποδέκτες αυτών των χρημάτων για την ανακούφιση των Αφγανών και άλλων, που όλα δείχνουν ότι θα εγκλωβισθούν στην Ελλάδα.

Ομως, οι δήμοι έχουν επίσης αστέγους και δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τους παράσχουν τροφή και στέγαση. Γι' αυτό τον λόγο μερικοί δήμοι, όπως της Αθήνας, εμφανίζονται να υιοθετούν την άποψη ότι «δεν μπορώ να κάνω κάτι για τους πρόσφυγες, που δεν κάνω για τους δικούς μου άστεγους», όπως μας πληροφορούν.

Θέμα χρόνου είναι το ξεκίνημα των εργασιών για την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου TAP στη χώρα.

Κι αυτό γιατί υπογράφονται σήμερα οι συμβάσεις για την κατασκευή των δύο τουλάχιστον από τα τρία τμήματα του αγωγού TAP που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

Το κατασκευαστικό έργο των δύο τμημάτων θα γίνει από ελληνοϊταλική κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η JP Αβαξ.

Να θυμίσουμε ότι το τμήμα του αγωγού που θα διέρχεται από τη χώρα θα έχει μήκος 550 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τους Κήπους κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγοντας στα σύνορα με την Αλβανία, νοτιοδυτικά της Ιεροπηγής.

Για πολλούς, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το οικονομικό αλλά το δημογραφικό. Ομως, το δημογραφικό μετασχηματίζεται σε οικονομικό μετά από μερικές δεκαετίες υπογεννητικότητας. Αυτό αποτυπώνεται στο συνταξιοδοτικό και στη μείωση του εγχώριου εργατικού δυναμικού. 

Δυστυχώς, υπάρχει κάτι ακόμη που σχετίζεται τόσο με το δημογραφικό όσο και το οικονομικό. Ενα μέρος του καλύτερου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μεταναστεύει τα τελευταία χρόνια και η συγκεκριμένη τάση δεν δείχνει να επιβραδύνεται.

Θέμα χρόνου θεωρείται από πολλούς πλέον η ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Πρώτον, υπάρχει η φυσιολογική κούραση μετά από κινητοποιήσεις εβδομάδων, που είναι πλέον ορατή σε πολλούς αγρότες.

Δεύτερον και πιο σημαντικό, πολλοί αγρότες που καλλιεργούν καλαμπόκι και βαμβάκι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να πάνε πίσω στα χωράφια τους για να τα οργώσουν.

Το καλαμπόκι και το βαμβάκι είναι μεγάλες καλλιέργειες και αφορούν πολύ κόσμο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Αντίθετα, η καλλιέργεια ρυζιού καθυστερεί.

Η Ελλάδα έχει λάβει δεκάδες δισ. ευρώ στο πλαίσιο των κοινοτικών προγραμμάτων στήριξης -διαρθρωτικών και περιφερειακών- από την προηγούμενη δεκαετία.

Η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων προγραμμάτων αμφισβητείται ευρέως καθώς πολλά λεφτά κατευθύνθηκαν σε προβληματικά έργα και άλλα κατέληξαν στις τσέπες των επιτηδείων.

Ομως, υπάρχουν κι άλλα μικρότερα ποσά που διατίθενται για τη χρηματοδότηση μικρότερων προγραμμάτων στην Ελλάδα από άλλες χώρες, οργανισμούς κ.τ.λ., που δεν είναι ευρέως γνωστά.

Ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) που περιλαμβάνει χώρες όπως η Ελβετία και η Νορβηγία είναι ένας από αυτούς.

v